Madeleine Pettesson - Side by side

Intervju med Madeleine Pettersson

Madeleine Pettersson

Som jägare tror jag inte att det går att ha missat Madeleine Pettersson som driver kanaler Side by Side. När vi sågs sist så var dem två, nu driver Madeleine allting själv.

Hur skiljer sig Side by Side idag mot tidigare?

När jag tänker efter själv, på vem jag var när jag startade Side by Side och vem jag är idag så är det en ganska stor skillnad. Jag är fortfarande samma person, men jag är samtidigt mer erfaren inom det jag gör, just med att både filma, skapa content och framförallt jaga.

Men sen kör jag ju kanalen själv nu, bara det är en jättestor skillnad. Man tar egna val och är säkrare i sig själv litegrann. Nu är jag inne på mitt tredje år, men första året själv. Under den här säsongen har jag gett allt, all min energi, all min tid och försökt vara så kreativ som möjligt. För nu när jag är själv så är det enda jag behöver gå efter vad jag själv vill. Det är en stor utveckling.

När man är två finns det ibland olika vinklar på hur man tycker och tänker, men nu kan jag verkligen gå på det som just jag älskar och det som jag tror på. På något sätt satsar jag lite mer just för att jag vill att det ska växa ännu mer. Det blir mer jobb, men på något sätt får man också mer vilja.

Det är lätt att tröttna efter ett tag och känna att, nej jag får inte ihop det. Ekonomiskt är det fortfarande svårt att kunna driva en sån här kanal. Man måste först bygga upp ett namn, och det är det jag har fokuserat jättemycket på den här säsongen. Att bygga upp Side by Side, men också mig själv lite. Förut var det Side by Side med någon annan, men nu är Side by Side jag Madeleine.

Du säger att det är mer jobb. Vad är fördelarna och nackdelarna med att köra själv?

Fördelarna är att man kan ta beslut snabbt. Nackdelarna är att det blir dubbelt arbete på alla fronter, administrativt, filmning och sociala medier. Det var lättare att få ihop avsnitt tillsammans. Nu kanske jag kastar hälften av alla avsnitt och måste jaga dubbelt så mycket. Plus att jag filmar allting själv.

Vi delade upp arbetsuppgifterna förut, men nu blir det mer att jag måste prestera och jaga ännu mer. Sen kom vi ju på idéer tillsammans och nu är det bara jag. Men det är också en fördel, jag får vara kreativ på mitt sätt. Jag kan göra kanalen mer personlig på en helt annan nivå.

Hur många är ni som driver kanalen?

Jag gör allting själv förutom klippningen och redigeringen, där har jag ett team som heter Active Productions som hjälper mig. Så det teamet har jag bakom mig. Jag har även en agent, jag känner att jag måste ha det idag. Det är mycket samtal och mycket att hålla koll på ensam. Jag måste tänka en vecka i taget, annars blir det för mycket och då kommer jag gå in i väggen. Jag vill ju vara långvarig. Så nu har jag en mentor som tar hand om mig litegrann. Det är jätteskönt, det halverar alla mina möten och jag blir vägledd i sånt jag är okunnig i.

Jag som person är en teamplayer som vill ha folk runt omkring mig, och jag har insett att man inte klarar allting ensam. Man behöver ett team bakom sig. Jag vill väldigt mycket, och ibland lite väl mycket. Då är det skönt att ha folk runt omkring mig och som ser hur jag faktiskt mår och då ibland kan säga åt mig att stanna till och ta det lite lugnt också. Under den här säsongen har jag märkt att jag bara fortsätter för att jag vill uppnå mina mål, vilket jag har.

Hur är det att vara jaktinfluencer?

Man kan egentligen inte leva på det, utan man måste göra samarbeten för att tjäna pengar. Det måste vi göra för att alla ska kunna kolla på det vi gör gratis. Samarbeten bygger på ett utbyte mellan mig och företaget.

Jag ser mina sponsorer som mina kollegor. Dem tar mig framåt och jag tar hand om deras marknadsföring vilket alla vinner på. Just nu är jag sponsrad av Swarovski, Astro Sweden, Beretta, Sako, Toyota och Waidmann.

Madeleine Pettersson Jaktinfluencer
Hur väljer du ut dina samarbeten?

Jag säger inte ja till alla samarbeten, utan går igenom alla som hör av sig väldigt noga. Jag överväger om det är någonting jag kan stå för eller inte. Som person och jägare har jag utvecklats på ett helt annat sätt i dag. Jag vet vad jag står för, vad jag kan presentera och säga vad jag faktiskt gillar.

