Rödpunktsikte test

Rödpunktsikte

Inom jaktens värld har rödpunktsikten snabbt stigit i popularitet tack vare deras precision och användarvänlighet. Dessa sikten möjliggör snabb målsökning under varierande jaktvillkor, vilket kan vara avgörande under korta, kritiska ögonblick.

I detta test har vi tittat närmare på några av marknadens bästa rödpunktsikten för att hjälpa jägare att hitta det bästa valet för sina behov.

Så gick testet till

För att garantera rättvisa och noggranna resultat genomfördes testet under kontrollerade förhållanden. Varje sikte bedömdes utifrån dess prestanda under följande kriterier:

 • Samma tidpunkt på dygnet: För att säkerställa konsekvens i ljusförhållanden.
 • Samma vapen: Detta för att eliminera eventuella avvikelser som kan orsakas av vapnets specifikationer.
 • Samma avstånd: För att hålla målets storlek och avstånd konsekvent.
 • Mot rörligt och stillastående mål: Detta för att bedöma siktets effektivitet under varierande jaktscenarion.

Bästa rödpunktsikte 2024

I jakten på det optimala rödpunktsiktet 2024 har många märken och modeller granskats. Efter att ha genomfört noggranna tester och bedömningar framstår Aimpoint Micro S-1 som det främsta valet för året. Dess precision, hållbarhet och användarvänlighet sätter standarden för vad ett toppmodernt jaktredskap bör erbjuda.

Aimpoint Micro H-2 & Blaser sadelmontage

Micro H-2 & Blaser sadelmontage

Varumärke: Aimpoint

Aimpoints Micro-serie utgör de minsta och lättaste siktena i Aimpoints utbud. Aimpoint® Micro H-2 introducerades som svar på kundernas efterfrågan om ett Micro-sikte med ännu högre hållbarhet. Med sin förnyade design, inklusive ett förstärkt hölje och linsskydd som kan fällas upp, tål Micro H-2 alla möjliga väderlekar. Dessutom, med hjälp av de nyaste optiska linserna och linsbeläggningarna, har den optiska kvaliteten samt klarheten och formen av den röda punkten förbättrats betydligt.

Aimpoint Micro H-2 4 MOA med montage för halvautomater med 11-13 mm bas

Micro H-2 4 MOA med 11-13 mm bas

Varumärke: Aimpoint

Aimpoint Micro H-2 4MOA säljs tillsammans med ett Micro-fäste avsett för de mest förekommande halvautomatiska hagelgevären som en samlad enhet. Detta rödpunktsikte levereras med ett Micro-fäste designat för montering på dovetail-skenor (11.0-13.0mm). För optimal stabilitet utnyttjar fästet två fästpunkter. Detta fäste är både exceptionellt hållbart och av högsta kvalitet.

Aimpoint Acro C-2 3,5 MOA Inklusive Acro LRP QD Snabbfäste

Acro C-2 3,5 MOA Inklusive Acro LRP QD Snabbfäste

Varumärke: Aimpoint

ACRO C-2 representerar nästa steg inom Aimpoints ACRO-sikteserien och har en batterilivslängd på upp till 5 år. Istället för sin tidigare design använder C-2 nu ett CR2032 batteri, vilket är lättillgängligt i butiker. Med en vikt på bara 60 gram är siktet idealiskt för montering på pistoler eller andra tillämpningar som behöver ett lågt monteringsalternativ.

Athlon Midas TSP4 prismasikte röd_grönt riktmedel

TSP4 prismasikte röd/grönt riktmedel

Varumärke: Athlon Midas

Athlon Midas TSP4 3.9×34 TSP4 Prism Rödpunktsikte passar perfekt för dig som söker snabba målsökningar på nära till medeldistans. Athlons prismasikte ger dig den flexibilitet som krävs. Trots sin kompakta formgivning kompromissar inte siktet med den optiska kvaliteten. Det är fyllt med kvävgas, vilket gör det dimfritt och stötsäkert, garanterande pålitlighet i nästan alla omgivningar.

