Myggskydd

Myggskydd

Testvinnaren

Testvinnaren

Thermacell Mr300c24

Att vistas i skog och mark kommer hand i hand med jägarlivet, men att ständigt bli störd av mygg kan förvandla även de mest fridfulla jakttillfällena till en mardröms upplevelse. Ett effektivt myggskydd är därför lika viktig i en jägares utrustning som ett välkalibrerat vapen eller en pålitlig kikare.

Att skydda sig mot mygg handlar är inte endast en bekvämlighetsfaktor, det kan också ses som en hälsofråga då mygg kan överföra sjukdomar som TBE och malaria. I den här artikeln kommer vi att gå igenom olika typer av myggskydd, från myggmedel till mer avancerade lösningar för lägerplatsen (eller terassen), med målet att hjälpa jägare och naturentusisater att slippa störas och slåss mot dessa envisa blodsugare.

Vi har korat vinnare i flera kategorier!

Myggskydd bäst i test 2024

Inför jaktsäsongen 2024 har vi genomfört ett omfattande test av myggskyddsprodukter för att hitta de mest effektiva lösningarna med fokus för just jägare. Vi har utvärderat produkter utifrån deras effektivitet, varaktighet, användarvänlighet och säkerhet, i riktiga jaktmiljöer. Vi presenterar alla resultaten och våra rekommendationer i den här artikeln så att du kan välja rätt skydd mot mygg.

Thermacell Mr300c24

Mr300c24

Varumärke: Thermacell

Thermacell MR300C24 är ett extremt effektivt myggskydd för utomhusbruk, designat för att erbjuda en omfattande skyddszon på cirka 20m² mot mygg och knott. Perfekt för alla utomhusaktiviteter, den här enheten är användarvänlig och levereras med en 24 timmars refill för långvarigt skydd.

Thermacell Backpacker - Myggskydd för friluftsgas

Backpacker för friluftsgas

Varumärke: Thermacell


Thermacell Backpacker är ett portabelt myggskydd som effektivt skyddar mot mygg och knott, idealiskt för långa utflykter i skogen eller avkopplande stunder på altanen. Denna lätta och smidiga enhet är enkel att bära med sig och kan snabbt monteras direkt på en standard friluftsgasflaska med gänga 7/16, kompatibel med märken som Primus, Optimus, MSR, och fler.

Chevalier Sting Mosquito Anorak

Sting Mosquito Anorak

Varumärke: Chevalier

Sting Mosquito Anorak från Chevalier är en idealisk lösning för utomhusentusiaster som vill skydda sig mot myggor under sommarsäsongen. Denna lättviktiga och hållbara jacka är tillverkad i Ripstop Cordura® material, perfekt för jägare, fiskare, vandrare, och alla som uppskattar naturen under myggtäta perioder.

Bushman Myggspray 90ml

90ml Myggspray

Varumärke: Bushman

Bushman myggmedel, framtaget under 1980-talet av den australiensiska kemisten Tom Bethurem, är resultatet av åratal av rigorös testning och förfining i Australiens norra träskmarker, ett område ökänt för sina extremt krävande mygg- och insektsförhållanden.

Pinewood Myggnät

Myggnät

Varumärke: Pinewood

Detta praktiska myggnät är en oumbärlig följeslagare för alla utomhusaktiviteter, från vandring och camping till trädgårdsarbete och avkoppling i naturen. Tillverkat av 100% polyester, erbjuder det effektivt skydd mot knott och mygg, säkerställande att du kan njuta av dina aktiviteter utan störande insekter.

Så gick testet till

Inför våra tester av myggskyddsprodukter 2024 utformade vi en testprocess som skulle spegla verkliga situationer och förhållanden i så stor mån som möjligt. Vi testade alla produkter under samma förutsättningar men i olika situationer för att utröna vilken typ av produkt som var mest effektiv. Det gjordes av erfarna jägare och friluftsexperter och vi observerade och dokumenterade alla produkters olika styrkor och svagheter.

