Kikarsikte

Kikarsikte

Kikarsiktet är en avgörande del av ett vapen gör att kunna sikta och träffa på lite längre avstånd. Kikarsikten används på både kulvapen och hagelvapen, men används i större utsträckning för kulvapen.

Det finns många olika typer av kikarsikten som är anpassade för olika situationer, olika typer av jaktformer, olika ljusförhållanden och framförallt olika typer av avstånd. Exempel på kategorier för kikarsikten är:

 • Förstorande kikarsikte
 • Icke förstorande kikarsikte
 • Drevjaktssikte
 • Rödpunktssikte / belyst kikarsikte
 • Mörkersikte
 • Långhålssikte

En del kikarsikten kan även vara en kombination av ovan.

Kikarsikten test 2024

Bästa kikarsikten på marknaden finner du nedan. Samtliga dessa kikarsikten är av hög kvalité och skulle kunna vara ett bra val för dig, beroende på dina preferenser och hur du jagar.

Swarovski z8i

Z8i

Varumärke: Swarowski

Swarowski Z8i är kanske det bästa kikarsikte som någonsin har tillverkats. Z8i är belyst och har en briljant skärpa, upplösning och kontrast. Med alla Z8i-modeller får du en mycket bra eye box, vilket gör att anläggningen underlättas, samtidigt som du lätt dinner ditt mål.

Victory V8 g2

Victory V8 g2

Varumärke: Zeiss

Zeiss Victory V8 G2 är den senaste versionen av Victory V8 och en väsentligt förbättrad version jämfört med de äldre modellerna. I denna nyare version har tubdiametern minskats från 36 mm, som var standard i tidigare versioner, till 30 mm. Denna förändring har resulterat i en lättare och mer kompakt design utan att kompromissa med den optiska kvaliteten.

ds 5

dS 5-25×52 P

Varumärke: Swarovski

Swarovski dS visar viktig information direkt i synfältet utan att störa, och i realtid. Den bestämmer automatiskt rätt siktpunkt med tanke på faktorer som avstånd, lufttryck, temperatur och vinkel. Allt detta utan behov av manuell justering, förutom ett enkelt knapptryck.

Swarovski z6i

Z6i

Varumärke: Swarowski

Z6i är en förstaklassig linje kikarsikten från Swarowski som dock har en något mer human prislapp än Z8i-serien. Z6i är belyst och kännetecknas av den höga skärpan och frånvaron av tub och tunnelseende, vilket gör denna modell till en av de mest uppskattade på marknaden.

conquest-v6-2

Conquest V6

Varumärke: Zeiss

Zeiss Conquest V6 med belysning är ett fantastiskt kikarsikte som kommer i flertalet utföranden. V6 är en något mer prisvärd modell jämfört med V8:an men är trots priset ett mycket bra sikte.

Hawke Vantage

Spectra

Varumärke: GPO (German Sport Optics)

Spectra från GPO har seglat upp som en rising star inom kikarsikten på den svenska marknaden. Anldeningen är den högklassiga optiken och den höga ljustransmissionen. Detta i kombination med det humana priset gör att Spectra har bitit sig fast i mellansegmentet för kikarsikten.

Hawke Vantage

Vantage

Varumärke: Hawke

Hawke Vantage är ett mycket populärt sikte med en väsentligt lägre prislapp än de tyska premium-märkena. Vantage är ett lätt och smidigt sikte med ett bra okular som räcker gott för de allra flesta. Skillnaden mot de lite finare märkena är optiken och en något sämre eye box.
Detta sikte är perfekt för förstagångsköparen och kommer inte göra någon besviken.

Så gick testet till

I detta bäst i test för kikarsikten testar vi de bästa kikarsikten som finns på marknaden inom ett flertal olika kategorier. För att säkerställa att testet genomförs på bästa sätt har vi jämfört sikten med likvärdiga specifikationer.

Vi erbjuder kikarsikten med varierande tubdiametrar, inklusive de mest populära storlekarna som 1” (25,4mm) och 30mm. Det finns också kikarsikten med 34mm och 36mm tuber i vårt sortiment. Vårt utbud inkluderar märken som Bushnell, Kahles Helia, Leupold, Meopta, Trijicon, Vortex, Walther och Zeiss.

