Jaktjacka

Jaktjacka

Härkila Moose Hunter 2,0 GTX Jacka

Testvinnaren herr

Härkila Moose Hunter 2,0 GTX

Chevalier Frost Jacka Dam

Testvinnaren dam

Chevalier Frost Jacka Dam

Jaktjackor är en avgörande del av en jägares utrustning, inte bara för att hålla dig varm och torr under olika väderförhållanden, utan främst för att ge skydd mot terrängen och såklart bidra till kamouflage i naturen.

Den perfekta jaktjackan i våra ögon kombinerar funktionalitet med komfort och hållbarhet, och ska uppfylla specifika behov för dig som jägare kräver.

Vi har korat vinnare i flera kategorier!

Herr:

Dam:

Jaktjacka bäst i test

När det kommer till att välja den bästa jaktjackan är det viktigt att titta på flera olika variabler för att se till jackan uppfyller allt i från materialkvalitet, funktionalitet, och komfort. Testerna tar hänsyn till jackans vattentäthet, andningsförmåga, slitstyrka samt dess förmåga att erbjuda effektivt kamouflage. Allt det du behöver i en jaktjacka!

Dessutom tar vi hänsyn till praktiska detaljer, också kallade nice to haves, som till exempel tillräckligt med fickor, justerbara manschetter och huvor, samt möjligheten att anpassa jackan efter väderförhållanden.

Jaktjacka herr

Hur skiljer sig då herrjaktjackor mot damjaktjackor? När man tittar på herrjaktjackor är det särskilt viktigt att jackan erbjuder en god passform som möjliggör full rörelsefrihet, vilket är oerhört viktigt under skarpa jaktförhållanden. Det bör även finnas en bra balans mellan isolering och ventilation för att kunna anpassa sig till skiftande temperaturer som så ofta sker när man spenderar många timmar ute i naturen och i olika situationer, från att sitta stilla på pass till att stalka eller gå i drev.

Herrjackor kommer ofta i en variation av färger och mönster, där de mest populära kamouflagemönstren är designade för att smälta in i den specifika jaktmiljön, vare sig det är skog, fält eller bergsterräng. I vår lista nedan ser vi flera jaktjackor med bra kamouflage.

Härkila Moose Hunter 2,0 GTX Jacka

Moose Hunter 2,0 GTX Jaktjacka

Varumärke: Härkila

Moose Hunter 2.0 GTX-jackan representerar den senaste innovationen inom jaktkläder, framtagen för att möta de hårda kraven från nordiska jägare, vilket innebär att den både håller dig varm men andas vid aktivare jaktsituationer.

Härkila Winter Active Jacka

Winter Active Jaktjacka

Varumärke: Härkila

Funktionell jaktjacka som kombinerar praktisk design med toppmodern teknologi för att möta jägarens alla behov i fält. Jackan har en justerbar huva för optimal passform och skydd, samt specialdesignade radio-/GPS-fickor med dubbla öppningar på båda sidor för enkel åtkomst.

Chevalier Sharp Shooting Jacka

Sharp Shooting Jaktjacka

Varumärke: Chevalier

Sharp Shooting Jacket är en specialdesignad skjutjacka för den mer aktiva skytten och jägaren, framtagen för att erbjuda optimal komfort och funktionalitet. Med förstärkningar över axlarna och en action back-design, tillsammans med förböjda ärmar, är denna jacka skapad för att maximera bekvämligheten i skjutläge.

Jaktjacka dam

Jaktjackor för damer är speciellt utformade för att passa kvinnors kroppskonturer för att ge så bra komfort och rörelsefrihet som bara möjligt. Precis som med herrjackorna, är funktioner som vattentäthet, andningsförmåga och slitstyrka viktiga att ha i åtanke vid valet av jacka.

Damspecifika detaljer kan inkludera en mer insvängd passform, justerbara dragsnören för en personlig passform men kommer ofta i samma effektiva kamouflage färger. Vidare uppfyller damjackor samma nivå av funktionalitet och skydd som en herrjaktjacka.