Bästa rödpunktsikte för pistol

När det kommer till användning på pistoler är vissa rödpunktsikten mer lämpade än andra. Efter att ha övervägt en rad olika faktorer, inklusive storlek, vikt och användarvänlighet, har Trijicon SRO3 5 MOA Red Dot utmärkt sig. Dess kompakta design, klara synbild och robusta konstruktion gör det till det självklara valet för dem som föredrar pistoler.

Trijicon SRO3 5 MOA Red Dot

SRO3 5 MOA Red Dot

Varumärke: Trijicon

Trijicon Specialized Reflex Optic (SRO ™) är optimal för användning på gevär, pistoler eller i situationer där högre precision krävs på längre avstånd. Det generösa synfältet kombinerat med den klara punkten underlättar för användaren att lokalisera och följa punkten, vilket ökar skottens precision. Varje SRO-modell har både manuell och automatisk ljusstyrkereglering för LED och kan räkna med en batterilivslängd på 3 år. SRO är byggd för att tåla de krav som ställs vid användning på pistoler och är designad för att motstå tuffa förhållanden.

Testet har bedömts efter dessa kriterer

För att ge en klar och rättvis bedömning av varje rödpunktsikte i testet, har vi tagit hänsyn till flera kritiska faktorer som har direkt påverkan på siktets prestanda och användbarhet i jaktmiljöer.

 • Förstoring: Vi har tittat på hur varje sikte förstorar målet, vilket är kritiskt för att säkerställa tydlig målsökning på olika avstånd.
 • MOA: MOA refererar till siktets justeringsintervall, vilket är avgörande för hur precist man kan justera siktet vid olika avstånd.
 • Batteritid: Ett rödpunktsiktes batterilivslängd kan vara avgörande, särskilt under långa jaktdagar eller expeditioner där man kanske inte alltid har möjlighet att byta batteri.
 • Vikt: Vikten på siktet kan påverka vapnets balans och användarens trötthet, särskilt vid längre användningsperioder.

Genom att beakta ovan nämnda kriterier hoppas vi kunna ge en balanserad och rättvis bedömning av varje rödpunktsikte i vårt test.

Rödpunktsikte jakt test

ProduktFörstoringMOABatteritidVikt
Trijicon SRO3 5 MOA Red Dot1x53 år33g
Aimpoint Micro H-2 & Blaser sadelmontage1x250k h93g
Aimpoint Micro H-2 4 MOA med 11-13 mm bas1x450k h93g
Aimpoint Acro C-2 3,5 MOA Inklusive Acro LRP QD Snabbfäste1x3.55år60g
Athlon Midas TSP4 prismasikte röd/grönt riktmedel3.9x1/26h493g
Rödpunktsikte test

Köpguide – Bra att tänka på när du ska köpa ett rödpunktsikte

Att välja rätt rödpunktsikte kan vara avgörande för din jaktupplevelse. Här är några kritiska aspekter du bör överväga innan ditt köp:

Batteritid

Ett siktets batterilivslängd kan ha stor påverkan, särskilt under längre jaktdagar. Fundera på hur länge du planerar att vara ute och om du har möjlighet att enkelt byta batterier i fält. Vissa sikten har även solcellsdrift som komplement.

Material och väderbeståndig

Ett robust sikte av högkvalitativa material kommer att hålla längre och tåla tuffare väderförhållanden. Fundera på om siktet är vattentätt, dammtätt eller tål frost och snö.

Natt & mörkerseende

Om du planerar att jaga under skymning eller gryning, kan det vara värt att investera i ett sikte med natt- eller mörkerseende. Detta gör att du kan se målet tydligt även under svaga ljusförhållanden.

Punktstorlek & Vikt

En större punkt kan vara lättare att se, men kan också täcka över målet på längre avstånd. Siktets vikt kan påverka vapnets balans, så det är viktigt att välja ett sikte som kompletterar ditt vapen väl.

Synfält

Ett bredare synfält kan hjälpa dig att snabbt lokalisera och spåra mål, särskilt när de rör sig snabbt. Fundera på vilken typ av jakt du utför mest och vilket synfält som bäst passar dina behov.

