Avståndsmätare

Avståndsmätare

Avståndsmätare för jakt är i dag ett måste för många jägare. Självklart beror det på hur du jagar och vad du jagar, men faktum är att en bra avståndsmätare kan vara behjälplig i de flesta jaktsituationer, oavsett om du är på drevjakt och i förväg vill veta avstånd i dina skjutgator, eller om du är ute och pyrschar och vill veta hur långt det är till viltet.

Det finns många olika typer av avståndsmätare och vi har i detta bäst i test försökt väga samman de bästa och mest prisvärda avståndsmätarna för jakt. Det finns nu även kikare med avståndsmätare inbyggt. Dessa kikare har vi valt att inte inkludera i detta test, men finns istället att läsa om i vårt bäst i test för kikare.

Så gick testet till

I detta bäst i test för avståndsmätare har vi tagit hänsyn till flera faktorer som kan vara avgörande för en korrekt avståndsmätning och för de situationer man lätt befinner sig i när man jagar.

 • Samma avstånd
 • Samma tidpunkt
 • På rörligt samt vid stillastående mål

Bäst avståndsmätare jakt 2024

Vi har i detta bäst i test för avståndsmätare gått igenom alla modeller som finns på markanden i Sverige och sedan sollat fram de mest prisvärda och bäst presterande modellerna. Se nedan produktbeskrivning och specifikation för de avståndsmätare som deltog i testet.

Leica Rangemaster CRF 2800 Laseravståndsmätare

Rangemaster CRF 2800.COM

Varumärke: Leica

Leica Rangemaster CRF 2400-R är en av de bästa avståndsmätare vi har testat och en klar ledare i sin kategori. Trots sin kompakta storlek som enkelt får plats i din handflata, erbjuder denna avståndsmätare en uppsjö av avancerade funktioner som kombinerar både precision och användarvänlighet. Optiken är av en kvalitet som går utöver vad man kan förvänta sig.

Vortex Razor HD 4000 avståndsmätare

Razor HD 4000 avståndsmätare

Varumärke: Vortex

Vortex Razor HD 4000 är en klart lysande stjärna bland avståndsmätare. Med sin topprestanda och en rad mångsidiga funktioner är den designad för att möta behoven hos de mest krävande av jägare. Denna avståndsmätare har fyra distinkta lägen: Normalläge som ger snabba avläsningar, First Mode, Last Mode samt det framstående ELR (Extended Laser Range Mode), som tar lite mer tid men erbjuder mätningar över längre avstånd.

Kahles Helia RF-M 7x25 Laseravståndsmätare

Helia RF-M 7×25 med laser

Varumärke: Kahles

Helia RF-M 7×25 står ut som en laseravståndsmätare i en klass för sig. Dess kompakta design kombinerar ergonomi med avancerad teknologi, vilket gör den till en idealisk följeslagare i fältet. Med ett generöst synfält garanterar den klarhet och precision, även i utmanande förhållanden. Den användarvänliga designen gör den inte bara enkel att hantera, utan också intuitiv i användning. För dem som är engagerade i jakt och skytte, är Helia RF-M 7×25 inte bara ett verktyg – den blir en förlängning av ens skicklighet, vilket gör varje skott mer exakt och varje observation mer meningsfull.

Bushnell Scout DX 1000 ARC

Scout DX 1000 ARC

Varumärke: Bushnell

Scout DX 1000 ARC erbjuder bra avståndsmätning i förhållande till dess pris, med en kapacitet på upp till 914 meter. När du väljer att skifta fokus kan den även fungera som en kraftfull monokikare med en 6x förstoring, vilket gör den till ett dubbelverktyg för både avståndsmätning och observation.

Avståndsmätare Gyttorp 600M WP

Gyttorp 600M WP

Varumärke: Gyttorp

Gyttorp 600 m WP är den avståndsmätare som har kortast längsta mätavstånd i detta test, men den har även en human prislapp. Faktum är att 600 m torde vara tillräckligt mätavstånd för de flesta jägare i de flesta jaktsituationer.

