Tubkikare

Tubkikare

Testvinnaren

Testvinnaren

Swarovski Tubkikarset ATX

Tubkikare, även kända som spotting scopes, är optiska instrument som används för olika typer av observationsaktiviteter, så som fågelskådning, viltobservation och för att förbättra precisionen vid sportskytte.

Kikarna kännetecknas av en högkvalitativ optik med förmågan att ge klara bilder på väldigt långa avstånd. Genom att byta okular får man olika förstoringar och erbjuder därför en flexibilitet som är betydligt mer avancerad än vad traditionella kikare kan erbjuda.

Vi har korat vinnare i flera kategorier!

Tubkikare Test 2024

År 2024 har vi sett en rad nya och förbättrade tubkikare från flera stora tillverkare. Vi har testat alla modellerna för att utvärdera deras prestanda, bildkvalitet, användarvänlighet och prisvärdhet. I listan nedan går vi igenom de mest populära modellerna som också har utmärkt sig lite extra i våra tester. Alla tubkikare i vår lista är för både amatörer och professionella användare.

SwarovskiATX 25-60x85 Tubkikare

ATX 25

Varumärke: Swarovski

Swarovski ATX tubkikare erbjuder en banbrytande modulär design som skiljer dem från andra kikare på marknaden.

Vortex Razor HD 22-48x65 WA rak tubkikare

Razor HD 22-48×65 WA

Varumärke: Vortex

Vortex Razor HD 22-48×65 WA är känd för sin robusta konstruktion och enastående optiska prestanda. Med HD (High Definition) glas och en vidvinkelzoom erbjuder den exceptionell klarhet och ljusstyrka över hela förstoringsintervallet.

Hawke Nature-Trek 20-60x80

Nature-Trek 20-60×80

Varumärke: Hawke

Hawke Nature-Trek 20-60×80 erbjuder en utmärkt balans mellan prestanda och pris. Den är utrustad med en BAK-4 prisma och fullt multibelagda linser för ljusa och klara bilder.

Vanguard Endeavor HD 20-60x82 tubkikarpaket

Endeavor HD 20-60×82

Varumärke: Vanguard

Vanguard Endeavor HD 20-60×82 kombinerar en kraftfull zoomkapacitet med en stor objektivlins för maximal ljusinsamling.

Athlon Cronus 12-36x50 ED

Cronus 12-36×50 ED

Varumärke: Athlon

Athlon Cronus 12-36×50 ED är en toppresterande tubkikare som erbjuder utmärkt optik i en kompakt och lätt design. ED-glas (Extra-low Dispersion) minimerar färgspridning och garanterar skarpa, klara bilder med hög färgtrohet.

Så gick testet till

Testerna för tubkikarmodellerna som resulterade i vårt bäst i test för 2024, designades för att efterlikna en rad olika användningsscenarier, från långa observationer i naturen till mer krävande förhållanden som kräver högre bildkvalitet och detalj.

Testprocessen inkluderade fälttester i olika miljöer och under skiftande ljusförhållanden samt inomhustester för att utvärdera optisk prestanda.

