Vapenskåp

Vapenskåp

Vapenskåp är en absolut nödvändighet för jägare. I vapenskåpet skall du alltid förvara dina vapen när de ej används. Det finns olika typer av vapenskåp för gevär, pistol och ammunition. Här nedan kommer vi primärt recensera vapenskåp för jakt.

Det är viktigt att du köper ett godkänt vapenskåp, ett som passar för dina ändamål samt att du fäster det korrekt. Polisen reglerar hur vapenskåp skall hanteras och hur vapen skall förvaras. Se därför till att läsa på ordentligt själv innan du gör ditt val. Nedan text är endast ämnad som inspiration och ämnar inte vara heltäckande.

Så jämför vi alla godkända vapenskåp

När vi jämför de olika vapenskåpen så analyserar vi dem efter följande kriterier:

 • Cerifiering
 • Vikt
 • Dimensioner
 • Antal vapen
 • Lås
 • Innehåll

Bäst vapenskåp 2023

Efter att noggrant gått igenom samtliga vapenskåp ämnat för jakt på den svenska marknaden och analyserat dem efter vår kriterielista, så har vi kommit fram till nedan rangordning på vapenskåp. Vi har även lagt in rekommendationer för vilken typ av jägare som de olika vapenskåpen kan passa för.

Nor-Lyx HL5

Nor-Lyx HL5

1. Bäst i test vapenskåp – Small

Det perfekta vapenskåpet för dig som är nyutexaminerad jägare. Om står i begrepp att köpa ditt första vapenskåp, är Nor-Lyx HL5 ett utmärkt och kostnadseffektivt alternativ.

Vapenskåpet, som är speciellt utformat för nyblivna jägare, är enkelt i sin design men ändå tillräckligt rymligt för att rymma de flesta av dina behov. Det är ett utmärkt val för dem som precis börjat sin jaktresa. Skåpet väger mindre än 150 kg och måste därför fästas i golv eller vägg.

Nor-Lyx HL12

Nor-Lyx HL12

2. Bäst i test vapenskåp – Medium

Nor-Lyx HL12 vapenskåp är ett av de mest populära valen på marknaden. Dess popularitet är inte särskilt förvånande då vapenskåpet är både förhållandevis billigt och samtidigt passar både en nyeaminerad jägare såväl som den erfarne. Skåpet är mellanstort och har plats för 8-14 vapen.

Detta vapenskåp mer än tillräckligt med utrymme för den genomsnittliga jägaren. Vikten på skåpet, som väger in på 150 kilo, betyder att det inte krävs någon förankring, även om det alltid rekommenderas att man bultar fast det för att garantera extra säkerhet.

Nor-Lyx HL2000+ SSL

Nor-Lyx HL2000+ SSL

3. Bäst i test vapenskåp – Large

Denna modell av vapenskåp är utmärkt lämpad för en familj av jägare, tack vare sin generösa storlek. Med plats för hela 20 vapen, finns det gott om utrymme för alla familiemedlemmars utrustning.

En annan fördel med detta skåp är dess betydande vikt på 250 kilo, vilket innebär att det inte nödvändigtvis behöver förankras, även om det alltid är tillrådligt för extra säkerhet.

Scandinavian Safe SP 66

Scandinavian Safe SP 66

4. Bäst i test vapenskåp – small/medium

Denna eleganta vapenskåpmodell har utrymme för upp till sex gevär. Detta skåp är mycket lätt och väger endast 93 kg i sitt basutförande, vilket gör att det är förhållandevis lätt att flytta med sig.

Notera dock att detta även innebär att skåpet måste förankras i marken. Fyra skruvhål i bottenplattan möjliggör enkel montering. För att förse skåpet med ytterligare flexibilitet, finns det möjlighet att välja mellan ett traditionellt nyckellås eller ett mer modernt elektroniskt kodlås.

