Jaktstövlar

Jaktstövlar

Jaktstövlar är en grundläggande utrustning för varje jägare, oavsett kön. De ska inte bara vara bekväma och hållbara, men också anpassade för varierande terränger och väderförhållanden så att du alltid har ditt på det torra.

Med den senaste teknologin erbjuder dagens jaktstövlar avancerade funktioner som vattentäthet, andningsförmåga och robusta sulor för maximalt grepp. Utöver det, är design och isoleringsmaterial nyckelfaktorer för att hålla fötterna varma och skyddade under långa timmar i det vilda.

Jaktstövlar Bäst i Test 2024

I vårt bäst i test av Jaktstövlar 2024 har vi granskat och testat flera ledande märken av jaktstövlar för både kvinnor och män. Vi utvärderade dem baserat på flera kriterier som hållbarhet, komfort, vattentäthet, grepp, värmeisolering och prisvärdhet.

Efter omfattande tester och jämförelser har vi sammanställt en lista över de topprankade jaktstövlarna som erbjuder det bästa av kvalitet och prestanda för dig som jägare och naturentusiast. Dessa stövlar står ut för sin överlägsna konstruktion, optimala komfort under långa dagar i terrängen och deras förmåga att hantera olika miljöer effektivt.

Jaktstövlar dam

Gummistövel Le Chameau Vierzon Dam

Gummistövel Vierzon Dam

Varumärke: Le Chameau

Dessa handtillverkade stövlar från Le Chameau Vierzon kollektionen är skapade för att tillgodose behovet av en bekväm, högpresterande och kvalitativ stövel. Tillverkade av äkta naturgummi, erbjuder de en överlägsen komfort och passform jämfört med stövlar av syntetiskt gummi. Naturgummi är känt för sin flexibilitet och hållbarhet, vilket innebär att dessa stövlar inte bara anpassar sig väl till foten, utan också motstår nötning och sprickor. Tack vare dess robusta egenskaper är stövlarna optimala för användning under olika klimatförhållanden och temperaturer, vilket gör dem till ett utmärkt val för varje säsong.

Avignon Neoprenstövel Mora Mid Svart Dam

Neoprenstövel Mora Mid Svart Dam

Varumärke: Avignon

Denna stövel är en idealisk följeslagare för mellansäsongens utmaningar. Den är designad för att erbjuda exceptionell komfort, lättviktskänsla och passar perfekt på foten. Dess vattentäta egenskaper, liknande en traditionell gummistövel, kombinerat med 4 mm tjockt SCR neopren, garanterar att värmen stannar kvar runt foten och underbenet.

Jaktstövlar Herr

Gummistövel Le Chameau Vierzon Herr

Gummistövel Vierzon Herr

Varumärke: Le Chameau

Le Chameau Vierzon erbjuder en robust och bekväm stövel framtagen från äkta naturgummi, perfekt för såväl jaktäventyr som en lugn dag av svampplockning i skogen.

Denna modell har blivit en storfavorit bland hundförare över hela Sverige!

Avignon Neoprenstövel Mora High Grön Herr

Neoprenstövel Mora High Grön

Varumärke: Avignon

Upplev toppkomfort med Avignon MORA High, en idealisk neoprenstövel för mellansäsongens utmaningar. Dessa gröna stövlar, med sin överlägsna värmeisolering och stabila Skywalker® yttersula, är helt vattentäta och smidiga att ta av.

Powerboots Original Low Herr

Original Low Herr

Varumärke: Powerboots

Powerboots Original Low är en innovativ vinterstövel i en lägre modell, designad för att ge effektivt skydd mot kylan, med en temperaturtålighet från +5°C till -30°C. Denna stövel är idealisk för dem som söker både funktionalitet och komfort under de kallare månaderna.

Så gick testet till

Vårt test av jaktstövlar genomfördes av vår expertpanel av jägare för att säkerställa en relevant och objektiv testvinnare.

Vi valde att genomföra testerna samtidigt, under samma väderförhållanden, och med samma gångavstånd för varje par stövlar. Genom att göra detta kunde vi fokusera på stövlarnas prestanda och komfort under nästan identiska förhållanden.

