Jägarexamen med vilt.se

Boka jägarexamen

Ta jägarexamen hos oss på vilt.se. Vi hjälper dig som vill börja jaga med allt du behöver kunna för att erhålla jägarexamensbevis. Vi erbjuder intensivkurser, onlinekurser och mer djupgående jägarexamenskurser som sträcker sig över längre perioder. Vi erbjuder jägarexamenskurser för alla!

Våra jägarexamenskurser som skräddarsys efter dina behov och vi erbjuder både digitalt utbildningsmaterial för dig som vill studera i egen takt på distans samt mer djupgående kurser där praktiska moment som övningsskytte och övningsjakter ingår. 

Vill du ta jägarexamen? Hör av dig, så hjälper vi dig!

Small
KR2500
- Digitala kurser, tillgång till vårt utbildningsmaterial under ett år.
- Frågestund en gång i veckan, september-juni
- Konsultation kring uppskrivning och uppskjutning
  BOKA
  Medium
  KR4900
  - Digitala kurser, tillgång till vårt utbildningsmaterial under ett år.
  - Fysisk kurslitteratur (böcker)
  - Två övningstillfällen, hagel & kula
  - Frågestund en gång i veckan
  - Bokning av skrivning och uppskjutning
   BOKA
   Large
   KR8900
   - Digitala kurser, tillgång till vårt utbildningsmaterial under ett år.
   - Fysisk kurslitteratur (böcker)
   - Frågestund en gång i veckan
   - Intensivhelg med utökad teori, övningsskytte och samtliga prov.
   - Lunch och ammunition ingår.
    BOKA
    Uppskjutning
    KR3000
    - Skjutbana
    - Instruktör
    - Ammunition
    - Lunch
     BOKA

     Ta jägarexamen

     Jägarexamen tar du genom att avlägga och bli godkänd på teoriprov samt de tre praktiska delarna: Grundprov kulgevär, hagelgevärsprov samt praktiskt högviltsprov. I praktiken så vänder sig de allra flesta till olika jägarexamenskurser som hålls runtom i landet av erfarna provledare och skytteinstruktörer.

     Det finns allt ifrån kvällskurser till intensivkurser, men alla går ut på samma sak, att i teorin och praktiken lära sig allt du behöver för att bli jägare.

     Det kan vara bra att i förväg säkerställa att den kurs du söker dig till är seriös och med en bra kursledare. Det viktigaste är förstås att du själv är motiverad och villig att lägga tid på de tre huvudmomenten: Viltvård, jaktformer och säkerhet. Normalt tar en kurs 3-5 dagar och avslutas med teori och skytteprov.

     Jägarexamen online

     När du anmäler dig till en av våra jägarexamenspaket så ingår alltid tillgång till vår digitala utbildningsplattform. På utbildningsplatformen får du tillgång till över 50 timmar av videofilmer som utförligt beskriver alla väsentliga teoretiska moment som du behöver för att bli färdig jägare.

     Den digitala jägarexamenskursen består av kapitel som avslutas med flervalsfrågor som är konstruerade i syfte att efterlikna jägarexamensprovet, vilket gör att våra kurselever är väl förberedda inför det slutgiltiga teoriprovet. Onlinekursen är uppbyggd efter följande moment:

     1. Att bli jägare
     2. Ekologi och viltförvaltning
     3. Jaktformer
     4. Lagstiftning
     5. Vapen
     6. Viltarter

     Den digitala jägarexamensplattformen ger er även möjlighet att ställa frågor direkt till din kursansvariga, men det går även bra att diskutera med andra kursdeltagare. Det går även bra att boka tilläggskurser i plattformen om man vill förkovra sig ytterligare i allt från slaktkurser till matlagning.

     Jägarexamen

     Vad innehåller jägarexamen?

     Innehållet i jägarexamen är normalt fördelat på att läsa teori, praktisk skytteövning av såväl kulvapen som hagelvapen, samt avläggande av teoriprov och skytteprov.

     När du skall ta jägarexamen så är det första steget att på egen hand börja läsa kurslitteratur. Det finns mängder av relevant litteratur i ämnet, men om du läser någon av dessa tre böcker så får du garanterat all grundläggande information du behöver: ”Din väg till jägarexamen” av Dan Törnström, ”Kunskap för jakt – Vägen till jägarexamen” av Christer André eller ”Jägarskolan” av Svenska jägarförbundet. Jägarförbundet har även en app som heter E-jakt, som är mycket lärorik och användbar.

     Om du vill övningsskjuta inför kursen eller skytteproven så finns det gott om övningsbanor runtom i landet med duktiga skytteinstruktörer. På jägareförbundets hemsida finns en komplett lista där du kan hitta din närmsta skyttebana. Där får du oftast, under uppsikt, även låna skjutvapen. Ammunition finns även det oftast att köpa på plats.