Fokus sattes på hur länge skyddet var effektivt och vi fokuserade på eventuella bieffekter så att lätt kunna lista fördelar och nackdelar av varje produkt.

Testet har bedömts efter dessa kriterier

  1. Effektivitet: Det viktigaste kriteriet är hur väl produkten skyddar mot mygg. Vi utvärderade detta genom att notera antalet myggbett som deltagarna fick medan de använde produkten, jämfört med när de inte gjorde det.
  2. Varaktighet: Det är viktigt att myggskyddet håller länge, särskilt under längre expeditioner. Vi bedömde hur många timmar skyddet effektivt höll myggen borta.
  3. Användarvänlighet: En produkt måste vara enkel att applicera och använda i fält. Vi tog hänsyn till förpackningens design, appliceringssätt och om det krävs upprepade applikationer.
  4. Säkerhet: Produkters säkerhet är avgörande, särskilt vid långvarig användning. Vi bedömde eventuella hudreaktioner eller andra biverkningar, samt kontrollerade ingredienslistan för skadliga kemikalier.
  5. Miljöpåverkan: Jägare värderar naturen högt, därför är det viktigt att produkterna är miljövänliga. Vi utvärderade produkternas inverkan på miljön, inklusive biologisk nedbrytbarhet och användning av icke-toxiska ingredienser.
Thermacell myggskydd

Köpguide – Bra att tänka på när du ska köpa ett myggskydd för jakt

Att välja rätt myggskydd för jakt kan visa sig bli viktigare än du någonsin kunnat ana. Här är några viktiga aspekter att ta hänsyn till inför ditt val:

Effekt mot mygg

Inte alla myggskyddsprodukter är effektiva mot alla typer av mygg. Det är viktigt att välja en produkt som är effektiv mot de arter du mest sannolikt kommer att möta i ditt jaktområde.

Varaktighet

Välj ett myggskydd som erbjuder långvarigt skydd utan behov av frekventa appliceringar, särskilt om du planerar att vara ute under längre perioder. Titta efter produkter som lovar flera timmars skydd.

Användarvänlighet

Produkten bör vara enkel att applicera, även i fält. Om du föredrar att inte använda lotions eller sprayer, finns det kläder behandlade med myggskyddsmedel eller bärbara enheter som kan vara ett alternativ.

Doft

Vissa myggskyddsmedel kommer med starka dofter som kan vara störande eller till och med varna vilt. Ett doftfritt alternativ kan vara att föredra för att inte påverka jakten negativt.

Pris

Även om det kan vara frestande att välja det billigaste alternativet, är det viktigt att väga kostnaden mot produktens effektivitet och varaktighet. Ett dyrare myggskydd som erbjuder bättre skydd och håller längre kan vara mer kostnadseffektivt i längden.

Bästa Myggskydd – Topp 5

  1. Thermacell Mr300c24
  2. Thermacell Backpacker – Myggskydd för friluftsgas
  3. Chevalier Sting Mosquito Anorak
  4. Bushman Pumpspray 90ml
  5. Pinewood Myggnät

Vår testvinnare

Varumärken som var med i testet

I vårt test av myggskyddsprodukter för jägare år 2024, inkluderades olika typer av produkter från flera olika varumärken. Vi valde flera produkter för att erbjuda ett brett spektrum av skyddsmetoder, från personliga medel till klädesintegrerade lösningar. Nedan presenteras de varumärken och produkter som ingick i vårt test.

Thermacell Myggskydd

Thermacell är kända för innovativa myggskyddsprodukter och erbjuder ofta zonskydd genom att skapa en skyddande barriär mot mygg. Produkterna från Thermacell använder värme för att sprida en repellent i luften, vilket gör dem perfekta för användning i läger eller vid jaktstationer där man ämnar stanna under längre perioder. Vi gillar att Thermacell lyckas hålla myggen på avstånd utan användning av applicerande kemikalier på huden.

