Åtelkamera

Åtelkamera

Åtelkameror, även kända som viltkameror, är digitala kameror designade för att övervaka vilt i deras naturliga miljö utan att störa dem. De aktiveras vanligtvis av rörelsesensorer och kan ta både bilder och videor, oftast i både dagsljus och mörker. Många jägare och naturforskare använder åtelkameror för att studera djurens beteenden, spåra sällsynta arter eller övervaka en specifik plats. De erbjuder en unik insikt i djurens värld, gör det möjligt att samla in data dygnet runt och hjälper till att förbättra jakten genom att ge information om när och var djuren är mest aktiva.

Åtelkameror har blivit mer och mer vanliga i Sverige de senaste åren i takt med att tekniken har blivit bättre och billigare, men även tack vare minskade regulatoriska krav. I dag kan du sätta upp en viltkamera vart du vill på din mark, så länge du har märkt ut platsen med skyltar på ett korrekt sätt.

Åtelkamera bäst i test 2024

I detta bäst i test för åtelkamera har vi valt ut de absolut vassaste jaktkamerorna som finns på marknaden och landade i ett urval om totalt 7 åtelkameror. Vi har försökt variera utbudet för att få med ett brett spektra av olika typer av åtelkameror med olika pris och funktion. Utvalet är baserat på vad som är tillgängligt i butik i dag samt vad tillverkarna själva har velat lyfta fram.

Bolyguard åtelkamera mg984g mms 36 mp

MG984G MMS 36MP

Varumärke: Bolyguard

De mest framträdande skillnaderna jämfört med Scout Guard 550 MMS är:

 1. Möjligheten till tvåvägskommunikation. Det betyder att du kan sända instruktioner till kameran, som exempelvis att ta en bild. Kameran utför uppdraget och skickar omedelbart tillbaka bilden.
 2. Med time-lapse-funktionen kan kameran automatiskt ta bilder med bestämda tidsintervall även om det inte finns någon aktivitet i dess omgivning.

För de som önskar det finns även möjlighet till ljudsändning (’Sound broadcast’) med denna kamera. Du kan själv lägga in ljud efter behov.

UOVision Glory MK2 4G:LTE 20mp - Cloud-App

Glory MK2 4G/LTE 20mp – Cloud-App

Varumärke: UOVision

UOVision Glory 4G/LTE 20mp Cloud / App är den senaste modellen som överträffar sina föregångare med en imponerande lista av förbättringar. Den imponerar med sin fantastiska användarvänlighet och är fullpackad med nya smarta funktioner som fungerar smidigt. Konstruktionen och funktionerna är väl genomtänkta, vilket resulterar i högkvalitativa foton och videor.

Hunter Alpha Cloud

Alpha Cloud

Varumärke: Hunter

Hunter Alpha Cloud är en avancerad åtelkamera som tar viltövervakning till nästa nivå. Med dess molnbaserade teknologi kan du smidigt övervaka din jaktplats i realtid via en intuitiv app. Kameran fångar skarpa bilder och kristallklara videor med imponerande detaljrikedom. Med snabb rörelsesensor och 4K-upplösning missar du inget. Den robusta konstruktionen säkerställer pålitlig prestanda i alla väderförhållanden. Med Hunter Alpha Cloud är du alltid ansluten till din jaktomgivning och kan ta del av dina inspelningar oavsett var du befinner dig. Ge din jaktupplevelse en digital uppgradering med Hunter Alpha Cloud.

LiveStream PRO 4G

LiveStream PRO 4G

Varumärke: UOVision

UOVision LiveStream 4G är en toppmodern vilt- och övervakningskamera som fångar ögonblicksbilder och/eller videor direkt när något rör sig framför den. Den skickar omedelbart bilderna till din mobil, surfplatta eller dator via det mobila nätverket, inklusive 2G, 3G och 4G.

Nordic gamekeeper åtelkamera

Cloud Camera

Varumärke: Nordic Gamekeeper

Nordic Gamekeeper Cloud Camera är banbrytande med sin användarvänlighet, intelligenta datanhantering och en Plug & Play-funktionalitet. Den utgör verkligen en innovation inom kamerateknik.

