Jaktradio

Jaktradio

I detta bäst i test för jaktradio kommer vi gå igenom de bästa jaktradios som finns på marknaden i Sverige. Vi har tagit in de absolut bästa modellerna från Zodiac, Lafayette, Icom och Hunter för att utsätta dem för alla möjliga typer av tester i syfta att finna den bästa jaktradion för olika givna jaktsituationer.

Vi kommer kora vinnare i flera kategorier, exempelvis:

 • Bästa jaktradion för passkytten
 • Bäst jaktradion för hundföraren
 • Bästa jaktradion för jaktledaren

Så gick testet till

För att testerna skulle bli så pass riktiga som möjligt har testning skett mellan två likadana modeller från samma tillverkare. På så sätt utesluter vi att eventuella brister ligger i annat än själva produkten. Vi gör även samtliga tester utan tillbehör för att enbart fokusera på radions kapacitet.

De kategorier som vi rankar modellerna efter är:

 • Användarvänlighet
 • Räckvidd
 • Batteritid

Jaktradio bäst i test 2024

I detta bäst i test för jaktradio har vi valt ut de absolut vassaste jaktradios som finns på marknaden och landade i ett urval om totalt 8 jaktradioapparater. Vi har försökt variera utbudet för att få med ett brett spektra av olika typer av jaktradios med olika pris och funktion. Utvalet är baserat på vad som är tillgängligt i butik i dag samt vad tillverkarna själva har velat lyfta fram.

Icom ProHunt F3400DS Digital/Analog jaktradio med Bluetooth

Icom ProHunt F3400DS Digital/Analog jaktradio med Bluetooth

1. Bäst för dig som jagar i varierande miljöer

Icom ProHunt F3400DS är en helt ny typ av avancerad jaktradio från Icom som stödjer både digitala och analoga signaler. Med Bluetooth-funktionen erbjuder den trådlös anslutning, vilket underlättar handsfree-kommunikation i fältet. Denna radio kombinerar modern teknik med robusthet, vilket gör den till ett pålitligt val för jägare som kräver pålitlig kommunikation.
Icom ProHunt F3400DS är fullmatad med all modern tiknik du kan tänkas behöv i en jaktradio och passar dig som jagar mycket och på flera olika marker.

iCom ProHunt D52

iCom ProHunt D52

2. Bäst för jaktledaren

Icom D52 är antagligen den mest kompletta jaktradio som finns på marknaden i dag. Den har verkligen allt och lite till. Framförallt vill vi lyfta fram att den utöver analogt även sänder digitalt, vilket gör att du som jaktledare dels får utökad räckvidd i digitalt läge, samtidigt som ljudet blir bättre.

Lafayette smart

Lafayette smart

3. Bäst för passkytten

Lafayette Smart är en liten, enkel och behändig jaktradio som har hållit hög nivå i samtliga tester. Denna jaktradio utmärker sig genom att erbjuda smidig direktutgång uppe på radion, vilket gör att den blir extra smidig att ta upp och ned ur fickan, samtidigt som den inte väger mycket alls. Dessutom extremt bra batteritid!

Icom Prohunt Basic 2

Icom Prohunt Basic 2

4. Attraktiv för alla jägare

ProHunt Basic 2 bygger på en helt ny plattform som med sitt smidiga vattentäta format gör den mycket attraktiv för jägaren som letar efter en liten radio med stort hjärta. Radion har alla kanaler och funktioner som man söker i en modern jaktradio samt även nya funktioner som ljudförstärkning och talförvrängning.

Zodiac D-One BT

Zodiac D-One BT

5. Bäst i test – Allround

Den uppdaterade Zodiac One introducerar dubbel hybridteknik, vilket innebär att Zodiac D-One BT kan hantera båda frekvensbanden 31 och 155 MHz. Dessutom har den kapacitet att fungera både i analogt och digitalt läge på 155 MHz-bandet. Den har även bluetooth, vilket gör att den passar de flesta jägare i de flesta situationer.