Chevalier Myggskydd

Chevalier har tagit fram en anorak designad speciellt för jägare, med inbyggt myggskydd. Jackan är behandlad med ett myggavvisande medel, vilket är bra för dig som föredrar att inte applicera myggmedel direkt på huden. Anoraken från Chevalier erbjuder inte bara skydd mot mygg utan också mot andra insekter, men är samtidigt funktionell och anpassad för jakt.

Bushman Myggskydd

Bushman är välkänt för sina myggsprayer och erbjuder långvariga skydd mot mygg och andra stickande insekter. Sprayen som inkluderades i vårt test är särskilt framtagen för att vara vattenfast, vilket gör den perfekt för användning under svettiga förhållanden eller i våta miljöer. Dess höga DEET-koncentration garanterar effektivitet även i de mest myggtäta områdena.

Pinewood Myggskydd

Pinewood erbjuder produkter anpassade för utomhuslivet, inklusive deras myggnät, designat för att vara lätt och enkelt att bära med sig, vilket gör det till ett bra alternativ för jägare som rör sig mycket och behöver ett skydd som snabbt kan tas upp och användas vid behov.

Bästa myggskydd

Mer om Myggskydd

Myggskydd kommer i många olika typer av produkter baserat på användningsområde. Här utforskar vi några ytterligare typer av myggskydd som kan vara användbara för dig som jägare eller andra som spenderar mycket tid utomhus.

Myggskydd Klistermärken

Myggskydd klistermärken erbjuder ett diskret skydd mot mygg. De är vanligtvis impregnerade med naturliga myggavvisande ämnen som citronella eller eukalyptusolja. Klistermärkena är enkla att använda; du fäster dem helt enkelt på kläder, mössor eller till och med utrustning. Även om de är säkra och lämpliga för barn, kan deras effektivitet variera, och de är mest lämpade för användning i områden med låg till måttlig myggtäthet.

Elektriskt Myggskydd

Elektriska myggskydd är enheter som använder värme eller ultraljud för att sprida myggavvisande medel eller störa myggens förmåga att hitta människor. Vissa modeller kopplas in med sladd, medan andra är batteridrivna, vilket gör dem mer portabla. Dem är effektiva för att skydda ett bestämt område, såsom en jaktkoja eller ett campingplats, men erbjuder inte skydd på språng.

Myggskydd USB

USB-myggskydd är en portabel enhet som kan drivas via vilken USB-strömkälla som helst, vilket gör dem idealiska för användning med powerbanks, datorer eller i bilen. De använder ofta värme för att sprida en myggavvisande doft eller ultraljudsteknik. Deras bärbarhet och användarvänlighet gör dem till ett praktiskt val för jägare och friluftsentusiaster.

Myggskydd Spray

Myggskydd i sprayform är bland de mest populära och välkända metoderna för personligt skydd mot mygg. De innehåller ofta DEET, picaridin, eller naturliga oljor som citronella och ger omedelbart skydd när de appliceras på huden eller kläder. Effektiviteten och varaktigheten kan variera beroende på koncentrationen av det aktiva ämnet. Det är viktigt att välja en spray som är effektiv mot de myggarter som finns i det område där den ska användas.

Myggskydd Kläder

Kläder behandlade med myggavvisande medel erbjuder ett långvarigt skydd mot mygg och andra stickande insekter. Dessa kläder kan inkludera allt från hattar och skjortor till byxor och strumpor, impregnerade med ämnen som permethrin. De är ett utmärkt alternativ för jägare som vill minimera användningen av hudapplicerade repellenter.

