Jaktkängor

Jaktkängor

Gore-tex känga Chiruca Dogo Boa Dam

Testvinnare Dam

Gore-tex känga Chiruca Dogo Boa

Härkila Forest Hunter Hi GTX Herr

Testvinnare Herr

Härkila Forest Hunter Hi GTX

Jaktkängor är en vital del av jägarens och vandrarens utrustning, designade för att ge stöd och komfort under långa dagar i skog och mark.

De bästa kängorna kombinerar hållbarhet med vattentäthet och andningsförmåga, och är ofta förstärkta med förstklassigt material som läder eller avancerade syntetmaterial. Viktigt är också att tänka på grepp och slitstyrka i sulan, samt hur väl de skyddar foten mot olika element och påfrestningar.

Vi har korat vinnare i flera kategorier:

Jaktkängor Bäst i Test

I vår omfattande test av jaktkängor har vi utvärderat flera modeller baserade på flera olika faktorer så som komfort, hållbarhet, vattentäthet och värmeisolering. Vi har även tagit hänsyn till användarrecensioner och expertutlåtanden.

Bland våra toppval finns kängor som sticker ut tack vare sin robusta konstruktion, utmärkta stötdämpning och förmåga att hålla fötterna torra och varma även under de mest krävande jaktutflykterna.

Jaktkängor Dam

Jaktkängor för damer skiljer sig genom sin anpassade passform för kvinnors fötter. Dessa modeller balanserar ofta mellan funktionalitet och komfort, med en smalare design och lättare material. Det är viktigt att dessa kängor erbjuder samma nivå av skydd och hållbarhet som herrmodellerna, samtidigt som de ger bra stöd och flexibilitet.

Meindl Dovre Extreme MFS Wide Dam

Dovre Extreme MFS Wide (Unisex)

Varumärke: Meindl

Dovre Extreme MFS Wide från Meindl är inte bara en jaktkänga – det är en upplevelse av komfort och stabilitet från första steget. Denna modell är en av marknadens mest uppskattade, särskilt bland dem som föredrar extra vidd i lästen. Den kombinerar högsta kvalitet med enastående komfort, vilket gör den till en idealisk jakt- och vandringskänga, särskilt lämplig för tuffare vandringar med tung utrustning.

Gore-tex känga Chiruca Dogo Boa Dam

Gore-tex Dogo Boa

Varumärke: Chiruca

Chiruca Dogo Boa omdefinierar enkelheten och effektiviteten i att snöra jaktkängor. Med det innovativa Boa-systemet, är perfekt snörning bara en vridning bort. Denna banbrytande funktion eliminerar behovet av traditionell snörning – vrid bara på ratten på framsidan för en skräddarsydd, säker passform.

Crispi Valdres S.E GTX Brown Magenta Dam

Valdres S.E GTX Brown Magenta

Varumärke: Crispi

Crispi Valdres GTX® är en exemplarisk jaktkänga, särskilt utformad för att hantera utmaningarna med långa och intensiva jaktdagar, även i kuperad terräng. Dess anatomiska form och framför allt dess lätta vikt gör den till en favorit bland jägare som söker både komfort och prestanda.

Jaktkängor Herr

Herrmodellerna av jaktkängor tenderar att vara robusta och designade för att klara av tuffare terräng och tyngre belastning. Dessa kängor betonar ofta förstärkt stöd runt ankel och botten, tjockare sulor för bättre grepp och skydd mot skarpa föremål, samt högkvalitativa material som tål hårt väder och slitage. Komfort och passform är också centrala, med fokus på att ge stabilitet och skydd under långa jaktexpeditioner.

Crispi Ranger Black GTX Herr

Ranger Black GTX

Varumärke: Crispi

Crispi Ranger GTX är en optimal jaktkänga för den krävande jägaren. Dess robusta konstruktion, med en heldragna skyddskappa i gummi och 2,4 mm tjockt läder, erbjuder överlägsen skydd i svår terräng utan att kompromissa med vikten

Härkila Forest Hunter Hi GTX Herr

Forest Hunter Hi GTX

Varumärke: Härkila

Denna högkvalitativa 10-tums känga är konstruerad med slitstarkt nubuckläder, vilket ger en perfekt balans mellan hållbarhet och estetik. Kängans nya Vibram-nederdel i gummi är ett bevis på dess exceptionella kvalitet, erbjudande en långvarig, robust bas.