Scandinavian Safe SP 99

Scandinavian Safe SP 99

5. Bäst i test vapenskåp – large

Denna modell representerar ett av de mest omfångsrika vapenskåpen på marknaden. Med en robust vikt på 200 kilo elimineras kravet på att förankra skåpet, även om förankringshål finns förberett ifall du föredrar extra säkerhet.

Skåpet kan rymmer upp till 20 gevär, vilket ger en betydande lagringskapacitet. Dessutom kan du skräddarsy såväl inredning som låsmekanism efter dina egna preferenser.

Scandinavian Safe SP 88

Scandinavian Safe SP 88

6. Bäst i test vapenskåp – Medium

Denna modell representerar ett av de mest omfångsrika vapenskåpen på marknaden. Med en robust vikt på 200 kilo elimineras kravet på att förankra skåpet, även om förankringshål finns förberett ifall du föredrar extra säkerhet.

Skåpet kan rymmer upp till 20 gevär, vilket ger en betydande lagringskapacitet. Dessutom kan du skräddarsy såväl inredning som låsmekanism efter dina egna preferenser.

Nor-Lyx HL500-20

Nor-Lyx HL500-20

7. Bäst i test vapenskåp – pistol

Detta vapenskåp är ett utmärkt val för dig som behöver förvara pistoler. Oavsett om det är din grytpistol eller skyttepistol du skall förvara så är Norlyx HL 500-20 ett utmärkt skåp för dig. Med förberedda hål är skåpet lätt att förankra för ökad säkerhet.

Dess kompakta dimensioner gör det enkelt att hitta en passande plats för skåpet i ditt hem eller på din arbetsplats. Naturligtvis uppfyller skåpet alla krav, som bekräftas av dess SSF 3492-certifiering.

Detta bör du tänka på innan du köper ett vapenskåp

När det kommer till att investera i ett vapenskåp för jakt finns det flera viktiga aspekter att ta hänsyn till. Att göra en noggrann utvärdering före köp garanterar inte bara att du får mest möjliga värde för pengarna, utan också att du uppfyller lagkrav och säkerställer att den passar ditt hem och din användning av vapenskåpet.

För det första, överväg storleken på vapenskåpet. Hur många vapen har du för närvarande och förväntar du dig att din samling kommer att växa i framtiden? Vapenskåpen finns i olika storlekar, från mindre enheter designade för en handfull vapen till stora skåp som kan rymma upp till 20 gevär. Att välja ett skåp som kan rymma ditt nuvarande och framtida behov är en klok investering.

För det andra, se till att ditt vapenskåp är certifierat. I Sverige måste vapenskåp uppfylla vissa standarder, som SS3492. Certifiering garanterar att skåpet har testats och uppfyller minimikraven för att säkert förvara vapen.

Vapenskåp

För det tredje, överväg vilken typ av lås som bäst passar dina behov. Vissa föredrar traditionella nyckellås, medan andra väljer mer moderna elektroniska kodlås. Det finns inget rätt eller fel svar här; det handlar om personlig preferens och vad du känner dig mest bekväm med.

Slutligen, tänk på var skåpet kommer att placeras. Ett vapenskåp bör förankras för att förhindra att det blir stulet, så se till att du har ett lämpligt utrymme i ditt hem för detta.

Att köpa ett vapenskåp för jakt är en viktig investering. Genom att noggrant överväga dina behov och alternativ, kan du hitta den perfekta lösningen för att hålla dina vapen säkra och skyddade.

En annan mycket viktig aspekt att ha i åtanke är att:

När du köper ett vapen så måste du ansöka om vapenlicens hos polisen. När du gör denna vapenlicensansökan så måste du kunna intyga att du innehar ett godkänt vapenskåp. Se därför till att köpa vapenskåpet INNAN du köper ditt första vapen.