Testet har bedömts efter dessa kriterer

Samtliga test görs med handhållen mono-avståndsmätare, vilket innebär att vi har sollat bort alla tubkikare och handkikare som även har avståndsmätare inbyggt.

Bäst i test-juryn består av tre personer som samtliga har jagat länge och som har god kunskap kring avståndsmätare och som förstår vikten av att kunna mäta på rätt sätt vid jakt. En av jurymedlemmarna har tidigare sålt avståndsmätare och kikare och har därmed mycket god teknisk kompetens.

För att testerna skulle bli så pass riktiga som möjligt har testning skett mellan så likvärdiga modeller som möjligt. På så sätt utesluter vi att eventuella brister ligger i annat än själva produkten. Vi gör även samtliga tester utan tillbehör för att enbart fokusera på avståndsmätarens kapacitet.

 • Längsta respektive kortaste mätavstånd: Denna mätpunkt anger det kortaste, respektive det (teoretiskt) längsta mätavståndet. Notera att längsta mätavstånd inte alltid stämmer överens med det längsta mätavståndet i naturen.
 • Förstoring: Förstoringsväxeln anger hur många gånger större du kan zooma in. En förstoring på 6x är alltså 6 ggr större än vad du ser med blotta ögat.
 • Batteri: Anger batterityp och om möjligt antal mätningar per laddning
 • Vikt: Avser nettovikt på produkten utan tillbehör

Avståndsmätare test

Detta är ett av de mest utförliga test av avståndsmätare vi har genomfört där vi testar samtliga relevanta avståndsmätare för jakt på marknaden. Se vad de olika varianterna har för egenskaper och skapa dig en egen uppfattning kring vilken modell som passar just dina behov.

ProduktMätavståndFörstoringBatteriVikt
Leica Rangemaster10- 2200m7 xCR2/3V, 2000 mätningar180 g
Vortex Razor13- 3658m7xCR2/3V281 g
Kahles Helia10- 2000m7xCR2/3V, 4000 mätningar214 g
Bushnell Scout10- 914 m6xCR2/3V187 g
Gyttorp 600M6-800 m6xCR2/3V185 g
Avståndsmätare jakt

Köpguide – Bra att tänka på när du ska köpa en avståndsmätare

När du står inför valet att köpa en avståndsmätare, finns det många aspekter att beakta. En avståndsmätare kan vara ett ovärderligt verktyg för jakt, golf, vandring eller andra aktiviteter. För att du ska göra ett genomtänkt val och hitta den modell som bäst passar dina behov, har vi sammanställt en lista över viktiga punkter att tänka på.

Längsta mätavstånd

Längsta mätavstånd på en avståndsmätare kalibreras alltid mot en spegel, vilket gör att man får det teoretiska maximala mätavståndet. Detta behöver dock inte alls överensstämma med det verkliga längsta mätavståndet. Faktum är att det längsta mätavståndet som anges på produktens specifikation alltid är längre än vad det är ute i naturen. Beroende på väderförhållanden och vad du mäter mot för objekt, kan det korrekta maximala mätavståndet vara upp mot 25% kortare än vad som anges i specifikationen.

Batteritid

Batteritiden hos avståndsmätare varierar beroende på modell och användningsintensitet. Det är viktigt att välja en avståndsmätare med tillräcklig batterilängd för dina behov. Många avståndsmätare har samma typ av batteri, men kan ändå skilja mycket i antalet mätningar som kan göras innan batteriet är slut. Överväg att alltid ha med reservbatterier eller en laddare, särskilt vid längre utflykter, för att undvika oväntade avbrott i mätningen.

Objektivdiameter

Objektivdiametern på avståndsmätare påverkar mängden ljus som släpps in, vilket i sin tur påverkar bildens ljusstyrka och klarhet. En större diameter kan erbjuda bättre sikt i svagare ljusförhållanden. Dock kan en större diameter också innebära en tyngre och klumpigare enhet, så balansen mellan storlek och prestanda är viktig.