Hunter F3 140/155

Hunter F3 140/155

6. Bäst i test – batteritid

Bästa batteritid i detta test hade överlägset Hunter F3. Faktum är att den utklassade samtliga andra jaktradios med flera dagar. Hunter F3 höll i 168 h, det vill säga en hel vecka! Tvåa kom Lafayette Smart som höll i 3 dagar, vilket också är fantastiskt bra. De flesta andra höll mellan 20-40 h, vilket i praktiken borde räcka gott för två dagars jakt. Samtliga radios får därmed ha klarat miniminivån. Anledningen till att Hunter F3 har så pass bra batteritid är dels på grund av det stora batteriet på 2000 mAh, men även på grund av att den har en dold display som endast lyser när du trycker på någon av knapparna eller vreden. Den har även en smart funktion som gör att den automatiskt går i viloläge ingenting har skickats eller tagits emot de senaste 10 sekundrarna. Stor eloge till Hunter för denna överlägsna batterikapacitet.

Icom IC-M85E Hybrid Jakt/marin (Svensk version)

Icom IC-M85E Hybrid Jakt/marin (Svensk version)

7. Bäst för jägare i kustmiljö

Icom IC-M85E Hybrid är en liten och lätt radio som är framtagen för att snabbt kunna byta mellan marint- och jaktläge. Med ett krapptryck byter du från jaktkanaler till marina kanaler.

Zodiac Extreme Digital BT 155MHz

Zodiac Extreme Digital BT 155MHz

8. Bäst i test – kompakt

Zodiac Extreme Digital BT representerar den senaste utvecklingen från Zodiac och bygger vidare på den framgångsrika Zodiac Extreme-modellen, som kombinerar det bästa av traditionell analog jaktradioteknik med det moderna digitala.

Den behåller den omtyckta ergonomin, hållbarheten och den höga IP-klassningen som gjorde Zodiac Extreme så populär. Extreme Digital BT fungerar som en hybridradio, vilket ger användaren både analoga och digitala alternativ. I det analoga läget erbjuds de vanliga funktionerna med 7 kanaler och pilottoner. Men om man växlar till det digitala läget öppnar det upp en rad nya funktioner, inklusive 14 digitala kanaler, kristallklart ljud, förbättrad räckvidd och batteriprestanda. För att dra nytta av digital kommunikation måste dock mottagaren också ha en digital jaktradio som överensstämmer med den svenska jaktradiostandarden DMR.

Testet bedömdes efter dessa kriterier

Samtliga test görs på 155 Mhz vilket är den frekvens som ca 80% av alla jägare använder sig av i dag. Flera av tillverkarna har även indikerat att det är där framtiden ligger, samtidigt som flera av modellerna går över till att även sända digitalt. Alla digitala modeller testas även digitalt.

Bäst i test-juryn består av två personer som samtliga har jagat länge och som har god kunskap kring jaktradio och som förstår vikten av att kunna kommunicera på rätt sätt vid jakt. En av jurymedlemmarna har tidigare arbetat med radio och telekommunikation och har mycket god teknisk kompetens.

För att testerna skulle bli så pass riktiga som möjligt har testning skett mellan två likadana modeller från samma tillverkare. På så sätt utesluter vi att eventuella brister ligger i annat än själva produkten. Vi gör även samtliga tester utan tillbehör för att enbart fokusera på radions kapacitet.

Jaktradio test

Detta är ett av de mest utförliga test av jaktradioapparater vi någonsin har genomfört där vi testar samtliga relevanta radioapparater för jakt på marknaden. Se vad de olika varianterna har för egenskaper och skapa dig en egen uppfattning kring vilken modell som passar just dina behov.