För tre år sedan kunde jag inte säga det, då jag inte hade den erfarenheten jag har idag. Jag använder alltid produkterna innan jag uttrycker mig och skulle aldrig visa upp eller säga någonting om en produkt utan att ha provat den. För varje samarbete jag gör ska jag vara påläst på den produkten, annars får det vara. Till exempel Beretta. Det är det vapen jag har köpt från början, och har använt mig av i grunden. Så det är ingenting jag bara använder för jag är sponsrad av dem. 

Vi försöker ta fram samarbeten som gynnar båda. Till exempel Waidmann, vi är båda relativt nya. Jag vill det här året komma fram utomlands, det kan dem ge mig. Och jag kan jobba för dem. Därav blir jag på ett sätt anställd hos dem. Vi reser utomlands och jag kommer även ha mina egna jakter utomlands så småningom. Jag har inte kommit fram till destinationen än, vilket jag kommer försöka ta hjälp av dem som följer mig, var är folk intresserade av att åka?

Jag samordnar även tillsammans med Waidmanns en insamling till det ukrainska folket, både de som är kvar i Ukraina och dem som kommer till Sverige. Tanken är att samla in och skänka det överskott och dubbletter som många jägare har i garderoben.

Därför har vi startat hashtaggen #jägareförukraina.

Hur ser det kommande jaktåret ut?

Det blir många jaktresor i år. Jag älskar Sverige och att ha en svensk sida. Men jag vill även utanför landsgränserna och jaga för att nå en bredare publik. Det blir Kroatien, Italien, Skottland, Spanien, Sydafrika, Slovenien, Österrike och Polen. Tanken är att jag ska göra ett avsnitt för varje resa. Målet är högre än Skandinavien, men det kommer nog inte bli så lätt. Jag försökte göra ett avsnitt på engelska… Men jag tror att jag kommer hålla mig till svenska för att hålla det lite mer personligt. 

Min dröm har alltid varit att åka till Skottland och jaga kronhjort, äntligen blir den av! Jag är en tjej som gillar den typen av resor mer än att bara ligga på playan. Jag gillar att vara aktiv, jobba med kroppen och känna mig levande. Jag mår som bäst när man måste bestämma sig för att pusha på för att nå fram till sitt mål och sedan på toppen kunna ge sig själv en klapp på axeln. Den känslan älskar jag. Det är därför jag verkligen ville göra GMU när jag var yngre, men jag fick inte det i och med att jag är njurtransplanterad.

Hur påverkas du av njurtransplantationen?

Jag blir tröttare mycket snabbare. Exempelvis nu när jag och Lubbe (Shots n Pots) var i Kroatien, från att jag går först och ska visa vägen till att jag successivt hamnar sist. Jag måste verkligen tänka på att få i mig mat regelbundet, helst sex måltider per dag. Min njure behöver det och jag är väldigt rädd om den, jag har fått en andra chans. Det har även påverkat mig mycket i de valen jag tar och varför jag är som jag är idag.

Jag vill känna att jag lever, just för att jag vet hur det är att spendera mycket tid på sjukhuset. Det tog mycket psykiskt på en. Ibland kan man till och med bli lite stressad av det, jag vill uppleva så mycket som möjligt för att jag är så rädd att bli sjuk igen. För då kan jag ändå säga att jag har levt. 

Jag åker runt och föreläser i skolor om hälsa, matlagning och jakt där jag berättar om grunden till varför man jagar och även hur det är att vara njurtransplanterad. Det är många idag som inte förstår jakten och vad dem har på tallriken. Många har bara den här bilden av massproducerat kött, det vill jag ändra på och visa att det finns ett bättre val.

Jag föreläser om hur stor del viltvården är i en jägares liv. Samtidigt berättar jag om hur jag hade det som sjuk tonåring. Jag vill ge en bättre bild och helhet för att folk inte ska döma andra. Döm inte jägare, tro inte att man skjuter djur “bara för att”. Utan hur mycket mer som ligger bakom jakten.

Hur hinner du med allt? Hur får du ihop vardagen?

Jag jobbar hundra procent med detta. Förut jobbade vi bara hundra procent under säsongen och sen tog vi pauser mellan säsongerna och körde lite när vi kände för det.

Men nu har jag lagt upp för hela året, jag är redan bokad för nästa säsong. Sen blir det ibland lite för mycket men då är det bara att stanna upp och prioritera mig själv. Det jag helst gör då när jag inte jagar är att rida på våra islandshästar. Sen är jag väldigt mån om mina vänner, jag försöker verkligen prioritera dem eftersom jag får så mycket positiv energi.

