Värmeväst

Värmeväst

Värmevästen är ett givet jaktplagg för den frusne jägaren. Har du stått länge på pass i bitande kyla så vet du att det inte tar lång tid innan du har svårt att inte börja skaka. Med en gedigen värmeväst slipper du kylan och kan fokusera fullt ut på jakten.

I detta test har vi undersökt ett stort antal värmevästar och plockat ut de 8 bästa i olika kategorier. De flesta värmevästar är unisex, dvs. både män och kvinnor kan använda samma, men det finns även ett fåtal som är anpassade specifikt för kvinnor.

Så jämför vi alla värmevästar

När vi jämför de olika värmevästarna så analyserar vi dem efter följande kriterier:

 • Antal värmezoner
 • Antal värmenivåer
 • Material
 • Batteri
 • Batterilängd
 • Innehåll

Bäst värmeväst 2023

Efter att noggrant gått igenom samtliga värmevästar ämnat för jakt på den svenska marknaden och analyserat dem efter ovan kriterielista, har vi kommit fram till nedan rangordning på värmevästarna. Vi har även lagt in rekommendationer för vilken typ av jägare som de olika västarna kan passa för.

Härkila Heat Värmeväst

Härkila Heat Värmeväst

1. Bäst i test värmeväst

Denna väst kniper förstaplatsen både när det gäller design, och komfort, dock inte värme. Härkila Heat värmeväst är det ultimata valet för dig som söker en snygg och bekväm värmeväst under kalla dagar. Denna avancerade värmeväst är tillverkad av lättviktsmaterial med ett unikt stretchmembran i sidorna, vilket ger maximal komfort när du rör på dig. Den inre designen inkluderar ett värmereflekterande foder, vilket minimerar värmeförlust samtidigt som det optimerar värmemembranens effektivitet. Särskilt noterbart är dess mjuka fleece-foder i den högra kragen och strategiskt placerade värmemembran i områden mest känsliga för kyla, som ländryggen.

Pinewood Värmeväst Ultra Body-Heat

Pinewood Värmeväst Ultra Body-Heat

2. Bäst i test värmeväst

Härkila Heat-väst är vinnaren i vårt bäst i test för värmevästar i kategorin värme. Ingen annan väst slår denna i värmbevaring. Denna sportiga värmeväst, designad för både herrar och damer, kombinerar stil med funktion och hög kvalitet. Den är lätt vadderad och innehåller vår senaste teknologi, Pinewood Ultra Body-Heat, vilken ger en ytterligare värmebevarande effekt på upp till 25%. Integrerad i västen är fyra mjuka infravärmepaneler med slingor skapade av högkvalitativ kolfiber, säkerställande en jämn värmefördelning.

Värmeväst Pumori Comfort Heat Extreme

Värmeväst Pumori Comfort Heat Extreme

3. Bäst i test värmeväst

Pumori comfort kommer numera med orange dragkedja. LED indikator och kontroll på vänster bröst som är ställbar i 3 nivåer för maximal värmekomfort.

Har du någonsin känt dig så kall att du skakar, övervägt att avsluta dagen tidigt eller önskat att du kunde kliva av skidliften mitt i åkturen? Kanske har du stått i kylan som åskådare vid vintersportevenemang, eller jobbar du utomhus under vintermånaderna? Eller är du bara någon som känner kylan lite extra, oavsett årstid? Svaret på dina kyliga bekymmer är en batteridriven värmeväst.

Alpenheat fire-fleece Värmeväst

Alpenheat fire-fleece Värmeväst

4. Bäst i test värmeväst

Alpenheat Fire värmejacka är en idealisk följeslagare för dem som älskar utomhusaktiviteter under kalla förhållanden. Med sina fem unika värmenivåer och avancerat värmecellsystem, vilket innefattar bio-thermal-fibrer placerade strategiskt i ryggområdet, erbjuder denna jacka en optimal värmeupplevelse. De tunna och flexibla bio-thermal-fibrerna gör att de syntetiska värmecellerna smidigt integreras i designen, vilket gör jackan bekväm att bära. Den smidiga appen gör denna värmeväst unik. Appen behöver endast användas vid installation.

Avignon Värmeväst tunn V-ringad

Avignon Värmeväst tunn V-ringad

5. Bäst i test värmeväst

För dig som söker en högpresterande värmeväst är denna V-ringade modell designad för ultimat komfort och värme. Tillverkad i elastisk spandex, är västen kroppsnära och har fem strategiskt placerade värmefält: två på framsidan, ett på övre ryggen och ytterligare två på nedre delen av ryggen. Vad som verkligen gör denna värmeväst unik är dess innovativa foder, där magnetiska partiklar integreras i trådarna. Denna teknik garanterar en jämn värmespridning från de områden som aktiveras med hjälp av en Powerbank.