 • Enbart förstorande kikarsikten
 • Enbart belysta kikarsikten
 • Samma väderförhållande
 • Samma avstånd
 • likvärdiga riktmedel
 • Montage på samma vapen

Testet har bedömts efter dessa kriterier

Vi har utvärderat kikarsikten med så lika specifikationer som möjligt i syfte att ge dig som läsare en bra jämförelse mellan de olika modellerna. Värt att nämna är att vare modell i regel ges ut i flera olika förstoringar och linsstorlekar.

Vi har testat varumärken så som Steiner, Bushnell, Kahles Helia, Leupold, Meopta, Trijicon, Vortex, Walther och Zeiss.

De kriterier som vi anser vara avgörande för ett kikarsiktes duglighet utgörs primärt av nedan kriterier:

 • Förstoring
 • Tubdiameter
 • Ljustransmission
 • Eye box
 • Skymningsvärde
 • Utgångspupill
 • Vikt och balans
 • Parallax

Kikarsikten jämförelse

I denna jämförelse har vi plockat ut de kikarsikten som är mest likvärdiga, för att visa på skillnaderna mellan de olika alternativen. Som ni ser så skiljer sig synfältet och ljustransmissionen avsevärt i de olika modellerna.

ProduktZoomObjektivSynfält på 100m:LjustransmissionVikt
Z8i – Swarowski1,7-1350 mm25.2-3.1 m93%620 g
Victory V8 g2 – Zeiss1,8-1450 mm23-3.1 m92%720 g
dS 5-25×52 P – Swarovski5-2552 mm7,3-1,5 m83%1090 g
Z6i – Swarowski2-1250 mm21-3.5 m90%540 g
Conquest V6 – Zeiss2-1250 mm20.5-3.4 m92%620 g
Spectra – GPO2-1250 mm21-3,5 m90%593 g
Vantage – Hawke2-732 mm15,5 – 4,7 m82%450 g
Kikarsikte bäst i test

Köpguide – Bra att tänka på när du ska köpa ett kikarsikte

Vid köp av kikarsikte är det många aspekter att ta hänsyn till. Vissa kikarsikten är ämnade för skott på kort/långt håll, andra för jakt på dag/natt, samtidigt som vikt, fokalplan, förstoringsväxel, hårkors, objektivstorlek, parallax, ögonlindring och Eyebox. Se nedan förklaring kring de olika begreppen och hur de spelar roll.

Fokalplan – Medförstorande

Medförstorande eller icke medförstorande riktmedel beror på vilket fokalplan riktmedlet är placerat i.

Medförstorande riktmedel: Fokalplan ett är placerat i mittendelet av siktet, vid justertornen. Detta skapar medförstorande riktmedel. Medörstorande riktmedel innebär att riktmedlet täcker lika mycket av målet oavsett förstoringsgrad.

När du vrider upp förstoringen upplevs alltså riktmedlet som större/grövre och det följer med förstoringen.

Icke medförstorande riktmedel: När riktmedlet (streckplattan) är placerat i fokalplan två så är riktmedlet placerat närmare ögat, i okulardelen av siktet. Detta skapar illusionen av att riktmedlet inte följer med i förstoringen utan behåller samma storlek oavsett förstoringsgrad. Riktmedlet täcker alltså mindre yta av målet när du ökar förstoringen, jämfört med medförstorande sikte.

Förstoring

Vilken förstoring du vill ha i ditt sikte beror helt på vilken typ utav jakt eller skytte som du skall ägna dig åt. Ett sikte med låg förstoring är bra när du skall ta snabba skott på korta avstånd, exempelvis vid drevjakt. Ett sikte med hög förstoring lämpar sig vid stilla skott med stöd på långt håll, exempelvis toppfågeljakt eller smygjakt.

Självklart finns det många olika mellanvarianter också som passar vid ”allroundjakt”, dvs i flera olika jaktsituationer. Har du ett sikte som har benämningen 2-12×50 så innebär detta att den som minst förstorar 2 ggr och som mest 12 ggr, med en diameter på utgående lins på 50 mm.