Myggskydd Refill

För vissa typer av myggskydd, såsom elektriska enheter eller Thermacell, krävs regelbunden påfyllning med nya myggavvisande medel. Refiller gör det möjligt att använda enheterna under längre perioder och är ett kostnadseffektivt sätt att säkerställa kontinuerligt skydd. Det är viktigt att hålla ett öga på lagerstatus och fylla på i god tid, speciellt inför längre expeditioner.

Myggskydd bäst i test

Vanliga frågor om Myggskydd för jägare

Hur länge håller myggspray?

Varaktigheten för myggskyddsspray kan variera beroende på den aktiva ingrediensen och dess koncentration. Generellt sett kan sprayer som innehåller DEET eller picaridin erbjuda skydd från ett par timmar upp till 10 timmar eller mer. Naturliga alternativ kan behöva appliceras oftare. Det är viktigt att läsa instruktionerna på produkten för specifik information om varaktighet och om applicering behöver upprepas för längre tids skydd.

Kan barn eller gravida använda myggskydd?

De flesta kemiskt baserade myggskyddsprodukter är säkra för barn och gravida när de används enligt tillverkarens anvisningar. Produkter som innehåller DEET eller picaridin anses säkra för gravida och barn över 2 månaders ålder, medan naturliga alternativ som olja av citron-eukalyptus rekommenderas inte för barn under 3 år. Det är alltid bäst att konsultera en läkare innan du använder något myggskyddsmedel om du är gravid eller planerar att använda det på små barn.

Kan jag använda myggskydd på mina husdjur?

De flesta myggskyddsmedel för människor rekommenderas inte för användning på husdjur. Vissa ingredienser, som DEET, kan vara giftiga för djur om de slickar av produkten från sin päls. Det finns specifika myggskyddsprodukter avsedda för husdjur som är säkra att använda. Konsultera din veterinär för att få rekommendationer om lämpliga produkter för ditt husdjur.

Hur förvarar jag mitt myggskydd bäst?

Myggskyddsprodukter bör förvaras i en sval, torr plats och borta från direkt solljus. Det är viktigt att hålla dem utom räckhåll för barn och husdjur. Om du har en aerosolspray, se till att den inte utsätts för höga temperaturer eller öppen eld för att undvika risk för explosion.

Vilket myggskydd är mest effektivt mot alla typer av mygg?

Ingen enskild myggskyddsprodukt är 100% effektiv mot alla myggarter. Produkter som innehåller DEET eller picaridin tenderar dock att vara bland de mest effektiva mot ett brett spektrum av myggarter och erbjuder det längsta skyddet. För områden med särskilt aggressiva myggarter kan en kombination av hudapplicerade repellenter och kläder behandlade med permethrin ge det mest omfattande skyddet.

Sammanfattning

Vårt test av myggskydd 2024 har fokuserat på att ge dig som jägare och utomhusentusiast den information du behöver för att välja det mest effektiva skyddet efter dem förutsättningarna du har. Här förklarar vi varför du kan lita på våra tester och rekommendationer och hur vi säkerställer att vår bedömning alltid är objektiv och transparent.

Därför kan du lita på vårt test av myggskydd

Vårt team består av experter inom friluftsliv och jakt, med årtionden av kombinerad erfarenhet av att hantera mygg och andra insekter i vildmarken har vi kunskapen att utvärdera olika typer av skydd. Vi genomför alla våra tester under verkliga förhållanden och ser till varje produkts effektivitet, varaktighet, säkerhet och användarvänlighet. Vi tar alltid hänsyn till feedback från faktiska användare också, inklusive erfarna jägare, så att våra resultat speglar faktiska användarupplevelser.

Alltid objektiva i vår bedömning

Vi strävar alltid efter att vara så objektiva som möjligt när vi utvärderar produkter. Vi ser alltid till en produkts potential och popularitet på marknaden snarare än varumärkets status. Varje produkt bedöms enligt samma kriterier och vi hoppas alltid att vi ger en balanserad bild som lyfter fram både styrkor och svagheter hos varje myggskyddsprodukt.