Chevalier Frost Jacka Dam

Frost Jaktjacka Dam

Varumärke: Chevalier

Frost Jacket är den ultimata jaktjackan för dam, speciellt framtagen för att erbjuda överlägsen värme och komfort under de kallaste jaktdagarna. Med sin kraftiga vaddering är denna jacka idealisk för passjakt i kyligt väder.

Chevalier Basset Jacka Dam Orange

Basset Jaktjacka Dam Orange

Varumärke: Chevalier

Basset-jackan för damer är en mångsidig och funktionell jaktjacka som kombinerar värme, komfort och skydd på ett optimalt sätt. Jackan är vadderad och både vindtät och vattentät, vilket gör den perfekt för olika väderförhållanden under jakten. Tillverkad i ett mjukt borstat yttertyg av återvunnen polyester, bidrar den även till ett mer hållbart val för miljön. De många funktionella detaljerna gör jackan till ett utmärkt val för jägare som värdesätter både stil och praktisk användbarhet.

Pinewood Jacka Furudal

Jaktjacka Furudal

Varumärke: Pinewood

Furudal är designad för dig som är aktiv och rörlig, som värdesätter en kombination av funktion, stil och hållbarhet. Med sitt Strata Blaze kamouflagemönster och passform är jackan inte bara visuellt tilltalande utan också skräddarsydd för att ge optimal rörelsefrihet och komfort under rörelseintensiva aktiviteter. Tillverkad av 100% återvunnen polyester, står denna jacka inte bara för en miljömedveten val utan också för kvalitet och hållbarhet.

Så gick testet till

För att fastställa vilka jaktjackor som presterade bäst under olika förhållanden, genomfördes omfattande tester av en rad olika modeller. Testerna designade vi för att noggrant utvärdera jackornas prestanda i realistiska jaktscenarier.

Testprocessen involverade flera steg där vi utsatte jackorna för påfrestningar i olika väderförhållanden, terränger och fysiska aktiviteter för att säkerställa att de uppfyller de höga krav som ställs av den moderna jägaren, men också för att säkerställa att tillverkarnas fakta stämmer.

Testet har bedömts efter dessa kriterier

 • Vattentäthet: Detta var ett av de viktigaste kriterierna i testet. Jackans förmåga att stå emot regn och hålla användaren torr under våta förhållanden bedömdes noggrant. Det inkluderade även tester för att säkerställa att alla sömmar och dragkedjor erbjöd tillräckligt skydd mot inträngande vatten, vilket såklart är en förutsättning under regniga dagar.
 • Andningsförmåga: En jacka måste kunna släppa ut kroppsvärme och fukt under intensiva aktiviteter och förhindra att du inte blir för varm och svettig. Andningsförmågan testas genom en kombination av fysiska aktiviteter under realistiska omständigheter.
 • Slitstyrka: En jaktjacka utsätts för tuffa tag i terrängen. Därför testades materialens och konstruktionens hållbarhet genom att utsätta dem för slitage från grenar, taggtråd och annan ruff behandling som kan förväntas under jakt.
 • Komfort och passform: En jaktjacka ska inte bara skydda mot elementen utan också vara bekväm att bära under långa perioder. Passformen testades på olika kroppstyper och komforten bedömdes utifrån materialens mjukhet och flexibilitet.
 • Funktionalitet: Detta inkluderade utvärdering av jackans praktiska detaljer såsom antal och tillgänglighet av fickor, förmåga att justera passformen med dragsnören eller kardborreband, och närvaron av avtagbara delar som huvor eller innerjackor.
 • Kamouflage och estetik: Även om detta kanske inte är lika kritiskt som de övriga funktionella aspekterna, är det viktigt för många jägare att jackan hjälper dem att smälta in i omgivningen. Dessutom bedöms jackans övergripande utseende och design, vilket blir viktigare och viktigare för dagens mer stilmedvetna jägare!
 • Prisvärdhet: Slutligen jämfördes jackornas prestanda med deras pris för att bedöma värdet. Detta är viktigt för att hjälpa dig som kund att fatta ett informerat beslut där såklart priset är superviktigt.
Jaktjacka herr