Treksta Lynx Boa 8 GTX Herr

Lynx Boa 8″ GTX

Varumärke: Treksta

Treksta Lynx Boa GTX är en mångsidig känga som kombinerar stil och funktionalitet för den moderna äventyraren. Tillverkad av vaxat nubuckläder, står denna känga ut med sin elegans och hållbarhet.

Så gick testet till

För att säkerställa en objektiv och noggrann utvärdering av alla jaktkängor, utfördes testet i flera steg, där vi först analyserades kängornas material och konstruktion för att bedöma kvalitet och hållbarhet.

Därefter genomgick varje modell en praktisk testning i varierande terräng och väderförhållanden, från våta skogsmarker till bergig terräng. Användarupplevelsen bedömdes av en grupp erfarna jägare som gav feedback på komfort, passform, och funktionalitet efter utvärderingen.

Slutligen utfördes laboratorietester för att kontrollera vattentäthet, andningsförmåga, och slitstyrka.

Testet har bedömts efter dessa kriterer

 1. Hållbarhet och Materialkvalitet: Bedömning av konstruktionskvaliteten, materialval och hur väl kängorna håller mot slitage och skador.
 2. Komfort och Passform: Viktigt för långa jaktutflykter, inkluderade denna kategori en bedömning av innersulan, vaddering, och om kängan tillät tillräcklig rörelsefrihet utan att orsaka obehag.
 3. Vattentäthet och Andningsförmåga: En avgörande faktor för jaktkängor, där deras förmåga att hålla fötterna torra i våta förhållanden samtidigt som de tillät luftcirkulation bedömdes.
 4. Grepp och Sålkonstruktion: Här bedömdes kängornas förmåga att ge stabilitet och grepp på olika underlag, från leriga stigar till hala klippor.
 5. Design och Estetik: Även om detta är mer subjektivt, inkluderades en bedömning av kängornas övergripande utseende och hur väl de passar in i jaktmiljön.

Varje kriterium fick en poäng, och de sammanlagda resultaten användes för att bestämma de bästa jaktkängorna i testet.

Jaktkängor jämförelse

ProduktVattenavstötandeBOAUnisex
Gore-tex känga Chiruca Dogo BoaJaJaJa
Meindl Dovre Extreme MFS WideJaNejJa
Crispi Valdres S.E GTX Brown MagentaJaNejNej
Härkila Forest Hunter Hi GTXJaNejJa
Crispi Ranger Black GTXJaNejJa
Treksta Lynx Boa 8″ GTXJaJaJa
Jaktkängor Bäst i test

Köpguide – Bra att tänka på när du ska köpa nya Jaktkängor

Att välja rätt jaktkängor är avgörande för en lyckad jaktupplevelse. Viktiga faktorer att beakta inkluderar kängans höjd, komfort, material och isolering, stabilitet, hållbarhet, vattentäthet och pris.

Varje jägare har unika behov beroende på jaktstil och terräng, så det är viktigt att välja ett par som uppfyller just dina krav.

Höjd på skaftet

Skaftets höjd påverkar både skydd och rörlighet. Högre skaft skyddar bättre mot vatten och snår men kan begränsa rörligheten. Lägre skaft är mer flexibla men erbjuder mindre skydd. Välj höjd baserat på väder och den terrängen du kommer att jaga i.

Komfort

Komfort är avgörande för långa dagar i terrängen. Se till att kängorna har tillräcklig stötdämpning, passar din fotform väl och inte skaver. Tänk också på att de kan behöva ”gås in” innan de blir bekväma.

Material och Isolering

Materialvalet påverkar kängans vikt, hållbarhet och isoleringsförmåga. Läder är hållbart och andas bra medan syntetiska material ofta är lättare och snabbtorkande. Isolering är viktig för jakt i kallare klimat.

Stabilitet

En stabil känga skyddar dina fötter och anklar från stukningar och andra skador. Se till att kängan har en robust konstruktion, särskilt runt ankelområdet.

Hållbarhet och vattentäthet

Kvalitetsmaterial och konstruktion är nyckeln till lång hållbarhet. Vattentäthet är viktig för att hålla fötterna torra, särskilt i våta miljöer. Se efter kängor med goda recensioner om hållbarhet och vattentäthet.