Testet har bedömts efter dessa kriterier

 1. Bildkvalitet: Den viktigaste aspekten för alla tubkikare är kvaliteten på den bild de producerar. Detta inkluderar skärpa, färgåtergivning, kontrast och förmågan att behålla bildkvaliteten över hela förstoringsomfånget.
 2. Optisk prestanda: Detta betyder utvärdering av lins- och prismakvalitet, inklusive användningen av ED-glas för att minska kromatisk aberration, samt beläggningars effektivitet för att maximera ljusgenomsläpp och minska reflektioner.
 3. Användarvänlighet: Ergonomi och design spelar en stor roll i hur enkelt och bekvämt det är att använda tubkikaren under längre perioder, vilket inkluderar utvärdering av fokuseringsmekanismer, zoomkontroller och den totala balansen samt vikten av produkten.
 4. Byggkvalitet och hållbarhet: Tubkikare utsätts ofta för tuffa utomhusförhållanden. Därför är det viktigt att de är byggda för att tåla både väder och vind. Fokuset här har därför varit på att bedöma produktens kvalitet, materialval, samt vattentäthet och dimtäthet.
 5. Förstoring och synfält: Förmågan att zooma in på avlägsna objekt utan att förlora bildkvalitet är viktigt, samtidigt som ett brett synfält gör det enklare att lokalisera och följa objekt.
 6. Pris och värde för pengarna: Slutligen jämförs varje tubkikares prestanda med dess pris för att bedöma värdet. Detta är viktigt för dig som är hobbyanvändare och inte vill investera i de dyraste modellerna, men ändå vill ha kvalitet.
Tubkikare med stativ

Köpguide – Bra att tänka på när du ska köpa en Tubkikare

Är det dags att investera i en tubkikare? Då är det viktigt att analysera dina behov och de specifika egenskaper du vill att din tubkikare ska ha. Här är några viktiga punkter att tänka på innan du gör ditt köp:

Förstoring och objektivstorlek

Dessa två faktorer är det som avgör bildkvaliteten och räckvidden på din tubkikare. En högre förstoring ger närmare vy av avlägsna objekt, men kan vara svårare att hålla stabil utan ett stativ. Större objektiv samlar mer ljus, vilket är effektivt i svagt ljus men resulterar i en större och tyngre kikare.

Optisk kvalitet

Sök efter kikare med ED (Extra-low Dispersion) eller HD (High Definition) glas som minimerar kromatisk aberration och ger skarpare och mer färgkorrekta bilder. Multibeläggning på linserna är också viktigt för att förbättra ljusgenomsläppet och minska reflektioner.

Vatten och dimtät

Oftast vill du ju använda din tubkikare utomhus och då är det viktigt att den är vattentät och dimtät. Detta skyddar optiken från fukt, damm och plötsliga väderförändringar, vilket förlänger kikarens livslängd och prestanda.

Kvalitet

En stöttålig konstruktion är viktigt för en tubkikare som kommer att användas i fält. Samtidigt bör du överväga vikten och storleken, särskilt om du planerar att bära den över längre sträckor.

Ögonavstånd

För användare som bär glasögon ska du välja en tubkikare med tillräckligt ögonavstånd så att du kan se hela synfältet. Ett justerbart ögonmussla kan också vara en fördel för att öka komforten under långa observationsperioder.

Med eller utan stativ

Eftersom högre förstoringar gör det svårt att hålla kikaren stadig, är ett stativ ofta nödvändigt för att få de bästa resultaten. Kontrollera att kikaren har ett stativfäste och överväg att investera i ett lätt och stadigt stativ.

Pris

Slutligen, väg kostnaden för tubkikaren mot de funktioner och den prestanda du faktiskt behöver. Det är ofta värt att investera i bättre kvalitet om du planerar att använda kikaren regelbundet eller för professionella ändamål.

Tubkikare bäst i test – Topp 5

 1. Swarovski Tubkikarset ATX
 2. Athlon Cronus 12-36×50 ED
 3. Vortex Razor HD 22-48×65 WA
 4. Vanguard Endeavor HD 20-60×82
 5. Hawke Nature-Trek 20-60×80

Vår testvinnare

Varumärken som var med i testet

Varumärket en viktig faktor när du ska välja din tubkikare. Varje märke har en egen design, utbud och riktar sig till en viss målgrupp. I det senaste testet av tubkikare 2024 inkluderades produkter från några av de största tillverkarna i branschen. Här är en genomgång varumärkena som deltog i testet:

Swarovski Tubkikare

Varumärket Swarovski Optik står för kvalitet och precision inom optikvärlden. Deras tubkikare är kända för sin klarhet, ljusstyrka och hållbarhet. Swarovskis tubkikare är ofta det första valet för professionella naturguider, fågelskådare och jägare som kräver den absolut bästa visuella upplevelsen.