Riktmedel – Hårkors

Det finns många olika typer av riktmedel, där den enklaste modellen är ett hårkors, vilket egentligen bara är ett lodrätt och ett horisontellt sträck som möts på mitten. Mittenpunkten är där kulan skall träffa.

I dag har de allra flesta kikarsikten mer avancerade riktmedel än så och samtidigt har de flesta kikarsikten i dag även en (belyst) rödpunkt i mitten.

Se nedan bild för vanliga typer av riktmedel:

riktmedel för kikarsikten

Objektivlins

Objektivlinsen i ett kikarsikte spelar en avgörande roll för bildkvaliteten och ljusinsläppet. Den sitter längst bort från betraktarens öga och är den största linsen i sikteskonstruktionen. Större objektivlinser tillåter mer ljus att passera genom, vilket ger en ljusare och tydligare bild, särskilt under svagare ljusförhållanden.

Dock kan en större objektivlins resultera i ett tyngre och klumpigare sikte. Kvaliteten på objektivlinsens material och beläggning påverkar också bildklarhet, färgåtergivning och kontrast. Välbalanserade kikarsikten tar hänsyn till objektivlinsens storlek, kvalitet och design för att uppnå optimala prestanda under alla jakt- och skytteförhållanden.

Belyst kikarsikte – rödpunkt

Ett belyst kikarsikte har en inbyggd ljuskälla som belyser riktpunkten eller hela riktmedlet. Denna funktion är särskilt användbar under skymning eller dåliga ljusförhållanden, vilket vi ofta har under jaktsäsong i Sverige.

Det belysta kikarsiktet, eller rödpunktssikte som det även kallas är bra då det hjälper skytten att snabbt och tydligt identifiera riktpunkten och därmed kan fokusera på målet. Genom att erbjuda justerbara ljusintensitetsnivåer kan skytten anpassa belysningen efter omgivningens ljusförhållanden. Ett belyst kikarsikte förbättrar siktförmågan och ökar chansen för en framgångsrik träff.

Parallax

Parallax i kikarsikten uppstår när riktmedlet och målet inte ligger i samma fokalplan. Detta kan medföra att riktpunkten verkar röra sig i förhållande till målet när betraktarens öga rör sig, vilket kan leda till skjutfel.

För att korrigera detta har många högkvalitativa kikarsikten en justerbar parallaxring. Genom att ställa in rätt avstånd på ringen kan parallaxfelet minimeras eller elimineras, vilket ger en mer exakt skjutning.

Vikt och balans

Vikten och även balansen i kikarsiktet är avgörande för en behaglig och effektiv användarupplevelse och helhetsupplevelse av ditt vapen och din anläggning. Ett tungt sikte kan göra ett vapen framtungt, vilket kan påverka skyttens precision och komfort under längre perioder.

En välbalanserad vikt fördelning säkerställer att geväret ligger stadigt i händerna, vilket underlättar snabb och exakt sikteinställning. Därför är det viktigt att välja ett kikarsikte som kompletterar vapnets vikt och design för bästa möjliga resultat.

Ögonlindring

Ögonlindring avser avståndet mellan skyttens öga och det bakersta linsytan när hela synfältet är synligt. Korrekt ögonlindring är avgörande för komfort och säkerhet, särskilt med högre rekylvapen. För kort ögonlindring kan leda till ”kikarekiss”, där kikarsiktet träffar skytten vid avfyrning. Ett lämpligt avstånd garanterar en klar bild, minskar trötthet och skyddar mot eventuella skador.

Är du ny jägare, så tänk på att inte hålla ögat dikt mot kikarsiktet när du trycker av… så slipper du gå hem med en hemsk blåtira.

Eyebox

Benämningen ”Eye box” avser det tredimensionella utrymmet bakom siktesokularet där användarens öga kan erhålla en fullständig och oklippt bild genom sikteslinsen. En generös eye box ger mer flexibilitet i ögats positionering, vilket underlättar snabbare målinriktning och bidrar till komfort under längre perioder av användning. En välutformad eye box är särskilt värdefull i snabbt rörliga situationer eller när skytten har ojämn terräng.