Härkila Clim8 Insulated Värmeväst

Härkila Clim8 Insulated Värmeväst

6. Bäst i test värmeväst

Härkila clim8 isolerade värmeväst är den ultimata lösningen för jägare och utomhusentusiaster som vill hålla sig varma på de kallaste dagarna. Denna avancerade värmeväst integrerar en smart elektronisk värmefunktion som dynamiskt anpassar sig till väderförhållandena, bärarens aktivitetsnivå och individuella värmeinställningar.

Therm-IC Heated Vest Women

Therm-IC Heated Vest Women

7. Bäst i test värmeväst – Bäst för kvinnor

Therm-ic’s Women’s Power Heated Vest är en innovativ väst utrustad med ett avancerat värmesystem. Denna väst har 5 strategiskt placerade uppvärmningszoner, vilket säkerställer en konstant och väl fördelad värme över hela kroppen. Trots dess avancerade funktioner, är västen otroligt lätt och slimmat designad, vilket gör den idealisk att bära under andra plagg.

Vartorp Hunting Värmeväst från Nordic Hawk

Vartorp Hunting Värmeväst från Nordic Hawk

8. Bäst i test värmeväst

När kylan sätter in och du söker en lösning för att hålla dig varm under dina utomhusaktiviteter, kan Vartorp Hunting Heat Vest från Nordic Hawk vara det perfekta svaret. Den här premium värmevästen, skräddarsydd för både damer och herrar, är inte bara en modeuttryck utan också en funktionsrik investering för den moderna jägaren.

Detta bör du tänka på innan du köper en värmeväst

Värmvästar har blivit alltmer populära under de senaste åren, speciellt bland dem som älskar utomhusaktiviteter eller bor i kallare klimat. De är designade för att ge en behaglig och konstant värme, vilket hjälper till att hålla kroppstemperaturen stabil under kalla förhållanden. Men innan du gör ditt köp finns det några viktiga aspekter att överväga.

 1. Ändamål och användning: Fråga dig själv var och när du kommer att använda värmvästen mest. Är det för vintersport, vandring, jakt eller bara för vardagsbruk under kalla dagar? Olika modeller är designade för olika ändamål, och det är viktigt att välja en väst som bäst uppfyller dina specifika behov.
 2. Batterilivslängd: Det är en av de viktigaste faktorerna att beakta. Se till att kontrollera hur länge batteriet varar på en full laddning, och hur lång tid det tar att ladda upp det igen. För längre utflykter i kylan kan det vara värdefullt med en väst som har längre batteritid.
 3. Värmeelement och inställningar: Kolla var värmepanelerna är placerade. Föredrar du värme i specifika områden som rygg, bröst eller midja? Se också till att västen har flera värmeinställningar, så att du kan anpassa värmen efter behov.
 4. Material och komfort: Värmvästar finns i olika material som fleece, dun eller syntetiska material. Det är viktigt att västen är bekväm att bära, andas väl och samtidigt är isolerande.
 5. Pris och tillbehör: Som tidigare nämnts, kan priset på en värmväst vara vilseledande. Det kan hända att ett billigare pris inte inkluderar viktiga komponenter som batteri eller laddare. Jämför därför alltid vad som ingår i priset.
 6. Tvättråd: Eftersom det handlar om elektronik, är det viktigt att veta hur man bäst sköter om sin värmväst. Flera modeller kan tvättas i maskin, men det är alltid viktigt att följa tvättråden noggrant.

Sammanfattningsvis, att investera i en värmväst kan vara en gamechanger under kallare månader. Genom att ta hänsyn till ovanstående punkter kan du hitta den perfekta västen för dina behov och säkerställa att den tjänar dig väl under många år framöver.

Bästa värmevästar topp 8

Nedan finner du en sammanfattning av bäst i test värmevästar topp 8

 1. Härkila Heat värmeväst
 2. Pinewood Värmeväst Ultra Body-Heat
 3. Värmeväst Pumori Comfort Heat Extreme
 4. Alpenheat fire-fleece Värmeväst
 5. Avignon Värmeväst tunn V-ringad
 6. Härkila Clim8 Insulated Värmeväst
 7. Therm-IC Heated Vest Women
 8. Vartorp Hunting Värmeväst från Nordic Hawk

Vår testvinnare

Värmeväst herr

De flesta värmevästarna är anpassade för män. Av västarna i detta test är 7 av 8 lämpade för både män och kvinnor och en är lämpad för enbart dam.

Värmeväst dam

Det säljs nästan dubbelt så många värmevästar till kvinnor än till män, detta trots att män generellt är överrepresenterade inom jakt och friluftsliv, även om andelen kvinnor är ökande.

Värmevästar för damer har generellt en anna skärning och är bättre anpassade för den kvinnliga figurformen.