Bäst vapenskåp topp 7

Nedan finner du en sammanfattning av bäst i test vapenskåp topp 7

 1. Nor-Lyx HL5 – Bästa skåpet för nybörjaren
 2. HL12 – Bästa mellanskåpet
 3. L2000+ SSL – Bästa stora skåpet
 4. Scandinavian Safe SP 66 – Bästa lilla skåpet
 5. Scandinavian Safe SP 99 – Rymligt med mycket hyllor
 6. Scandinavian Safe SP 88 – Mellanskåp med bra förvaring
 7. HL500-20 – Bästa pistolskåpet

Vår testvinnare

Vapenskåp krav

Det finns flera krav på vapenskåp i Sverige. Dels måste själva skåpet i sig vara klassat enligt SSF 3492. Skåpet bör även vara certifierade enligt SS3880, vilket är ett krav för vapenförvaring i Sverige.

Glöm inte bort att det är du som kravställer vilket vapenskåp som passar dig. Börja därför med att fundera på vad just du är ute efter. Vissa vapenskåp kan ta många vapen, andra har bra förvaring av ammunition och ett annat har istället ett brandskyddat förvaringskåp för dokument.

Vapenskåp 150 kg

Många undrar ”varför ett vapenskåp måste väga 150 kg?” – Det måste det inte!

150-kilosregeln gäller som distinktion mellan när ett vapenskåp behöver förankras i mark/vägg eller ej. Väger skåpet mindre än 150kg så måste det förankras, vanligen genom att bulta fast det i golvet. Väger skåpet däremot mer än 150kr så behöver det ej fästas i sin omgivning. Detta då skåpet är så pass tungt att stöldrisken är mycket liten. Få personer bär med lätthet iväg ett skåp på över 150 kg, ens om man är två.

Klassning vapenskåp

Skåpet är certifierat enligt SSF3492 och godkänt för 20 poäng, vilket innebär att det kan lagra en kombination av vapen som uppgår till 20 poäng – med varje gevär värderat till 1 poäng och varje pistol till 2 poäng. I praktiken innebär det att skåpet kan rymma antingen 20 gevär eller 10 pistoler.

Alla godkända säkerhetsskåp / vapenskåp är godkända och klassade i Sverige enligt Säkerhetsskåp SSF 3492. De bör även vara certifierade enligt SS3880, vilket är ett krav för vapenförvaring i Sverige.

Det fanns tidigare även en annan, äldre certifiering, som hette SS 3492.

Säkerhet vapenskåp

Den som äger vapen har en skyldighet att för sin egen och (lika viktigt) andras säkerhet förvara vapnen på ett säkert sätt. Ta alltid säkerheten kring vapen och vapenhantering på största allvar. Till att börja med skall du alltid ha ett godkänt skåp. Detta har du garanterat om du köper ett skåp med klassningen ”SS 3492” eller nya benämningen ”SSF 3492”.

Vem får äga ett vapenskåp?

Vem som helst får äga ett vapenskåp eller ett säkerhetsskåp. Däremot får inte vem som helst äga vapen. Du måste äga ett godkänt, klassat, vapenskåp för att få erhålla en vapenlicens.

Vapenskåp kodlås

Säkerhet är a och o när man väljer ett vapenskåp. En betydande del av denna säkerhet kommer från låsningssystemet. Kodlås har blivit ett alltmer populärt val för vapenskåp på grund av dess bekvämlighet, säkerhet och tekniska fördelar.

Fördelarna med kodlås till vapenskåp

För det första är kodlås otroligt bekväma. Till skillnad från traditionella nyckellås, kräver de inte att du håller reda på en fysisk nyckel. Detta minskar risken för att nyckeln går förlorad eller stjäls. Dessutom kan du ändra koden på ditt skåp när du vill, vilket gör det lättare att upprätthålla säkerheten om du tror att din kod har blivit komprometterad.

För det andra erbjuder kodlås en hög säkerhetsnivå. Många moderna kodlås använder avancerade krypteringsmetoder som gör dem mycket svåra att hacka. Dessutom är det svårt att tvinga upp ett kodlås, vilket ger extra skydd mot inbrott.

