mörkersikte bäst i test

Mörkersikte

Jakt under dygnets mörkare timmar ställer särskilda krav på utrustningen och kanske allra mest på mörkersiktet. Att kunna skilja mellan ett villebråd och bakgrunden eller att tydligt kunna se detaljer även i skymning kan vara avgörande för en lyckad jakt.

I vårt test har vi fokuserat på mörkersikten för jakt och granskat dess kapacitet i olika ljusförhållanden efter solens nedgång, allt för att ge en omfattande översikt över de olika modellernas prestanda.

Så gick testet till

För att säkerställa att detta test genomfördes på bästa sätt tog vi hänsyn till flera faktorer som vi ansåg var avgörande för att testet ska vara så objektivt och transparent som möjligt.

Faktorer vi tog hänsyn till:

 • Samma tidpunkt
 • Samma väderförhållande
 • Samma avstånd
 • Likvärdiga riktmedel
 • Montage på samma vapen

Mörkersikte bäst i test 2024

Mörkersiktens kvalitet, reaktionsförmåga och förmåga att leverera tydliga bilder även under de mest utmanande förhållandena kan vara skillnaden mellan framgång och misslyckande under jakten.

I detta bäst i test för mörkersikten 2024 går vi igenom varje aspekt av mörkersikten med djupgående analyser baserade på praktiska tester i fält för att ge dig som jägare en klar bild av vilket sikte som bäst möter ditt behov.

Pulsar Thermion 2 XP50 PRO LRF mörkersikte

Thermion 2 XP50 PRO LRF

Varumärke: Pulsar

Pulsar Thermion 2 XP50 PRO LRF är ett banbrytande värmesikte och den första i Thermion 2-serien att vara försedd med en avståndsmätare. Detta sikte står bland de globala toppmodellerna när det kommer till avancerade värmesikten.

Pard DS35 5,6x, 11,2x70 Dag_Natt Mörkersikte Med Laseravståndsmätare

DS35 5.6x 11.2×70 Mörkersikte

Varumärke: Pard

DS35LRF kombinerar utseendet av ett traditionellt dagsikte med teknologin hos ett toppmodernt dag- och nattsikte. Med sitt nyskapande tekniska framsteg skiljer det sig från mängden, särskilt genom att vara den första att inkorporera en 800 x 800 cirkulär LTPS-skärm.

ATN MARS-4K HD 4-40X 640X480 mörkersikte

MARS-4K HD 4 mörkersikte

Varumärke: ATN

Den nyaste termiska siktteknologin har anlänt, drivet av ATN:s kraftfulla Obsidian IV dual core. Med möjlighet att spela in, kan du enkelt dokumentera och dela dina jaktäventyr i 4k-kvalitet med nära och kära. Dessutom garanterar RAV (Recoil Activated Video) att videon automatiskt startar med rekylen, så att varje värdefullt ögonblick under jakten fångas upp.

Leica Calonox Sight mörkersikte

Calonox Sight mörkersikte

Varumärke: Leica

Leica Calonox Sight är skräddarsydd för att användas ihop med traditionella kikarsikten och har därför 1x förstoring. Tack vare systemets fasta design bibehålls noggrannheten i Calonox ”Sight” genomgående. Det erbjuder ett horisontellt synfält mellan 15,5 och 100 meter, vilket ger en imponerande panoramavy.

Zeiss DTC 3_38 mörkersikte

DTC 3/38 Mörkersikte

Varumärke: Zeiss

ZEISS presenterar stolt sin första termiska clip-on-enhet för nattjakt, ZEISS DTC 3. Denna digitala termiska clip-on kombinerar avancerad bildbehandling med en lättförståelig användarupplevelse och är integrerad med en nollställningsassistent via ZEISS Hunting-appen.