Vortex Tubkikare

Vortex Optics erbjuder ett brett utbud av högkvalitativa tubkikare som passar både amatörer och professionella användare. Med sina robusta och pålitliga kikare har Vortex utmärkt optisk prestanda till ett konkurrenskraftigt pris.

Hawke Tubkikare

Hawke Optics är kända för att leverera kvalitetsoptik till överkomliga priser. Deras tubkikare är designade med fokus på användarvänlighet vilket gör dem till ett populärt val bland hobbyanvändare och de som nyss börjat utforska naturen eller fågelskådning.

Vanguard Tubkikare

Vanguard är ett annat varumärke som erbjuder hållbara och funktionella tubkikare till den breda massan. Deras modeller kombinerar kvalitativ optik med innovativa designelement.

Athlon Tubkikare

Athlon Optics är relativt nya på marknaden men har snabbt etablerat sig som en kvalitetstillverkare med konkurrenskraftiga priser. Fokuset ligger på avancerad optisk teknik och användarvänlig design.

Tubkikare test

Mer om Tubkikare

Tubkikare har en mängd olika användningsområden, från naturobservationer till astronomi. Deras förmåga att ge skarpa och detaljerade bilder på långt avstånd gör dem till ett oumbärligt verktyg inom jakt och fågelskådning. Låt oss gå igenom några specifika användningsområden för tubkikare.

Tubkikare fågelskådning

För fågelskådare är en tubkikare ett viktigt redskap i att identifiera arter på långt håll. En tubkikare med hög optisk kvalitet och god ljusstyrka gör det möjligt att se fåglarnas detaljer och färger tydligt, även i gryning och skymning när ljusförhållandena är suboptimala.

Tubkikare Jakt

Jägare använder tubkikaren för att spåra och identifiera vilt på långa avstånd utan att störa dem. En tålig och vattentät tubkikare med hög förstoring och ett brett synfält ger jägaren ett viktigt verktyg ute på fältet.

Tubkikare med stativ

Att använda ett stativ till din tubkikare är nästan ett måste, särskilt vid höga förstoringar. Det stabiliserar bilden och stöttar under långa observationsperioder. Ett bra stativ bör vara tåligt men ändå lätt nog att bära med sig, och det bör ha en smidig panorerings- och lutningsmekanism för att enkelt kunna följa rörliga objekt.

Tubkikare mobiltelefon

Det går att integrera din mobiltelefon med din tubkikare för att dela och dokumentera dina observationer. Funktionen är populär bland naturfotografer och fågelskådare som vill dokumentera sina fynd, eller jägare som vill spara minnen från sina expeditioner. Allt du behöver är en adapter mellan din mobiltelefon och tubkikarens okular.

Fördelen är att du också kan utnyttja din telefons egna funktioner, såsom digital zoom och bildredigering för att förbättra din bilder och videos.

Smartphone adapter tubkikare

Att koppla din smartphone till en tubkikare via en adapter förvandlar din mobil till ett kraftfullt verktyg för att ta bilder och videor av det du observerar. Dessutom kan du med hjälp av ett knapptryck dela dina upplevelser med andra. Adaptern säkerställer att din telefon kan fånga precis det som ses genom kikarens okular.

Liten tubkikare

En liten och lätt tubkikare är perfekt för de som är alltid i rörelse och behöver en portabel lösning. Dessa kikare är perfekta för vandring, resor eller snabba utflykter där du måste packa lätt.

Tubkikare med kamera

Tubkikare med inbyggda kameror eller möjlighet att ansluta till externa kameror gör det enkelt att ta högkvalitativa bilder av dina olika observationer. Det är ett perfekt verktyg för forskning, dokumentation eller för att dela dina upplevelser med nära och kära.