ProduktFrekvensVattentåligVikt
Icom ProHunt F3400DS155 mhzIP68170 g
iCom ProHunt D52155 mhzIP67235 g
Lafayette smart155 mhzIP67230 g
Icom Prohunt Basic 2155 mhzIP67240 g
Zodiac D-One BT31/155 mhzIP67260 g
Icom IC-M85E155 mhzIP67281 g
Zodiac Extreme Digital BT155 mhzIP67340 g
Jaktradio

Detta bör du tänka på innan du köper en jaktradio

När man överväger att köpa en jaktradio bör man ta hänsyn till flera viktiga faktorer för att säkerställa en effektiv och säker kommunikation i terrängen. Först och främst bör man titta på räckvidden för radion – det är avgörande att den kan nå över de avstånd som krävs i det område där jakten äger rum. Batteritid är också viktigt; en radio som snabbt dränerar sitt batteri kan vara problematisk på längre jakter. Överväg också radions robusthet och vattentäthet, särskilt om du planerar att jaga i svåra väderförhållanden. Slutligen, tänk på användarvänlighet och eventuell kompatibilitet med andra enheter eller system.

Bäst jaktradio topp 8

Det finns i dag ett väldigt stort utbud av jaktradio på marknaden och i gallringen hade vi med en del minimikrav så som att produkten skall vara CE-märkt och ha minst IP-65 klass. Vi har även plockat bort de modeller som vi inte anser kvalar in på topp 8, baserat på specifikation.

De jaktradios som har valts ut för detta test är följande:

 1. Icom ProHunt F3400DS
 2. Icom D52
 3. Lafayette Smart
 4. Icom Prohunt Basic 2
 5. Zodiac D-One BT
 6. Hunter F3
 7. Icom IC-M85E Hybrid
 8. Zodiac Extreme Digital BT

Vår testvinnare: Icom F3400D

Frekvenser i mhz

Jaktradio 155

Jaktradio på 155 MHz-frekvensen är en del av VHF-bandspektrumet och används primärt av jägare för att hålla kontakten under jakten. 155-frekvensen är den vanligaste i Sverige och erbjuder en balans mellan räckvidd och klarhet, vilket gör den idealisk för skog och kuperad terräng där kommunikation kan vara svår. Tack vare dess specifika våglängd tränger 155 MHz-frekvensen igenom vegetation och mindre hinder bättre än högre frekvenser. Många moderna jaktradiomodeller som opererar på denna frekvens erbjuder både analoga och digitala sändningsmöjligheter, vilket ökar flexibiliteten och funktionaliteten. Detta gäller dock endast det svenska nätet och kan alltså skilja sig i andra länder.

Jaktradio 31

Jagar man inte på 155 MHz så jagar man i regel på 31 MHz. Val av frekvens kan vara mycket lokalt och oftast är det beroende på hur kuperad marken är.

Jaktradio på 31 MHz-frekvensen är en del av lågfrekvensbandet VHF och är populärt bland jägare som jagar i terränger med tät vegetation eller bergiga områden. Den lägre frekvensen innebär att signalen kan tränga igenom tjockare skog och reflektera runt hinder, vilket ger bättre täckning i svårtillgängliga områden.

Varumärken som är med i testet

Nedan pratar vi mer om de varumärken vi har valt att ta med i detta test.

Icom jaktradio

Icom är en av de mest populära tillverkarna av radioapparater för jakt i Sverige. Icom tillverkar även annan typ av kommunikationsutrustning och är särskilt känd för sina högkvalitativa jaktradios. I detta test har vi gått igenom Icom Prohunt F3400DS samt Icom D52, Icom Prohunt Basic 2, samt Icom IC-M85E Hybrid som samtliga har fått höga betyg.

Radioapparater från Icom är byggda för att tåla de utmaningar som den krävande jaktmiljön presenterar, inklusive varierande väderförhållanden och tuff terräng. Icoms jaktradios är utrustade med avancerade funktioner som klar och brusfri kommunikation, lång batterilivslängd och robusta byggnadsdesign. Många av deras modeller erbjuder även dual-band kapabiliteter, vilket möjliggör kommunikation på flera frekvenser. Ytterligare funktioner kan inkludera vattentätning, inbyggd GPS och möjlighet till digital kommunikation. Med sitt rykte om pålitlighet och innovation, är Icoms jaktradios ett populärt val bland jägare som söker tillförlitlig kommunikation i fält.

