värmekikare

Värmekikare

I detta bäst i test för värmekikare kommer vi analysera de absolut mest högpresterande värmekikare avsedda för jakt.

En värmekikare utgör ett ovärderligt hjälpmedel för jägare, men även för räddningspersonal, polis och militär, genom att möjliggöra tydlig sikt på håll i fullständigt mörker, dimma, snörök och liknande förhållanden. Dessa kikare har tidigare främst varit avsedda för professionellt bruk, men på senare tid har priserna sjunkit samtidigt som prestandan har blivit betydligt bättre. Detta har gjort kikarna tillgängliga för en bredare publik där inte minst jägare har anammat tekniken i samband med exempelvis nattvak på vildsvin.

Till skillnad från nattkikare, som är beroende av yttre ljuskällor, skapar en värmekikare bilder baserade på föremålets temperatur, snarare än ljus. Denna egenskap är omöjlig att replikera för det mänskliga ögat eller ens för en högpresterande nattkikare. Det innebär att en värmekikare inte är bunden till någon extern ljuskälla för att producera en klar och skarp bild.

Människor, djur och objekt avger alla sin egen värme och därmed skapar de sin egen kontrast på värmekikarens skärm. De flesta värmekikare kan presentera en bild där varma objekt framstår i antingen en stark vit kontrast, svart kontrast eller i FLIR ”instAlert” som är flerfärgad.

Så gick testet till

För att testet skulle bli så pass korrekt som möjligt har testning skett parallellt samtidigt med samtliga modeller. Vi har alltså riktat samtliga värmekikare mot samma mål, från samma plats, samtidigt. Mätningarna har utförts i tre olika väderförhållanden; natt utan månljus, dimma och snörök.

På detta sätt utesluter vi att eventuella brister ligger i annat än själva produkten. Vi gör även samtliga tester utan tillbehör för att enbart fokusera på värmekikarens kapacitet.

De kategorier som vi rankar modellerna efter är:

 • Bäst i test – Enskild vinnare
 • Bäst värmekikare för vakjakt
 • Bäst värmekikare för toppfågeljakt
 • Bäst värmekikare för långa avstånd
 • Bäst värmekikare för dimma och dis
 • Bäst värmekikare för smygjakt

Bäst värmekikare jakt 2023

Nedan listar vi de bästa värmekikarna avsedda för jakt. Testet har utförts på värmekikare tillgängliga på den svenska marknaden.

merger xl50

Merger LRF XL50 Värmekikare Med Laseravståndsmätare

Varumärke: Pulsar

Pulsars Merger LRF XL50: En Oöverträffad Binokulär Värmekikare Med Laseravståndsmätare. Detta är antagligen den bästa värmekikare som någonsin har gjorts.

Pulsar Merger LRF XL50 sätter en ny standard för binokulära värmekikare, placerande sig som en obestridd mästare inom kategorin. Utöver dess överlägsna värmekikningskapacitet kommer den med en integrerad avståndsmätare, LRF-modellen, som pålitligt mäter avstånd upp till 1000 meter med en imponerande noggrannhet på +/- 1 meter.

Merger LRF XP50

Merger LRF XP50

Varumärke: Pulsar

Pulsar Merger LRF XP50 överträffar förväntningarna med sin avancerade laseravståndsmätare, sättande nya standarder i branschen. Denna värmekikare erbjuder en exceptionell värmebild så detaljerad att man tydligt kan se fina detaljer, till exempel på ett vildsvins päls, och allt detta i ett kompakt format som liknar en traditionell handhållen kikare.

BinoX-4K Dag/Natt Mörkerkikare

BinoX-4K Dag/Natt Mörkerkikare

Varumärke: ATN

ATN BinoX-4K är en prisvärd nattkikare som tar digitala kikare till en ny nivå och gör det gamla svartvita och suddiga mörkerseendet till historia. Denna avancerade kikare behåller traditionens dubbla linser, men där stannar likheterna med standardkikare. BinoX-4K stoltserar med en skarp digital vy som erbjuder upp till 16x zoom. Den erbjuder inte bara standard dagsseende utan även två lägen för mörkerseende, allt tack vare ATNs Obsidian-kärnteknik och intuitiva användargränssnitt.