Köpa tubkikare

Att välja tubkikare kräver noggran analys över dina behov, din budget och de funktioner som är viktigast för dig. Tänk på faktorer som förstoring, objektivdiameter, vikt, samt vatten- och dimtålighet. Genom att investera i en tubkikare från ett kvalitetsvarumärke säkerställer att du får ett instrument som håller i många år, oavsett om du är en entusiast eller professionell användare.

Tubkikare fågelskådning

Vanliga frågor om Tubkikare

Vad skiljer en tubkikare från en vanlig kikare?

En tubkikare skiljer sig från en traditionell kikare främst genom sin design och användning. Tubkikare har vanligtvis högre förstoringsmöjligheter och större objektivlinsdiametrar, vilket gör dem idealiska för detaljerade observationer på långt avstånd. De är ofta monterade på ett stativ för att stabilisera bilden vid hög förstoring och är utformade för enögd användning, till skillnad från binokulära kikare som används med båda ögonen.

Kan jag använda en tubkikare för stjärnskådning?

Ja, tubkikare kan användas för grundläggande astronomiska observationer. De är särskilt bra för att titta på månen, få en närmare titt på planeterna och identifiera ljusare stjärnbilder. För djupare rymdobservationer eller detaljerad planetarisk forskning kan dock ett teleskop med högre förstoring och specialiserade funktioner vara mer lämpligt.

Hur viktigt är förstoringen i en tubkikare?

Förstoring är en av de viktigaste faktorerna att överväga när du väljer en tubkikare, eftersom det avgör hur nära du kan ”zooma in” på ditt observationsmål. Det är dock viktigt att komma ihåg att högre förstoring kan göra bilden skakig utan användning av ett stativ och kan minska bildens ljusstyrka och synfält. En balans mellan förstoring och objektivets diameter är avgörande för att uppnå bästa möjliga visuella upplevelse.

Behöver jag ett stativ till min tubkikare?

För de flesta användningsområden är ett stativ starkt rekommenderat. Ett stativ stabiliserar bilden, vilket är särskilt viktigt vid höga förstoringar eller långa observationsperioder. Det minskar trötthet och gör det möjligt att dela kikaren med andra utan att förlora objektet ur sikte. Det finns många lättvikts- och resvänliga stativ som är enkla att bära med sig.

Hur underhåller jag min tubkikare?

För att hålla din tubkikare i gott skick bör du regelbundet rengöra linsytorna med en lämplig optisk rengöringslösning och en mjuk, luddfri trasa. Undvik att röra vid linserna med fingrarna. Förvara din tubkikare i en skyddande väska för att undvika damm, smuts och stötar. Kontrollera även regelbundet att alla rörliga delar fungerar smidigt och att kikaren är fri från fukt inuti, särskilt om den har utsatts för extrema väderförhållanden.

Sammanfattning

Att hitta rätt tubkikare kan vara en utmanande process, men med rätt information och vägledning förbättrar du dina chanser att köpa ett instrument som matchar just dina behov. Vårt test av tubkikare 2024 är utformat för att ge dig informationen att välja den bästa modellen för dina syften.

Därför kan du lita på vårt test av Tubkikare

I vårt bäst i test av tubkikare gick vi igenom varje produkt för att utvärdera dess prestanda, hållbarhet, användarvänlighet och bildkvalitet. Vår redaktion består av experter inom jakt och har lång erfarenhet av att använda olika typer av tubkikare. Vår analys och våra betyg är objektiva och baserade på produktens egenskaper funktioner vilket säkerställer att våra rekommendationer är opartiska och endast avsedda att tjäna våra läsares intressen.

Vi är oberoende och transparenta

Vilt.se är inte associerade med en tillverkare eller ett märke, vilket innebär att vi inte har något att vinna på att vara subjektiva i våra bedömningar. All data och alla resultat som presenteras i våra tester är transparenta, så att du kan känna dig trygg i att vi alltid är ärliga i våra betyg.