Testerna inkluderade bedömning av vattentäthet, slitstyrka, komfort under långa vandringar, och hur väl de hanterade olika typer av terräng.

 • Samma Tidpunkt
 • Samma Väderförhållande
 • Samma Gångavstånd

Testet har bedömts efter dessa kriterer

I vårt omfattande test av jaktstövlar har vi bedömt varje par baserat på flera viktiga kriterier. Dessa kriterier är avgörande för att säkerställa att stövlarna uppfyller de höga krav som ställs av jägare i olika miljöer och temperaturer. De kriterier vi använde för att bedöma jaktstövlarna inkluderar:

 1. Komfort och Passform: En grundläggande faktor som påverkar användarens förmåga att röra sig fritt och bekvämt under långa perioder. Vi tittade på stövlarnas ergonomiska design, stötdämpning, och passformen kring foten.
 2. Hållbarhet och Materialkvalitet: Viktigt för att stövlarna ska kunna motstå slitage och tåla tuffa förhållanden. Vi utvärderade materialens kvalitet, sömnadens styrka, och den allmänna konstruktionen.
 3. Vattentäthet och Andningsförmåga: Avgörande för att hålla fötterna torra och bekväma i våta förhållanden, samtidigt som de tillåter luftcirkulation för att förhindra överhettning.
 4. Grepp och Sulans Stabilitet: En bedömning av stövlarnas yttersulor för att säkerställa stabilt grepp och säker fotfäste i olika terränger, från mjukt underlag till hala ytor.
 5. Värmeisolering och Väderskydd: Viktigt för jakt i kalla och fuktiga klimat. Vi granskade isoleringsmaterialen och deras effektivitet i att hålla fötterna varma.

Varje par stövlar testades noggrant med dessa kriterier i åtanke för att hitta en så identisk och grundlig jämförelse som möjligt. Detta hjälpte oss att identifiera de stövlar som erbjuder bästa möjliga prestanda, komfort och hållbarhet för jägare i fält.

Jaktstövlar bäst i test

Köpguide – Bra att tänka på när du ska köpa nya Jaktstövlar

När du är på jakt efter nya jaktstövlar är det viktigt att tänka på några nyckelfaktorer för att säkerställa att du får det bästa paret för dina behov. Här är vad du bör överväga:

Vattentäthet

Ett måste för alla jaktstövlar. Vattentäthet skyddar dina fötter mot blöt och fuktig terräng, vilket är avgörande för komfort och hälsa under långa jaktexpeditioner. Titta efter stövlar som har en beprövad vattentät teknologi som GORE-TEX eller liknande membran.

Komfort

Stövlarna ska vara bekväma att bära under långa perioder. Tänk på faktorer som innersulans kvalitet, fotbäddens stöd, och stövlarnas flexibilitet. En bra passform är också avgörande för att undvika blåsor och skav.

Hållbarhet

Hållbara material och solid konstruktion förlänger stövlarnas livslängd. Kvalitetssömmar, starka material och robust design är viktiga för att motstå slitage från tuffa terränger och frekvent användning.

Isolering

Om du jagar i kallt väder, är isolering nyckeln till att hålla fötterna varma. Titta efter stövlar med effektiv termisk isolering, särskilt om du planerar att jaga under vintermånaderna eller i kalla klimat.

Pris

Priset är ofta en avvägning mellan kvalitet och budget. Medan dyrare stövlar ofta erbjuder bättre kvalitet och hållbarhet, finns det också prisvärda alternativ som inte kompromissar för mycket på kvaliteten. Det är viktigt att hitta en balans som passar din budget och dina behov.

