Din ammunitionsguide

JAKTAMMUNITION

Ammunition för jakt, s.k. jaktammunition delas in i kulammunition och hagelammunition, vilka i sin tur kommer i en mängd olika storlekar och varianter. Varje kulstorlek kallas för kaliber och är ett mått på pipans minsta invändiga diameter. Olika kalibrar har olika form, storlek och laddning. Det är inte heller ovanligt att jägare själva laddar sin egen ammunition med hjälp av ammunitionsvågar.

För att köpa all typ av ammunition krävs uppvisande av vapenlicens för respektive kaliber. Förvaring av ammunition skall ske i låst utrymme i direkt anslutning till hemmet. Det krävs alltså inte att ammunition skall lagras i vapenskåp, även om det såklart är mest lämpligt.

Helmantlad och halvmantlad ammunition

KULAMMUNITION

Kulammunition finns i två varianter, helmantlad och halvmantlad ammunition. En kula består normalt av bly eller stål med en mantel utanpå, vanligtvis av koppar.

Helmantlad kula innebär att manteln täcker hela kulan, vilket gör att kulan inte expanderar vid anslag, vilket gör att kulan lätt fortsätter genom målet utan att tillföra någon större skada. Helmantlad ammunition används därför endast till övningsskytte och till viss toppfågeljakt, där man inte vill ha för stor köttförstöring.

Halvmantlad ammunition är vad man normalt använder vid jakt. Halvmantlad ammunition innebär att manteln inte täcker toppen av kulan, vilket gör att kulan expanderar och fläks upp snabbt, vilket gör att maximal rörelseenergi stannar kvar i djuret, s.k. stopping power.

Olika typer av hagelpatroner

HAGELAMMUNITION

Hagelammunition för jakt innebär i regel kaliber 12, 16 och 20 vilka är godkända för all typ av jakt. Kalibern anger innerdiametern på pipan där 12 är den största och 20 är den minsta. Största tillåtna hagelkorn är 4 mm.

Hagelpatroner finns i form av stålhagel, blyhagel samt slug/brenneke. Det vanligast förekommande är blyhagel då det anses ge bättre träffbild, men i dag används även stålhagel i allt större utsträckning då det är bättre för miljön.

Var mycket noga med att du har rätt typ av ammunition för din hagelbössa innan du laddar och skjuter. Vissa bössor tål inte stålhagel och lägger du i en för lång patron kan vapnet explodera.

De vanligaste ammunitionstillverkarna

JAKTAMMUNITION TILLVERKARE

Det finns många olika ammunitionstillverkare och det kan skilja avsevärt emellan dem, trots att de erbjuder samma kaliber. De vanligaste tillverkarna, eller åtminstone de mest populära varumärkena i Sverige, håller samtliga hög standard:

  • Norma
  • Sako
  • Lapua
  • Hornady
  • Winchester
  • Remington
  • Springfield

Ammunition 308 Win

308 Winchester

.308 Winchester eller 308 win som den ofta kallas är i dag sveriges vanligaste jaktammunition i klass 1. Patronen används i regel  för högviltsjakt och uppskattad då den fungerar bra som en allroundammunition för många olika jaktformer. Kalibern är inte lika grov som 30-06 som annars är populär och har en något mildare rekyl.

Kulvikt: 8-12 g

Anslagsenergi: ca 3600 J

30-06 ammunition

30-06

.30-06 Springfield var liksom de flesta andra kalibrarna från början en militär kaliber som även användes i Sverige, men som idag huvudsakligen används för jakt.

Kulvikt:

Anslagsenergi:

6,5 ammunition

6,5 x 55

6,5 × 55 mm är en från början militär kaliber som användes av Sverige och Norge. Patronen är avsedd för pipor med en invändig diameter på 6,5 millimeter, kulans dimension är 6,7 mm och hylsans längd är 55 millimeter.

Kulvikt:

Anslagsenergi:

22lr ammunition

22 lr

.22 Long Rifle är den vanligaste ammunitionen i världen. ”. 22″ betyder att kulans diameter är 0,22 tum eller 5,6 millimeter. Hylslängden är 15 mm och R betyder rimfire, det vill säga kantantändning. I stället för en separat tändhatt som pressas fast i hylsan har man gjort en liten kant i vilken tändsatsen har gjutits in. När slagstiftet slår mot hylskanten uppstår en deformation varvid tändsatsen antänds och i sin tur antänder krutet.

Kulvikt:

Anslagsenergi:

Tveka inte att kontakta oss!

HAR DU FRÅGOR ELLER FUNDERINGAR?