Kikarsikte bäst i test – Topp 7

 1. Swarovski – Z8i
 2. Zeiss – Victory V8 g2
 3. Swarovski – dS 5-25×52 P
 4. Swarovski – Z6i
 5. Zeiss – Conquest V6
 6. GPO – Spectra
 7. Hawke Vantage

Vår testvinnare

Varumärken som var med i testet

I detta test har vi gått igenom ett stort urval av de bästa kikarsikten som finns på marknaden och har sedan valt ut de 7 bästa i vårt tycke.

De märken på kikarsikten som vi tittade på innan vi valde ut våra 7 favoriter:

 • Swarowski
 • Zeiss
 • Hawke
 • GPO
 • Leupold
 • Meopta
 • Steiner
 • Vortex
 • Leica
 • Trijicon
 • Burris

Leupold Kikarsikte

Leupold är ett erkänt varumärke inom kikarsikten och optik, känt för sin högkvalitativa tillverkning av kikarsikten. Grundat i USA har företaget en lång tradition av innovation och hållbarhet.

Leupolds kikarsikten står ut tack vare sin precisa optik, robusta konstruktion och pålitlighet under alla väderförhållanden. Många jägare och sportskyttar världen över förlitar sig på Leupold för dess överlägsna ljustransmission, skarpa bild och tåliga design.

Swarovski Kikarsikte

Swarovski, ett österrikiskt företag känt världen över, är inte bara berömt för sina kristallprodukter utan även för sina toppklassiga kikarsikten. Deras optikavdelning kombinerar teknisk perfektion med elegant design, vilket resulterar i kikarsikten av yppersta kvalitet.

Swarovskis sikten erbjuder exceptionell klarhet, ljusstyrka och skärpa, vilket ger jägare och skyttar en överlägsen visuell upplevelse. Varje detalj, från linsernas beläggning till det robusta höljet, återspeglar företagets åtagande att leverera en oslagbar kombination av prestanda och estetik. I optikens elitklass är Swarovski verkligen en stjärna.

Zeiss Kikarsikte

Zeiss, ett tyskt företag med över ett sekel av optikexpertis, har etablerat sig som en pionjär inom tillverkningen av kikarsikten och är ett av de mest välrenommerade varumärkena när det kommer till kikarsikten i dag. Deras dedikation till precision och klarhet är uppenbar i varje produkt de skapar. Zeiss kikarsikten kännetecknas av enastående optisk prestanda, robusthet och innovativ design.

Med avancerade linsbeläggningstekniker och högkvalitativa material garanterar Zeiss siktena en imponerande ljustransmission och färgtrohet. Vare sig det handlar om jakt vid gryning eller precisionskytte på långt håll, har Zeiss den teknologi och kvalitet som möter de mest krävande behoven. Bland kikarsiktesentusiaster anses Zeiss vara synonymt med överlägsenhet och pålitlighet.

Vortex Kikarsikte

Vortex Optics, baserat i USA, har snabbt blivit ett föredraget val för många jägare och skyttar tack vare deras kombination av prisvärdhet och prestanda. Vortex kikarsikten erbjuder robust konstruktion, skarp optik och innovativa funktioner.

Företaget är känt för sin imponerande kundtjänst och livstidsgaranti, vilket ytterligare förstärker deras rykte i branschen. Oavsett om det handlar om instegsmodeller eller deras mer avancerade serier, levererar Vortex konsekvent pålitliga kikarsikten som står upp mot konkurrenterna inom sitt prissegment.

Hawke Kikarsikte

Hawke Optics, ursprungligen från Storbritannien, har etablerat sig som ett framstående varumärke inom kikarsikteindustrin. Med ett brett sortiment som passar både nybörjare och erfarna jägare, kombinerar Hawke prisvärdhet med solid kvalitet. Deras sikten är kända för pålitlig prestanda, skarpa bilder och användarvänliga funktioner.