Slipp krånglet med manuella inställningar av långa e-postadresser och serverkonfigurationer vid uppstart. Kameran konfigurerar sig själv med det medföljande NG-SIM-kortet, vilket innebär en smidig start utan krångel.

Hunter omega cloud

Omega Cloud

Varumärke: Hunter

Hunter Omega Cloud är en överlägsen åtelkamera som tar din viltövervakning till en ny nivå. Med avancerad molnteknologi kan du enkelt övervaka din jaktplats i realtid via en användarvänlig app. Kameran fångar skarpa bilder och kristallklara videor med imponerande detaljrikedom, och dess snabba rörelsesensor säkerställer att inget går obemärkt förbi. Med en robust konstruktion klarar Hunter Omega Cloud tuffa väderförhållanden. Oavsett var du befinner dig, är du alltid uppkopplad till din jaktmiljö och kan ta del av dina inspelningar. Uppgradera din jaktupplevelse med Hunter Omega Cloud.

Bolyguard 584 MP 4G (MMS Kamera)

Åtelkamera 584 MP 4G (MMS Kamera)

Varumärke: Boluguard

Boly Guard BG584-24mHD är en kraftfull åtelkamera, en uppgraderad version av den populära Scout Guard 880. Denna kamera opererar på 4G-nätverket och levererar högre bildupplösning med imponerande 24 megapixlar.

Så gick testet till

För att testerna av åtelkamerorna skulle bli så pass riktiga som möjligt har vi jämfört likvärdiga modeller, i samma miljö och vid samma tidpunkt. På så sätt utesluter vi att eventuella brister ligger i annat än själva produkten. Vi gör även samtliga tester utan tillbehör för att enbart fokusera på åtelkamerans kapacitet.

De kategorier som vi rankar modellerna efter är:

 • Bästa rörelsedetektor
 • Mest användarvänlig
 • Bäst batteritid
 • Klarar mest väder

Testet har bedömts efter dessa kriterer

De mest relevanta kriterierna för en åtelkamera inkluderar hög bildkvalitet med hög upplösning, effektivt nattseende med IR-belysning, pålitlig rörelsedetektor med justerbarhet, snabb trigger time, lång batterilivslängd, tillräcklig lagringskapacitet, mångsidiga anslutningsalternativ, användarvänlighet vid installation och användning, robust konstruktion och väderbeständighet samt eventuella extra funktioner som tvåvägskommunikation eller molnbaserad lagring. Dessa faktorer är avgörande för att välja en åtelkamera som bäst passar specifika behov och användningsområden.

De viktigaste kriterierna i vårt bäst i test för åtelkameror är:

 • Rörelsedetektorn
 • Bildkvalitet
 • Batteritid
 • IR-sensor
 • Pris

Bäst i test-juryn består av två personer som samtliga har jagat länge och som har god kunskap kring åtelkameror och som själva har använt viltkameror under lång tid.

För att testerna skulle bli så pass riktiga som möjligt har testning skett samtidigt, i samma väderförhållanden med samtliga modeller. På så sätt utesluter vi att eventuella brister ligger i annat än själva produkten. Vi gör även samtliga tester utan tillbehör för att enbart fokusera på åtelkamerans kapacitet.

Åtelkamera test

ProduktMpReaktionstidAntal ledRörelsesensorFotovinkel4G
Bolyguard – MG984G MMS 36MP36IR 30 m60°Ja
UOVision – Glory 4G/LTE 20mp Cloud / App200,6 s60 stBlack IR 18 m58°Ja
Hunter – Alpha Cloud2460 st58°Nej
UOVision – LiveStream 4G5Ja
Nordic Gamekeeper – Cloud Camera30IR 20 m50°Ja
Hunter – Omega Cloud2457 stIR-blixt100°Nej
Boly Guard – BG584-24mHD241,2 s30 stIR 20 mJa
Viltkamera

Köpguide – Bra att tänka på när du ska köpa en åtelkamera

Vid köp av en åtelkamera är det många aspekter att ta hänsyn till och det kan vara högst individuellt vad som anses vara en bra åtelkamera. Nedan har vi därför listat alla relevanta kvaliteter och berättat mer om dem, så att du själv kan avgöra vad som är viktigt för dig.