Storlek och vikt

Storlek och vikt hos avståndsmätare påverkar bärbarheten. De flesta strävar därför efter en så pass liten och kompakt avståndsmätare som möjligt. Men det får inte gå ut över funktion eller hållbarhet. Det är viktigt att hitta en balans som passar dina behov och den tänkta användningen.

Synfält

Synfältet i en avståndsmätare avser hur bred en vy användaren ser på ett specifikt avstånd. Ett brett synfält gör det enklare att lokalisera mål i omgivningen, särskilt i rörelse. När du väljer avståndsmätare, överväg hur viktigt ett brett synfält är för dina aktiviteter och behov.

Väderbeständig

En väderbeständig avståndsmätare är avgörande för utomhusaktiviteter, särskilt i skiftande väderförhållanden. Det är viktigt att säkerställa att enheten tål fukt, damm och stötar. Ett vattentätt och dammtätt utförande ökar enhetens livslängd och garanterar pålitlig prestanda i olika miljöer.

Ytbehandling

Ytbehandling av linser i avståndsmätare förbättrar ljustransmissionen, reducerar bländning och minimerar ljusförlust. Kvaliteten på denna beläggning kan avsevärt påverka bildens skärpa och klarhet. När du väljer avståndsmätare bör du leta efter flerlager eller fullt flerlagerbelagda linser för bästa prestanda. Denna behandling bidrar också till att skydda linsen från repor och andra skador från yttre påverkan.

Ögonavstånd

Ögonavståndet i en avståndsmätare avser avståndet mellan användarens öga och okuläret där bilden fortfarande är klar. Ett längre ögonavstånd kan vara bekvämt, särskilt för dem som bär glasögon, eftersom det ger en bekväm betraktningsposition. När du väljer avståndsmätare är det klokt att överväga detta mått, särskilt om du tänker använda enheten under längre perioder eller med glasögon på.

Precision

Precisionen hos en avståndsmätare är avgörande för exakta mätresultat. En högprecisionenhet ger dig tillförlitliga avståndsbedömningar, vilket är särskilt viktigt för aktiviteter som jakt eller golf. När du jämför avståndsmätare, titta på den angivna felmarginalen. En lägre felmarginal indikerar högre precision. Kom dock ihåg att faktiska förhållanden, som väder och målets reflektivitet, kan påverka mätresultaten.

Avståndsmätare bäst i test – Topp 5

 1. Leica Rangemaster CRF 2800.COM
 2. Voretx Razor HD 4000
 3. Kahles Helia RF-M 7×25
 4. Bushnell Scout DX 1000 ARC
 5. Gyttorp 600M WP

Vår testvinnare

Varumärken som var med i testet

I detta bäst i test har vi testat avståndsmätare från följande varumärken:

 • Leica
 • Vortex
 • Bushnell
 • Kahles
 • Nikon
 • Gyttorp
 • Athlon

Leica avståndsmätare

Leica, med sitt tyska arv, är känt världen över för sin överlägsna optik och kvalitetshantverk. Leicas avståndsmätare förenar precision, klarhet och hållbarhet i en enhet. Designad för både entusiaster och proffs, erbjuder dessa avståndsmätare exakta mätningar kombinerat med enastående optisk prestanda. För dem som eftersträvar kvalitet och pålitlighet, är en Leica avståndsmätare ett utmärkt val, och den blir ofta en oumbärlig följeslagare i fältet.

Vortex Kikarsikte

Vortex Optics, känt för sitt engagemang för kvalitet och kundtillfredsställelse, erbjuder avståndsmätare som kombinerar avancerad teknik med robust design. Med en rad modeller som passar olika användningsområden, från vildmarksexpeditioner till sportevenemang, levererar Vortex avståndsmätare både precision och pålitlighet. Deras produkter är ofta hyllade för sina skarpa bilder, snabba avståndsavläsningar och slitstarka konstruktioner, vilket gör Vortex till ett populärt val bland optikentusiaster.