Aurora Pro Night Vision Nattkikare, Mörkerkikare

Aurora Pro Night Vision Nattkikare, Mörkerkikare

Varumärke: SiOnyx

SiOnyx Aurora Pro är en liten, kompakt och smidig nattkikare. Istället för den traditionella gröna nyansen som förknippas med mörkerseende, levererar denna kikare färgbilder i nästan totalt mörker. Med sin toppmoderna teknik kan den förstärka även svaga ljuskällor som stjärnstrålning, månljus eller gatubelysning med upp till 10.000 gånger.

Base NV-400 Dag/Natt Kikare

Base NV-400 Dag/Natt Kikare

Varumärke: Elite

Elite NV-400 är en dag- och nattkikare som utmärker sig genom sin högpresterande teknologi och avancerade funktioner. Utrustad med en toppmodern högdefinitions CMOS-sensor erbjuder den enastående klarhet, vilket gör det möjligt för användaren att se detaljerat på avstånd upp till 400 meter. Detta avstånd nås tack vare en kombination av 4x optisk förstoring och ytterligare 2x digital zoom.

Wulf HD Dag/Natt Mörkerkikare

HD Dag/Natt Mörkerkikare

Varumärke: Wulf

WULF HD dag/natt mörkerkikare utmärker sig som en av de mest framstående mörkerkikarna på dagens marknad, och detta beror på flera unika egenskaper. Framförallt imponerar den med sin HD-bildkvalitet, vilket garanterar användarna en exceptionellt klar och skarp visuell upplevelse, oöverträffad av många av dess konkurrenter. Denna överlägsna bildkvalitet gör att användaren kan identifiera och observera detaljer även i mycket svagt ljus.

Testet har bedömts efter dessa kriterer

Värmekikare, nattkikare eller även kända som termiska kikare, har revolutionerat både natt- och dagobservation genom att möjliggöra identifiering av mål baserat på deras värmesignaturer. Men innan du investerar i en, är det viktigt att förstå vilka kriterier som gör en värmekikare högpresterande och anpassad efter dina behov.

 1. Upplösning: Precis som med digitala kameror är upplösningen avgörande för bildkvaliteten. En högre upplösning ger en klarare, mer detaljerad bild, vilket gör det lättare att identifiera och spåra mål på längre avstånd.
 2. Känslighet: En värmekikares känslighet, ofta uttryckt i millikelvin (mK), beskriver hur väl den kan upptäcka små temperaturskillnader i en scen. Lägre mK-värden indikerar högre känslighet, vilket resulterar i en mer detaljerad temperaturbild.
 3. Zoom och optik: Möjligheten att zooma in på ett avlägset mål kan vara avgörande. Kvaliteten på optiken påverkar också bilden, så leta efter värmekikare med högkvalitativa linser.
 4. Upptäcktsavstånd: Detta anger hur långt bort du kan upptäcka ett specifikt mål, såsom en människa eller ett större djur. Olika modeller har olika upptäcktsavstånd beroende på deras specifikationer.
 5. Batteritid: Eftersom värmekikare ofta används under längre perioder är batteritiden kritisk. En lång batteritid ger användaren möjlighet att fortsätta observera utan att behöva byta batterier eller ladda upp enheten.
 6. Hållbarhet och väderbeständighet: För de som använder sin värmekikare i tuffa förhållanden är det viktigt att enheten är robust och kan motstå elementen, vare sig det är regn, snö eller damm.
 7. Användargränssnitt och funktioner: En intuitiv meny och lättillgängliga kontroller gör det enklare att justera inställningar snabbt. Flera visningslägen, som svartvit eller färg, kan också vara värdefulla.
 8. Pris och garanti: Som med alla investeringar, balansera dina behov och budget. Garantier och kundsupport kan ge extra trygghet när du gör ditt köp.

Genom att noggrant överväga dessa kriterier kan du säkerställa att du väljer en värmekikare som bäst uppfyller dina specifika behov och förväntningar.

Test av värmekikare

ProduktFörstoringRäckviddUpplösning
-Pixel pitch
Synfält (HxV) på 100mVikt
Pulsar Merger LRF XL50 2,5-20x2300 m12 µm14×10,5° / 24,6×18,5 m950 g
Pulsar Merger LRF XP50 2,5-20x1800 m17 µm12,4×9,3° / 21,8×16,3m800 g
ATN BinoX-4K4-16x500 mm600 lp/mm3864 (H) x 2218 (V)790 g
SiOnyx Aurora Pro Night Vision 1-3x400 mmmm44 °274 g
Elite Base NV-400 4-8x400 mmm8,5°750 g
Wulff HD4-8x400 mmm8.5°750 g
Värmekikare jakt

Köpguide – Bra att tänka på när du ska köpa en värmekikare

Värmekikare eller nattkikare som de också kallas har blivit ett oumbärligt verktyg för jägare, vandrare, säkerhetsexperter och äventyrare som vill fortsätta sin aktivitet när solen gått ner. Om du överväger att köpa en, finns det några kritiska aspekter att ha i åtanke för att säkerställa att du gör ett informerat val som bäst passar dina behov.

