En delikatess i det svenska viltköket
Älgköttet är likt allt viltkött relativt magert och smakrikt. Fetthalten ligger normalt under 10% och består främst av nyttiga fetter, rikt på omega 3. Köttet är även rikt på vitaminer och mineraler, framförallt järn och zink, selen och kalcium.
Tillaga älgkött
Älgkött är en svårslagen delikatess, även om många jägare har frysarna fulla. Älgköttet är väldigt gott och tillagas med fördel som det är i ugn, stekpanna, eller direkt över grillen. Generellt brukar man rekommendera att helsteka älgköttet för att säkerställa att det förblir saftigt. Om köttet skivas upp innan det tillagas så blir det ofta torrt, då älgköttet är magert som det är. Just på grund utav att älgköttet är magert så passar en något fetare sås eller kryddsmör till älgkött.
Använd gärna köttermometer för att få en bra innertemperatur. Det är alltid innertemperaturen som avgör när köttet är klart och inte själva stekytan. Glöm inte heller att låta köttet vila innan det serveras. Om du låter det vila i folie så fortsätter köttet ofta att tillagas efter att det har tillagats klart, så ta gärna bort köttet när det är 2-3 grader kvar till den stektemperatur som du eftersträvar.
Älg användningsområde
Älgköttet är smakrikt och kan tillagas på en mängd olika sätt. De finare detaljerna av älgköttet tillagas ofta som de är med salt och peppar. Vanliga rätter är exempelvis älgstek, slottsstek eller en hederlig söndagsstek. Annars är det vanligt att göra älgskav, älgfärs och älgfärsbiffar av de mindre ädla styckdetaljerna. Även älgkebab och älggryta är vanliga maträtter som blir fantastiskt bra på älgkött.
Vill du lära dig mer om hur man tillagar älgkött eller vill du kanske ha inspiration kring goda recept på älg – läs då mer bland våra goda recept!
Styckdetaljer älg
Älgens styckdetaljer kan indelas i följande:
Hals, Högrev, entrecote, biffstock, filé, slaksida/kollapp, flankstek, bringa, innanlår, rulle, rostbiff, ytterlår, fransyska, lägg, stora bogsteken, lilla bogsteken, luffarbiff, hjärta, lever, tunga, mule, kind.
Styckningsschema älg
Älgkött temperatur
Älgköttet kan ätas såväl rosa som genomstekt och allt där emellan. Välj själv hur du vill ha ditt kött med nedan innertemperaturer som riktlinje. Tillagar du finare styckningsdetaljer av älg, så som filé eller biff så kan du sikta på dessa kärntemperaturer beroende på hur du vill ha köttet:
- Rare: 52°
- Medium: 57°
- Well done: 65°
Tillagar du andra styckningsdetaljer så som högrev, flankstek, bringa och lägg så kan du istället använda nedan kärntemperaturer istället:
- Rare: 55°
- Medium: 62°
- Well done: 68°
Vanliga frågor om älgkött
Älgkött kan ligga länge i frysen då det är så pass magert. 2-3 år brukar inte vara något problem, men ofta håller det längre än så.
Älgkött kostar normalt mellan 200 kr/kg för älgskav till upp emot 800 kr/kg för en älgfilé.
Det går utmärkt att marinera älgköttet och lika bra går det med en glaze eller rub. Populära inslag är vin för syran som även gör köttet mört och glöm inte saltet. Vill du ge en bra glaze så är honung, soja, olja och öl utmärkta ingredienser som gifter sig fint med älgköttet.
Det går att krydda älgköttet på många sätt, även om det är så pass smakrikt i sig självt att det ofta räcker med salt och peppar. Kryddblandningar med inslag av enbär och lagerblad är inte heller helt fil till en älgstek.
Då älgköttet är magert så kan en något fetare sås passa bra till älg. Varför inte en gräddsås med sky från älgköttet. Annars rekommenderas en väl nedkokt fond i såsen för att ge en fin och rund karaktär. Lite gelé i såsen ger ofta en tilltalande sötma.