Köpguide – Bra att tänka på när du ska köpa en Jaktjacka

När du ska köpa en jaktjacka är det viktigt att göra rätt val för att hitta en jacka som passar din jaktstil och dina behov samt klarar av de utmaningar som naturen och omgivningen ställer. Här är några nyckelfaktorer att tänka på innan du gör ditt köp.

Material

Materialvalet i en jaktjacka är avgörande för dess prestanda. Moderna syntetmaterial som Gore-Tex erbjuder utmärkt vattentäthet och andningsförmåga, medan traditionella material som ull och bomull kan erbjuda värme och komfort men kanske inte samma nivå av skydd mot väder och vind.

Letar du efter slitstarkhet och lättskött material, är syntetiska fibrer ofta att föredra, medan naturliga material kan vara mer bekväma och andas bättre under vissa förhållanden.

Passform

En bra passform är kritisk för att säkerställa rörelsefrihet och komfort under jakt. Jackan bör vara tillräckligt rymlig för att tillåta lager på lager-klädsel men inte så pösig att den fångar för mycket luft eller fastnar på grenar och dylikt i naturen.

Tänk på att prova jackan med de kläder du normalt skulle ha under jakten. Ärmarna bör vara tillräckligt långa för att täcka handlederna när du sträcker på armarna, och jackans längd bör skydda nedre delen av ryggen även när du böjer dig.

Komfort

Komforten i en jaktjacka beror på flera faktorer, inklusive material, passform och design. En jacka med god andningsförmåga kommer att hjälpa till att reglera kroppstemperaturen och förhindra att du blir för varm eller för kall.

Extra funktioner som ventilationsdragkedjor och justerbara manschetter kan också förbättra komforten.

Väderbeständig

Din jaktjacka bör vara anpassad till de väderförhållanden du förväntar dig att möta. För våta och blåsiga förhållanden är en vattentät och vindtät jacka ett måste. För kallare väder, leta efter jackor med isolering eller möjligheten att bära flera lager under.

Det är också viktigt att överväga jackans förmåga att hantera svett och fukt från insidan, speciellt under intensiva aktiviteter.

Pris

Priset på en jaktjacka kan variera kraftigt beroende på material, märke och funktioner. Även om det kan vara frestande att välja en billigare modell, är det ofta värt att investera i en högkvalitativ jacka som kommer att hålla längre och erbjuda bättre skydd och komfort.

Bäst Jaktjacka – Topp 3

För Herrar:

 1. Härkila Moose Hunter 2,0 GTX Jacka
 2. Chevalier Sharp Shooting Jacka
 3. Härkila Winter Active Jacka

För Damer:

 1. Chevalier Frost Jacka Dam
 2. Chevalier Basset Jacka Dam Orange
 3. Pinewood Jacka Furudal

Vår testvinnare

Varumärken som var med i testet

I testet av jaktjackor ingick produkter från flera stora och välkända varumärken, där alla har en kvalitetsstämpel och är vidimerade av dagens jaktmarknad. Nedan följer en kort presentation av de varumärken som var med i testet.

Härkila Jaktjacka

Härkila är ett danskt märke som länge varit synonymt med högkvalitativ jaktutrustning, inklusive kläder och skor. Härkila jaktjackor är designade för att möta de krävande behoven hos professionella jägare, med särskilt fokus på hållbarhet, komfort och funktionalitet.

Jackorna är ofta tillverkade av avancerade material som erbjuder utmärkt vattentäthet, andningsförmåga och vindskydd. Härkila kombinerar traditionellt hantverk med modern teknologi för att skapa jackor som klarar av tuffa väderförhållanden och terränger.

