Jaktbyxor

Jaktbyxor

Härkila Wildboar Pro JaktByxa

Testvinnaren herr

Härkila Wildboar Pro Jaktbyxa

TAIGA Russel Jaktbyxa Dam Olivgrön

Testvinnaren dam

TAIGA Russel Jaktbyxa

Att välja rätt jaktbyxor är avgörande för en bra jaktupplevelse. Många är vi som varit ute i naturen med fel kläder i rätt väder! De ska inte bara skydda mot väder och vind utan även ge rörelsefrihet, vara slitstarka och praktiska.

Med rätt jaktbyxor håller du dig därför torr och bekväm, oavsett om du jagar i tät skog, på öppna fält eller i bergsterräng. Materialval som Gore-Tex eller andra vattentäta, men andningsaktiva tyger, är populära för att hålla jägaren torr.

Förutom vattentäthet har vi insett att det är extra fokus från jägare med förstärkningar på extra utsatta områden, flera praktiska fickor och möjligen ljudlösa material för att inte störa viltet när man utvärderar vilken jaktbyxa man ska köpa.

Vi har korat vinnare i flera kategorier:

Bäst Jaktbyxor för Herr och Dam

När det kommer till att välja de bästa jaktbyxorna för herr och dam, finns det flera faktorer att beakta och skillnaden, baserat på våra undersökningar, varierar mycket däremellan!

För herrarna är det fokus på byxor med extra förstärkning och praktiska fickor för verktyg och ammunition. Medans för damer är ofta passformen extra viktig, för att säkerställa rörelsefrihet och komfort under hela jakten. Många tillverkare erbjuder nu unisexmodeller som är anpassade för båda könen, men det finns även specialdesignade alternativ som tar hänsyn till de anatomiska skillnaderna.

Jaktbyxor Herr

En återkommande trend kring jaktbyxor för herrar är att kvaliteten ska tåla tuffa tag. Modeller med förstärkta knän och säte, samt justerbara benslut för att passa med olika typer av jaktstövlar, är att föredra hos den bredare massan. Material som är tysta när man rör sig är också en populär egenskap då det inte skrämmer iväg eventuellt vilt.

Ytterligare en egenskap som är populär är byxor med integrerad ventilation för att anpassa sig efter aktivitetsnivån och hålla jägaren sval under intensiva jaktdagar. Detta är något vi på redaktionen också föredrar när vi själva valt byxor, framförallt då en jaktdag kan innehålla flera olika typer av fysiska moment samt en hel del stillasittande också.

Härkila Wildboar Pro JaktByxa

Wildboar Pro Jaktbyxa

Varumärke: Härkila

Wildboar Pro-byxorna representerar den senaste utvecklingen inom jaktbeklädnad, särskilt utformade för att erbjuda oöverträffat skydd och komfort under vildsvinsjakt. Tillverkade av det robusta AIRTECH™-materialet, erbjuder dessa byxor exceptionellt skydd mot vind samt utmärkt motståndskraft mot vatten och smuts, tack vare dess kanvasstruktur. Denna avancerade designen gör dem till ett idealiskt val för jägare som rör sig i krävande miljöer.

Pinewood JaktByxa Abisko 2.0

Jaktbyxa Abisko 2.0

Varumärke: Pinewood

Pinewood Byxa Abisko 2.0 representerar en perfekt kombination av värme, komfort och funktionalitet, utformad för att hålla dig skyddad och bekväm under kalla jaktäventyr. Dessa herrjaktbyxor är utrustade med ett vind- och vattentätt funktionsmembran som säkerställer att du håller dig torr och skyddad mot elementen, oavsett väder. För extra värme under de kyligaste dagarna är byxorna vadderade, vilket gör dem till det varmaste valet i Pinewoods sortiment.

Pumori Sarek JaktByxa 2.0

Sarek Jaktbyxa 2.0

Varumärke: Pumori

Pumori introducerar en innovation inom jakt- och outdoorkläder speciellt anpassade för det nordiska klimatets utmaningar. Med input från erfarna jägare, har Pumori utvecklat Sarek-klädeserien, designad för att möta de skiftande och oförutsägbara väderförhållandena, de krävande terrängerna och de kyliga morgnarna som är karaktäristiska för regionen. Denna serie är ett testamente till Pumoris engagemang för att skapa kläder som inte bara står emot naturens krafter men också förbättrar användarens upplevelse i vildmarken.

