Hörselskydd

Hörselskydd

Hörselskydd för jakt är a och o vid all typ av skytte. Vi har gått igenom alla de bästa hörselskydden på marknaden, både kåpor och in ear.

I denna bäst i test går vi igenom ett urval av relevanta hörselskydd för jägare i olika jaktsituationer samt vid skytte på bana. Bäst i test-juryn består av två erfarna jägare varav en tidigare har tävlat i skytte.

Trevlig läsning!

Så gick testet till

Testet har delats upp i tre olika moment:

 • Vid smygjakt/pyrschjakt
 • På pass
 • På skjutbanan

För att förhållandena skall vara så lika som möjligt mellan de olika hörselskydden så har vi använt samma vapen, en husqvarna 1900, kaliber 30-06 9,7 gr jaktmatch. Decibelnivån har legat på ca 130 dB +-5 dB.

Med dessa förutsättningar säkerställer vi att eventuella brister ligger i annat än själva produkten. Av samma anledning har vi inte heller kopplat in jaktradio i något utav testerna.

Hörselskydd bäst i test 2024

Efter att noggrant gått igenom samtliga hörselskydd ämnat för jakt på den svenska marknaden och analyserat dem efter vår kriterielista, så har vi kommit fram till nedan rangordning på hörselskydd. Vi har även lagt in rekommendationer för vilken typ av jägare som de olika hörselskydden kan passa för.

Vi har tagit in de absolut bästa modellerna från 3M Peltor, Sordin, Albecom och Champion. Vi kommer kora vinnare i nedan kategorier:

 • Bästa hörselskyddet vid smygjakt
 • Bästa hörselskyddet för passkytten
 • Bäst hörselskydd för hundföraren

Alla hörselskydd som ingår i detta test drivs av batteri och har både brusreducering, ljudförstärkning samt uttag för jaktradio.

Peltor Sporttac

Peltor Sporttac

Bäst i test hörselskydd – passkytt

Peltor Sporttac, en av de mest sålda hörselkåporna i världen. En klassiker som de flesta jägare har i sin jaktgarderob. Dessa kåpor dämpar höga ljud och förstärker svaga ljud bättre än alla andra kåpor i testet med en ljudreducering på upp till -26 dB. Dessutom är de bekväma och ger en mycket fin ljudbild med dess förhållandevis breda frekvensomfång.

Sordin PRO-X Led

Sordin PRO-X Led

Bäst i test hörselskydd – Skjutbanan

Sordin Pro X LED är den vassaste kåpan från Sordin som har tagit fram riktigt bra hörselkåpor för jakt. Sordin har en annan utformning än de klassiska peltor-hörlurarna och de har även fasad nederkant för att inte vapnet ska slå i kåpan vid anläggning. De nya Supreme Pro-X Led kommer med silikonkuddar på insidan av kåpan vilket ger en mycket skönare komfort än någon av de andra kåporna vi har provat.

Sordin Supreme Pro X Green Leather

Sordin Supreme Pro

Bäst i test hörselskydd – Sordin

Bra allroundkåpor från Sordin som är sköna och dämpar bra. De ger även en bra ljudförstärkning och har en smidig design som gör att du inte slår i kåpan med kolvkammen. Medhörningen på dessa var tidigare inte den bästa, men efter den senaste uppdateringen har den blivit väsentligt bättre.

Peltor Protac Hunter

Peltor Protac Hunter

Bäst i test hörselskydd – jakt

Peltor Protac Hunter är Peltors modell som är specifikt utformad för jägare. Dock har modellen aldrig kommit i närheten av den mycket populära storebrodern sporttac. Det är inte mycket som Hunter presterar bättre på än sporttac så det är svårt att rekommendera denna i någon situation. Hörlurarna upplevs även klumpigare än Sporttac.

Peltor WS Alert XPI APP Hjässbygel - bluetooth

Peltor WS Alert XPI APP Hjässbygel – bluetooth

7. Bäst i test hörselskydd – bluetooth

3M PELTOR WS ALERT XPI Headset med bletooth och appintegring är inte dina standardhörlurar för jakt, men ändå ett mycket populärt val då dessa har de unika egenskaperna att dels vara bluetooth kompatibla, app-kompatibla samt mycket effektiva i sin brusreducering. Du kan dessutom kommunicera direkt i mikrofonen. Detta bluetooth hörselskydd erbjuder avancerade hörselkåpor med en bullerdämpande mikrofon.