Elektrisk värmeväst

En elektrisk värmeväst är en innovativ lösning för dem som söker extra värme under kyliga förhållanden. Västen är utrustad med inbyggda värmeelement som drivs av ett uppladdningsbart batteri. Genom en enkel knapptryckning kan användaren justera värmens intensitet efter behov. Vissa värmevästar har även app-funktion för att reglera värmen. Denna teknik är särskilt populär bland utomhusentusiaster och jägare. Elektriska värmevästar ger inte bara komfort, utan kan också minska risken för kroppskyla.

Batteri värmeväst

Batterikällor till värmevästar varierar för att uppfylla olika behov och användningsförhållanden. Vissa värmevästar har inbyggda batterier, medans andra har externa batterikällor och s.k. ”powerbanks”.

Litiumjonbatterier är vanliga tack vare deras långa livslängd och höga energitäthet. NiMH (Nickel-metallhydrid) är ett annat alternativ, känt för sin hållbarhet och snabb laddning. Vissa västar använder standard AA eller AAA-batterier, vilket ger flexibilitet när man är på resande fot. Nyligen har även solcellsdrivna batteripack blivit populära för hållbarhet och förlängd användningstid utomhus.

Powerbank till värmeväst

Powerbanks till värmevästar har revolutionerat hur vi håller oss varma i kyliga miljöer. Dessa bärbara energilagringsenheter laddar värmeelementen i västarna, vilket ger en varaktig och justerbar värme. Många powerbanks är utformade för att vara kompakta och lätta, vilket gör dem idealiska för rörlighet. Utöver att värma västen kan vissa powerbanks även ladda andra elektroniska enheter, vilket ger en mångsidighet som är särskilt användbar under långa utflykter.

Hur ska jag ladda min värmeväst?

Hur du laddar upp din värmeväst beror på vilken typ av batteri och laddningsanordning din väst har. Vissa västar har inbyggda batterier och då finns det oftast en sladd i en av fickorna, alt. att en extern sladd kopplas in. Har du en powebank så laddas denna separat. Det finns även värmevästar som drivs av vanliga AA eller AAA batterier. Dessa kan vara uppladdningsbara eller ej, det står på batteriet.

Fördelarna med värmeväst

Värmevästar har blivit alltmer populära på grund av de många fördelarna de erbjuder, speciellt under kallare månader eller i kyliga miljöer:

 1. Målriktad värme: Till skillnad från större värmekläder fokuserar värmevästar specifikt på kroppens kärna, vilket hjälper till att hålla hela kroppen varm genom att skydda dess mest vitala delar.
 2. Flexibilitet: Värmevästar kan enkelt bäras under andra kläder, vilket ger användaren möjlighet att anpassa sig efter väderförändringar utan att behöva byta hela sin outfit.
 3. Energieffektivitet: De flesta värmevästar drivs av uppladdningsbara batterier, vilket innebär att de kan erbjuda varaktig värme under flera timmar på en enda laddning.
 4. Mångsidighet: Värmevästar är inte bara för vinteraktiviteter. De är idealiska för en rad olika situationer, från utomhusevenemang till arbete i kyliga arbetsmiljöer.
 5. Ökad rörelsefrihet: Värmevästar erbjuder värme utan bulkighet, vilket gör det enklare för användaren att röra sig fritt och utföra aktiviteter utan begränsningar.
 6. Justerbar temperatur: Många moderna värmevästar kommer med justerbara värmelägen, vilket gör det möjligt för användaren att välja den önskade värmenivån.
 7. Hälsobeneficier: Förutom att hålla dig varm kan jämn kroppstemperatur hjälpa till att minska muskelspänningar och öka blodcirkulationen, vilket kan vara fördelaktigt efter fysisk aktivitet.

Billig värmeväst

Billiga värmevästar har vuxit i popularitet tack vare att dem finns att köpa i många lågvarupridkedjor samt såklart på grund utav den billiga prislappen.

Fördelar:

 1. Pris: Det mest uppenbara – de är ekonomiskt överkomliga.
 2. Tillgänglighet: Ofta lättillgängliga i de flesta större varuhus eller onlinebutiker. Gör att fler har möjlighet att testa på.

Nackdelar:

 1. Kvalitet: Billigare material används ofta, vilket kan påverka produktens livslängd och komfort.
 2. Batterilivslängd: Kan ha kortare driftstid jämfört med dyrare alternativ.
 3. Värmeintensitet: Kan sakna effektiviteten och konsistensen i värmeutsläpp som finns i premiumvästar.
 4. Säkerhet: Risk för felaktig elektronik eller konstruktion som kan leda till säkerhetsproblem.

Medan billiga värmevästar kan vara skönt för plånboken, så är det sällan ett val som står sig i skogen. Det är med andra ord viktigt att noggrant väga kostnaden mot kvaliteten och eventuella kompromisser i prestanda och säkerhet.

