Jakt Kristinehamn

Söker du efter Jakt i Kristinehamn? Vi bedriver ingen jag i området men har tagit fram en guide till vad du kan tänkas behöva när du ska jaga där.

Kontakta oss om du letar efter jakt i Kristinehamn

Vi har tyvärr inga egna jakter eller marker men söker du efter en jakt i Kristinehamn kan vi med vårt stora nätverk koppla ihop dig med någon som bedriver jakt i området.

Detta behöver du för att jaga i Kristinehamn

Om du ska på jakt i Kristinehamn har vi nedan sammanställt en kort lista med produkter som kan vara bra att ha med sig för de flesta jägare.

Vapen

Beroende på vilka djur du ska jaga i Kristinehamn krävs det olika typer av vapen och här har vi tagit fram våra favoriter.

Kulgevär

Kulgevär används i många jaktformer så som drevjakt, pyrschjakt, toppjakt och vakjakt. En av våra favoriter är Tikka T3X Adjustable som är ett utmärkt allroundvapen som passar de flesta jägare.

Hagelgevär

När du ska jaga fågel, hare, eller i vissa fall rådjur, är det hagelgevär som gäller. Vår favorit är klassikern Beretta 686 Silver Pigeon. Kanske en av de bästa hagelbössorna på marknaden.

Tikka T3x Sporter

Kulgevär
Tikka T3X Adjustable

Beretta 686 Silver Pigeon

Hagelgevär
Beretta 686 Silver Pigeon

Ammunition

Det är viktigt att du köper högkvalitativ ammunition som är anpassad för ditt vapen. Fel typ av ammunition kan vara förenligt med livsfara. Använd gärna samma tillverkare till såväl övningsammo som skarp ammunition för jakt.

För Hagelgevär

De allra flesta jagar med kaliber 12, men det går lika bra med kaliber 20. För blyhagel rekommenderar vi Gyttorp lead max.

För Kulgevär

För kulgevär är valet av ammunition mer viktigt för din träffbild, även om det för de flesta skyttarna inte är av avgörande skillnad. En klassisk kula är Sako Game head.

Sako Game head

För kulgevär
Sako Game head

Gyttorp Lead max

För hagelgevär
Gyttorp Lead max

Jaktkläder

Rätt klädsel är viktigt i all form av jakt. Reflexkläder är bra att ha både som hundförare och vid drevjakt.

Jacka

Härkila Wildboar Pro Camo är en fantastisk jacka som är anpassad specifikt för drevjakt. Jackan är gjord av ett prasselfritt material som gör att du inte hörs när du rör på dig.

Byxor

Till jackan passar Härkila Wildboar Pro mycket bra, speciellt om du jagar vildsvin och särskilt om du är hundförare.

Härkila Wildboar Pro Camo

Härkila Wildboar Pro Camo

Härkila Wildboar Pro

Härkila Wildboar Pro

Jaktstövlar eller kängor

Rätt stövlar eller kängor är a och o när du är ute och jagar. Är det blött/torrt, varmt eller kallt? Se till att alltid ha rätt skor för den typ av jakt du ska bedriva.

Jaktstövlar

Le Chameau Vierzon är ett par klassiska jaktstövlar som används av jägare i hela Europa. Med dess naturgummi och vadderade sulor får du både bra skydd och komfort på samma gång.

Kängor

Crispi Nevada Legend är en favorit hos många jägare i Sverige. Passar utmärkt på såväl leriga åkrar som vid spårning in fjällmiljö. Goretex-materialet ser till att du kommer hem torr om fötterna.

Le Chameau Vierzon

Le Chameau Vierzon

Crispi Nevada Legend

Crispi Nevada Legend

Jaktväst med reflexer

Speciellt hundförare rekommenderas någon av dessa reflexvästar för jakt. De fungerar dock såklart lika bra för jaktledaren, passkytten eller eftersöksjägaren.

En av de mest sålda jaktvästarna är Pinewoods säkerhetsväst Karl i lätt och luftigt nätfoder. Enkel variant som överdrag på dina övriga jaktkläder.

Är du ute efter en mer rustik variant så är Chevalier Chase Doghandler. Med ett tjockare tyg som dessutom är vattenavvisande, fler fickor och med mindre risk för att få revor är denna variant mer anpassad för dig som ställer höga krav på din utrustning.

Chevalier Chase Doghandler

Chevalier Chase Doghandler

Pinewood Säkerhetsväst Karl

Pinewood Säkerhetsväst Karl

Hörselskydd

Se till att alltid skydda din hörsel med effektiva hörselskydd särskilt anpassade för jakt. I dag är i princip alla hörselskydd aktiva, vilket innebär att de klipper höga ljud och förstärker svaga ljud. Våra bäst i test-vinnare hittar du nedan.

Kåpor

Peltor Sportac, klassikern som finns i nästan varje jägares jaktgarderob. Prisvärd och bra och nästan ett måste.

In Ear

Peltor har länge legat i framkant när det kommer till teknikutveckling inom hörselskydd. När de släppte sina in ear LEP 200 tog de dock ett stort kliv förbi alla sina konkurrenter.

Peltor Sporttac

Peltor Sporttac

Peltor LEP200EU

Peltor LEP200EU

Kikare eller avståndsmätare

Att hålla koll på avståndet till vilt och att kunna avgöra vart man kan skjuta är avgörande för säkra skott.