Tested bedömdes efter dessa kriterier

Ljudkvalitet

Ljudkvalitén skiljer sig avsevärt mellan de olika hörselskydden och det är även en väsentlig skillnad mellan hörselkåporna och in-earpluggarna. Det är framförallt frekvensomfånget (Hz) som avgör hur mycket du hör och hur ”verkligt” ljudet låter. Men det är även beroende på mikrofonen på hörselskyddets utsida och hur snabbt och hur ofta ljudet sedan sänds ut i ditt öra.

Ljudreduktion samt ljudförstärkning

Ljudreduktion definieras i decibel (dB) samt i SNR-värde. SNR är ett mått på hur väl ljudet reduceras, uppdelat i högfrekventa ljud (H) i intervallet 2000-8000 Hz, mellanfrekventa ljud (M) på 1000-2000 Hz, samt lågfrekventa ljud (L) på 63-1000 Hz. Dessa värden särredovisas nedan då olika hörselskydd filtrerar bort olika mycket i de olika frekvensomfången. Vid jakt är det framförallt impulsljudet från skottet som i första hand är intressant att dämpa. Det är i dag i princip standard med medhörning på morderna hörselskydd, vilket gör att man även kan öka ljudet av vissa frekvenser, vilket gör att du exempelvis kan höra när viltet smyger i buskarna.

Passform

Självklart är passformen och komforten viktig. Ingen vill ha ett par hörselkåpor som trycker eller skaver. Tyvärr är det ganska vanligt och de olika modellerna presterar olika bra i olika miljöer och jaktformer.

Hörselskydd test

Detta bör du tänka på innan du köper hörselskydd för jakt

När man överväger att köpa hörselskydd för jakt finns det flera viktiga aspekter att beakta för att säkerställa optimalt skydd och en förbättrad jaktupplevelse.

 1. Ljudreduktion (SNR-värde): Hörselskyddets förmåga att dämpa ljud mäts ofta i ett SNR-värde (Single Number Rating). Ju högre värde, desto bättre dämpning. Det är viktigt att välja ett skydd som effektivt kan dämpa skottljudets intensitet.
 2. Medhörningsteknik: Många moderna hörselskydd för jakt har medhörningsfunktioner som förstärker svaga ljud, som djurens rörelser, samtidigt som de dämpar plötsliga höga ljud, som skott.
 3. Komfort: Jakt kan vara en långvarig aktivitet, så det är viktigt att hörselskyddet är bekvämt. Justerbara band, mjuka kuddar och lätt vikt kan bidra till ökad komfort.
 4. Batterilivslängd: Om du överväger ett elektroniskt hörselskydd, tänk på batterilivslängden. Långa jaktdagar kräver en enhet med god uthållighet.
 5. Anslutningsmöjligheter: Vissa hörselskydd erbjuder Bluetooth-anslutning, vilket kan vara användbart för att kommunicera med andra jägare eller för att lyssna på väderuppdateringar.
 6. Robusthet och hållbarhet: Jakt kan utsätta utrustning för tuffa förhållanden, så det är viktigt att hörselskyddet är tåligt och kan stå emot fukt, smuts och stötar.
 7. Pris och varumärke: Medan kvalitet ofta korrelerar med pris, kan det vara värt att investera i ett välkänt varumärke med goda recensioner.

Slutligen, konsultera andra jägare eller experter och läs recensioner innan köpet för att göra ett välgrundat val.

Bästa hörselskydd jakt – Topp 7

Nedan finner du en sammanfattning av bäst hörselskydd – Topp 7

 1. Peltor Sporttac – Bästa hörselskyddet för passkytten
 2. Sordin PRO-X Led – Bästa hörselskydd på skjutbanan
 3. Sordin Supreme Pro X – Bra, snyggt och skönt
 4. Peltor Protac Hunter – Hörselskydd gjort för jägaren
 5. Peltor WS Alert XPI APP Hjässbygel – Hörselskydd med mikrofon och bluetooth

Vår testvinnare

Hörselskydd krav

När man väljer hörselskydd bör man ställa specifika krav för att säkerställa optimalt skydd och komfort. Hörselskyddet bör erbjuda effektiv ljudreduktion för den specifika ljudmiljön man befinner sig i. Detta är extra viktigt vid jakt, då ljudnivåerna kan vara mycket höga. De bör vara bekväma att bära under längre perioder och anpassade efter individens öra.