Jaktbyxor Dam

För damer är det, precis som för herrarna, viktigt med funktionella byxor som är anpassade för jakt. Dammodeller tenderar att ha en mer skräddarsydd passform och ofta lite högre midja för bättre komfort.

Det är också viktigt med stretchmaterial på rätt ställen för optimal rörelsefrihet. Vissa modeller för damer kommer med justerbara midjor och benslut för en mer personlig passform. Designmässigt erbjuds ofta jaktbyxor i diskreta färger som smälter in i naturen, men även i mer livfulla färger för ökad synlighet vid behov, allt efter smak och tycke.

Chevalier Frost JaktByxa Dam

Frost Byxa Dam

Varumärke: Chevalier

Frost Pants erbjuder en exceptionell lösning för jägare som söker maximalt skydd mot kylan under de mest krävande jaktvillkoren. Dessa så kallade bib-byxor, med sin extra höga design, erbjuder överlägsen skydd mot vind och kyla, vilket gör dem idealiska för passjakt under kalla dagar.

TAIGA Russel Jaktbyxa Dam Olivgrön

Russel Jaktbyxa

Varumärke: Taiga

Jaktbyxan Russel är det ultimata valet för dig som lever ett aktivt liv utomhus och kräver kläder som matchar din livsstil. Dessa byxor är särskilt utformade för att vara smidiga och tåliga, med en extra dos av stretch för att maximera rörelsefriheten. Tillverkade av en tät poplinväv, är de inte bara bekväma under sommarens varma dagar, utan även vindtåliga och snabbtorkande för höstens varierande väder. Under vintern fungerar de utmärkt över ett par långkalsonger, tack vare deras mångsidighet.

Swedteam Hamra Jaktbyxa Dam

Hamra Jaktbyxa

Varumärke: Swedteam

Dessa högkvalitativa jaktbyxor är designad för den aktiva jägaren som ställer höga krav på funktion och passform. Utrustad med ett heltäckande COVERTEX®-membran, erbjuder den optimalt skydd mot vind och väta, säkerställande att du håller dig torr och bekväm under alla jaktvillkor. Kläderna har strategiskt placerade ventilationsöppningar på både in- och utsidan av benet, vilket bidrar till en utmärkt luftcirkulation och temperaturreglering.

Så gick testet till

Testprocessen var noggrant utformad för att täcka alla aspekter av en jaktbyxas prestanda. Vi genomförde följande steg i våra tester:

 • Förberedelse: Val av testpersoner med olika kroppstyper och jakterfarenheter för att se till så vi fick utvärderingar från olika perspektiv.
 • Fälttestning: Testpersonerna använde jaktbyxorna under olika jaktexpeditioner, från tidig morgon till sen kväll, i varierande väderförhållanden och terräng.
 • Specifika utmaningar: Vi utsatte byxorna för specifika utmaningar som att gå genom tät vegetation, krypa, och sitta stilla under längre perioder för att utvärdera deras slitstyrka och komfort.
 • Jämförelse: Parallella tester med tidigare modeller och konkurrerande produkter för att identifiera förbättringar och unika egenskaper.
 • Feedbacksamling: Samlade in detaljerad feedback från testpersonerna angående byxornas prestanda, komfort, funktioner och eventuella problemområden.

Testet har bedömts efter dessa kriterer

Några kriterier var extra viktiga för oss när vi gav oss ut för att hitta den bästa jaktbyxan för herr och för dam. Några av dessa lista vi här nedanför:

 1. Materialkvalitet och hållbarhet: Vi tittade på byxornas konstruktionsmaterial och dess förmåga att stå emot slitage, väderpåverkan och tiden. Detta inkluderar vattentäthet, vindtäthet och andningsförmåga.
 2. Komfort och passform: En viktig faktor var hur bekväma byxorna var att bära under långa perioder och hur väl de passade olika kroppstyper. Vi bedömde även flexibilitet och rörelsefrihet.
 3. Funktionalitet och funktioner: Extra funktioner som antal och placering av fickor, förstärkta områden (t.ex. knän och säte), justerbara benslut och ventilation undersöktes extra noggrant eftersom detta var något många jägare prioriterar som viktiga egenskaper.
 4. Design och estetik: Även om funktion går före form när det gäller jaktutrustning, betygsatte vi även byxornas utseende och hur väl de smälter in i olika miljöer. Camouflage blir viktigare och viktigare för många moderna jägare.