     Jägarexamen intensivkurs

     Intensivkurser är ett av de mest populära sätten att ta jägarexamen och ett sätt att på kort tid lära sig så mycket som möjligt om jakt och vilt. Det är för många även ett kul sätt att komma iväg med vänner och familj för att ta första steget mot att bli jägare.

     Det finns mängder av intensivkurser för jägarexamen, men gör din egen research innan du betalar in kursavgiften. Tyvärr finns det en del oseriösa utövare som inte alltid håller en godkänd kvalitet. Stäm av med andra som har gått kursen, eller be kursledaren om referenser.

     Be även att få ett kursprogram där det tydligt framgår vad du får för pengarna.

     Vem kan ta jägarexamen?

     Alla kan skaffa jägarexamen, såväl ung som gammal. Det finns faktiskt ingen åldersgräns även om man i praktiken måste vara minst femton år gammal för att få vara med på jakt. Är man mellan 15-18 år krävs uppsikt av annan jägare och du måste vara minst 18 år för att få en beviljad vapenlicens.

     Man måste även ha de fysiska förutsättningar som krävs för att kunna hantera ett vapen på ett korrekt och säkert sätt. Har du bara en vilja och motivation att ta jägarexamen så skall du med allra största sannolikhet även klara av att ta licensen.

     Jägarexamen kostnad

     Kostnaden för jägarexamen varierar beroende på vilket upplägg du väljer. Vill du göra så mycket som möjligt själv eller så mycket som möjligt på distans, så rekommenderar vi våra paket small eller medium. Vill man istället få en fördjupad teoretisk och praktisk kurs så får man alla delar i vårt large-paket. Se priser ovan.

     Notera att provledaren, för naturvårdsverkets räkning, tar ut en avgift för själva provtillfället enligt nedan. Denna erlägges till provledaren på plats.

     Provavgifter för jägarexamen:

     • Teoriprov 500 kr
     • Hagelgevärsprov 400 kr
     • Grundprov kulgevär 200 kr
     • Praktiskt högviltprov 200kr

     Totalt kostar provavgifterna 1300 kr eller mer. Vid ej godkänt provresultat så debiteras 100 kr per omprov. Sedan tillkommer i regel kostnad för ammunition om ni inte har vårt large-paket.

     Uppskjutning

     • Uppskjutning eller skjutprov för kulgevär sker i två delar
     • Praktiskt grundprov och praktiskt högviltprov. Dessa består i sin tur av säker kulgevärshantering och precissionsskjutning.
     • Vid säker kulgevärshantering ska provtagarens förmåga att säkert hantera sitt kulgevär prövas och bedömas av testledaren.
     • Vid precisionsskjutning skall provtagarens förmåga att skjuta två väl sammanhållna träffbilder om fyra skott vardera prövas. Den första träffbilden ska provtagaren skjuta från skjutstol och den andra med jägarmässigt stöd på 80 meters avstånd.
     • Praktiskt högviltprov med kulgevär ska vara utformat som respektive jägarorganisations älgskytteprov och innehålla skjutning mot stillastående, samt ”löpande” älgtavla
     • Skjutprov för hagelgevär sker i fyra delar:
      • Säker hagelgevärshantering
      • Avståndsbedömning
      • Lerduveskytte
      • Skjutning mot markmål

     Provtagare ska avlägga samtliga prov inför provledare för jägarexamen på godkänd skyttebana.

     Vapenlicens – Vad krävs?

     Du behöver bli godkänd av provledaren på alla delar i jägarexamensprovet för att få ut ditt jägarexamensbevis. Det är först när du har fått ditt jägarexamensbevis, eller ”jägarbevis” eller ”jaktkort”, som du får möjlighet att ansöka om vapenlicens.

     Jägarbeviset utfärdas av Naturvårdsverket och brukar dimpa ned i din brevlåda kort efter att din provledare har registrerat resultaten från examen. Det finns inget som heter jaktlicens eller jägarlicens, utan endast jägarbevis/ jaktkort och vapenlicens.

     Innan du beger dig ut i skogen för att jaga så är det även obligatoriskt att betala viltvårdsavgiften. Denna betalning sker till Naturvårdsverket och berättigar dig till ett statligt jaktkort. Det statliga jaktkortet ett intyg som krävs för att få jaga och du måste alltid ha det med dig på jakt.

     Jaktlitteratur

     Det finns en uppsjö av böcker kring jakt och vilt. Nedan rekommenderar vi flertalet böcker att läsa inför teoriprovet och som du dessutom finner stor nytta av i framtiden.

     Det finns i dag även mängder av appar som hjälper dig att skilja på olika arter, skillnader mellan kön m.m. Jägareförbundets nya app ”E-jakt” är en komplett guide som även låter dig anteckna, repetera och testa dina kunskaper i förväg inför provet.

     Boka

     Kontakta oss för att boka din jägarexamen!