termiskt sikte

Värmesikte

Värmesikten har revolutionerat sättet vi ser i mörker och under begränsade ljusförhållanden. I detta test har vi granskat flera av marknadens mest populära värmesikten baserat på flera faktorer.

En av de största fördelarna med ett värmesikte är dess förmåga att detektera värme, oberoende av ljusförhållandena. Detta gör det till ett oumbärligt verktyg för nattjakt. Dessutom har teknologins framsteg lett till att moderna värmesikten inte bara är effektiva, utan även kompakta och lätta att använda.

Så gick testet till

Att utföra ett rättvist och omfattande test kräver noggrannhet och konsistens. I vårt försök att identifiera det bästa värmesiktet för jakt har vi följt en metodik som säkerställer att varje produkt granskas under liknande förhållanden.

Dessa faktorer tog vi hänsyn till när vi utförde testet:

 • Montage på samma vapen: För att undvika variationer som kan komma från olika vapentyper, monterades alla värmesikten på samma vapenmodell. Detta säkerställer att eventuella skillnader i prestanda är resultatet av själva siktet och inte vapnet.
 • Liknande väderförhållanden: Väder kan påverka siktförmågan. Genom att testa under liknande förhållanden garanterar vi att inget sikte gynnas eller missgynnas av exempelvis dimma eller regn.
 • Samma avstånd: Alla tester utfördes från ett konsekvent avstånd. Detta garanterar att varje värmesikte utvärderas på sin förmåga att identifiera mål på lika villkor.
 • Likvärdiga riktmedel: För att eliminera variabler använde vi likvärdiga riktmedel för varje test. Detta ser till att jämförelsen mellan sikten inte förvrängs av olika typer av mål.
 • Samma tidpunkt på dygnet: Eftersom ljusförhållanden kan påverka hur ett värmesikte presterar, utfördes alla tester vid samma tid på dygnet, vilket säkerställer jämförbarhet mellan varje produkt.

Bäst värmesikte 2023 för jakt

Värmesikten har blivit en ovärderlig tillgång för jägare runt om i världen. I detta bäst i test har vi tagit fram bäst värmesikte 2023 för jaktentusiaster, baserat på deras prestanda, kvalitet och användarvänlighet.

I vårt test har vi upptäckt att en del sikten verkligen skiljer sig från mängden när det kommer till klarhet, räckvidd och noggrannhet. Som alltid rekommenderar vi dig som jägare att göra din egen utvärdering av vilket värmesikte som passar dig bäst men vi hoppas att detta ger dig en bra startpunkt.

ATN MARS-4K HD 4-40X 640X480 Termiskt Kikarsikte

MARS-4K HD 4-40X 640X480 Termiskt sikte

Varumärke: ATN

Den senaste generationen av termiska sikten har anlänt, drivna av ATN’s Obsidian IV dubbelkärna. Med möjlighet att spela in kan du enkelt dela dina jaktäventyr i 4k kvalitet med nära och kära.

Tack vare RAV (Recoil Activated Video) som aktiveras vid rekyl, säkerställs att varje värdefullt ögonblick från jakten automatiskt blir dokumenterat.

Pulsar Thermion 2 XP50 Pro Värmesikte

Thermion 2 XP50 Pro Värmesikte

Varumärke: Pulsar

Med en toppmodern design kombinerat med den allra senaste tekniken, ger Pulsar Thermion 2 XP50 en imponerande termisk bildkvalitet, allt inrymt i ett sikte med 30mm tub.

Pulsar Thermion 2 XP50 är den förbättrade efterföljaren till Thermion XP50, som anses vara ett av de främsta värmesiktena på marknaden genom åren.

InfiRay SH50 2-16x50 640x512 Värmesikte 50 Hz

SH50 2-16×50 640×512 Värmesikte 50 Hz

Varumärke: InfiRay

InfiRay SH50 2-16×50 640×512 värmesikte 50 Hz använder IRays avancerade Vox-detektor, vilket möjliggör skarpa och detaljrika termiska bilder.

Detta gör det betydligt lättare att lokalisera mål under mörka förhållanden. Sight-serien excellerar särskilt när det gäller prestanda i kritiska temperaturområden.

Pulsar Talion XG35 Värmesikte

Talion XG35 Värmesikte

Varumärke: Pulsar

Talion XG35 representerar toppen av Talion-serien, där ingen detalj har överlämnats åt slumpen.