Jaktstövlar test – Topp 3

Bäst jaktstövlar dam:

 1. Bäst Dam Gummistövlar: Le Chemeau Gummistövel Vierzon dam
 2. Bäst Dam Jaktstövlar i Neopren: Avignon Neoprenstövel Mora Mid Svart

Bäst jaktstövlar herr:

 1. Bäst Herr Gummistövlar: Le Chemeau Gummistövel Vierzon herr
 2. Bäst Herr Jaktstövlar i Neopren: Avignon Neoprenstövel Mora High Grön
 3. Bäst Herr Jaktstövlar Vinter: Powerboots Original Low

Våra testvinnare

Dam

Herr

Varumärken som var med i testet

I vårt test av jaktstövlar för 2024 inkluderade vi flera välkända varumärken. Här är en översikt över några av de märken som testades:

Le Chameau Jaktstövlar

Le Chameau, kända för sin höga kvalitet och hållbarhet, är ett av de ledande varumärkena inom jaktstövlar. Deras stövlar är designade med fokus på både komfort och funktionalitet, och de erbjuder en rad modeller som passar olika jaktbehov. Med en kombination av traditionellt hantverk och modern teknologi, är Le Chameau-stövlar en favorit bland många jägare för deras vattentäthet och hållbara konstruktion.

Produkter som jämfördes:

Avignon Jaktstövlar

Avignon är ett annat varumärke som är känt för sina högkvalitativa jaktstövlar. Deras stövlar är utformade med särskild hänsyn till jaktens krävande natur, med robusta material och avancerade teknologier för att garantera maximalt skydd och komfort. Avignon-stövlar är populära för sin eleganta design kombinerat med praktisk funktionalitet.

Produkten som jämfördes:

Powerboots Jaktstövlar

Powerboots erbjuder ett sortiment av jaktstövlar som är designade för att hantera de tuffaste förhållandena. Dessa stövlar är kända för sin exceptionella styrka och hållbarhet, samt för att ge utmärkt stöd och komfort även under de mest utmanande jaktexpeditionerna. Med ett fokus på innovativ design och mlaterial av hög kvalitet, är Powerboots ett utmärkt val för jägare som behöver pålitliga och robusta stövlar.

Produkten som jämfördes:

Jaktstövlar test

Mer om Jaktstövlar

Jaktstövlar finns i en rad olika stilar och material för att passa olika jaktförhållanden och personliga preferenser. Här är några av de vanligaste typerna av jaktstövlar och deras egenskaper:

Jaktstövlar Vinter

Vinterjaktstövlar är designade för att ge maximal värme och skydd i kallt, snöigt eller isigt väder. De har ofta tjock isolering, vattentät konstruktion och förstärkta sulor för extra grepp på hala ytor. Viktigt för vinterjägare är också att stövlarna andas för att undvika fuktansamling inuti stöveln.

Jaktstövlar Neopren

Neoprenjaktstövlar är kända för sin utmärkta vattentäthet och flexibilitet. Neopren är ett material som erbjuder bra isolering, vilket gör dessa stövlar till ett bra val för våta och kalla förhållanden. De är också lätta och bekväma, vilket är en fördel under långa jaktexpeditioner.

Fodrade Jaktstövlar

Fodrade jaktstövlar är utrustade med ett inre foder, oftast av material som ull eller syntetiska fibrer, för extra värme och komfort. Dessa stövlar är idealiska för jakt i kalla klimat, där extra isolering är nödvändig för att hålla fötterna varma.

Varma Jaktstövlar

Varma jaktstövlar är speciellt utformade för att ge högsta möjliga värmeisolering. De kan inkludera funktioner som tjock isolering, värmereflekterande material och täta yttermaterial för att hålla kylan ute. Dessa stövlar är ett måste för jakt i extremt kalla förhållanden.

Jaktstövlar Läder

Läderjaktstövlar är klassiska och tidlösa, kända för sin hållbarhet och förmåga att formas efter användarens fötter. Läder är ett naturligt material som erbjuder god andningsförmåga och kan vara vattentätt när det behandlas korrekt. Dessa stövlar kombinerar ofta stil med funktionalitet och hållbarhet.

Vanliga frågor om Jaktstövlar

När det kommer till att välja de rätta jaktstövlarna finns det många faktorer att ta hänsyn till. Jägare och utomhusentusiaster kan ofta ha specifika frågor kring hur de ska välja och vårda sina jaktstövlar. Här är några av de vanligaste frågorna med detaljerade svar för att hjälpa dig i ditt beslut:

Hur viktigt är det med vattentäta jaktstövlar?