Materialkvaliteten ska vara hållbar och tålig mot slitage. Om möjligt, bör hörselskydden även erbjuda funktioner som medhörning eller Bluetooth-koppling för bättre kommunikation. Slutligen bör de uppfylla relevanta säkerhetsstandarder och certifieringar.

Hörselskydd bluetooth

Hörselskydd med Bluetooth kombinerar traditionellt hörselskydd med modern trådlös teknik. Förutom att skydda användarens öron från höga ljud, möjliggör dessa enheter trådlös anslutning till mobila enheter. Användare kan lyssna på musik, ta emot samtal och till och med ansluta till radiofrekvenser utan att avlägsna skyddet. Denna teknik ger en balans mellan effektivt ljudskydd och behovet av kommunikation och underhållning i bullriga miljöer.

Peltor Hörselskydd

Peltor är i dag ett varumärke under 3M, men är från början Svenskt. Peltor är en ledande tillverkare av hörselskydd med global erkännande. Med en lång tradition av innovation och kvalitet har Peltor utvecklat en rad hörselskydd anpassade för olika miljöer, från industriella arbetsplatser till fritidsaktiviteter som jakt och motorsport.

Deras produkter kombinerar avancerad teknik med komfort för att effektivt skydda användarnas hörsel mot skadliga ljudnivåer, samtidigt som viktiga omgivningsljud kan höras. Peltors hörselskydd är kända för sin robusthet, hållbarhet och höga prestanda, vilket gör dem till ett betrodd val bland professionella inom många sektorer.

De flesta svenska jägare har troligtvis ett par peltorhörlurar i sin jaktgarderob.

Sordin hörselskydd

Även Sordin är ett svenskt bolag i grunden som länge har tagit fram högpresterande hörselskydd för jakt, skytte samt militärt. Sordin är känt för sin kvalité och med sin långa erfarenhet inom branschen, erbjuder Sordin en rad hörselskydd speciellt designade för olika miljöer och situationer. Deras hörselskydd kombinerar avancerad teknik med komfort för att ge bästa möjliga hörselskydd.

Många av deras modeller har funktioner som elektronisk förstärkning av svaga ljud, medan de omedelbart kan dämpa höga skadliga ljud. Sordins produkter är kända för sin hållbarhet, pålitlighet och den klara ljudkvaliteten, vilket gör dem till ett populärt val bland professionella skyttar och jägare världen över.

Hörselskydd bäst i test

Hörselskydd jakt

När man jagar är det av yttersta vikt att skydda hörseln, eftersom skott från vapen kan producera extremt höga ljudnivåer som kan vara skadliga. Hörselskydd vid jakt är specialdesignade för att dämpa dessa kraftiga ljud, samtidigt som de tillåter jägaren att höra viktiga omgivningsljud, som djur som rör sig eller medjägare som kommunicerar. Många av dessa hörselskydd använder avancerad teknik som elektroniskt förstärker svaga ljud samtidigt som de omedelbart blockerar skadliga ljudtoppar. Detta ger jägaren en balanserad ljudmiljö, vilket både ökar säkerheten och förbättrar jaktupplevelsen.

Hörselskydd in ear

Aktiva ”in-ear” hörselskydd blir allt mer vanligt och kombinerar avancerad teknologi med kompakt design för att ge effektivt hörselskydd direkt i örat. Till skillnad från traditionella över-örat hörselskydd, passar dessa diskreta enheter inuti örat och används ofta av musiker, industriarbetare och jägare. De har inbyggda mikrofoner som detekterar omgivande ljud och en elektronik som genererar motsatta ljudvågor för att neutralisera skadliga ljudfrekvenser. Samtidigt kan användaren fortfarande höra viktiga signaler eller konversationer vid lägre volymer. Aktiva ”in-ear” hörselskydd ger en balans mellan kommunikation och skydd, vilket gör dem idealiska för miljöer där det är viktigt att både höra och skydda hörseln.

Formgjutna hörselskydd

Formgjutna hörselskydd är specialanpassade öronproppar in-ear som oftast har medhörning och som är designade för att ge optimalt skydd och komfort för individen. De tillverkas efter ett avtryck av användarens öra, vilket garanterar en perfekt passform. Denna skräddarsydda design säkerställer inte bara ett effektivt skydd mot skadliga ljud, utan minimerar också risken för att skyddet glider ut eller känns obekvämt under längre perioder.