Förutom den karakteristiska kompaktheten och lättheten som Talion är känd för, är detta sikte försett med en 640×480 sensor, som ger en exceptionellt klar värmebild.

GPO Spectra TI35 Thermial

Spectra TI35 Thermial

Varumärke: GPO

En flexibel termisk kikare som fungerar både som handhållen enhet och som clip-on för kikarsikten.

Den kommer med en bekväm bajonettkoppling för direkt anslutning till GPOs kikarsikten med 50mm objektiv.

AGM Rattler TS35-384 Kompakt Värmesikte

Rattler TS35-384 Kompakt Värmesikte

Varumärke: AGM

AGM Rattler TS35-384 är ett smidigt värmesikte designat för kontinuerlig användning dygnet runt, oavsett väder och temperatur.

Dess 35mm objektiv bidrar till en liten och kompakt design, vilket gör den lätt att montera och även fungerar väl som en handhållen värmekamera utan att ge avkall på bildens skärpa.

ATN MARS LT 3-6X19 160X120 60HZ 17µM

MARS LT 3-6X19 160X120 60HZ 17µM

Varumärke: ATN

ATN introducerar sin nya Mars LT-serie, som erbjuder termiska sikten till ett oslagbart pris! I likhet med sina föregångare i Mars 4-serien, stoltserar Mars LT med en extremt låg strömförbrukning.

Detta säkerställer att siktet håller över 10 timmar utan att behöva ladda batterierna!

Testet har bedömts efter dessa kriterer

 • Objektivlins
 • Förstoring
 • Batteritid
 • Vikt
 • Ip-Klass

När vi granskar värmesiktenas kvalitet, inleder vi med objektivlinsen. Den är hjärtat av varje sikte, avgörande för skärpan och klarheten i vår vision. Nära kopplat till detta är förstoringens kapacitet. Ett starkt zoomomfång, utan att förlora bildkvalitet, är essentiellt, särskilt när det kommer till att urskilja detaljer på avstånd.

Men en skarp bild är värdelös om enheten plötsligt stänger av. Där kommer batteritidens roll in. Långa dagar i terrängen kräver pålitlighet, och vi vill kunna lita på att vår utrustning håller. Inte minst i vikt, bokstavligt talat, är själva produktens tyngd. Ett lättare sikte kan betyda all skillnad under en hel dags användning.

Slutligen, vi lever inte i en perfekt värld – regn, damm och oväder hör till. Därför har vi även beaktat IP-klassen, som vittnar om enhetens förmåga att stå emot naturens utmaningar.

Termiskt kikarsikte test

ProduktObjektivFörstoringBatteritidIPVikt
ATN MARS-4K HD 4-40X 640X48075mm4-40x16+ hIP67880 g
Pulsar Thermion 2 XP50 Pro50mm2-16x7 hIPX7900 g
InfiRay SH50 2-16×50 640×51250mm2-16x4.5 hIP67870 g
Pulsar Talion XG35 Värmesikte35mm2-16x7 hIPX7700 g
GPO Spectra TI35 Thermial35mm1-8x4.5 hIP67350 g
AGM Rattler TS35-38435mm1-8x4.5 hIP67511 g
ATN MARS LT 3-6X1919mm3-6x10+ hIP67650 g
värmesikte

Köpguide – Bra att tänka på när du ska köpa ett värmesikte

När du funderar på att investera i ett värmesikte finns det flera faktorer att beakta. Från batterilivslängd till upplösning, varje detalj spelar en roll för att säkerställa optimal prestanda och användarupplevelse.

Batteriets hållbarhet

En lång batterilivslängd är avgörande när du är ute på längre expeditioner eller jakter. Välj ett sikte som kan erbjuda tillförlitlig strömförsörjning, så du inte står utan fungerande utrustning när det verkligen räknas.

Upplösning på display

För att uppfatta små detaljer på avstånd är skärpan i ditt siktes display avgörande. En hög upplösning ger en klarare och mer detaljrik bild.

Förstoring

En effektiv förstoring kan göra skillnaden mellan att identifiera ditt mål och att missa det helt. Se till att siktet kan zooma tillräckligt nära utan att förlora bildkvalitet.

Uppdateringsfrekvens i Hz

En hög uppdateringsfrekvens ger en smidigare bild, särskilt vid snabba rörelser. Detta kan vara avgörande vid spårning av rörliga mål.