IR-belysning

IR-belysning står för infraröd belysning och är en viktig funktion för att en åtelkamera skall kunna ta bra bilder även under natten eller vid dåliga väderförhållanden. IR-belysning är en ljuskälla som sänder ut ljus med en våglängd längre än det mänskliga ögat kan uppfatta. Den används främst för att möjliggöra övervakning och fotografering i mörker. IR-belysning är oupptäckbar för människor och de flesta djur, vilket gör den idealisk för nattlig användning utan att störa omgivningen. Den är oumbärlig inom områden som säkerhet, viltövervakning och nattfotografering.

SMS/MMS Funktion

De flesta åtelkameror har i dag envägs- eller tvåvägskommunikation. Det vill säga att åtelkameran kan skicka eller både skicka och ta emot bilder och annan data. Tvåvägskommunikation för åtelkameror möjliggör interaktion mellan användaren och kameran i realtid. Det innebär att användaren kan skicka kommandon eller meddelanden till kameran och även ta emot ljud från kamerans omgivning. Denna funktion är ovärderlig för övervakning, då den ger möjlighet att kommunicera med omgivningen vid behov. Den kan även användas för att spela upp ljud eller röster för att locka eller skrämma bort djur. Tvåvägskommunikation förbättrar användarens kontroll och anpassningsförmåga vid åtelplatsen.

Detta möjliggörs av SMS/MMS-funktion alternativt via uppladdning via 3g/4g/5g i de flesta modeller.

Bildkvaliteten i en åtelkamera är avgörande för att få klara och detaljerade bilder. En hög upplösning, uttryckt i megapixlar, är viktig för skarpa och tydliga bilder. Det möjliggör identifiering av djur och detaljer på ett tillförlitligt sätt. Bra bildkvalitet är särskilt viktigt vid nattfotografering, där en effektiv IR-belysning säkerställer att även bilder tagna i dåliga ljusförhållanden blir användbara. En kamera med hög bildkvalitet är en tillförlitlig följeslagare för övervakning och dokumentation av viltaktivitet vid åtelplatsen.

Utlösare

Utlösaren i en åtelkamera är det avgörande elementet som bestämmer när kameran ska ta en bild eller en video. En snabb och pålitlig utlösare är viktig för att fånga ögonblicksbilder av viltet. Slutartid är den tid det tar från det att rörelse upptäcks till att kameran faktiskt tar bilden.

Detektionsområde

Detektionsområdet i en åtelkamera refererar till det område där kamerans rörelsesensor kan upptäcka aktivitet eller rörelse. Att ha en väljusterad och effektiv detektor är avgörande för att säkerställa att kameran reagerar korrekt på förbipasserande djur eller rörelser. Faktorer som objektets storlek, temperatur och omgivande temperatur bör beaktas för att optimera detekteringsprestanda. Ett välkalibrerat detektionsområde är nyckeln till pålitlig och effektiv viltövervakning.

Batteritid och strömförsörjning

Batteritiden och strömförsörjningen i en åtelkamera är av högsta vikt. En lång batteritid är avgörande för att minimera underhåll och se till att kameran är driftsäker under längre perioder. Det är viktigt att välja rätt typ av batterier, exempelvis litiumbatterier som är kända för sin långa livslängd. Alternativt kan man överväga extern strömförsörjning för att säkerställa kontinuerlig drift, särskilt vid intensiv användning eller i avlägsna områden där batteribyte kan vara besvärligt. I dag är det vanligt med solceller på, eller kopplat till en åtelkamera för att säkerställa att batteriet aldrig dör.

App till mobilen

En dedikerad mobilapp för åtelkameror förenklar övervakningen avsevärt. Genom appen kan användare fjärrstyra kameran, ta emot notiser om aktivitet och se bilder eller videor i realtid. Dessutom möjliggör den enkel konfiguration av inställningar och ger en översiktlig hantering av inspelat material. En intuitiv app förbättrar användarupplevelsen och gör det möjligt att effektivt övervaka och dokumentera viltaktivitet vid åtelplatsen, oavsett var man befinner sig.