Relationen mellan Lubbe och Madde

Många tror att jag och Lubbe är ett par. Jag tror jag får den frågan minst två gånger i veckan. Men nej vi är inte ett par. Vi har absolut inte ögonen för varandra på det sättet.

Han är min kompis, men också som min mentor kan man säga, han är erfaren och lär mig massor hela tiden. Vi har blivit jättebra kompisar samtidigt som vi jobbar väldigt bra ihop, det är skönt att kunna ha någon att prata med som också är aktiv i mediebranschen.

Jag kan förstå att många tror att vi kanske är ett par, jag hade nog också gjort det haha. Men vi har bara samma humor och kompletterar varandra väldigt bra. Jag tycker inte om att se andra youtubers som konkurrenter. Hellre att man stöttar och lyfter varandra, speciellt i jakt världen behöver vi göra det. 

Vi kommer fortsätta vårt samarbete mellan Side by Side och Shots n Pots som drivs av Lubbe Garell och Danyel Couet. Vi kommer släppa mer avsnitt ihop, vara på event tillsammans och resa.

Hur är det att jobba med sin Hobby?

Jakt för mig idag är jobb, men det gör ingenting, för att jag får ju göra det jag älskar. Tänk att kunna säga att man jobbar med jakt! Det var någonting jag drömde om förut men som jag kan säga att jag gör idag. Det är väldigt kul att kunna inspirera andra vilket jag tror och hoppas att jag gör. Jakten har bara blivit roligare tack vare att jag fått mer erfarenhet och har bra människor runt omkring mig, vilket jag hoppas syns. Det viktiga för mig när jag lägger ut ett avsnitt är känslan. Jag vill inte bara leverera ett skott, utan en känsla. Varje jaktdag jag har, har en känsla och jag vill leverera den på bästa sätt. Jag vill ge en insyn på vad jakt innebär, jag tar ju faktiskt ett liv från ett djur och det är viktigt för andra att förstå att det inte bara är att skjuta. Skälet till varför jag blir så glad när jag har fällt något, är för att jag verkligen kommer att ta tillvara på det och jag vill visa glädjen i jakten.

Jag vill vända det som många dömer så snabbt när det kommer till jakt och jägare, visa varför jag jagar. Jag vill inte ha det här macho utan är mån om att vara mig själv och få med allt.

När jag fick ett reportage i SvD så kände jag att jag verkligen nådde ut till fler. Framförallt att också nådde ut till personer som inte jagar. Efter det blev jag ambassadör för Jontefonden vilket jag är väldigt stolt och tacksam för. Jag själv önskar att jag hade haft en förebild när jag var ung och låg på sjukhuset, någon som kunde visa att det finns ett bättre liv efteråt. Och att man kan leva ett aktivt liv efter att man fått en transplantation. Jag visste inte det då och nu vill ge tillbaka till de som är i samma sits som jag en gång var, ett hopp. Jag blir nästan lite rörd över att jag faktiskt har uppnått detta.

Swedish Game Fair

Jag kommer att vara på plats på Swedish Game Fair i år och stå tillsammans med Swarowski. Vi håller också på att smida lite planer för en överraskning så ni får hålla er uppdaterade.

Jag kommer både prata om hur det är att driva en youtube kanal inom jakt, jakt överlag och kommande jaktresor.

Madde

Om Madde

 • Vapengarderob: Beretta Vittoria kaliber 20, Beretta 486 parallelo, kör med mynningsbroms för det mesta. Har två olika ljuddämpare. Sako 85, Bavarian, kaliber 308, BRX1,-308 höger, en till hagelbössa – Ultralegero kal 12. 
 • Kommer från: Född i Tyskland och uppvuxen på en hästgård utanför Sigtuna, flyttar nu till sommaren till mitt egna hus ute på landet.
 • Mål med detta: Fortsätta med youtube, fortsätta med jakten, nå ut till fler. Framtiden mer än bara youtube.
 • Fun facts: Med som statist i Beck och Hamilton. Spelar in ljudböcker åt Ava. Lagar ofta pannkakor. Är certifierad inredningsarkitekt och utbildad designer. Tar gärna hand om djur som blivit övergivna eller bortstötta från sin mamma.
 • Bil: Hilux hunting edition.  
 • Intressen: Äta mat, resa, träna, rida, inreda och sy.
 • Bäst jaktminne: När jag sköt en dov skovel!
 • Drömjakt: Kronhjortsjakt i Skottland, helst med hästar involverade.
 • Favoritkött: Dovhjort eller kronhjort.
 • Kula eller hagel: Just nu är det kula. Jag har alltid varit väldigt fäst vid hagel men kula har växt.
 • Största förebild: En av dem starkaste jag känner är min mamma. Hon är min stöttepelare i livet.