Vildsvinskött

Vildsvinskött är ett saftigt och smakrikt kött som tack vare den snabbt ökande vildsvinsstammen blir allt vanligare i det svenska köket. 

En delikatess i det europeiska köket

Vildsvin är i dag det viltslag som skjuts mest och under 2018 fälldes över 114.000 st vildsvin, vilket är ett nytt rekord. Totalt inbringar jakten varje år ca 13.000 ton vildsvinskött, vilket gör vildsvinsköttet till det näst mest förekommande efter älgköttet.

Recept vildsvin

Tillaga vildsvinskött

Tillagning av vildsvinskött skiljer sig i viss mån mot annat vilt. Detta beror bland annat på att vildsvinet är enkelmagat och därmed till viss del har en annan bakterieflora än mycket annat vilt. Det är därför mycket noga hur du hanterar köttet och framförallt hur du hanterar hygienen. Se även till att allt vildsvinskött är trikintestat i certifierad viltvårdsanläggning innan du börjar tillaga köttet.

Vildsvin användningsområde

Vildsvinskött påminner mycket om griskött över lag, även om det är mycket mer smakrikt och magert, beroende på kosten samt att de rör sig mycket. Då vildsvinsköttet har e något hårdare struktur och grövre fibrer än mycket annat viltkött så kan man med fördel marinera vildsvinsköttet med någon form av syra för att mjuka upp köttet och göra det extra mört. Marinera md honung, vitlök och apelsin så får du en rund och fin ton och ett fantastiskt gott kött.

Styckdetaljer vildsvin

Vildsvinets styckdetaljer kan indelas i nedan:

Kottlettrad, karré, filé, revbensspjäll, sidfläsk, innanlår, rulle, rostbiff, ytterlår, fransyska, lägg, stora bogsteken, lilla bogsteken, luffarbiff, hjärta, lever, tunga, mule, kind.

Styckningsschema vildsvin

Styckningsschema vildsvin

Vildsvin temperatur

Vildsvinskött rekommenderas tillagas till en något högre temperatur än mycket annat viltkött, detta då viltköttet kan innehålla trikiner. En innertemperatur om minst 65 grader rekommenderas därför. Om vildsvinsköttet redan är trikintestat kan istället nedan temperaturer rekommenderas:

  • Rare: 58°
  • Medium: 65°
  • well done: 70°

Vanliga frågor om vildsvinskött

Hur länge kan vildsvinskött ligga i frysen?

Vildsvinskött är något fetare än annat viltkött och kan därför inte ligga lika länge i frysen. Vildsvinskött brukar dock klara av upp till två år utan problem.

Vad kostar Vildsvin?

Vildsvin är generellt ganska billigt och finns ofta i stora mängder. Normalt kostar en köttbit mellan 100 – 300 kr i butik, beroende på styckdetalj.

Marinad till Vildsvin?

Det går utmärkt att marinera vildsvinskött. Använd gärna en marinad med hög syra-halt för bästa resultat.

Kryddor till vildsvin?

VIldsvinsköttet är smakrikt i sig självt, så normalt behöver det inte kryddas nämnvärt. Ofta räcker salt och peppar långt, men det kan även vara gott med andra kryddor.

Sås till vildsvin?

Vildsvinskött är relatict fett i sig självt och sås är därför inget måste. Om du ändå skall ha sås till vildsvin så rekommenderas att du tar tillvara på stekfettet från vildsvinsköttet och gör en sky, eller använder skyn i den sås du väljer att tillaga.