Pris

Priset på jaktkängor varierar stort. Dyrare kängor erbjuder ofta bättre material och konstruktion, men det finns även prisvärda alternativ som uppfyller grundläggande krav. Bestäm en budget och hitta det bästa alternativet inom den ramen.

Jaktkängor test – Topp 3

Dam

 1. Gore-tex känga Chiruca Dogo Boa
 2. Meindl Dovre Extreme MFS Wide
 3. Crispi Valdres S.E GTX Brown Magenta

Herr

 1. Härkila Forest Hunter Hi GTX
 2. Crispi Ranger Black GTX
 3. Treksta Lynx Boa 8″ GTX

Våra testvinnare

Varumärken som var med i testet

Testet inkluderade några av de ledande varumärkena inom jaktkängor, var och en kända för sin kvalitet och innovation inom området. Dessa varumärken erbjuder ett brett spektrum av modeller anpassade för olika jaktbehov och terränger.

Härkila Jaktkängor

Härkila är känt för sina högkvalitativa jaktkängor, designade för nordiska förhållanden. Med en kombination av traditionellt hantverk och modern teknologi, erbjuder Härkila kängor som är både slitstarka och bekväma, ofta utrustade med avancerade vattentäthetssystem och isoleringsteknik.

Produkten som jämfördes: Härkila Forest Hunter Hi GTX

Crispi Jaktkängor

Crispi står ut med sin innovation och tekniska design. Deras jaktkängor är uppskattade för exceptionell komfort och stöd, även under de mest krävande förhållandena. Crispi kombinerar lättviktsmaterial med robusta konstruktioner för optimal balans mellan rörlighet och skydd.

Produkter som jämfördes:

Treksta Jaktkängor

Treksta är känt för sin ergonomiska design och ”Nestfit”-teknologi, som formar kängan exakt efter fotens konturer. Deras jaktkängor är designade för både komfort och hållbarhet, och är populära bland jägare som uppskattar en perfekt passform och långvarig komfort.

Produkten som jämfördes: Treksta Lynx Boa 8″ GTX

Chiruca Jaktkängor

Chiruca-kängor kombinerar traditionellt hantverk med moderna material. De är välkända för sin hållbarhet och förmåga att stå emot tuffa väderförhållanden. Deras kängor är ofta utrustade med Gore-Tex och andra högkvalitativa material för optimal vattentäthet och andningsförmåga.

Produkten som jämfördes: Gore-tex känga Chiruca Dogo Boa

Meindl Jaktkängor

Meindl har en lång historia av att tillverka högkvalitativa utomhuskängor. Deras jaktkängor är särskilt uppskattade för deras hållbarhet och förmåga att anpassa sig till olika fotformer. Med en blandning av traditionellt hantverk och moderna tekniker erbjuder Meindl kängor som klarar av även de tuffaste jaktäventyren.

Produkten som jämfördes: Meindl Dovre Extreme MFS Wide

Jaktkängor dam

Mer om Jaktkängor

Jaktkängor är specialdesignade för att möta de unika kraven hos jägare. De kombinerar hållbarhet, komfort och skydd mot elementen, vilket gör dem till en oumbärlig del av jaktklädseln. Med en mängd olika stilar och funktioner, från vattentäta till isolerade alternativ, finns det jaktkängor för alla typer av jakt och terräng.

Jaktkängor Boa

Jaktkängor med Boa-snörningssystem erbjuder en unik fördel i form av snabb och exakt justering av passformen. Detta system använder en vridmekanism för att dra åt kängorna jämnt och säkert, vilket ger en bekväm och stabil passform utan behovet av traditionella skosnören.

Varma Jaktkängor

Varma jaktkängor är essentiella för jakt under kallare förhållanden. De är ofta utrustade med isolerande material som Thinsulate eller ullfoder för att hålla fötterna varma. Dessutom är de designade för att bibehålla värmen samtidigt som de transporterar bort fukt för att undvika kylan och obehaget från svettiga fötter.

Jaktkängor Vinter

Vinterjaktkängor är speciellt utformade för att stå emot de hårdaste vinterförhållandena. De kombinerar avancerad isolering, vattentäthet och förstärkta greppsulor för att ge optimalt skydd och stabilitet på snö och is. Detta gör dem till ett oumbärligt val för jakt i vinterlandskap.