 1. Användningsområde: Först och främst, klargör vad ditt primära syfte med nattkikaren är. Söker du den för jakt, övervakning, vandring eller bara för nöjes skull? Olika användningsområden kan kräva olika specifikationer.
 2. Generation och Teknologi: Nattkikare kommer i olika generationer (Gen 1, Gen 2, Gen 3, etc.) där varje ny generation oftast innebär förbättrade egenskaper och högre priser. Digitala nattkikare är ett annat alternativ som erbjuder videoinspelning och andra tekniska funktioner men kan sakna prestanda jämfört med traditionella modeller.
 3. Bildkvalitet: Kolla in kikarens upplösning och förstärkning. En högupplöst nattkikare ger en klarare och skarpare bild, vilket är särskilt viktigt vid identifiering av avlägsna objekt.
 4. Räckvidd: Tänk på hur långt du behöver se i mörker. Vissa nattkikare kan fungera bra på korta avstånd men förlorar klarhet på längre avstånd.
 5. Infraröd (IR) belysning: Många nattkikare kommer med inbyggda IR-lampor, vilket kan vara avgörande när det finns lite eller inget omgivande ljus. Kontrollera om IR-lampan är justerbar och vilken räckvidd den har.
 6. Batteriliv: Undersök hur länge kikaren kan fungera på en enda laddning eller uppsättning batterier. Om du planerar långa utflykter är batteriets livslängd av yttersta vikt.
 7. Hållbarhet och konstruktion: Om du ska använda kikaren utomhus, se till att den är robust, vattentät och tålig mot skakningar och fall.
 8. Storlek och vikt: Beroende på din aktivitet, kan storleken och vikten vara en avgörande faktor. För långa vandringar eller resor kan en lättare och mer kompakt modell vara att föredra.
 9. Extra funktioner: Många moderna nattkikare kommer med extra funktioner som WiFi, GPS, kompass, videoinspelning och mer. Även om dessa kan öka priset, kan de också förbättra din totala upplevelse.
 10. Pris: Slutligen, fastställ en budget. Medan dyrare nattkikare ofta erbjuder bättre prestanda och fler funktioner, finns det fortfarande många prisvärda alternativ som kan uppfylla dina behov.

Att äga en nattkikare kan dramatiskt förändra din nattliga utomhusupplevelse. Genom att göra noggranna överväganden och forskning innan köpet, kommer du att vara bättre rustad att göra ett klokt val som tjänar dig väl under många år framöver.

Värmekikare test

Värmekikare bäst i test – Topp 6

 1. Bäst i test – Pulsar Merger LRF XL50 Värmekikare Med Laseravståndsmätare
 2. Bäst för vakjakt – Pulsar Merger LRF XP50
 3. Bäst för toppfågeljakt – ATN BinoX-4K Dag/Natt Mörkerkikare
 4. Bäst för långa avstånd – SiOnyx Aurora Pro Night Vision Nattkikare, Mörkerkikare
 5. Bäst för dimma och dis – Elite Base NV-400 Dag/Natt Kikare
 6. Bäst för smygjakt – Wulf – HD Dag/Natt Mörkerkikare

Vår testvinnare

Varumärken som var med i testet

I detta bäst i test för värmekikare och nattkikare har vi testat de allra bästa varumärkena för jakt i mörker i Svenska jaktmarker. Nedan listar vi de varumärken som deltog i testet och berättar mer om dem.

Pulsar värmekikare

Pulsar är ett framstående varumärke inom området för natt- och värmekikare. Sedan dess start har företaget etablerat sig som en av de ledande aktörerna på marknaden tack vare dess innovation och kvalitet. Pulsars produkter, som kombinerar avancerad teknologi med användarvänlighet, är särskilt uppskattade av jägare, vildmarksentusiaster och säkerhetsexperter. Deras kikare och andra optiska enheter är designade för att fungera i de tuffaste förhållanden och erbjuder användaren en enastående visuell upplevelse, även i svåraste mörker eller dåligt ljus. Med Pulsar vet användaren att de får en produkt som kombinerar prestanda med pålitlighet.