InfiRay RICO RH50 mörkersikte

RICO RH50 mörkersikte

Varumärke: InfiRay

InfiRay Rico framstår som ett toppmodern värmesikte med en 50mm lins, kombinerad med enastående bildkvalitet och ett fullspäckat funktionsutbud, inklusive möjligheten att mäta avstånd upp till 1000m. Detta sikte är idealiskt för den som söker det lilla extra.

Testet har bedömts efter dessa kriterer

 • Förstoring
 • Upplösning
 • Batteritid
 • Vikt

Förstoring

Vid bedömningen av förstoring har vi tittat på hur väl produkten kan förstora objekt utan att förlora bildkvalitet. Förmågan att förstora objekt klart och tydligt är av yttersta vikt för att kunna ge en korrekt och detaljerad bild av objektet.

Upplösning

När det kommer till upplösning har vi granskat bildens klarhet och skärpa. En hög upplösning innebär att bilden visas med fler detaljer, vilket är avgörande för att kunna skilja små och närliggande objekt åt.

Batteritid

Batteritid är ett viktigt kriterium, särskilt för produkter som är avsedda för långvarig användning. Vi har undersökt hur länge produkten kan köras på en enda laddning och hur detta står i förhållande till tillverkarens påståenden.

Vikt

Slutligen, vikt är en faktor som kan påverka användarens komfort och användbarhet av produkten. Vi har jämfört produkten med andra liknande produkter på marknaden för att bestämma om den är lätt eller tung i förhållande till dess kapacitet och funktioner.

Mörkersikte test

ProduktFörstoringUpplösningPixelstorlekBatteritidVikt
Pulsar Thermion2-16x1024×76817 µm7 h970 g
Pard DS355,6x2560×14402,9 µm8 h680 g
ATN Mars4,5-18x1280×96012 µm16+ h880 g
Leica Calonox Sight1x1024×76817 µm8-11 h685 g
Zeiss DTC1x1024×76812 µm10 h650 g
InfiRay RICO3-12x640×51212 µm6 h840 g
Mörkersikte

Köpguide – Bra att tänka på när du ska köpa ett nattsikte

När du ska köpa ett nattsikte finns det flera kriterier att tänka på. Ditt val kommer att påverka ditt nattseende och hur effektivt du kan observera i mörkret. Här är några av de mest kritiska punkterna att beakta.

Batteritid

En bra batteritid är avgörande, särskilt om du planerar att använda nattsiktet under längre perioder. Titta efter en modell med tillräckligt lång drifttid för dina behov och fundera på om det finns möjlighet att använda externa batteripack för extra varaktighet.

HD-Sensor

En högupplöst sensor ger klarare och mer detaljerade bilder i mörkret. Med en HD-sensor kommer du att kunna skilja på små detaljer som annars skulle förbli osedda med en lägre upplöst sensor.

Hållbarhet

Det är viktigt att nattsiktet tål tuffa förhållanden. Det bör vara stöttåligt, fukttätt och möjligen även vattentätt, särskilt om du tänker använda det i krävande miljöer.

Objektivlins

Linsens kvalitet och storlek spelar en viktig roll i ljusinsamlingen. En större lins kan samla in mer ljus vilket kan ge en ljusare och klarare bild i svagt ljus.

Skärm & display

Skärmens upplösning och kvalitet påverkar hur du uppfattar bilden. Sök efter skärmar med god färgåtergivning och anpassningsbar ljusstyrka för att undvika bländning.

Storlek & Vikt

Beroende på ditt användningsområde kan det vara viktigt med ett lätt och kompakt nattsikte. Om du ska bära det under längre perioder eller fästa det på en hjälm kan vikt och storlek vara avgörande för ditt val.

Nattsikte bäst i test – Topp 6

 1. Pulsar Thermion 2 XP50 PRO LRF
 2. Par DS35 5.6x 11.2×70
 3. ATN MARS-4K HD 4
 4. Leica Calonox Sight
 5. Zeiss DTC 3/38
 6. InfiRay RICO RH50

Vår testvinnare av mörkersikten för jakt

Varumärken som var med i testet

I vårt test undersökte vi mörkersikten från Leica, Swarovski, Zeiss, Infiray, Pulsar, Pard och ATN. Samtliga märken visade upp högkvalitativa produkter med varierade funktioner och optisk prestanda.