Kikare

Leica Trinovid 8×42 HD är en mycket bra allroundkikare som passar såväl vid smygjakt som toppfågeljakt. Leica har med sina 100 år på nacken utvecklat bland den bästa optiken som finns på marknaden i dag.

Avståndsmätare

Med Kahles Helia RF-M 7×25 får du mycket för pengarna. Denna avståndsmätare klarar av upp till 2000m avståndsbedömning och har en mycket bra skärpa samt stor bildyta. Passar de flesta jägare.

Leica Trinovid 8X42 HD

Leica Trinovid 8X42 HD

Kahles Helia RF-M 7x25

Kahles Helia RF-M 7×25

Jaktkniv eller Yxa

Att kunna ta hand om viltet efter skott är ett måste som jägare. Därför rekommenderar vi att du rekommenderar i en bra kniv och varför inte en yxa att kunna göra upp en eld med?

Jaktkniv

Casström No.10 SFK är en robust fulltångekniv med starkt vasst stål som du lika väl kan flå en gris med som att kapa brosk och senor.

Jaktyxa

En yxa är kanske inte det första du investerar i, men är du en sann friluftsmänniska som vill kunna tälja tändved så bör du ha en ordentlig jaktyxa så som brusletto kikut.

No.10 Swedish Forest Knife

No.10 Swedish Forest Knife

Brusletto Yxa Kikut 36cm

Brusletto Yxa Kikut 36cm

Ryggsäck

Har man jagat ett tag så slår det en hur mycket saker man alltid måste ha med sig. En bra ryggsäck förlänger jägarlivet!

Gevärsväska

Ska du gå långt med packning och vapen så är den nya Fauna Älgen FH35 PRO ett utmärkt val. Med en packvolym på 35L och ett smidigt glidfäste för att snabbt kunna ta fram vapnet har denna modell allt du behöver.

Sittväska

Swedteam Ridge 38 Backpack Hunting Green är en klassiker som uppskattas av jägare i hela vårt avlånga land. Vattenavvisande och med skyddsmaterial som inte skadar bössan, tillsammans med den smidiga pall-funktionen gör att du alltid kan räkna med denna väska i skog och mark.

Fauna Älgen FH35 PRO

Fauna Älgen FH35 PRO

Swedteam Ridge 38

Swedteam Ridge 38

GPS eller kompass

Du vill inte gärna gå vilse eller tappa bort din hund i skogen. GPS och kompass är din räddare i nöden när ditt lokalsinne sviktar.

Pejl

Garmin sticker ut när det kommer till hundpejlar och Garmin Alpha 300i är deras senaste tillskott som dessutom håller högsta standard. Spåra upp till 20 hundar på ett avstånd över 14 km (med garmin T5-halsband).

Kompass

Silva kompass är en enkel traditionell kompass som används av såväl orienterare som jägare och friluftsmänniskor. Funkar i alla lägen.

Garmin Alpha 300i

Garmin Alpha 300i

Silva Kompass

Silva Kompass

Första hjälpen

Oavsett hur erfaren jägare du är så vet du aldrig när olyckan är framme. Kanske ramlar du, eller så skadar sig en jaktkamrat eller en hund. Ett förstahjälpen-kit kan ibland vara livsavgörande och rekommenderas varmt.

Större kit

Lifesystems Mountain First Aid Kit innehåller 36 olika viktiga artiklar inklusive pincett och sax och förband. Passar dig som ska iväg på långvandring eller som vill vara helgarderad.

Mindre kit

Neverlost Första Hjälpen Kit Extreme är ett mindre kit fokuserat kring sårvård. Passar perfekt för hundägare eller när du ska på vildsvinsjakt. Många sårkompresser och sårrengöring gör att du kan stoppa blödningar effektivt.

Lifesystems Mountain First Aid Kit

Lifesystems Mountain First Aid Kit

Neverlost Första Hjälpen Kit

Neverlost Första Hjälpen Kit Extreme

Jaktradio

För att kunna kommunicera med varandra under jakten behöver ni bra jaktradioapparater. För vanlig drevjakt räcker oftast frekvensradio på 155MHz eller 31 MHz. Numera finns även digital radio, samt modeller med båda delarna.

Bästa radion för passkytt

Icom sticker ut med många bra jaktradios i fler prisklasser. Icom Prohunt Basic 2 är en robust och enkel jaktradio som fyller behoven hos de allra flesta jägare. Nu har vi även möjligheten att rekommendera detta mycket prisvärda radiopaket som innehåller terrängantenn och öronsnäcka.

Bästa radion allround

Det finns ingen jaktradio som klår Icom ProHunt F3400DS Digital/Analog jaktradio med Bluetooth just nu. Den har analog och digital sändning, bluetooth, bra batteritid och dessutom lätt och kompakt. Vad mer kan man begära?

Icom Prohunt Basic 2 jaktradiopaket orange

Icom Prohunt Basic 2 jaktradiopaket orange

Icom ProHunt F3400DS jaktradio med Bluetooth

Icom ProHunt F3400DS jaktradio med Bluetooth

Vilka regler gäller för jakt i Kristinehamn?

Vid jakt i Kristinehamn gäller jaktlagstiftning och vapenlagstiftning, precis som i övriga Sverige. Kontakta din lokala länsstyrelse för att få regionsspecifika regler.