Bushnell Kikarsikte

Bushnell, en ledande aktör inom optikvärlden, är berömd för sina robusta och pålitliga avståndsmätare. Med en bred palett av modeller anpassade för allt från jakt till golf, levererar Bushnell precisionsteknik och innovativ design. Deras avståndsmätare är kända för sin användarvänlighet, klara optik och hållbarhet. För dem som söker en balans mellan prestanda och pris är en Bushnell avståndsmätare ofta ett förstahandsval.

Kahles avståndsmätare

Kahles, med sitt rika österrikiska arv, är en av de äldsta optiktillverkarna i världen. Specialiserade på precisionsoptik, står Kahles avståndsmätare ut för sin avancerade teknologi och överlägsna konstruktion. Varje enhet kombinerar kristallklar optik med exakta mätresultat, vilket gör dem idealiska för jakt, sport och andra utomhusaktiviteter. Med en stark betoning på hållbarhet och pålitlighet, är en Kahles avståndsmätare ofta valet för dem som söker det bästa inom optikprestanda.

Nikon avståndsmätare

Nikon, en av de mest ikoniska namnen inom optikindustrin, erbjuder avståndsmätare som är kända för deras precision och innovativa teknik. Nikons avståndsmätare, framtagna med samma hantverksskicklighet som deras kameror och kikare, levererar kristallklara bilder kombinerat med exakta avståndsmätningar. Perfekta för aktiviteter som jakt, golf och vandring. Nikons ständiga strävan efter optisk perfektion och deras robusta design gör att deras avståndsmätare är eftertraktade av både amatörer och professionella användare.

Gyttorp avståndsmätare

Gyttorp, känd för sina pålitliga utomhusprodukter, erbjuder avståndsmätare som balanserar kvalitet med överkomligt pris. Dessa avståndsmätare är skapade för att tåla de utmanande förhållandena i fältet, samtidigt som de ger noggranna mätresultat. För dem som söker ett tillförlitligt mätverktyg utan att tömma plånboken, representerar Gyttorps avståndsmätare ett utmärkt val för diverse utomhusaktiviteter.

Athlon avståndsmätare

Athlon Optics, med sin växande närvaro på marknaden, erbjuder avståndsmätare som står ut för sin precision och användarvänlighet. Med en stark fokus på optisk klarhet och pålitliga mätningar, är Athlons avståndsmätare designade för både nybörjare och erfarna utomhusentusiaster. Deras robusta konstruktion och innovativa funktioner, allt till ett konkurrenskraftigt pris, gör Athlon till ett attraktivt val för många användare.

avståndsmätare bäst i test

Mer om avståndsmätare för jakt

Avståndsmätare är ett oumbärligt verktyg för den moderna jägaren. Denna teknik ger jägaren en exakt avståndsbedömning till sitt mål, vilket kan vara avgörande för en framgångsrik jakt.

Digital avståndsmätare

Digitala avståndsmätare har förbättrat precisionen och hastigheten vid avståndsmätning. Med en enkel knapptryckning får användaren snabb och noggrann information om avståndet till det önskade målet.

Avståndsmätare app

I takt med teknikens framsteg finns det nu appar som kan förvandla din smartphone till en avståndsmätare. Medan de kanske inte är lika exakta som dedikerade enheter, erbjuder de stor bekvämlighet och kan vara användbara som ett komplement till traditionella verktyg.

Avståndsmätare med laser

Laseravståndsmätare är bland de mest populära på marknaden idag. De fungerar genom att sända ut en laserstråle som reflekteras tillbaka från ett objekt. Enheten beräknar sedan tiden det tar för lasern att återvända, vilket ger ett exakt avstånd.

Billig avståndsmätare

För dem med en begränsad budget finns det flera kostnadseffektiva alternativ tillgängliga. Även om de kan sakna vissa avancerade funktioner, kan billiga avståndsmätare fortfarande ge en grundläggande och tillförlitlig avståndsmätning.