Den adaptiva ballistikdesignen och innovativa riktpunktslösningarna gör dem särskilt populära bland sportskyttar. Hawkes engagemang för kundnöjdhet och deras dedikation till ständig förbättring har gett dem ett förtjänat anseende som en betrodd aktör på optikmarknaden.

Kikarsikten test

Mer om kikarsikten

När det kommer till kikarsikten finns det en mängd detaljer som kan gå obemärkta för genomsnittsanvändaren.

Först och främst, linsbeläggningar spelar en avgörande roll: Flerlagersbeläggningar kan dramatiskt förbättra ljustransmissionen och bildkvaliteten. En annan mindre känd aspekt är att siktets fyllnad, ofta kväve eller argon, förhindrar inre imbildning.

Vidare kan parallaxjustering, vanligtvis förbisedd av nybörjare, vara avgörande för långdistansskytte. Även själva riktpunktsdesignen har en vetenskap bakom sig, med vissa mönster särskilt anpassade för specifika typer av jakt eller skytte.

Billiga kikarsikten

Billiga kikarsikten kan ha både för- och nackdelar:

Fördelar:

 1. Ekonomiskt överkomligt: Perfekt för dem med en begränsad budget eller nybörjare som inte vill investera mycket från början.
 2. Lättillgängligt: Finns ofta i de flesta sport- och jaktbutiker.
 3. Instegsmodell: Kan fungera väl för nybörjare som ännu inte vet vilken typ av jakt de kommer fastna för och därmed troligen oavsett kommer skaffa ett nytt sikte i framtiden.

Nackdelar:

 1. Lägre bildkvalitet: Kan sakna högkvalitativa linsbeläggningar och avancerad optik.
 2. Mindre robust: Känsligare för stötar och svårare väderförhållanden.
 3. Begränsad livslängd: Kan snabbare visa tecken på slitage eller brytas ner över tid.

Linsskydd för kikarsikten

Linsskydd för kikarsikten spelar en avgörande roll när det gäller att skydda din optiska utrustning. Dessa skydd, oftast tillverkade av plast, gummi eller metall, är konstruerade för att förhindra damm, smuts och fukt från att komma i kontakt med kikarsiktets linser. De försvarar också linserna mot stötar eller skrapningar som kan skada den delikata ytan.

Genom att använda linsskydd förlängs siktets livslängd och bibehåller dess skarpa och klara bild. Dessutom kan vissa linsskydd snabbt fällas ner eller tas bort, vilket ger skytten snabb tillgång till siktet när det behövs. Investeringen i ett bra linsskydd är liten i jämförelse med den skyddande fördelen det erbjuder.

Den i särklass snyggaste och mest användarvänliga linsskyddet står Swarovski för med dess infrästa gängor i alla deras kikarsikten. Detta möjliggör för användaren att enkelt skruva på linsskydd under dagar med exempelvis mycket nederbörd.

Fästen för kikarsikten och ringar

Fästen för kikarsikten är kritiska komponenter som säkrar siktet till ett vapen. Dessa fästen, ofta tillverkade av stål eller aluminium, måste vara stabila och pålitliga för att säkerställa konsekvent skjutprestanda.

Det finns olika typer, inklusive fasta, snabbkopplande och justerbara fästen. Valet av rätt fäste kan påverka skjutprecisionen, och det är viktigt att matcha fästet med både vapnets och siktets specifikationer. En korrekt montering säkerställer att siktet förblir stadigt även under rekyl, vilket ger bättre skjutresultat.

Medförstorande kikarsikte eller ej?

Den del som sitter runt själva siktet kallas ofta för ”ringar” och spänner fast tuben genom att man skruvar åt skruvar i sidan av ringen.

Kikarsikten kan vara både medförstorande eller icke medförstorande. I dag är dock de flesta nya kikarsikten för jakt icke medförstornde då de flesta anser att nackdelarna överväger fördelarna.

Ett medförstorande riktmedel innebär att riktmedlet förstoras samtidigt som du vrider upp förstoringen på ett sikte med variabel förstoring. En nackdel är att en riktmedelspunkt som förstoras vid skytte på långa håll nästan kan täcka målet, detta är dock helt beroende av vilket riktmedel du valt.

