Viltkött

Allt om viltkött

Viltkött kommer från djur som har vuxit upp i det vilda, istället för uppfödda på gårdar. Detta kött är ofta magrare och har en distinkt smak jämfört med tama djur, tack vare djurens naturliga diet och rörelsemönster.

Typer av Viltkött

Det finns många typer av viltkött, varierande beroende på geografisk region. Exempel inkluderar älg, rådjur, vildsvin, hjort, hare, fågel och björn.

Björnkött

Björnkött är ett mörkt, rikt kött med en unik smakprofil. Det kräver särskild tillagning för att undvika parasiter. Traditionellt konsumeras det i vissa delar av Skandinavien och Ryssland.

Harkött

Harkött är magert och har en lätt söt smak. Det är vanligt i grytor och stuvningar i många europeiska kulturer. Tillagning skiljer sig inte markant från andra viltköttslag.

Hjortkött

Hjortkött är mörkt, magert och har en distinkt, något gamey smak. Det är populärt i grytor, biffar och korvar, och är rikt på protein och järn.

Fågelkött

Detta avser vilda fåglar som fasan, rapphöna eller vildand. Köttet tenderar att vara magert med en rikare och mer uttalad smak än tamfågel.

Rådjurskött

Rådjurskött är finkornigt, magert och milt i smaken. Det är särskilt populärt i Skandinavien, och används i allt från stekar till carpaccio.

Vildsvinskött

Vildsvinskött är mörkare och har en starkare smak än vanligt griskött. Det är också magrare och rikt på näringsämnen. Perfekt för stekning eller grillning.

Älgkött

Älgkött är mycket magert med en djup, rik smak. Det är populärt i norra Europa och används ofta i grytor, stekar och korvar. Det anses vara ett av de mest näringsrika viltkött.