Produkter som jämfördes:

Chevalier Jaktjacka

Chevalier är ett varumärke med rötter i Sverige, känt för sin högkvalitativa jakt- och friluftskläder. Chevalier jaktjackor präglas av klassisk design, funktionalitet och ett stort fokus på detaljer. Varumärket använder traditionella och moderna material för att skapa jackor som inte bara är praktiska och hållbara utan också stiliga. Chevaliers produkter är populära bland jägare som värderar en kombination av prestanda och design.

Produkten som jämfördes:

Pinewood Jaktjacka

Pinewood är ytterligare ett svenskt varumärke som erbjuder ett brett utbud av utomhuskläder, inklusive jaktjackor som är prisvärda och högpresterande. Pinewood fokuserar på att tillverka funktionella och mångsidiga jackor som passar för olika jaktformer och väderförhållanden.

Deras jaktjackor kännetecknas av god andningsförmåga, vattentäthet och förmågan att hålla jägaren varm under kalla förhållanden. Pinewood är ett utmärkt val för jägare som söker kvalitet till ett rimligt pris.

Produkter som jämfördes:

Jaktjacka dam

Mer om Jaktjackor

När det gäller jaktjackor finns det en mängd olika stilar och funktioner att överväga beroende på jaktsäsong, väderförhållanden och personliga preferenser. Nedan följer en översikt över några av de vanligaste typerna av jaktjackor och deras huvudsakliga egenskaper.

Varm Jaktjacka

En varm jaktjacka är idealisk för kalla klimat eller sena jaktperioder när temperaturerna kan sjunka avsevärt. Dessa jackor är ofta isolerade med material som dun eller syntetiska fibrer som effektivt håller kroppsvärmen. Viktigt att tänka på är jackans andningsförmåga, för att undvika att bli för varm under fysisk aktivitet.

Tunn Jaktjacka

En tunn jaktjacka passar bäst under de tidigare jaktperioderna på året eller för jakt i varmare klimat. Dessa jackor är lätta och utformade för maximal rörelsefrihet, samtidigt som de skyddar mot vind och lättare regn. Perfekt för jägaren som behöver röra sig snabbt och smidigt i terrängen eller kanske för dig som oftare går i drevet.

Fodrad Jaktjacka

Fodrade jaktjackor erbjuder ett extra lager av värme och komfort, vilket gör dem till ett utmärkt val för kyligare dagar. Fodret kan vara avtagbart, vilket ger en mångsidig jacka som kan anpassas efter väderförhållanden. Material som fleece eller syntetiskt foder används ofta för att ge värme utan alltför mycket bulk.

Jaktjacka vinter

Vinterjaktjackor är designade för att hantera de tuffaste väderförhållanden, inklusive snö, regn och isande vindar. De är ofta vattentäta och har tjock isolering för att hålla jägaren varm. Viktiga funktioner inkluderar höga kragar, snölås och vindskyddade dragkedjor.

Jaktjacka Camouflage

Camouflagejackor är avgörande för att smälta in i omgivningen och undvika att bli upptäckt av viltet. De finns i olika mönster och färger anpassade efter olika typer av terräng, från djupa skogar till öppna fält. Teknologin bakom dessa mönster blir allt mer avancerad för att efterlikna specifika miljöer.

Orange Jaktjacka

Orange jaktjackor är utformade för säkerhet i fältet, speciellt under jaktsäsonger när det är viktigt att vara synlig för andra jägare. Den ljusa färgen gör det lätt att identifiera varandra på avstånd, samtidigt som man fortfarande kan vara effektivt kamouflerad från viltet genom att kombinera orange med andra färger och mönster.

Jaktjacka Anorak

Anorakjackor är ett populärt val för deras enkelhet och funktion. Dessa jackor dras över huvudet och har ofta en stor känguruficka på framsidan. De är utmärkta för blåsiga dagar tack vare sin konstruktion och kan vara både vattentäta och vindtäta.