Pulsar mörkersikte

Pulsars mörkersikte är en avancerad teknologi utvecklad för nattobservationer. Dessa mörkersikten är kända för sin höga kvalitet och förmåga att ge en klar och skarp bild under svaga ljusförhållanden eller totalt mörker. Med hjälp av infraröd belysning kan användaren se detaljer som är osynliga för det nakna ögat. Pulsar är ett välrespekterat märke inom området och deras produkter är ofta valda av både hobbyister och yrkesverksamma jägare.

Produkten som jämfördes: Pulsar Thermion

Pard mörkersikte

Pard är en annan framstående aktör inom nightvisionsteknologi. Deras produkter är utformade för att ge en överlägsen bild i mörket vilket gör dem idealiska för jakt och övervakning under låga ljusförhållanden. Genom att använda avancerade bildförstärkare och infraröda dioder kan Pards mörkersikten framhäva detaljer i mörkret som är osynliga för det mänskliga ögat. Tack vare sin robusta konstruktion och höga prestanda har Pard etablerat sig som ett populärt val bland nattjägare och eftersöksjägare.

Produkten som jämfördes: Pard DS35

ATN mörkersikte

ATNs mörkersikte representerar en av de ledande tillverkarna inom termisk teknologi. Deras enheter kombinerar innovativ teknik med användarvänlighet vilket ger exceptionell klarhet under mörka förhållanden. Med en lång historia av pålitlig prestanda är ATN:s produkter idealiska för jakt, övervakning och säkerhetsoperationer. Många av deras mörkersikten innehåller avancerade funktioner som Wi-Fi, videoinspelning och ballistiska kalkyler vilket gör dem till ett populärt val för både nybörjare och erfarna jägare.

Produkten som jämfördes: ATN Mars

Leica mörkersikte

Leicas mörkersikte är ett testamente till Leicas dedikation till optisk excellens. Sedan företaget beslutade att gå in på marknaden för mörkersikten har de omdefinierat standarderna med sin optik och tyska ingenjörskonst. Deras mörkersikte erbjuder en oöverträffad klarhet och skärpa i svaga ljusförhållanden. Varje enhet kombinerar robusthet med elegant design vilket är typiskt för Leica. Med avancerade bildförstärkningsteknologier och intuitiva användargränssnitt har Leicas mörkersikte snabbt blivit ett måste för seriösa jägare som inte vill kompromissa med kvalitet.

Produkten som jämfördes: Leica Calonox Sight

Zeiss mörkersikte

Zeiss, med sin långa tradition av optisk innovation, har lanserat mörkersikten som återspeglar deras hängivenhet till precisionsarbete och högkvalitativ optik. Zeiss mörkersikten erbjuder en klarhet och detaljrikedom som är svår att matcha tack vare dess toppmoderna linsteknologi och avancerade bildförstärkningssystem. Dessa sikten garanterar pålitlighet under svaga ljusförhållanden vilket är avgörande för jakten. Med en kombination av robust konstruktion och ergonomisk design står Zeiss mörkersikte i frontlinjen för optik i mörka förhållanden.

Produkten som jämfördes: Zeiss DTC

InfiRay mörkersikte

Infiray, som specialiserat sig på termisk teknlogi har framstått som en ledare inom sektorn. Infiray mörkersikte kombinerar banbrytande teknologi med praktisk funktionalitet vilket resulterar i en produkt som levererar utmärkt prestanda under nattens skymning. Med sin högupplösta sensor, adaptiv algoritm och skarp optik erbjuder Infirays enheter en oförglömlig visuell upplevelse. Den kompakta designen, kombinerat med robusta funktioner, gör Infiray mörkersikte till ett förstahandsval för många seriösa jägare.