Väderbeständig & IP-klass

Utmanande väderförhållanden kräver ett robust termiskt sikte. Ett värmesikte med en hög IP-klass garanterar skydd mot damm och vatten.

Sensorupplösning

Förutom skärmupplösning är sensorupplösningen också avgörande för att avbilda termiska kontraster klart och tydligt.

Objektiv

Objektivets kvalitet och storlek påverkar direkt siktets synfält och hur väl det kan fokusera på avlägsna mål.

Vikt

Ett lätt värmesikte kan göra stor skillnad i komfort, särskilt om du bär eller använder det under längre perioder. Se till att vikten passar dina behov och preferenser.

Värmesikte bäst i test – Topp 7

 1. ATN MARS-4K HD 4-40X 640X480 Termiskt Kikarsikte
 2. Pulsar Thermion 2 XP50 Pro Värmesikte
 3. InfiRay SH50 2-16×50 640×512 Värmesikte 50 Hz
 4. Pulsar Talion XG35 Värmesikte
 5. GPO Spectra TI35 Thermial
 6. AGM Rattler TS35-384 Kompakt Värmesikte
 7. ATN MARS LT 3-6X19 160X120 60HZ 17µM

Vår testvinnare

Varumärken som var med i testet

I vårt omfattande test av värmesikten deltog flera framstående varumärken. Dessa företag är kända för att producera några av de bästa värmesiktena på marknaden.

ATN värmesikte

ATN är en pionjär inom termisk avbildning och har ett rykte om att producera toppklassiga produkter för jaktentusiaster.

Produkter som jämfördes:

Pulsar värmesikte

Pulsar står i framkant av teknologin för termisk avbildning och erbjuder en rad produkter som ger överlägsen bildkvalitet och prestanda.

Produkter som jämfördes:

InfiRay värmesikte

InfiRay är känt för sin innovativa teknologi och tillverkar värmesikten som kombinerar precision med användarvänlighet.

GPO värmesikte

GPO skapar högkvalitativa värmesikten som är utformade för att klara av krävande jaktförhållanden och leverera exceptionella resultat.

Produkten som jämfördes: GPO Spectra TI35 Thermial

AGM värmesikte

AGM är ett respekterat namn inom värmesikteindustrin och producerar enheter som är robusta och tillförlitliga under alla förhållanden.

Produkten som jämfördes: AGM Rattler TS35-384 Kompakt Värmesikte

Termiskt kikarsikte

Mer om värmesikten med termiska funktioner

Termiska sikten revolutionerar sättet vi ser på världen i lågljusförhållanden. Genom att omvandla värmestrålning till synliga bilder, kan dessa sikten detektera objekt som annars skulle vara osynliga för det mänskliga ögat.

Termiskt kikarsikte billigt

Att investera i ett termiskt kikarsikte behöver inte kosta en förmögenhet. Det finns många prisvärda alternativ på marknaden som erbjuder enastående prestanda utan att tömma plånboken.

Frontmonterat värmesikte

Ett frontmonterat värmesikte fästs direkt på slutet av ett traditionellt sikte vilket gör det möjligt att snabbt växla mellan termisk och vanlig avbildning utan att byta utrustning.

Termiskt sikte clip-on

Clip-on termiska sikten ger flexibiliteten att snabbt fästa eller ta bort värmefunktionen. Denna konfiguration är idealisk för dem som vill ha mångsidigheten av både vanlig och termisk avbildning.

Jaga med termiskt sikte

Att jaga med ett termiskt sikte öppnar upp helt nya möjligheter. Djur kan upptäckas i svåra ljusförhållanden, vilket ger jägaren en överlägsen fördel.

Så skjuter du in ett termiskt sikte

Att korrekt ställa in ett termiskt sikte är avgörande för att säkerställa precision under jakt. Det handlar om att känna igen kontraster, förstå dess inställningar och följa steg-för-steg-riktlinjer för att uppnå optimal prestanda. Ett välkalibrerat sikte kan vara skillnaden mellan framgång och miss.