Ögonavlastning

Detta avser avståndet mellan ditt öga och siktet när du har en full synbild. En längre ögonavlastning kan vara mer bekväm, särskilt under längre perioder av användning eller om du använder skyddsglasögon eller har en stark rekyl på ditt vapen.

Rödpunktsikte bäst i test – Topp 5

 1. Bäst för pistol: Trijicon SRO3 5 MOA Red Dot
 2. Bäst för sadelmontage: Aimpoint Micro H-2 & Blaser sadelmontage
 3. Bäst för halvautomat: Aimpoint Micro H-2 4 MOA med 11-13 mm bas
 4. Bäst för snabbfäste: Aimpoint Acro C-2 3,5 MOA Inklusive Acro LRP QD Snabbfäste
 5. Bäst med grönt riktmedel: Athlon Midas TSP4 prismasikte röd/grönt riktmedel

Vår testvinnare

 • För gevär: Aimpoint Micro H-2 & Blaser sadelmontage
 • För pistol: Trijicon SRO3 5 MOA Red Dot

Varumärken som var med i testet

I detta test jämförde vi flera ledande varumärken inom rödpunktsikten för att ge dig en inblick i de bästa produkterna på marknaden. Vi bedömde varje sikte baserat på dess prestanda, hållbarhet och prisvärde.

Aimpoint rödpunktsikte

Aimpoint, känt för sin banbrytande teknik och högkvalitativa produkter, stod ut som en av de bästa i testet. Med en skarp och tydlig röd punkt, snabb måluppfattning och robust konstruktion, är detta sikte svårt att slå när det gäller överlägsen prestanda.

Produkter från Aimpoint med i testet:

 • Aimpoint Micro H-2 & Blaser sadelmontage
 • Aimpoint Micro H-2 4 MOA med 11-13 mm bas
 • Aimpoint Acro C-2 3,5 MOA Inklusive Acro LRP QD Snabbfäste

Trijicon rödpunktsikte

Trijicon är känt för sin militära kvalitet och sina stridsklara sikten. I vårt test levererade Trijicon-siktet exceptionell prestanda med dess ljusstarka röda punkt och otroliga hållbarhet, även under de tuffaste förhållandena.

Produkt från Trijicon med i testet:

 • Trijicon SRO3 5 MOA Red Dot

Athlon Midas rödpunktsikte

Athlon Midas kombinerar överkomligt pris med högkvalitativa funktioner. Medan det kanske inte har samma militära bakgrund som vissa andra märken, levererade det fortfarande en solid prestanda med en klar röd punkt och en tillförlitlig byggkvalitet som imponerade under våra tester.

Produkt från Athlon med i testet:

 • Athlon Midas TSP4 prismasikte röd/grönt riktmedel
Rödpunktsikte bäst i test

Mer om rödpunktsikten

Rödpunktsikten har revolutionerat hur jägare och sportskyttar siktar. De erbjuder en snabb måluppfattning och eliminerar behovet av att rikta in sig genom traditionella riktmedel.

Rödpunktsikte för hagel

För hagelgevärsskyttar kan ett rödpunktsikte förbättra snabbheten och noggrannheten, särskilt vid rörliga mål som fågel eller lerduvor. Sikten ger skytten möjlighet att fokusera både på målet och punkten samtidigt.

Rödpunktsikte med förstoring

Medan de flesta rödpunktsikten inte har någon inbyggd förstoring, finns det modeller med zoomfunktion eller kompatibilitet med förstoringsmoduler. Dessa är idealiska för de som vill ha möjlighet att snabbt växla mellan nära och långa avstånd.

Olika jakter med rödpunktsikte

Rödpunktsikten är mångsidiga och kan användas i en mängd olika jaktscenarier, från småvilt till stora djur. De ger snabb målidentifiering, vilket är kritiskt i snabba jakt situationer.

 • Rödpunktsikte älgjakt: Älgjakt kräver snabba beslut, och rödpunkten ger en omedelbar måluppfattning när det behövs mest.
 • Rödpunktsikte vakjakt: Under vakjakt kan en rödpunkt hjälpa jägaren att hålla fokus på ett område utan att tappa bort målet.