Vatten och stöttålig

En åtelkamera som är stöt- och fukttålig är av avgörande betydelse för pålitlig prestanda utomhus. Då en åtelkamera skall klara av alla väderförhållanden så bör man kunna räkna med att den tål oväntade påfrestningar utan att kompromissa med funktionen. En robust åtelkamera säkerställer att den fortsätter att fungera under tuffa förhållanden och ger pålitlig övervakning över lång tid.

Bäst åtelkamera – Topp 7

 1. Bolyguard – MG984G MMS 36MP
 2. UOVision – Glory 4G/LTE 20mp Cloud / App
 3. Hunter – Alpha Cloud
 4. UOVision – LiveStream 4G
 5. Nordic Gamekeeper – Cloud Camera
 6. Hunter – Omega Cloud
 7. Boly Guard – BG584-24mHD

Vår testvinnare

Varumärken som var med i testet

Nedan pratar vi mer om de varumärken vi har valt att ta med i detta test.

Bolyguard Åtelkamera

Bolyguard är en framstående tillverkare av högkvalitativa åtelkameror och viltkameror. Företaget är känt för sin teknologiska innovation och dedikation till att erbjuda pålitliga och användarvänliga lösningar för viltövervakning. Bolyguards kameror utmärker sig genom avancerade funktioner såsom hög bildkvalitet, effektiv IR-belysning för nattfotografering, snabba utlösningstider och lång batteritid. Deras modeller inkluderar även extra funktioner som tvåvägskommunikation och molnbaserad lagring. Dessutom är Bolyguards kameror konstruerade med fokus på tålighet och väderbeständighet, vilket gör dem till pålitliga följeslagare för viltentusiaster och jägare. Med Bolyguard kan man förvänta sig högpresterande viltkameror som möjliggör effektiv och pålitlig viltövervakning i alla typer av terräng och väderförhållanden.

Produkten som jämfördes: Bolyguard – MG984G MMS 36MP

UOVision Åtelkamera

UOVision är en banbrytande tillverkare av avancerade viltkameror och övervakningslösningar. Företaget är känt för att erbjuda högkvalitativa produkter som möter de högsta standarderna inom branschen. UOVisions viltkameror är utrustade med avancerade funktioner som hög bildkvalitet, pålitlig rörelsedetektor och effektiv IR-belysning för nattfotografering. Deras modeller inkluderar även smarta funktioner som molnbaserad lagring och tvåvägskommunikation. UOVisions produkter är konstruerade för att vara tåliga och väderbeständiga, vilket gör dem lämpade för användning i alla typer av terräng och väderförhållanden. Med UOVision kan användare förvänta sig pålitliga och högpresterande viltkameror som levererar överlägsen prestanda och tillförlitlighet för viltövervakning och jägarbehov.

Hunter Åtelkamera

Hunter är ett svenskt företag som har specialiserat sig på elektronikprodukter för jägare sedan 1984. Hunter är ledande inom jaktradio, viltkameror och andra elektronikprodukter för jakt. Företaget har skapat en imponerande produktlinje med innovativa och användarvänliga produkter, anpassade för nordiska förhållanden som kräver både robusthet och tillförlitlighet. Alla deras jaktradiosystem är utvecklade och designade av Hunter Team i Sverige, vilket säkerställer hög kvalitet och lokal anpassning. Deras långa erfarenhet och dedikation till jägarcommunityn gör dem till en betrodd källa för elektroniklösningar inom jakt i hela Norden.

Produkten som jämfördes: Hunter – Alpha Cloud

Nordic Gamekeeper Åtelkamera

Nordic Gamekeeper är en framstående leverantör av jaktutrustning och elektronikprodukter för jägare. Med över 30 års erfarenhet i branschen har de etablerat sig som pålitliga partners för jägare i Norden. Deras produkter inkluderar avancerade viltkameror, jaktradio och andra elektroniklösningar som är utvecklade för att möta de krävande förhållandena i nordiska skogar. Nordic Gamekeeper är känt för sina innovativa och användarvänliga produkter som fokuserar på kvalitet och pålitlighet. Deras dedikation till jägarcommunityn har gjort dem till en respekterad och pålitlig aktör inom jaktindustrin.