Billiga Jaktkängor

Billiga jaktkängor kan vara ett bra alternativ för nybörjare eller de med en begränsad budget. Medan de kanske inte erbjuder samma hållbarhet eller avancerade funktioner som dyrare modeller, finns det ändå prisvärda alternativ som erbjuder anständig komfort och skydd för lättare jaktaktiviteter.

Lätta Jaktkängor

Lätta jaktkängor är idealiska för jägare som behöver snabb rörlighet och mindre belastning på fötterna. Dessa kängor är ofta tillverkade av kombinationer av lättviktiga material och erbjuder fortfarande tillräckligt med skydd och stöd för olika terrängtyper.

Jaktkängor Herr

Vanliga frågor om Jaktkängor

Jaktkängor är en viktig del av utrustningen för varje jägare, men att välja rätt par kan ibland vara förvirrande. Här är några av de vanligaste frågorna vi stött på:

Hur viktigt är det med vattentäta jaktkängor?

Vattentäthet är extremt viktig, särskilt om du jagar i våta eller sumpiga områden. Vattentäta kängor håller dina fötter torra och bidrar till ökad komfort och undviker problem som blåsor eller fotinfektioner.

Behöver jag olika jaktkängor för olika säsonger?

Ja, det är ofta rekommenderat. Vinterjaktkängor är isolerade för att hålla fötterna varma, medan sommarkängor är lättare och mer andningsbara. Att ha specifika kängor för olika årstider säkerställer komfort och skydd under varierande väderförhållanden.

Hur viktigt är kängas grepp och suldesign?

Mycket viktigt, särskilt om du jagar i kuperad eller halkig terräng. En känga med bra grepp och robust suldesign ger ökad säkerhet och stabilitet, vilket minskar risken för halkolyckor och ger bättre fotfäste.

Hur tar jag regelbundet hand om mina jaktkängor för att förlänga deras livslängd?

Regelbunden rengöring och behandling med lämpliga produkter är viktigt. Håll kängorna rena från smuts och fukt, och använd läderbalsam eller vattentäta sprayer vid behov. Det är också bra att förvara dem i ett torrt och ventilerat utrymme.

Hur viktigt är passform och storlek när jag köper nya kängor?

Extremt viktigt. En dålig passform kan leda till obehag, skavsår och till och med skador. Se till att prova kängorna med de strumpor du tänker använda, och kontrollera att det finns tillräckligt med utrymme för tårna utan att kängan sitter löst runt hälen.

Sammanfattning

Vårt omfattande test av jaktkängor syftar till att ge jägare och friluftsentusiaster den information och de insikter de behöver för att göra det bästa valet för sina behov. Genom att granska olika märken och modeller, från högpresterande till budgetvänliga alternativ, strävar vi efter att leverera en grundlig översikt av vad marknaden har att erbjuda.

Därför kan du lita på vårt test av Jaktkängor

Vårt test av jaktkängor bygger på en rigorös och metodisk process som innefattar både praktiska fälttester och tekniska laboratorieanalyser. Vi har samarbetat med erfarna jägare, friluftsexperter och materialtekniker för att säkerställa att varje par kängor bedöms rättvist och noggrant. Vår omfattande utvärdering täcker allt från hållbarhet och komfort till specifika funktioner som vattentäthet och grepp.

Objektiva i vår bedömning

Objektivitet står i centrum för våra tester. Vi bedömer varje par jaktkängor baserat på en fördefinierad uppsättning kriterier, vilket garanterar att vår bedömning är opartisk och konsekvent. Dessa kriterier inkluderar design, funktionalitet, hållbarhet, komfort och värde för pengarna. Vi strävar efter att ge en balanserad och rättvis bild som speglar de verkliga styrkorna och svagheterna hos varje produkt.

Oberoende och transparenta

Vår testprocess är helt oberoende och transparent. Vi är inte kopplade till några av de varumärken som medverkar i testet, vilket innebär att våra rekommendationer är fria från kommersiellt inflytande. Vi presenterar våra resultat och slutsatser öppet, vilket ger våra läsare möjligheten att se exakt hur och varför vi har kommit fram till våra bedömningar.