Vattentäthet är mycket viktig, särskilt om du planerar att jaga i våta eller fuktiga miljöer. Vattentäta stövlar håller dina fötter torra, vilket är avgörande för komfort och kan förebygga fotproblem som blåsor och fotsvamp. Det förbättrar också den totala jaktupplevelsen genom att du kan röra dig fritt utan att oroa dig för våta och kalla fötter.

Hur väljer jag rätt storlek på jaktstövlar?

Det är viktigt att välja en storlek som ger tillräckligt med utrymme för dina fötter att svälla under långa vandringar, men som fortfarande sitter säkert och bekvämt. Prova stövlarna med de sockor du planerar att använda under jakten. Det ska finnas tillräckligt med utrymme för att röra tårna, men foten ska inte glida runt inuti stöveln.

Är tyngden på jaktstövlar viktig?

Ja, stövlarnas vikt spelar en stor roll, särskilt under långa jaktdagar. Lätta stövlar minskar trötthet och gör det lättare att röra sig över olika terränger. Men, det är viktigt att balansera vikten med stövlarnas hållbarhet och skyddsegenskaper.

Hur tar jag hand om mina jaktstövlar för att förlänga livslängden?

Rengör dina stövlar efter varje användning, ta bort smuts och lera. Använd lämpliga rengöringsprodukter beroende på materialet. För läderstövlar, använd läderbalsam eller vax för att hålla materialet smidigt. Förvara stövlarna på en torr plats borta från direkt solljus.

Är det bättre med höga eller låga jaktstövlar?

Valet mellan höga och låga stövlar beror på jaktens natur och terrängen. Höga stövlar ger bättre ankelstöd och skydd i tuff terräng, medan låga stövlar är lättare och mer flexibla, vilket är fördelaktigt i snabbare eller mindre krävande terränger.

Sammanfattning

Vi hoppas att vårt bäst i test av jaktstövlar för både kvinnor och män har gett er en djupgående insikt i de bästa produkterna på marknaden. Vi har noggrant analyserat och jämfört olika modeller baserat på flera viktiga faktorer som hållbarhet, komfort, vattentäthet och pris så att du som läsare ska kunna hitta något som passar just dig.

Vårt mål har varit att ge en klar och tydlig översikt för att hjälpa dig som jägare att hitta de stövlar som bäst möter dina individuella behov och förväntningar, oavsett om du jagar i krävande terräng eller under varierande väderförhållanden.

Därför kan du lita på vårt test av Jaktstövlar för både kvinnor och män

Vårt test av jaktstövlar är grundat på rigorösa tester och objektiva utvärderingsmetoder. Vi har samarbetat med experter inom jakt och friluftsliv för att säkerställa att alla aspekter av stövlarnas användning och prestanda granskas, och testat varje modell under identiska förutsättningar.

Vi har också inkluderat feedback från riktiga användare för att få en mångsidig bild av hur stövlarna presterar i verkliga jaktscenarion. Detta tillvägagångssätt garanterar att våra rekommendationer är pålitliga och relevanta för jägare av alla erfarenhetsnivåer.

Objektiva i vår bedömning

Objektivitet är kärnan i vårt test. Vi har ingen anknytning till några av de varumärken som ingår i testet, vilket möjliggör en opartisk bedömning. Varje par stövlar bedöms enligt samma kriterier och under lika förhållanden.

Vårt fokus ligger på att ge en ärlig och rättvis bedömning av varje produkts styrkor och svagheter, så att du som konsument kan fatta ett välinformerat beslut.

Oberoende och transparenta

Vårt testteam är helt oberoende och vårt arbete präglas av transparens. Vi redogör öppet för våra testmetoder och kriterier, och vi är tydliga med hur vi kommer fram till våra slutsatser.

Genom att vara transparenta i vår process kan vi ge våra läsare förtroendet att de rekommendationer vi ger är baserade på noggranna överväganden och genuin produktanalys.