JAKTTILLBEHÖR – DETTA BEHÖVER DU

Jakten är i den enklaste formen ett möte mellan det vilda djuret och människan i skogen. Då vinner alltid viltet om inte människan har hjälpmedel, vi har valt att kalla detta jakttillbehör och det innefattar i vår mening allt som är nödvändigt att ha med sig på jakten. Det finns självklart massvis av gadgets och smarta saker för att underlätta jakten, tipsa oss gärna om ni vill att vi skriver om en viss produkt eller typ av gadget. På följande sidor finns kort information om vad vi anser är det mest vitala för jakten. Nedan finns en kort lista över det vanligaste tillbehören.

  • Jaktvapen med kikarsikte
  • Jaktradio
  • Hörselskydd, normalt hörselkåpor
  • Karta eller GPS
  • Kniv, gärna med buköppnare
  • Bra väderbeständiga och oömma kläder
  • Jaktryggsäck, fördelaktigt med sittmöjlighet
  • Draglina

JAKTAMMUNITION

En helt klart viktig del hos en jägare som använder jaktvapen för att lägga ner sitt vilt är ammunition. Det kan verka som ett lätt val att välja rätt ammunition, men det handlar om så mycket mer än om vilken kaliber av vapen man har. Här kan den medvetne jägaren välja mellan olika kulvikter och olika miljöpåverkan av kulan som ofta går genom viltet och ut i naturen. Det avgör bland annat kulbanor, spridning och anslagshastighet. Här finns mycket att utveckla och lära sig för den inbitne jägaren.

KIKARSIKTEN

Ett kikarsikte gör det lättare för jägaren att träffa viltet. Det bidrar till en förstoring av riktmedlet av olika slag så att det blir lättare att träffa viltet på rätt sätt och med högre precision, vilket i sin tur leder till färre skadeskjutna djur. Med rätt inställt och installerat kikarsikte är en jägare rätt utrustad för sin jakt, och ett sikte bör precis som jägaren själv provskjutas regelbundet och ses över så att allt sitter rätt och är väl åtdraget. Läs vår test av de bästa kikarsiktena

LITTERATUR

Det finns många spännande böcker om jakt och jaktupplevelser, här finns allt att läsa om stora pampiga kungajakter till enkla bondejakter, från fågel till björn och vargjakt. Men det finns även riktigt bra faktaböcker som hjälper gamla såväl som nybakade jägare att lära sig kännetecken på viltet, hur viltet rör sig, agerar i olika situationer. En jägare slutar aldrig lära har en klok man sagt, och det stämmer väldigt väl. För en jägare kan alltid bli en bättre skytt, mer uppmärksam på pass och läsa sig till hur man snabbare och bättre kan skilja en vildsvinsgalt från en vildsvinssugga i full fart.

VAPENVÅRD

Med dagens hetsiga förbrukningssamhälle uppbyggt på att alltid köpa nytt när något går ur tid eller när det kommer en ny modell finns en del som behåller sin tradition, det ligger i en jägares hjärta och tradition att ta väl hand om sitt vapen. Om man sköter sin vapenvård, kommer vapnet att ta väl hand om dig i skogen, när den där stora älgtjuren kommer i perfekt skottvinkel i pass. Det handlar inte om att putsa på vapnet dagarna i ända, utan att med jämna mellanrum gå igenom, smörja, vårda och ta hand om alla delar som gör att ett vapen kan lämnas över i generationer efter generationer.

Hjälp oss växa!

Vill bli skribent för vilt.se?