Produkten som jämfördes: Nordic Gamekeeper – Cloud Camera

Åtelkamera bäst i test

Mer om åtelkameror

Nedan finner ni mer information kring åtelkameror samt begreppe som kan vara bra att känna till inför ett eventuellt köp av en åtelkamera.

Åtelkamera 4G

En åtelkamera med 4G-teknologi är en avancerad enhet som möjliggör snabb och pålitlig överföring av bilder och videor över mobilnätverk. Denna teknologi ger användaren möjlighet att få realtidsuppdateringar om viltaktivitet och möjliggör fjärrstyrning av kamerans inställningar via en mobilapp. Den höga hastigheten och tillförlitligheten hos 4G gör dessa kameror idealiska för övervakning i avlägsna områden där Wi-Fi-täckning kan vara begränsad. Det finns även äldre viltkameror som går över 3G och i framtiden kommer säkert även 5G-åtelkameror finnas.

Billig åtelkamera

Billiga åtelkameror är prisvärda alternativ för jägare och naturälskare med en stram budget. Trots det lägre priset erbjuder de grundläggande funktioner för viltövervakning, inklusive rörelsedetektor, fotografering och videoinspelning. Även om de kanske inte har lika avancerade funktioner som dyrare modeller, kan de fortfarande vara pålitliga verktyg för att dokumentera djurlivet vid åtelplatsen. Det är viktigt att noga jämföra funktioner och recensioner för att hitta en prisvärd åtelkamera som möter ens specifika behov och förväntningar.

Åtelkamera kopplad till mobil

En åtelkamera kopplad till mobiltelefonen möjliggör smidig fjärrövervakning av viltaktivitet. Genom en dedikerad mobilapp kan användaren ta emot bilder och videor direkt på sin telefon. Det ger snabb och enkel åtkomst till inspelat material och möjliggör fjärrstyrning av kamerans inställningar. Denna koppling mellan åtelkamera och mobiltelefon förenklar övervakningsprocessen och ger användaren större flexibilitet och kontroll över viltövervakningen.

Åtelkamera med simkort

En åtelkamera med simkortsfunktion möjliggör snabb och effektiv dataöverföring över mobilnätverk. Genom att använda ett SIM-kort kan kameran skicka bilder och videor direkt till en mobiltelefon eller en dedikerad server för enkel åtkomst och övervakning. Denna funktion är oumbärlig för jägare och naturälskare som vill ha realtidsuppdateringar om viltaktivitet vid åtelplatsen, även när de är borta från platsen.

Appstyrd åtelkamera

En appstyrd åtelkamera erbjuder användarna bekvämligheten att övervaka viltaktivitet och ta emot meddelanden direkt på sina mobila enheter. Genom en dedikerad mobilapp kan användare fjärrstyra kamerans inställningar, se inspelat material och få notiser om rörelse eller aktivitet vid åtelplatsen. Denna avancerade teknologi ger jägare och naturälskare en bekväm och effektiv metod för att hålla sig uppdaterade om vad som händer vid deras åtelplatsar.

Åtelkamera med WiFi

En åtelkamera med Wi-Fi-funktion möjliggör trådlös anslutning till ett lokalt nätverk, vilket ger användaren möjlighet att överföra bilder och videor till en smartphone eller dator i realtid. Denna funktion ger enkel åtkomst till inspelat material och gör det möjligt att övervaka viltaktivitet på distans. Åtelkameror med Wi-Fi är idealiska för användare som vill ha snabb och bekväm tillgång till sina inspelningar utan behov av att ta bort eller byta ut minneskort.

Så fungerar en åtelkamera

En åtelkamera fungerar genom att använda en inbyggd rörelsesensor och/eller värmesensor för att detektera rörelse eller temperaturförändringar i dess omgivning. När en rörelse upptäcks aktiveras kameran, som tar en bild eller spelar in en video. Denna inspelning lagras sedan på ett minneskort eller skickas trådlöst via olika tekniker, såsom Wi-Fi eller mobilnätverk, beroende på kamerans funktioner. På detta sätt möjliggör åtelkameran övervakning av viltaktivitet och tillhandahåller användbara inspelningar för jägare och naturälskare.