Varje par jaktbyxor testades under verkliga förhållanden, inklusive olika väder, terrängtyper och aktivitetsnivåer för att säkerställa att de uppfyller jägarnas behov.

Köpguide – Bra att tänka på när du ska köpa nya Jaktbyxor

Att hitta rätt jaktbyxor kan göra stor skillnad för din jaktupplevelse. Här är några viktiga delar att överväga innan du gör ditt köp:

Fodrade eller ej

Beslutet mellan fodrade och ofodrade jaktbyxor beror på klimatet du planerar att jaga i. Fodrade byxor är utmärkta för kallare väder, erbjuder extra värme och skydd mot kyla. Ofodrade byxor är bättre lämpade för varmare klimat eller aktiva jakter då de erbjuder mer ventilation och rörelsefrihet.

Vatten- och vindmotstånd

Att vara ute i naturen innebär ofta att utsättas för oväder. Sök efter byxor med vatten- och vindtäta material för att hålla dig torr och skyddad från de elementen. Material som Gore-Tex är populärt för att erbjuda både vattenmotstånd och andningsförmåga.

Andningsförmåga

Andningsförmåga är avgörande för att hålla dig bekväm under långa perioder av fysisk aktivitet. Material som tillåter fukt att avdunsta från kroppen kan hjälpa till att reglera din kroppstemperatur och förhindra överhettning under varmare dagar.

Hållbarhet

Jaktbyxor utsätts för hårt slit och måste kunna tåla genomgång i tuff terräng. Se till att byxorna är tillverkade av slitstarka material och med förstärkningar på kritiska områden som knän och säte. Tänk också på sömmarnas kvalitet och designens övergripande hållbarhet.

Komfort

Komfort är avgörande under långa dagar i terrängen. Se till att välja jaktbyxor med en god passform som inte begränsar rörelsefriheten. Material som är mjuka mot huden men samtidigt robusta bidrar till ökad komfort.

Byxor med justerbara midjor eller elastiska inslag kan också förbättra passformen och komforten. Tänk på att pröva byxorna med de lager du vanligtvis bär under jaktsäsongen för att säkerställa att de passar väl även i kallare väder.

Antal fickor

Antalet och utformningen av fickorna kan göra stor skillnad för hur praktiska byxorna är. Tänk på vad du brukar behöva ha med dig under jakten och se till att byxorna har tillräckligt med lättåtkomliga fickor för detta, som till exempel din ammunition.

Vattentäta fickor kan vara en fördel för att skydda elektronik och viktiga dokument. Ammunitionsfickor eller specialfickor för knivar kan också vara värdefulla beroende på dina behov.

Pris

Priset på jaktbyxor varierar beroende på märke, material och funktioner. Det är viktigt att balansera budgeten med behovet av kvalitet och hållbarhet. Billigare alternativ kan vara lockande men kom ihåg att investering i ett dyrare par ofta lönar sig i längden genom bättre hållbarhet och funktion.

Se dock till att jämföra olika alternativ och läs recensioner för att säkerställa att du får valuta för pengarna.

Jaktbyxor bäst i test – Topp 3

Bäst jaktbyxor herr:

 1. Härkila Wildboar Pro Jaktbyxa
 2. Pinewood Jaktbyxa Abisko 2.0
 3. Pumori Sarek Jaktbyxa 2.0

Bäst Jaktbyxor dam:

 1. TAIGA Russel Jaktbyxa Olivgrön
 2. Chevalier Frost Jaktbyxa
 3. Swedteam Hamra Jaktbyxa

Våra testvinnare

Jaktbyxor Herr

Varumärken som var med i testet

I vårt test av jaktbyxor inkluderade vi flera ledande varumärken på marknaden för att ge en bred översikt av vad som finns tillgängligt. Dessa märken är kända för sin kvalitet, innovation och förmåga att möta jägares skiftande behov i olika miljöer och klimat.