Jaktjacka bäst i test

Vanliga frågor om Jaktjackor

Hur väljer jag rätt storlek på min Jaktjacka?

När du väljer storlek på din jaktjacka är det viktigt att tänka på att du kanske kommer att ha flera lager kläder under. Mät därför din kropp och jämför med tillverkarens storleksguide, och överväg att gå upp en storlek för att rymma extra lager. En bra tumregel är att prova jackan med de kläder du avser att bära under jaktsäsongen för att säkerställa en bekväm passform.

Vad är skillnaden mellan en vattentät och en vattenavvisande Jaktjacka?

Vattentäta jackor erbjuder fullständigt skydd mot regn och är designade för att förhindra att vatten tränger igenom tyget. De har ofta tejpade sömmar och vattentäta membran. Vattenavvisande jackor, å andra sidan, är behandlade med en beläggning som hjälper till att stöta bort vatten från ytan, men de kan inte garantera fullständigt skydd under kraftiga regnfall eller långvarig exponering för vatten.

Hur viktigt är andningsförmågan i en Jaktjacka?

Andningsförmåga är mycket viktigt, särskilt om du rör dig mycket och svettas under jakten. En jacka med god andningsförmåga hjälper till att transportera bort fukt från kroppen, vilket håller dig torr och bekväm. Utan denna egenskap kan fukt byggas upp inuti jackan, vilket gör att du känner dig blöt och kall.

Är det värt att investera i en dyr Jaktjacka?

Ja, det kan det definitivt vara. En högkvalitativ jaktjacka som är välkonstruerad med hållbara material och genomtänkta funktioner kan erbjuda bättre skydd mot elementen, vara mer bekväm och hålla längre än billigare alternativ. Det är en investering i din komfort och säkerhet på fältet. Tänk dock på att dyrast inte alltid är bäst, så jämför funktioner och material för att hitta den jacka som bäst uppfyller dina behov.

Hur tar jag hand om min Jaktjacka för att den ska hålla längre?

För att din jaktjacka ska hålla längre, följ tillverkarens skötselråd. De flesta jaktjackor bör tvättas med ett milt tvättmedel och undvika sköljmedel, eftersom det kan skada vattentätheten och andningsförmågan. Låt jackan lufttorka och undvik direkt värme från t.ex. en torktumlare. Om din jacka är vattentät kan den behöva återimpregneras med jämna mellanrum för att bibehålla sin vattentäthet.

Sammanfattning

Att hitta rätt jaktjacka är en avgörande del för en behaglig jaktupplevelse. Vårt test av jaktjackor är utformat för att ge dig den information och de insikter du behöver för att göra ett välgrundat beslut. Här är anledningarna till varför du kan lita på våra tester:

Därför kan du lita på vårt test av jackor för jakt

När vi genomförde tester av jaktjackor la vi stor vikt vid att vara objektiva, oberoende och transparenta i vår bedömning. Detta innebär att våra recensioner och rekommendationer är baserade på omfattande tester utförda under realistiska förhållanden av erfarna jägare och utomhusentusiaster.

Alltid objektiva i vår bedömning

Vårt testteam består av erfarna jägare och utomhusentusiaster som förstår vikten av pålitlig utrustning i fält. Vi genomför alla våra tester under realistiska förhållanden och bedömer varje jaktjacka utifrån en fastställd uppsättning kriterier, inklusive hållbarhet, komfort, funktionalitet och skydd mot väder och vind.

Genom att använda en standardiserad testprocess säkerställer vi att varje produkt bedöms rättvist och objektivt, baserat på dess faktiska prestanda och inte bara vad tillverkares fakta säger.

Vilt är oberoende och transparenta

Vi på Vilt är helt oberoende av tillverkare och varumärken, vilket betyder att vi inte tar emot sponsring eller betalningar för positiva omdömen. Vårt enda mål är att tillhandahålla ärlig och opartisk information som kan hjälpa dig och oss själva som jägare att hitta den bästa utrustningen för just det behovet.