Produkten som jämfördes: InfiRay RICO

Nattsikte

Mer om mörker- & nattsikten för jakt

Mörker- och nattsikten har blivit oumbärliga verktyg för jägare som vill maximera sina jaktupplevelser under natten. De erbjuder bättre sikt i svaga ljusförhållanden och hjälper jägare att identifiera sitt byte med större precision.

Frontmonterat mörkersikte

Ett frontmonterat mörkersikte monteras framför det befintliga kikarsiktet vilket gör att jägaren kan fortsätta använda sitt favoritsikte även under mörka förhållanden.

Okularmonterat mörkersikte

Dessa mörkersikten monteras bakom kikarsiktet närmare jägarens öga. Det omvandlar ditt dagkikarsikte till ett nattsikte utan behov av omkalibrering eller omjustering.

Digitalt mörkersikte

Digitala mörkersikten ger jägaren en förstärkt digital bild av terrängen vilket ger en förbättrad sikt i svagt ljus eller totalt mörker. De erbjuder ofta inspelningsfunktioner och andra tekniska fördelar.

Mörkersikte med avståndsmätare

Denna typ av mörkersikte kommer med en inbyggd laseravståndsmätare som hjälper jägaren att bedöma avståndet till bytet vilket kan vara kritiskt för ett precist skott.

IR-lampa till nattsikte

IR-lampor ökar nattsiktets prestanda genom att sända ut infrarött ljus, vilket mörkersiktet kan upptäcka. Detta ger en ljusare och klarare bild i totalt mörker.

Prisvärt mörkersikte

För jägare som söker hög kvalitet till ett rimligt pris. Prisvärda mörkersikten kombinerar prestanda med värde.

Billigt mörkersikte

För de som vill utforska nattjakten utan att råna banken finns det budgetalternativ som fortfarande erbjuder bra prestanda.

mörkersikte test

Är mörkersikte för jakt tillåtet?

I Sverige är användningen av mörkersikten under jakt en kontroversiell fråga. För närvarande är det inte tillåtet att använda mörkersikten under jakt på vilt, eftersom det anses ge jägaren en otillbörlig fördel och kan leda till oetiska jaktmetoder.

Lagar kring mörkersikte

Den svenska jaktlagen reglerar användningen av utrustning och tekniker under jakt. Mörkersikten, liksom andra former av nattsynutrustning, faller under dessa regleringar. Enligt lagen är det olagligt att använda mörkersikte under jakt på vilt, eftersom det kan störa viltets naturliga beteenden och ge jägaren en ojämn fördel.

Regler för användning av mörkersikte

Medan det är olagligt att använda mörkersikten under jakt på vilt, kan det finnas vissa undantag beroende på situationen. Till exempel kan myndigheterna tillåta användning av mörkersikte för att kontrollera skadedjurspopulationer eller i särskilda forskningsprojekt. Det är viktigt att konsultera med länsstyrelsen eller andra relevanta myndigheter innan man använder mörkersikte för att säkerställa att man följer alla gällande regler och förordningar.

Jakt av olika djur med nattsikte

Att använda nattsikte kan ge jägaren fördelar när det gäller att jaga vid lågt ljus eller under nattens timmar. Denna teknik blir särskilt fördelaktig när man jagar djur som är mest aktiva under skymning och gryning. Det är dock viktigt att komma ihåg de lagliga aspekterna av att använda nattsikte för jakt i Sverige, och det är inte alltid tillåtet för alla arter.

Mörkersikte vildsvin

Vildsvin är kända för att vara mest aktiva under skymningen och natten. Ett mörkersikte kan därför vara ett effektivt verktyg när man jagar vildsvin, eftersom det hjälper dig som jägare att se djuret tydligare under dessa ljusförhållanden. Det är dock viktigt att följa alla regler och bestämmelser som rör användning av nattsikte under jakt.