Härkila Jaktbyxor

Härkila är ett välrenommerat varumärke som erbjuder jaktutrustning av hög kvalitet. Deras jaktbyxor är designade för att ge maximal komfort och rörelsefrihet, samtidigt som de är slitstarka och tål tuffa väderförhållanden. Byxorna är ofta utrustade med vattentäta och andningsaktiva material som Gore-Tex, samt praktiska detaljer som förstärkta knän och flera fickor.

Produkten som jämfördes: Härkila Wildboar Pro Jaktbyxa

Pinewood Jaktbyxor

Pinewood är ett annat populärt märke som fokuserar på prisvärd och funktionell jakt- och friluftskläder. Deras byxor är utformade för att erbjuda en god balans mellan komfort, vattentäthet och andningsförmåga. Många modeller inkluderar smarta funktioner som justerbara benslut och förstärkningar på kritiska områden.

Produkten som jämfördes: Pinewood Jaktbyxa Abisko 2.0

Pumori Jaktbyxor

Pumori är ett mindre känt, men väl ansett varumärke som specialiserar sig på jakt- och friluftskläder. De erbjuder byxor som kombinerar modern design med praktiska funktioner, som vattentäthet och andningsförmåga, för att tillgodose moderna jägares behov.

Produkten som jämfördes: Pumori Sarek Jaktbyxa 2.0

Chevalier Jaktbyxor

Chevalier står för tradition och kvalitet, och deras jaktbyxor är inget undantag. De kombinerar klassisk design med moderna material och tekniker för att skapa byxor som är både funktionella och stiliga. Fokus ligger på hållbarhet och komfort, med detaljer som förstärkta partier och väderbeständiga material.

Produkten som jämfördes: Chevalier Frost Jaktbyxa

Taiga Jaktbyxor

Taiga är kända för sina hållbara och funktionella jaktbyxor som klarar av extremt väder och tuff terräng. Deras byxor är ofta utrustade med avancerade material som erbjuder utmärkt skydd mot vind och vatten, samtidigt som de behåller en hög nivå av andningsförmåga.

Produkten som jämfördes: TAIGA Russel Jaktbyxa Olivgrön

Swedteam Jaktbyxor

Swedteam erbjuder en rad högkvalitativa jaktbyxor som kombinerar traditionell skandinavisk design med moderna teknologier. De är kända för sin innovation när det gäller material och funktion, vilket gör deras byxor idealiska för allt från stillasittande passjakt till aktiv förföljelsejakt.

Produkten som jämfördes: Swedteam Hamra Jaktbyxa

Jaktbyxor dam

Mer om Jaktbyxor

Jaktbyxor är en essentiell del av jägarens utrustning, designade för att erbjuda skydd, komfort och funktionalitet under jakten. De kommer i en mängd olika stilar och material för att passa olika jaktformer och väderförhållanden, från torra och varma dagar till kalla och blöta förhållanden.

Viktiga egenskaper inkluderar slitstyrka, vattentäthet, andningsförmåga och förmågan att röra sig tyst i terrängen.

Fodrade Jaktbyxor

Fodrade jaktbyxor erbjuder extra värme och är idealiska för jakt i kallt väder. De är ofta utrustade med ett isolerande lager som håller jägaren varm utan att begränsa rörligheten. När du väljer fodrade byxor, se till att fodret är av ett material som transporterar bort fukt från kroppen för att hålla dig torr och bekväm.

Billiga Jaktbyxor

Att hitta billiga jaktbyxor som fortfarande erbjuder god kvalitet och funktionalitet är möjligt genom att leta efter äldre modeller på rea eller välja mindre kända märken som ändå håller en hög standard. Kom ihåg att även om pris är en viktig faktor, bör säkerhet, komfort och hållbarhet alltid prioriteras.

Varma Jaktbyxor

Varma jaktbyxor är designade för att erbjuda maximal värme och skydd mot kalla förhållanden. De kombineras ofta med tekniska material som Gore-Tex för vattentäthet och andningsförmåga. Söker du efter varma byxor, leta efter modeller med termisk isolering eller möjligheten att lägga till lager under för extra värme.