En fördel med ett medförstorande riktmedel är att du kan bedöma avstånd till målet vid alla förstoringar om du har ett taktiskt riktmedel, en förutsättning är att du känner till målets storlek.

Så monterar du ett kikarsikte

Många undrar över hur man skall montera sitt kikarsikte. Nedan punktar vi bra riktlinjer för hur du monterar och byter ut ditt kikarsikte och ringar.

 • Börja med att stabilisera bössan på en plan yta med ordentligt stöd under pipa och stock.
 • Kontrollera med hjälp av ett vattenpass att klackarna ligger i våg med varandra, både i längs- och sidled. Om inte, ta hjälp av en vapensmed.
 • Dra åt skruvarna kring ringarna relativt hårt, men ta inte i för hårt, då du riskerar att skada kikartuben och gängorna. Försök dra skruvarna jämnt. Dra inte åt på ena sidan först och sedan på den andra, då detta riskerar att orsaka slitningar så småningom.
 • Ställ in siktet på lagom avstånd från ögat, ca 2-3 cm. Monterar du det för nära riskerar du att få en blåtira. Monterar du för långt bort riskerar du tunnelseende och sämre optiska egenskaper.
 • Skjut in bössan på skjutbanan.

Ställa in kikarsikte

Att korrekt ställa in sitt kikarsikte är av yttersta vikt för en framgångsrik skjutupplevelse. En felaktig inställning kan leda till att skott avviker från målet, vilket kan vara frustrerande och även osäkert. Genom att noggrant justera kikarsiktet säkerställer man att riktmedlet sammanfaller med skottets faktiska bana. Detta möjliggör precision och förutsägbarhet vid varje avfyrning.

Utan en korrekt inställning riskerar man missade skott och potentiellt skadade mål, vilket understryker vikten av denna grundläggande förberedelse.

Så ställer du in ditt kikarsikte

Att skjuta in sitt kikarsikte korrekt är avgörande för en träffsäker skjutupplevelse. Följ dessa steg för en framgångsrik justering på skjutbanan:

 1. Förberedelse: Se till att ha all nödvändig utrustning med dig, inklusive skyddsutrustning, skruvmejsel eller mynt för justering av siktet och tillräckligt med ammunition.
 2. Stabil position: Använd ett skjutbänk eller bipod för att stabilisera vapnet. Ju stadigare vapnet är, desto mer exakt blir din justering.
 3. Första skotten: Avfyra en tresetts grupp på ett tydligt mål, helst på ett känt avstånd, exempelvis 100 meter.
 4. Utvärdera: Bedöm var dina skott hamnade i förhållande till där du siktade. Notera avståndet och riktningen från riktmedlet till skotthålen.
 5. Justera: Använd siktets justeringsrattar för höjd (upp/ner) och vind (höger/vänster) för att förflytta riktmedlet närmare skotthålens centrala punkt.
 6. Upprepa: Avfyra ytterligare tresetters grupper och justera tills dina skott träffar exakt där du siktar.
 7. Finputsa: När skotten är centrerade, avfyra några fler skott för att bekräfta att allt är korrekt och att justeringarna håller.
 8. Logga: Skriv ner dina inställningar, särskilt om du ändrar ammunition eller skjutförhållanden. Detta ger en utgångspunkt för framtida skjutpass.

Genom att noggrant följa dessa steg kan du säkerställa att ditt kikarsikte och vapen är synkroniserade för optimal precision.

Tänk på att helmantlad övningsammunition i regel vägen mindre än halvmantlad jaktammunition. Detta innebär att du bör träffa ca 2 cm högre än där du siktar med din övningsammunition på 100 m. Med vanlig ammunition till kaliber 30-06 eller 308w bör du då få en korrekt träffbild när du sedan skjuter med jaktammunition.

Detta bör du tänka på vid valet av kikarsikte

Valet av kikarsikte är ofta högst personligt och det som passar för en person passar inte nödvändigtvis en annan. Det är därför viktigt att du i lugn och ro får testa kikarsiktet ordentligt innan du gör ditt val. Många jägare har dessutom flera sikten som lämpar sig olika bra för viss typ av jakt.