Slutligen är kodlås en modern teknologi som fortsätter att utvecklas. Det finns nu kodlås som kan kopplas till smartphones, vilket ger ännu mer kontroll och anpassningsförmåga. Några modeller kan till och med skicka aviseringar om någon försöker få tillgång till skåpet, sk. inbrottslarm.

Att ha ett kodlås på ditt vapenskåp ger dig bekvämlighet, robust säkerhet och möjligheten att anpassa ditt lås på ett sätt som traditionella nyckellås helt enkelt inte kan matcha. Om du letar efter en modern, säker och pålitlig låslösning för ditt vapenskåp, är kodlås definitivt värt att överväga.

En uppenbar nackdel är såklart att du kan glömma koden. Detta går dock oftast att lösa om du kontaktar skåpleverantören.

Vapenskåp nyckel

Nyckellås har länge varit det traditionella valet för vapenskåp och fortsätter att vara ett pålitligt alternativ för många vapenägare av flera anledningar.

Nyckellås är bevisat robusta och tillförlitliga. De har varit normen inom låsindustrin i decennier och deras tålighet och hållbarhet är väl dokumenterad. De kan stå emot frestelsen från fysiska försök till intrång, vilket ger en extra nivå av säkerhet.

Nyckellås kräver heller ingen strömkälla för att fungera, till skillnad från elektroniska eller kodlås. Detta innebär att du alltid har tillgång till dina vapen, oavsett om det finns en strömavbrott eller batteriet på ett elektroniskt lås tar slut.

Dessutom är nyckellås ofta mindre komplicerade att använda än deras elektroniska motsvarigheter. Det finns inga koder att komma ihåg eller komplicerade procedurer att följa. Du behöver bara nyckeln för att låsa upp och låsa skåpet.

Slutligen ger nyckellås en visuell försäkran om säkerheten. När en nyckel har vänts och tagits ur låset, vet du att ditt vapenskåp är säkert låst.

Även om det finns många moderna låslösningar tillgängliga idag, förblir nyckellås ett trovärdigt och säkert alternativ för att säkra ditt vapenskåp. De erbjuder robusthet, tillförlitlighet och enkelhet, vilket gör dem till ett idealiskt val för många vapenägare.

Vapenskåp

Andra typer av vapenskåp

De flesta vapenskåp är stående vapenskåp, ämnade att ha i hemmet. Men det finns även andra typer av vapenskåp som inte är lika vanliga. Det finns t.ex. liggande vapenskåp, hängande vapenskåp samt t.o.m. hela vapenrum. Dessa kan du finna i t.ex. vapenaffärer och måste klassas särskilt, men mycket höga krav.

Billiga vapenskåp

För vapenägare som söker en kostnadseffektiv lösning för säker vapenförvaring, finns det flera billiga vapenskåp tillgängliga på marknaden. Även om de kan vara mer överkomliga, är det viktigt att dessa vapenskåp fortfarande uppfyller nödvändiga säkerhetskrav och standarder.

Så fungerar ett vapenskåp

Ett vapenskåp är designat för att säkert förvara vapen och skydda dem från obehörig åtkomst och skada. Skåpen är oftast tillverkade av tjockt stål och kommer med olika låsmekanismer, som nyckellås eller kodlås. Inuti skåpet finns vanligtvis skumfodrade hållare för att skydda vapnen från repor.

En del skåp har även plats för ammunition och tillbehör. Vapenskåpen måste följa specifika säkerhetsstandarder och viktkrav för att kunna stå utan förankring. Det är alltid bäst att förankra skåpet för extra säkerhet, oavsett dess vikt.