Får man jaga räv med mörkersikte

I Sverige är det tillåtet att jaga räv med mörkersikte under vissa förutsättningar, särskilt när det handlar om att kontrollera skadedjurspopulationer. Men det är alltid bäst att stämma av vad som gäller i ditt län, samt säkerställa att du följer alla gällande lagar och förordningar.

Mörkersikte dovhjort

Dovhjort, liksom många andra viltarter, kan vara aktiva under skymningen. Även om ett mörkersikte kan vara till nytta för att jaga dovhjort vid lågt ljus, är det viktigt att notera att lagstiftningen är tydlig.

Enligt 9 § jaktförordningen gäller att hjort får jagas bara fr. o.m. en timme före solens uppgång t.o.m. en timme efter solens nedgång. Under timmen efter solens nedgång får jakten endast bedrivas som vaktjakt eller smygjakt. Mörkersikten är därför inte lämpliga för jakt på dovhjort.

Vanliga frågor om mörkersikten

Nedan svarar vi på det vanligaste frågorna jägare ställer sig kring mörkersikten och jakt på natten.

Vad är ett mörkersikte?

Ett mörkersikte är en optisk enhet som förstärker tillgängligt ljus, vilket möjliggör att man ser i svagt ljus eller nästan totalt mörker. Dessa siktet används ofta av jägare, militären och säkerhetspersonal.

Hur fungerar mörkersikten?

Mörkersikten samlar in det omgivande ljuset genom ett objektiv, förstärker det genom en elektronisk process och omvandlar det sedan till ett synligt billede för användaren. Nya generationer av mörkersikten kan också kombinera värmekänslig teknik för att ge bättre sikt i totalt mörker.

Är det lagligt att använda mörkersikten för jakt i Sverige?

Ja, det är lagligt att använda mörkersikte för jakt på vissa djur i Sverige, såsom vildsvin. Det är dock viktigt att vara medveten om specifika lagar och regler som gäller för de olika arterna och att ha nödvändiga tillstånd.

Vad är fördelarna med att använda ett mörkersikte?

Mörkersikten möjliggör jakt och observation under skymning, natt och gryning när många djur är mest aktiva. De förbättrar siktbarheten i svaga ljusförhållanden och kan öka chanserna för en framgångsrik jakt.

Vad är skillnaden på ett mörkersikte och ett termiskt sikte?

Medan ett mörkersikte förstärker det tillgängliga ljuset för att ge en bild, fungerar ett termiskt sikte genom att upptäcka temperaturskillnader mellan objekt och deras omgivning. Termiska siktet kan ge en bild baserad på värmekontraster, vilket kan vara särskilt användbart när det inte finns något omgivande ljus att förstärka.

Sammanfattning

Nattsikten har revolutionerat jakt under skymning och gryning genom att ge jägare möjlighet att se tydligt i svagt ljus. Med utvecklingen av teknik blir dessa enheter alltmer avancerade och erbjuder överlägsen prestanda under olika förhållanden.

Därför kan du lita på vårt test av nattsikten

Vi har noggrant undersökt och testat flera märken och modeller av nattsikten för att ge dig den mest omfattande och korrekta informationen. Varje produkt har utvärderats baserat på dess prestanda, hållbarhet och värde för pengarna, bland andra kriterier.

Objektiva i vår bedömning

Vårt team av experter har ingen koppling till några av de varumärken eller företag som tillverkar nattsikten. Vi baserar våra slutsatser strikt på produktens prestanda och feedback från verkliga användare. Vår prioritet är alltid att ge dig opartisk och noggrann information.

Oberoende och transparenta

Vi är stolta över att vara en oberoende plattform som inte påverkas av externa intressen. Alla våra tester och recensioner är transparenta och vi strävar alltid efter att tillhandahålla klar och entydig information om varje produkt och dess egenskaper.