Så fungerar en avståndsmätare

En avståndsmätare mäter avståndet mellan användaren och ett specifikt mål. Många enheter fungerar med hjälp av laserteknik, där lasern avfyras mot målet och tiden det tar för reflektionen att återvända omvandlas till ett avstånd. Genom denna metod får användaren en snabb och exakt bedömning av avståndet.

Vanliga frågor om avståndsmätare för jakt

Vi svarar på de vanligaste frågorna om avståndsmätare.

Vilken avståndsmätare är bäst?

Vi har rankat de olika avståndsmätarna och korat vinnare i följande kategorier:

 • Bäst för fågeljakt: Nikon Monarch 2000
 • Bäst för drevjakt: Leica Rangemaster CRF 2800.COM
 • Bäst för pyrschjakt: Kahles Helia RF-M 7×25
 • Bäst för nybörjaren: Bushnell Scout DX 1000 ARC
 • Bäst för entusiasten: Leica Rangemaster CRF 2800.COM
 • Bäst budgetalternativ: Gyttorp 600M WP
Hur fungerar en avståndsmätare?

De flesta moderna avståndsmätare fungerar med laser teknik. När du riktar avståndsmätaren mot ett objekt och trycker på knappen, sänder den ut en laserstråle. När laserstrålen träffar objektet reflekteras den tillbaka till avståndsmätaren. Instrumentet mäter sedan tiden det tar för lasern att återvända och omvandlar det till ett avstånd baserat på ljusets hastighet.

Hur exakt är en laseravståndsmätare?

Precisionen kan variera beroende på modell och märke. Många av de topprankade avståndsmätarna på marknaden kan ge mycket exakta mätningar inom några få centimeter på avstånd upp till flera hundra meter.

Är alla avståndsmätare vattentäta?

Inte alla avståndsmätare är vattentäta, men många av dem som är designade för utomhusaktiviteter som jakt eller golf är ofta vattenresistenta eller vattentäta. Det är alltid bäst att kontrollera produktens specifikationer eller tillverkarens uppgifter för att vara säker.

Kan jag använda en avståndsmätare vid dåliga ljusförhållanden eller dimma?

Medan de flesta avståndsmätare fungerar bäst under klara förhållanden, har många av de högre kvalitetsmodellerna funktioner för att fungera i dimma eller vid dåliga ljusförhållanden. Men prestanda kan minska något beroende på tjockleken på dimman eller hur dåligt ljuset är.

Sammanfattning

När du ska köpa en avståndsmätare är det viktigt att göra en grundlig bedömning baserad på dina specifika behov och preferenser. Genom att tänka igenom de ovan nämnda punkterna kan du göra ett mer informerat val och investera i en avståndsmätare som kommer att tjäna dig väl under många år framöver. Det bästa rådet är att inte skynda på beslutet. Ta dig tid att jämföra olika modeller, läs recensioner och kanske till och med prova några enheter i butik innan du bestämmer dig.

Därför kan du lita på vårt test av avståndsmätare

Vårt team av experter har lång erfarenhet inom området och har fördjupat sig i detaljerna kring varje produkt. Vi har inte bara gått igenom produktens tekniska data, utan också testat dem i praktiska situationer för att ge en fullständig bild av deras prestanda och tillförlitlighet.

Objektiva i vår bedömning

Vår prioritet är att ge läsarna en opartisk och ärlig recension. Vi baserar våra omdömen på faktiska tester och jämförbara kriterier, snarare än subjektiva uppfattningar eller preferenser. Detta säkerställer att våra rekommendationer speglar produktens faktiska kapacitet och inte påverkas av yttre faktorer

Oberoende och transparenta

Vi är stolta över vår integritet och oberoende. Ingen av de produkter vi testar sponsras, och vi tar inte emot någon kompensation för att ge positiva recensioner. Vårt enda mål är att ge dig den information du behöver för att fatta ett informerat beslut. Genom hela testprocessen är vi transparenta med vår metodik och kriterier, så att du kan förstå grunderna för våra slutsatser.