Vapenskåp ammunition

Det är vanligt förekommande att man hör att ammunition måste förvaras i vapenskåp, detta stämmer inte. Ammunition skall förvaras i ett låst utrymme i hemmet. Se nedan för distinktion ur lagen:

Så förvarar du ammunition

Förvaring av ammunition regleras i lagen, som säger att: Ammunition skall förvaras ”under säkert lås eller på något annat lika betryggande sätt”. Detta innebär i praktiken att ammunitionen ska förvaras i bostaden eller i ett utrymme som garage eller dylikt som är hopbyggt med bostaden och har en inre dörr till bostaden. Något krav på att ammunitionen ska förvaras i godkänt säkerhetsskåp finns alltså per definition inte.

Vanliga frågor om vapenskåp

Det är ofta vanligt att man inte vet exakt vilket vapenskåp man skall köpa och att man inte vet vilket som är bäst anpassat för just sina egna behov. Vi har därför samlat några av de vanligaste frågorna nedan.

Vilket vapenskåp?

Att välja ett vapenskåp är inte alltid lätt, det är en förhållandevis dyr men nödvändig investering för dig som jägare och ofta är det nya jägare som köper sitt första vapenskåp. Det viktigaste är att du väljer ett godkänt vapenskåp som passar dig. Läs vår vapenskåpsguide ovan för att finna det vapenskåp som passar just dina behov bäst.

Hur många vapen i vapenskåpet?

Hur många vapen du får förvara i ditt vapenskåp beror helt och hållet på vilka vapen du äger. Alla skjutvapen har nämligen olika poäng:

 • Gevär = 1 poäng
 • Pistol = 2 poäng
 • Automatvapen = 4 poäng

Samtliga säkerhets- och vapenskåp är godkända för 20 poäng, vilket innebär att du exempelvis kan förvara upp till fem automatvapen, tio pistoler eller tjugo gevär i dessa skåp. Självklart går det även bra att förvara en kombination av olika vapen, förutsatt maxgränsen om 20 poäng inte överskrids.

Detsamma gäller för äldre skåp som är certifierade enligt SS 3492, vilket är den gamla benämningen på denna norm.

Hur mycket måste ett vapenskåp väga?

Ett vapenskåp måste väga över 150 kilo för att få stå utan förankring. Alla vapenskåp under 150 kilo behöver förankras eller bultas fast i marken eller i väggen. Detta för att det inte skall gå att på ett enkelt sätt flytta eller stjäla skåpet.

Vilket vapenskåp ska man köpa?

Man ska köpa ett vapenskåp som passar sina behov mest. Det beror dels på hur många vapen man har, men självklart även på hur mycket plats det får ta. På vår sida kan ni läsa om de bästa vapenskåpen som man kan köpa.

Hur bultar man fast ett vapenskåp?

Ett vapenskåp som inte väger 150 kg skall alltid bultas fast. Oftast ingår bultar och instruktioner för montering i ditt skåp när du köper det. Skåpet skall i regel fästas i väggen eller i golvet.

Ansvar vapenskåp

Ett vapenskåp är en kritisk del av ansvarsfullt vapenägande och ett lagkrav för dig som innehar vapen. Det skyddar inte bara dina vapen från stöld och skada, utan också från obehörig åtkomst, inklusive barn. Som vapenägare är det ditt ansvar att säkra dina vapen på ett säkert sätt.

Detta inkluderar att välja ett kvalitetsskåp som uppfyller alla lagkrav och säkerhetsstandarder, och att alltid hålla det låst. Dessutom bör du regelbundet uppdatera säkerhetsfunktioner som koder, och ha en plan för säker förvaring av eventuella nycklar. Säker förvaring av vapen är ett centralt ansvar för alla vapenägare.

Sammanfattning

Tänk noga igenom vilken typ av vapenskåp du behöver. Anpassa därefter ditt inköp av vapenskåp så att det passar just dina förutsättningar, så som; antal vapen, tillbehör, mått, vikt m.m. Se även till att köpa ett godkänt och klassat vapenskåp och om det väger minder än 150 kg; förankra det ordentligt i mark eller vägg.