När du skall välja sikte så är det bra att börja med att fundera på i vilka situationer du jagar. Jagar du när det är ljust eller mörkt? Är det vid drevjakt eller kanske vid åteljakt? Hur långa avstånd skall du skjuta på?

Generellt kan man säga att det är bra med stort ljusinsläpp och rödpunktssikte vid jakt på dagens mörkare timmar. Man brukar också generellt rekommendera lågförstorande sikten till drevjakt eller för skytte i snabba situationer, medans långhålsskytte kräver högre förstoring och mer ljusinsläpp.

Vanliga frågor om kikarsikten

Att köpa kikarsikte är inte alltid lätt och det bästa tipset är att fundera på vilken typ av jakt du ska bedriva och dörefter köpa ett sikte som är väl anpassat efter detta. Det är även en stark korrelation mellan pris och kvalité när det kommer till kikarsikten. Har du möjlighet, så köp ett högkvalitativt sikte, det underlättar ditt skytte något enormt.

Vilket riktmedel skall jag välja?

Val av riktmedel är en smaksak och beror på vilken typ av skytte du skall ägna dig åt. Val av riktmedel har större betydelse för skott på långa håll, då du med fördel vill ha fler stödlinjer.

Vilket kikarsikte skall jag välja?

Det kikarsikte du skall välja är beroende av vad du har för preferenser. Läs vårt bäst i test ovan för att se vilka kikarsikten som passar i vilken situation.

Vad är parallax kikarsikte?

Parallaxfel i kikarsikten inträffar när målet och riktmedlet inte befinner sig på samma fokalnivå. Detta fenomen kan få riktpunkten att tyckas skifta i relation till målet när användarens ögonposition förändras, vilket i sin tur kan orsaka avvikelser i skottplacering.

Hur justerar man kikarsikte?

Att justera sitt kikarsikte är inte så svårt som det låter. Se vår guide i stycket ovan.

Hur funkar ett kikarsikte?

Ett kikarsikte fungerar genom att använda en serie linser för att förstora och fokusera bilden av ett avlägset mål. Riktmedlet inuti siktet hjälper skytten att noggrant sikta och avge ett precist skott.

Sammanfattning

När det gäller kikarsikten är det flera aspekter som bör beaktas för bästa möjliga resultat. Först och främst är linsens kvalitet och beläggning av stor vikt för ljustransmission och klarhet. Siktets konstruktion bör vara robust och väderskyddad för pålitlig prestanda. Justeringsmekanismer för höjd och vind samt eventuell parallaxkorrigering bör vara enkla att använda.

Ögonavstånd och eye box är kritiska för bekväm användning, medan linsskydd och fästen bidrar till hållbarhet och stabilitet. Slutligen är det viktigt att regelbundet skjuta in siktet för att säkerställa noggrannhet.

Därför kan du lita på vårt test av kikarsikten för allround

På denna sida presenterar vi utvalda produkter från olika nätbutiker som vi bedömer som högkvalitativa. Med vår expertis har vi god insikt i de flesta produkter. Vissa har vi personligen testat eller låtit en testpilot utvärdera.

De produkter som inte utvärderats personligen men ändå listas här, har valts ut baserat på deras förefallande kvalitet. Detta baserat på produktbeskrivningar och prisjämförelser. Således har vi identifierat de bästa produkterna inom varje kategori.

Objektiva i vår bedömning

När vi bedömer de olika kikarsikten i detta test tittar vi på fakta och testar produkterna själva i den mån det är möjligt. Vi tar inte emot någon betalning från någon av de aktörer vi bedömer och vi är alltid objektiva i våra bedömningar.

Oberoende och transparenta

Då vi inte har någon relation till någon av tillverkarna så är vi helt oberoende i förhållande till de produkter och bolag vi utvärderar. I den mån vi exempelvis själva använder en produkt privat, eller på något annat sätt kan tänkas vara påverkade, så säger vi detta. På så sätt avser vi vara så transparenta som det bara är möjligt.