Hunter jaktradio

Hunter är ett märke som har etablerat sig som en pålitlig leverantör av jaktradios på den svenska marknaden. Jag själv jagar med Hunter F3 som även deltog i detta testet. Den enkla förklaringen till Hunters förträfflighet är enligt mig den överlägsna batteritiden.

Med fokus på robust design och användarvänlighet erbjuder Hunter radios som är särskilt konstruerade för de unika kraven i jaktmiljön. Många av Hunters modeller tål tuffa väderförhållanden och är kända för sin långa batterilivslängd, vilket garanterar att jägarna håller kontakten under hela jakten. Vissa modeller erbjuder även avancerade funktioner som dual-band kapabiliteter och digital kommunikation. Hunters engagemang för kvalitet och innovation gör dem till ett föredraget val för jägare som behöver en pålitlig och hållbar radioutrustning i terrängen.

Zodiac jaktradio

Zodiac är en ledande aktör inom jaktradioindustrin och är känt för att tillhandahålla högkvalitativa apparater anpassade för jaktens specifika behov. I detta test deltog Zodiac D-One BT samt Zodiac Extreme Digital BT som båda två är bra jaktradios.

Med en Zodiac jaktradio får användaren både tillförlitlighet och prestanda. De kombinerar modern teknologi med robust konstruktion, vilket säkerställer att radioutrustningen fungerar i de mest krävande miljöerna. Många av Zodiacs modeller inkluderar avancerade funktioner som digital kommunikation, utökad batterilivslängd och klar, störningsfri mottagning. Dessutom uppskattar användare det intuitiva gränssnittet och den ergonomiska designen. För jägare som söker det bästa inom kommunikationsverktyg är Zodiac jaktradio ett utmärkt val.

Lafayette jaktradio

Lafayette är ett erkänt varumärke inom kommunikationsindustrin och har under åren cementerat sin position som en pålitlig tillverkare av jaktradioapparater. I vårt test kommer Lafayette mycket högt och presterar bäst på batteritid med över en veckas batteritid. Med ett fokus på innovation och kvalitet erbjuder Lafayette jaktradios som är både robusta och tekniskt avancerade, anpassade för att klara av de utmaningar som jakten medför.

Deras apparater garanterar tydlig kommunikation över långa avstånd, även i tuffa terränger. Med funktioner som lång batteritid, vattentålig design och intuitiva användargränssnitt, är Lafayette jaktradios ett förstahandsval för många jägare. Deras förpliktelse att leverera toppmoderna produkter gör dem till en föredragen partner inom jaktradiokommunikation.

Billig jaktradio

En billig jaktradio erbjuder ofta grundläggande funktioner för kommunikation under jakt. Medan de kan vara kostnadseffektiva, är det viktigt att noga överväga deras räckvidd, batteritid och hållbarhet. Vissa billiga modeller kanske inte erbjuder samma pålitlighet eller klarhet som dyrare alternativ, vilket kan vara avgörande i vissa jaktsituationer. Det är alltid en balans mellan pris och kvalitet, så det lönar sig att undersöka specifikationer och recensioner noggrant innan man gör ett inköp.

Jaktradio bluetooth

Jaktradio med Bluetooth-teknik revolutionerar kommunikationen för jägare. Genom att integrera Bluetooth kan användare enkelt ansluta sina radioapparater till andra enheter, som hörlurar eller smartphones, för en trådlös och handsfree-upplevelse. Denna funktion är särskilt användbar i situationer där det är viktigt att hålla händerna fria. Utöver vanliga radiofunktioner erbjuder Bluetooth-möjligheten att streama musik, ta telefonsamtal och till och med använda röstassistenter. Det är dock viktigt att tänka på batteriförbrukningen, eftersom Bluetooth kan förkorta batteriets livslängd.