Billigt rödpunktsikte

Medan premiummärken kan erbjuda extra funktioner och hållbarhet, finns det många prisvärda rödpunktsikten som levererar tillförlitlig prestanda för de som har en stram budget.

Montera ett rödpunktsikte

För att montera ett rödpunktsikte korrekt krävs noggrannhet och rätt verktyg. Det är viktigt att säkerställa att siktet är stabilt och centrerat för optimal prestanda.

Så fungerar ett rödpunktsikte

Ett rödpunktsikte projicerar en röd punkt på ett objektiv, vilket gör det möjligt för skytten att rikta in sig snabbt. Punkten flyttas inte faktiskt men ser ut att vara på målet, vilket gör det lättare att följa rörliga mål.

Vanliga frågor om rödpunktsikten

Vi svarar på de vanligaste frågorna om dessa sikten.

Vad är fördelarna med att använda ett rödpunktsikte för jakt

Flera fördelar med att använda rödpunktsikten inkluderar:

 • Snabb måluppfattning: Jägaren kan snabbt få målet i sikte, vilket är kritiskt vid rörliga djur.
 • Ingen parallax: Siktpunkten ändras inte oavsett betraktningsvinkel, vilket garanterar noggrannhet.
 • Lätt att använda: Saknar komplexa inställningar och är generellt sett mycket användarvänligt.
Fungerar ett rödpunktsikte även under dåliga ljusföråhllanden eller under natten?

Ja, många rödpunktsikten erbjuder justerbara ljusstyrkor, vilket gör dem lämpliga att använda i skymning eller gryning. Vissa modeller kan även vara kompatibla med nattsyn, men det är viktigt att kontrollera specifikationerna för varje produkt.

Hur länge håller batteriet i ett rödpunktsikte?

Batterilivslängden varierar beroende på modell och användningsintensitet. Många moderna rödpunktsikten kan fungera i tusentals timmar på en enda uppsättning batterier, särskilt när de används på lägre ljusstyrkor. Det rekommenderas alltid att ha extra batterier till hands när man är ute på längre jaktutflykter.

Påverkas ett rödpunktsikte av sämre väderförhållanden?

Medan extrema väderförhållanden kan påverka siktförmågan, är många rödpunktsikten designade för att vara vattentäta och tåla svåra klimat. Dimma eller regn kan dock göra det svårare att se målet tydligt, oberoende av vilket sikte som används.

Är rödpunktsikten lämpliga för alla typer av vapen?

Ja, rödpunktsikten kan monteras på en mängd olika vapen, från hagelgevär till gevär och pistoler. Dock är det viktigt att välja rätt monteringslösning för ditt specifika vapen för att säkerställa stabilitet och noggrannhet.

Sammanfattning

Efter noggrant testande av olika rödpunktsikten på marknaden kan vi konstatera att kvalitet och prestanda varierar mellan märken och modeller. Många av de testade produkterna erbjuder utmärkt synfält, snabb måluppfattning och hållbar konstruktion, vilket gör dem till pålitliga val för både erfarna jägare och nybörjare.

Därför kan du lita på vårt test av rödpunktsikten

Vårt team består av passionerade jägare och sportskyttar med många års erfarenhet. Vi har använt varje rödpunktsikte under verkliga jakt- och skjutvillkor, och har noggrant utvärderat dem baserat på deras prestanda, hållbarhet och prisvärde. Vår kunskap och hängivenhet garanterar en pålitlig bedömning av varje produkt.

Objektiva i vår bedömning

Vi strävar efter att alltid vara objektiva i våra bedömningar. Vi tar inte emot sponsring eller betalningar från tillverkarna, vilket gör att vi kan ge en ärlig och oberoende syn på varje produkt. Vårt främsta mål är att förse våra läsare med pålitlig och ärlig information.

Oberoende och transparenta

Vår oberoende ställning som testare gör att vi kan presentera våra resultat utan påverkan från yttre faktorer eller intressen. Vi är transparenta med våra metoder och kriterier, och alla våra tester utförs med integritet och noggrannhet i åtanke.