Värmeväst

Andra typer av värmekläder

Utöver värmevästar finns det en mängd andra värmekläder designade för att hålla oss varma i kalla förhållanden. Värmejackor är populära och följer samma princip som värmevästar, men erbjuder fullständig täckning för överkroppen, inklusive armar. Värmehandskar är ett annat oumbärligt tillbehör, särskilt för dem som ägnar sig åt jakt och friluftsliv; de håller händerna varma och skyddar mot frostskador. För fotkomfort erbjuder värmesockor och värmekuddar en lösning på de kallaste dagarna. Det finns även värmehattar och värmehuvudband för att behålla värmen i huvudområdet. Vissa av dessa kläder drivs av uppladdningsbara batterier medan andra kan vara utrustade med engångsvärmeplattor.

Vanliga tillverkare av värmevästar

De främsta leverantörerna av värmevästar i Sverige är:

 • Härkila
 • Pinwood
 • Nevercold
 • Aspen
 • Bucken
 • Milwaukee
 • Nordic Hawk
 • Therm-IC

Så fungerar en värmeväst

En värmeväst är ett innovativt klädesplagg designat för att generera och bibehålla värme, speciellt under kalla förhållanden. Västen är utrustad med inbyggda värmeelement, oftast i form av tunna, flexibla paneler placerade på strategiska områden, som rygg och bröst. Dessa element drivs av ett batteri, ofta uppladdningsbart, som är säkert inkopplat till västen.

När västen är påslagen skickar batteriet ström genom värmeelementen, vilket i sin tur producerar värme genom resistans. Användaren kan ofta justera värmenivåerna via en kontrollenhet eller en app, vilket gör det möjligt att anpassa värmen efter behov och omgivande temperatur.

Materialet i värmevästen är vanligtvis valt för att inte bara vara bekvämt och flexibelt, utan också för att effektivt behålla och fördela den genererade värmen över användarens kropp. Genom att hålla kärnområdet varmt hjälper värmevästen till att hålla hela kroppen varm, vilket gör det till ett idealiskt redskap för utomhusaktiviteter eller kyliga dagar.

Hållbarhet värmeväst

Värmevästar blir ofta sämre med tiden. Detta beror främst på batteriets egenskaper och även hur du förvarar din väst. Om du tvättar den ofta ökar även detta risken för kabelbrott. För att batteriet skall hålla så länge som möjligt är det bra att ladda upp det regelbundet och inte bara två gånger i januari och sedan låta det ligga i ett år. Har du en powerbank kan ett byte av batterikälla troligen göra underverk för batteritiden efter ett par år.

Så utnyttjar du din värmeväst maximalt

Värmevästar drar ganska mycket ström och beroende på hur du använder västen kan du också maximera värme och hur länge batteriet räcker. Generellt bör du alltid sätta på värmevästen på lägsta värme strax innan du sätter på dig den. På så sätt behålls din kroppsvärme tillsammans med västens värme redan från första stund. Detta gör att du inte behöver maximera effekten i början och därmed sparar du batterikraft.

Vanliga frågor om värmevästar

Det är ofta vanligt att man inte vet vilken värmeväst man skall köpa och att man inte vet vilken som är bäst anpassat för just sina egna behov. Vi har därför samlat några av de vanligaste frågorna nedan.

Vilken värmeväst?

Att välja en värmeväst är inte alltid lätt, det är en förhållandevis dyr men nödvändig investering för dig som är en frusen person. Det viktigaste är att du väljer en värmeväst som passar dig och dina behov. Läs vår guide ovan för att finna den värmeväst som passar just dig bäst.

Vilken typ av värmeväst är bäst?

Alla värmevästar kommer i olika material, olika värmeelement och olika typer av batterikällor. Det finns inte en värmeväst som är rätt för alla. Läs därför våra recensioner ovan för att göra ditt eget val.

Hur länge håller en värmeväst?

De flesta värmevästar är gjorda i olika syntetiska material vilket gör att de håller länge, även om de kan tnedera att tappa passformen med tiden. Ofta är det batterikällan som åldras först, även om denna ofta går att byta ut.

Vilken värmeväst ska man köpa?

Man ska köpa en värmeväst som passar sina behov mest. Vissa fördrar lång batteritid, andra snygg design eller bra material.

Hur ladda en värmeväst?

En värmeväst laddas genom dess laddkabel till batterikällan. Olika värmevästar har olika batterikällor där vissa har inbyggda batterier och andra har externa powerbanks.

Sammanfattning

Tänk noga igenom vilken typ av värmeväst du behöver. Anpassa därefter ditt inköp av väst så att det passar just dina förutsättningar, så som; antal värmezoner, storlek, batteritid, batterityp, tillbehör, vikt m.m.