Regler för åtelkameror

De nya reglerna för åtelkameror började gälla i maj 2018 och innebär grovt förenklat att du får sätta upp åtelkameror på din egen mark så länge du även sätter upp en skylt som meddelar att kameraövervakning pågår, samt att du skriver ut dina kontaktuppgifter på skylten. Tänk även på att GDPR gäller. Du behöver alltså inte längre söka tillstånd för att sätta upp åtelkameror.

Bra att tänka på vid placering av åtelkameran

Vid placering av en åtelkamera är det viktigt att välja en strategisk plats som ger optimal täckning av det önskade området. Kameran bör riktas mot den mest sannolika rörelseriktningen för att fånga viltets aktivitet. Säkerställ att kameran är stabilt monterad och väl dold för att undvika att skrämma bort djur. Placera även kameran så att den får bra ljusförhållanden för att säkerställa tydliga bilder och undvika skuggor. Slutligen, kontrollera batteriets och minneskortets status regelbundet för oavbruten drift.

Vanliga frågor om åtelkameror

Vid köp av en åtelkamera uppstår ofta många frågor och det är inte alltid helt enkelt att skapa sig en bra bild över vad. som är viktigt i en åtelkamera eller vad som är viktigt för just dig. Nedan listar vi därför vanliga frågor kopplade till åtelkameror.

Måste man ha tillstånd för en åtelkamera?

Nej. Sedan maj 2018 behöver man ej söka tillstånd för att sätta upp en åtelkamera i Sverige.

Vilken är den bästa åtelkameran?

Den bästa åtelkameran i vårt test 2023 är Bolyguard – MG984G MMS 36MP

Vilket simkort är bäst till en åtelkamera?

En åtelkamera med simkort är i regel inte kopplad till en viss operatör och du kan därför välja ett somkort som passar dig bäst. Fråga de olika operatörerna vad de har för erbjudanden och ta den som har billigast pris för den data din kamera är avsedd att skicka.

Hur fungerar en åtelkamera?

En åtelkamera är avsedd att monitorera vilt och aktiveras av rörelse eller värme. När den detekterar något, tar den bilder eller spelar in video.

Vilken åtelkamera ska jag köpa?

Den bästa åtelkamerian i vårt bäst i test blev Bolyguard – MG984G MMS 36MP men läs gärna hela testet så att du finner den modell som passar dig ich dina behov bäst.

Sammanfattning

En åtelkamera är en specialiserad typ av viltkamera som används för att övervaka viltaktivitet. Den aktiveras av rörelse eller värme och tar bilder eller spelar in video när något rör sig framför den. Åtelkameror är oumbärliga för jägare och naturälskare för att studera och dokumentera djurlivet på ett diskret sätt. De finns i olika varianter, inklusive 4G- och Wi-Fi-anslutning, och kan vara appstyrda. Placeringen av kameran är avgörande för att fånga optimala inspelningar. Åtelkameror är utmärkta verktyg för att förbättra viltövervakning och studier av naturen.

Därför kan du lita på vårt test av åtelkameror

Vårt team av experter har lagt ner många timmars av praktiska tester för att säkerställa att våra rekommendationer uppfyller de högsta standarderna. Vi har tagit hänsyn till allt från optisk prestanda, kvalitet, användarvänlighet till pris för att ge en helhetsbild av varje åtelkamera.

Objektiva i vår bedömning

Vi strävar efter att vara helt opartiska i vår granskning. Varje åtelkamera har utvärderats baserat på dess prestanda och egenskaper snarare än varumärkesnamn eller marknadsföring. Våra tester är designade för att ge läsaren en ärlig och opartisk översikt över varje produkts styrkor och svagheter.

Oberoende och transparenta

Vi är stolta över att vara oberoende och tar inte emot någon form av sponsring eller reklamintäkter från tillverkare. Vårt primära mål är att ge konsumenterna den information de behöver för att göra ett välgrundat beslut. Alla våra resultat, metoder och kriterier presenteras öppet, så att du kan förstå och lita på processen bakom våra rekommendationer.