ATN värmekikare

ATN är ett globalt erkänt varumärke inom optikbranschen, särskilt känt för sina avancerade natt- och värmekikare. Företaget kombinerar innovativ teknologi med förstklassig design, vilket resulterar i produkter som är både högpresterande och användarvänliga. Från jägare till säkerhetspersonal har många kommit att förlita sig på ATNs produkter för att förbättra sin nattsyn eller värmeseende. Förutom att leverera klarhet i mörka förhållanden, är många av ATNs enheter även utrustade med smarta funktioner som videoinspelning och geolokalisering. Genom sitt engagemang för kvalitet och innovation har ATN etablerat sig som ett ledande namn inom optikvärlden.

SiOnyx värmekikare

SiOnyx är en framstående aktör inom området för optisk teknik, särskilt känt för sina banbrytande nattkikare som kan återge färgbilder i svagt ljus. Tack vare avancerad sensor- och bildbehandlingsteknik, erbjuder SiOnyx-produkter överlägsen prestanda under dygnets mörkaste timmar. Deras Aurora-serie, som kombinerar funktioner av en kamera och en nattkikare, har fått särskilt erkännande för sin förmåga att producera tydliga och färgrika bilder i nästan totalt mörker. SiOnyx fortsätter att imponera med sin innovation och har blivit ett föredraget val för många som söker högkvalitativ optik för nattbruk.

Elite värmekikare

Elite är ett framstående varumärke inom optiksektorn, särskilt känt för sina värmekikare. Genom att kombinera avancerad teknologi med precision och kvalitetsmaterial har Elite skapat sig ett rykte för att producera pålitliga och högpresterande värmekikare. Användare värdesätter Elites enheter för deras skärpa, långa räckvidd och pålitliga värmesignaleringsfunktioner. Oavsett om det handlar om nattspaning, viltobservation eller säkerhetstillämpningar, levererar Elite-produkter konsekvent utmärkt bildkvalitet och hållbarhet. Med sin ständiga strävan efter innovation och förbättring fortsätter Elite att sätta standarden inom värmekikarindustrin.

Wulf värmekikare

Wulf är ett varumärke som har specialiserat sig på optik och nattvisionsteknik, vilket gör det till ett pålitligt val för de som söker högpresterande nattkikare och andra optiska enheter. Med en kombination av modern teknik, robust konstruktion och användarvänlig design står Wulf för kvalitet och pålitlighet. Deras produkter, som ofta innefattar HD-bilder och avancerade IR-lampor, är utformade för att ge användaren en överlägsen visuell upplevelse, oavsett ljusförhållanden. Wulf är känt för att kontinuerligt sträva efter innovation, vilket gör dem till ett attraktivt val för både hobbyister och professionella inom nattobservation och spaning.

Värmekikare bäst i test

Mer om värmekikare

Det är inte alltid lätt att välja en värmekikare då de både är relativt dyra, samtidigt som de kan skilja mycket i funktion. Vi listar därför nedan bra saker att känna till för dig som ska köpa en värmekikare.

Billig värmekikare

Billiga värmekikare erbjuder möjligheten att uppleva värmesignaleringsteknik utan att tömma plånboken. Även om de ofta inte matchar de dyrare modellernas prestanda och funktioner, kan de fortfarande vara effektiva för grundläggande uppgifter som viltspaning eller nattvandring. När man överväger en billig värmekikare är det viktigt att ha realistiska förväntningar, läsa recensioner och försäkra sig om att den uppfyller ens grundläggande behov. Trots deras begränsningar kan de ge en introduktion till värmekikarvärlden till ett överkomligt pris.

Termisk kikare för jakt

Termiska kikare för jakt har revolutionerat nattjaktens landskap genom att erbjuda jägare möjligheten att se värmeemissioner från djur, även i totalt mörker. Dessa kikare fångar upp de infraröda strålarna som djuret avger, vilket gör det möjligt att skilja dem från omgivningen. De är särskilt värdefulla i tät vegetation eller när traditionella ljuskällor är begränsade. När man väljer en termisk kikare för jakt bör man överväga upplösning, zoomkapacitet och batterilivslängd.