Bra att veta om moderna jaktradios

Mycket händer just nu i utvecklingen av nya radioapparater för jakt. Se nedan vilka funktioner som finns på många nya jaktradios, men som oftast inte finns på gamla modeller:

 1. Dubbla Frekvensband: Vissa moderna jaktradioapparater erbjuder dubbla frekvensband, vilket innebär att de kan sända och ta emot signaler på två olika frekvenser samtidigt. Detta ger jägaren möjlighet att kommunicera över olika nätverk samtidigt, vilket kan vara särskilt användbart vid stora jaktpartier eller i områden med komplex terräng.
 2. Kryptering och Säkerhet: För att säkerställa en säker och privat kommunikation, använder vissa avancerade jaktradioapparater krypteringstekniker. Detta förhindrar obehörig avlyssning av konversationer och skyddar jaktgruppens kommunikation från potentiella störningar.
 3. Integrerad GPS: Många moderna jaktradioapparater är utrustade med inbyggd GPS-funktion, vilket ger jägaren möjlighet att dela sin exakta position med andra i jaktgruppen. Detta kan vara oerhört värdefullt vid nödsituationer eller för att enkelt samordna positioner under en jakt.

Vanliga frågor jaktradio

Nedan svarar vi på vanliga frågor som ställs om jaktradios

Vilken jaktradio ska man köpa?

Det beror helt på vilken jakt du ska bedriva och vad som är viktigt för dig. De olika jaktradioapparaterna skiljer sig en hel del och här ovan kan du få en bättre bild över vad som särskiljer de olika modellerna. Läs igenom och fundera på vad som är viktigt för dig.

Vilken frekvens på jaktradio?

Val av frekvens på jaktradio beror till stor del på vad övriga i ditt jaktlag eller geografiska områden använder. Det har hävdats att 31 mHz skall fungera bättre än 155 MHz i kuperad terräng, men det råder delade meningar om det. I dag använder ca 70% av alla jägare i Sverige 155MHz och en viktig faktor till det är att de i regel har kortare antenner, vilket gör dem smidigare att ha med sig i fickan.

Vilken jaktradio är bäst?

I detta test har vi korat de bästa jaktradioapparaterna i följande kategorier:

 • Bäst för passkytten: Lafayette Smart
 • Bäst allround: Zodiac D-One BT
 • Bäst för jaktledaren: Icom D52
 • Bäst för dig som jagar i varierande miljöer: Icom ProHunt F3400DS
 • Bäst batteritid: Hunter F3
 • Bäst i test kompakt: Zodiac Extreme Digital BT
Hur pratar man i en jaktradio?

Genom att trycka in sändningsknappen som i regel sitter på vänster sida av jaktradion. Har du ett hörlurstillbehör anslutet så har det i regel även en extern mikrofon med en tillhörande sändknapp.

Vad är en jaktradio?

En jaktradio är som en vanlig radio, men anpassad för de frekvensband som används för jakt, 31 MHz samt 155MHz, eller digital sändning. De brukar även ha andra funktioner som är lämpliga vid jakt så som lång batteritid, stöt- och fukttåliga, kanalval, viska-funktioner m.m.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan man säga att jaktradios är bärbara kommunikationsenheter avsedda för användning i jaktmiljöer. De erbjuder jägare en pålitlig metod för att kommunicera över avstånd, vilket är särskilt värdefullt i avlägsna eller terrängrika områden där mobiltelefonsignalen kan vara opålitlig. Moderna jaktradios kan erbjuda funktioner som dubbla frekvensband, kryptering för privat kommunikation, och inbyggd GPS för positionsdelning. Kvaliteten och räckvidden kan variera beroende på modell och terräng, men gemensamt för alla är behovet av att säkerställa klar och pålitlig kommunikation under jakten. Vid val av jaktradio bör man beakta funktioner, batterilivslängd och robusthet för att säkerställa bästa möjliga upplevelse i fält.