 1. Förberedelse: Se till att ditt vapen är rengjort och i bra skick.
  Installera sikte ordentligt på vapnet. Följ tillverkarens instruktioner noga.
 2. Välj lämplig plats: Sök upp en säker skjutbana eller ett öppet fält där du kan skjuta utan avbrott.
 3. Ställ in grunderna:Slå på det termiska siktet och justera fokuset tills bilden är skarp. Följ siktets instruktionsbok för att justera ljusstyrka och kontrast så att du får bästa möjliga bildkvalitet.
 4. Skjutningsposition: Försäkra dig om att du har en stabil skjutposition, antingen liggande eller med hjälp av en skjutbänk. Använd om möjligt ett stöd för vapnet.
 5. Skjut ditt första skott: Sikta på en väldefinierad måltavla och avfyra ditt första skott.
 6. Utvärdera träffpunkten: Utan att ändra ditt sikte, observera var skottet landade i förhållande till ditt mål.
 7. Justering: Använd höjd- och sidjusteringsrattarna på ditt sikte för att flytta korsmärket närmare den faktiska träffpunkten.
  Var försiktig med att göra små, inkrementella justeringar.
 8. Upprepa skjutningsprocessen: Avfyra ytterligare skott och justera efter behov tills du uppnår den önskade träffpunkten.
 9. Verifiera inriktningen: När du känner dig nöjd med inriktningen, skjut en serie skott för att bekräfta konsistensen och precisionen.

Vanliga frågor om värmesikten

När det kommer till värmesikten är det naturligt att ha några funderingar. Nedan finner du svar på några av de vanligaste frågorna jägare ställer:

Värmesikte vs mörkersikte?

Värmesikten och mörkersikten är båda designade för att hjälpa användaren att se i svagt ljus eller mörker, men de fungerar på olika sätt. Medan ett värmesikte detekterar temperaturskillnader och återger dessa som termiska bilder, fungerar ett mörkersikte genom att förstärka tillgängligt ljus. Värmesikten är överlägsen när det kommer till att detektera varma objekt i totalt mörker, medan mörkersikten är beroende av åtminstone en viss mängd omgivande ljus för att fungera effektivt.

Värmesikte pris – Vad kostar ett termiskt sikte?

Priset på ett termiskt sikte kan variera beroende på teknik, funktioner, märke och andra faktorer. Generellt kan enklare modeller börja från några tusen kronor, medan avancerade modeller kan kostar tiotusentals kronor eller mer. Det är alltid bäst att jämföra priser och funktioner för att finna det sikte som bäst uppfyller dina behov och budget.

Hur fungerar ett värmesikte?

Ett värmesikte fungerar genom att detektera infraröd strålning, som alla objekt utsänder beroende på deras temperatur. Sensorn i siktet omvandlar denna strålning till en elektronisk bild som visas för användaren.

Kan jag använda ett värmesikten under dagen?

Ja, till skillnad från många mörkersikten kan värmesikten användas både dag och natt. Eftersom de detekterar temperaturskillnader snarare än ljus, är de effektiva under alla ljusförhållanden.

Behöver ett värmesikte regelbundet underhåll?

Precis som all annan teknik, bör ett värmesikte hållas rent och skyddas från extrema förhållanden. Vissa modeller kan kräva kalibrering eller andra underhållsåtgärder, så det är bäst att konsultera siktets manual eller tillverkare för specifika rekommendationer.

Sammanfattning

Under vår genomgående testning av olika värmesikten har vi granskat och jämfört flera populära modeller på marknaden. Vår granskning sträckte sig från tekniska specifikationer till praktisk användning under olika förhållanden och där vi även tog också hänsyn och lyssnade på freedback från riktiga användare.

Därför kan du lita på vårt test av värmesikten

Vårt team av experter har lång erfarenhet inom området och har fördjupat sig i detaljerna kring varje produkt. Vi har inte bara gått igenom produktens tekniska data, utan också testat dem i praktiska situationer för att ge en fullständig bild av deras prestanda och tillförlitlighet.

Objektiva i vår bedömning

Vår prioritet är att ge läsarna en opartisk och ärlig recension. Vi baserar våra omdömen på faktiska tester och jämförbara kriterier, snarare än subjektiva uppfattningar eller preferenser. Detta säkerställer att våra rekommendationer speglar produktens faktiska kapacitet och inte påverkas av yttre faktorer.

Oberoende och transparenta

Vi är stolta över vår integritet och oberoende. Ingen av de produkter vi testar sponsras, och vi tar inte emot någon kompensation för att ge positiva recensioner. Vårt enda mål är att ge dig den information du behöver för att fatta ett informerat beslut. Genom hela testprocessen är vi transparenta med vår metodik och kriterier, så att du kan förstå grunderna för våra slutsatser.