Viltmat

Viltkött är bland det godaste man kan äta. I Sverige är vi bortskämda med det magra och smakrika köttet som finns i överflöd i frysboxar runtom i landet. Ändå är kännedomen kring hur man tillagar viltkött och vilträtter förvånansvärt låg och viltköttet hade kunnat komma många fler tillgodo.

Recept och tips för tillagning av Vilt

Här gör vi vårt bästa för att sprida kunskap och kännedom kring hur man lagar vilt och vi kommer även lista goda recept på viltmat.

Tillagningssätt

Viltkött kan tillagas på  många olika sätt, men det finns några tips och trix som i regel stämmer på allt viltkött.

  • Krydda inte för mycket, viltköttet är smakrikt som det är
  • Förstek, eller bryn köttet innan det tillagas vidare.
  • Det är även bra att torka av köttet innan du bryner det.
  • Skär alltid köttet mot köttfibrerna, aldrig längs med.
  • Låt köttet vila några minuter innan servering.
  • Fett tillför smak och gör köttet saftigt

Temperatur viltkött

Viltkött skall aldrig överstekas, då blir det tråkigt och torrt. Det flesta av viltkötten är väldigt smakrika och serveras bäst rosa, det gör att köttet mår bäst att tillagas till en innertemperatur av 56°.

Det gäller dock inte för björn och vildsvin som man vill låta komma upp till 68° för att vara säker på att eventuella trikiner.

Den lite högre temperaturen, 67-68° gäller även fåglar som tjäder och gås för att få dem extra möra. För mer individuella temperaturförslag finns mer information på undersidorna under respektive vilt.

Hängmöra viltkött

Viltkött bör möras i 40 dygnsgrader, det innebär att man vid en snittemperatur om 10 grader skall viltet hänga i 4 dygn. Det skall hänga i ett kylrum med ca 65% luftfuktighet för bästa resultat. Detta gäller de allra flesta viltkött inklusive skogsfågel. Dock kan man med fördel äta sjöfågel direkt, gärna så färskt som möjligt.

Det mörningen gör med köttet är att den bryter ner proteinet i cellerna med hjälp av egna enzymerna. Det gör att köttet blir mindre segt och mer mört, dvs lättare att tillaga till perfektion.