Eftersom de är anpassade för varje individs unika öra, erbjuder formgjutna hörselskydd en överlägsen ljudisolering jämfört med traditionella öronproppar. De kan användas i olika miljöer, från arbetsplatser med höga ljudnivåer till fritidsaktiviteter som konserter eller motorsport. Det initiala priset kan vara högre, men den långvariga komforten och effektiviteten kompenserar ofta för kostnaden.

Andra typer av hörselskydd

Det finns i dag många olika typer av hörselskydd. De vanligaste är hörselkåpor, aktiva hörselskydd, in ear hörselskydd samt bluetooth hörselskydd. Det finns även formgjutna in-ear för den som är beredd att betala lite extra för att få en bra och komfortabel ljudupplevelse.

Hörselskydd barn

Hörselskydd för barn är speciellt designade för att skydda känsliga barnöron från höga och potentiellt skadliga ljud. Eftersom barns hörselgångar är mindre och mer känsliga, kräver de skydd som är anpassade efter deras storlek och behov. Dessa hörselskydd kan användas vid jakt, även om det inte finns några aktiva hörselskydd för barn i dagsläget. De flesta hörselskydd för barn är vanliga hörselkåpor, ofta justerbara och kommer i barnvänliga färger eller mönster.

Så fungerar aktiva hörselskydd

Aktiva hörselskydd använder avancerad teknologi, även s.k. medhörning för att skydda användarens hörsel från skadliga ljudnivåer. Medan de blockerar höga och skadliga ljud, tillåter de låga volymer, såsom en kvist som knäcks eller samtal, att passera igenom.

Aktiva hörselskydd har inbyggda mikrofoner som fångar upp omgivande ljud. Elektroniken bearbetar sedan ljudet och genererar en motsatt vågform för att neutralisera skadligt buller innan det når användarens öra. Detta ger en optimal ljudmiljö för användaren.

Vanliga frågor om hörselskydd

Det är ofta vanligt att man inte vet exakt vilket hörselskydd man skall köpa och att man inte vet vilket som är bäst anpassat för just sina egna behov. Vi har därför samlat några av de vanligaste frågorna om hörselskydd nedan.

Vilket hörselskydd?

Att välja ett hörselskydd är inte lätt, de skiljer ganska mycket i pris, men du får också ofta vad du betalar för. Det viktigaste är att du hittar hörselskydd som dämpar bra, är sköna och som passar dig. Läs vår bäst i test hörselskydd ovan för att finna det hörselskydd som passar just dina behov bäst.

När ska man ha hörselskydd?

Hörselskydd skall alltid användas vid höga ljud då dessa kan vara skadliga. Även lågfrekventa ljud som buller kan över tid vara skadliga. Vi jakt är det framförallt smällen från skottet som är skadligt och som kan nå flera hunda decibel.

Vilken ljudnivå är skadlig?

Redan vid 100dB kan ljud vara skadligt. En smäll från ett skott kan vara på flera hundra dB och redan vid en eller ett fåtal smällar på denna nivå kan vara skadligt för din hörsel. Ett vanligt skott med ett jaktgevär kommer garanterat ringa i öronen på di i ett tag efter skottet och om du inte skyddar din hörsel så kommer du med tiden troligen åsamka dig själv permanenta hörselskador.

Vilket hörselskydd ska jag köpa?

Man ska köpa ett hörselskydd som passar sina behov mest. Det beror dels på när du ska använda hörselskyddet, i vilka situationer och hur ofta. På vår sida kan ni läsa om de bästa hörselskydden som man kan köpa när det kommer till hörselkåpor och in-ear proppar.

Vilket är det bästa hörselskyddet för jakt??

I vårt test vann Peltor LEP200EU som är ett in ear hörselskydd. Bästa hörselskydd för kåpor var Peltor Sporttac. Det viktigaste är dock att du hittar ett hörselskydd som bäst är anpassat efter dina specifika behov.

Sammanfattning

Aktiva hörselskydd för jakt är avancerade och designade för att skydda jägarens hörsel från höga skottljud samtidigt som viktiga omgivningsljud, som djurens rörelser, förstärks. De använder elektronik för att omedelbart dämpa skadliga ljudtoppar medan svagare ljud förstärks, vilket ger jägaren en balanserad ljudmiljö. Dessa hörselskydd kombinerar skydd med kommunikationsförmåga, ofta med funktioner som Bluetooth-anslutning. Rätt val av aktiva hörselskydd förbättrar både säkerheten och jaktupplevelsen. De vanligaste tillverkarna av hörselskydd är Peltor, Sordin, Hellberg och Albecom.