Jaktbyxor Vinter

Vinterjaktbyxor är speciellt framställda för att hantera de tuffaste väderförhållanden. De är vanligtvis tjockare, kraftigt isolerade och har en högre nivå av vattentäthet och vindresistans. Vissa modeller har även förstärkningar på kritiska områden för ökad hållbarhet och skydd mot kyla.

Tysta jaktbyxor – Varför är det viktigt?

Tysta jaktbyxor är viktiga eftersom de minimerar ljudet när du rör dig, vilket gör det möjligt att närma sig vilt utan att skrämma bort det.

Materialval och design spelar en stor roll i hur tyst ett par byxor är. Softshell-material och andra tysta tyger är att föredra för jägare som prioriterar stealth.

Att kunna röra sig tyst kan vara avgörande för framgången i jakten, särskilt vid smygjakt eller stalking där du behöver komma nära viltet.

Vanliga frågor om Jaktbyxor

Att välja rätt jaktbyxor kan vara en utmaning med tanke på alla de olika alternativen som finns tillgängliga. Här är svar på några av de vanligaste frågorna för att hjälpa dig hitta de bästa jaktbyxorna för dina behov.

Vilket material är bäst för Jaktbyxor?

Det beror på väderförhållandena och typen av jakt. För våta och kalla förhållanden är vattentäta material som Gore-Tex att föredra. För aktiv jakt i varmare klimat är andningsaktiva och snabbtorkande material som polyester och nylon bättre alternativ. För tystnad och smygjakt, välj byxor i mjuka och ljudlösa material.

Hur viktigt är det med vattentäta Jaktbyxor?

Om du jagar i områden där regn eller våta miljöer är vanliga, är vattentäta jaktbyxor avgörande för att hålla dig torr och bekväm. Vattentäthet är också viktigt för att skydda mot morgondagg och fuktig vegetation.

Vilken passform ska jag välja på mina Jaktbyxor?

Det är viktigt att välja jaktbyxor med en passform som ger god rörelsefrihet utan att vara för lösa. Många jaktbyxor har en något mer avslappnad passform för att möjliggöra lager-på-lager klädsel under kallare dagar.

Är det nödvändigt med förstärkta knän och rumpa på Jaktbyxorna?

Förstärkningar på knän och säte ökar jaktbyxornas hållbarhet och är särskilt värdefulla i tuff terräng eller om du ofta måste krypa och sitta på ojämna ytor. Dessa förstärkningar skyddar mot slitage och kan förlänga byxornas livslängd.

Hur många fickor behöver jag på mina Jaktbyxor?

Antalet och typen av fickor beror på dina personliga behov. Se till att välja jaktbyxor med tillräckligt med lättåtkomliga fickor för att förvara viktiga föremål som mobilen, GPS, knivar och ammunition. Vattentäta fickor kan vara en fördel för att skydda känslig utrustning.

Sammanfattning

Att välja rätt jaktbyxor är avgörande för en lyckad och bekväm jaktupplevelse. I vårt omfattande test av jaktbyxor har vi tagit hänsyn till materialkvalitet, komfort, funktionalitet, design och pris för att ge dig de bästa rekommendationerna.

Vi har jämfört ledande varumärken och modeller för att hitta de jaktbyxor som bäst uppfyller den moderna jägarens skiftande behov i olika miljöer. Oavsett om du behöver vattentäta byxor för våta dagar, varma och fodrade byxor för kalla förhållanden, eller tysta byxor för stalking, finns det alternativ som passar just dina krav.

Därför kan du lita på vårt test av jaktbyxor

Vårt test av jaktbyxor bygger på noggranna fälttester, analys och jämförelser av produkters specifikationer. Testerna utfördes av erfarna jägare under realistiska förhållanden för att säkerställa att våra rekommendationer är relevanta och tillförlitliga. Vi strävar efter att ge en balanserad bedömning som tar hänsyn till både styrkor och svagheter hos varje produkt.

Vi betonar vikten av att vara objektiva genom att inte låta externa faktorer, såsom varumärkessamarbeten, påverka våra slutsatser.