Värmekikare vid jakt

Värmekikare för jakt är en ovärderlig teknologi som låter jägare se bytet baserat på dess värmesignatur, oberoende av omgivande ljusförhållanden. Genom att detektera temperaturskillnader mellan djuret och dess omgivning, ger dessa kikare en distinkt bild av bytet, även i totalt mörker eller tätt undervegetation. Att välja rätt värmekikare innebär att ta hänsyn till faktorer som upplösning, synfält och batteritid, för att säkerställa optimal prestanda under jaktsituationer.

Så bedriver du jakt med värmekikare

Att bedriva jakt med värmekikare förändrar spelreglerna. Värmekikaren detekterar bytets värmesignatur, vilket möjliggör identifiering även i mörker eller tät vegetation. För effektiv jakt, börja med att scouta området i skymning eller gryning då många djur är aktiva. Använd kikarens zoom för att bestämma avstånd och rörelseriktning. Kom ihåg att alltid jaga etiskt: använd värmekikaren som ett hjälpmedel för att undvika skadeskjutning och respektera jaktsäsonger och -regler. Det är t.ex. många djur du inte får jaga på natten.

Vanliga frågor om värmekikare

Vanliga frågor om värmekikare täcker ofta områden som funktionsprincip, användningsområden och prissättning. Många undrar hur tekniken kan detektera värme även i totalt mörker eller genom hinder som rök. Andra frågor kretsar kring batterilivslängd, kikarens räckvidd och skillnaden mellan en värmekikare och en nattkikare. Dessutom är frågor om underhåll och hållbarhet samt bästa modeller för specifika användningsområden, som jakt eller säkerhet, också vanligt förekommande.

Får man använda handhållen termisk kikare vid jakt?

Man får använda termisk handhållen kikare vid all typ utav jakt under dygnets samtliga timmar, förutsatt att det vilt du jagar är lovligt att jaga vid den givna tidpunkten.

Hur fungerar en termisk kikare?

En termisk kikare upptäcker infraröd strålning, oftast värme, som objekt avger. Genom att omvandla denna strålning till en bild kan användaren se temperaturskillnader i mörker eller dagsljus.

Hur fungerar en mörkerkikare

En mörkerkikare förstärker det befintliga omgivningsljuset, som stjärnor eller månsken, för att skapa en ljusare bild. De använder oftast bildförstärkarrör för att visa bilden för användaren.

Vad är en värmekikare?

En värmekikare detekterar infraröd strålning, oftast värme, som utsänds av objekt. Den omvandlar detta till en synlig bild, vilket gör det möjligt att se temperaturskillnader i mörker. En termisk kikare är en värmekikare.

Vilken värmekikare skall jag köpa?

Val av värmekikare beror mycket på dina egna preferenser. Beroende på hur du skall jaga, vilka avstånd du skall mäta på och under vilka väderförhållanden kan vara avgörande för valet av modell. Tänk även på parametrar som förstoring, IR, bildkvalitet och batteritid.

Värmekikare, även kända som termiska kikare, fungerar genom att upptäcka infraröd strålning, oftast värme, som alla objekt avger. Till skillnad från traditionella kikare eller nattkikare, kan värmekikare fungera i totalt mörker eftersom de inte är beroende av ljus. De är särskilt användbara inom områden som jakt, räddningstjänst och säkerhet. Vid val av värmekikare bör man beakta dess upplösning, räckvidd, batterilivslängd och bildbehandlingstekniker. Priset kan variera kraftigt beroende på kikarens kvalitet och funktioner. Det är också viktigt att tänka på lagstiftningen, eftersom vissa avancerade modeller kan ha restriktioner i vissa länder.

Därför kan du lita på vårt test av värmekikare

Vårt team av experter har lagt ner många timmars av praktiska tester för att säkerställa att våra rekommendationer uppfyller de högsta standarderna. Vi har tagit hänsyn till allt från optisk prestanda, byggkvalitet, användarvänlighet till pris för att ge en helhetsbild av varje produkt.

Objektiva i vår bedömning

Vi strävar efter att vara helt opartiska i vår granskning. Varje kikare har utvärderats baserat på dess prestanda och egenskaper snarare än varumärkesnamn eller marknadsföringskrav. Våra tester är designade för att ge läsaren en ärlig och opartisk översikt över varje produkts styrkor och svagheter.

Oberoende och transparenta

Vi är stolta över att vara oberoende och tar inte emot någon form av sponsring eller påtryckningar från tillverkare. Vårt primära mål är att ge konsumenterna den information de behöver för att göra ett välgrundat beslut. Alla våra resultat, metoder och kriterier presenteras öppet, så att du kan förstå och lita på processen bakom våra rekommendationer.