Ljuddämpare

Ljuddämpare

Stalon XS149 Ljuddämpare

Testvinnaren

Stalon XS149

Ljuddämpare blir alltmer populärt när jägare och skyttar letar efter sätt att minska ljudnivån, både av hälsoskäl och för sin omgivnings skull.

Ljuddämpare var tidigare enbart associerat med militära och specialiserade användningsområden, men har nu funnit sin plats inom jakt och sportskytte. De vanligaste fördelarna med ljuddämpare är en tystare skjutmiljö och att det minskar rekylen samt skyttens exponering för skadliga ljudnivåer.

Vi har korat vinnare i flera kategorier!

Test Ljuddämpare 2024

Inför 2024 har vi genomfört omfattande tester av marknadens senaste ljuddämpare för att ge dig som jägare och skytt en översikt över vilka produkter som finns och vilket som passar för just ditt ändamål. Vi på Vilt.se är alltid opartiska och objektiva i våra bedömningar av produkternas prestanda, hållbarhet, vikt och påverkan på vapnets ballistik.

Vårt mål är att ge dig som läsare en klar bild av vilken ljuddämpare som bäst matchar dina behov, vare sig du är ute efter att skydda din hörsel eller för att inte störa din omgivning när du är ute i naturen.

Svemko Magnum 1.0 Quick-Mount Ljuddämpare

Magnum 1.0 Quick-Mount Ljuddämpare

Varumärke: Svemko

Magnum 1.0 Quick-Mount är en innovativ ljuddämpare designad för att snabbt kunna monteras på ditt vapen. Den är tillverkad av högkvalitativa material som tål tuffa förhållanden.

A-Tec Mega H2 A-Lock 3 moduler Ljuddämpare

Mega H2 A-Lock 3 moduler Ljuddämpare

Varumärke: A-Tec

A-Tecs avancerade ljuddämpare kännetecknas av den modulära designen, vilket gör det möjligt för användaren att anpassa längd och vikt efter specifika behov. Med A-Lock fastsättningssystemet garanteras en snabb, säker och verktygsfri montering på vapnet, vilket gör den oerhört användarvänlig.

Ase Utra Radien Ljuddämpare

Utra Radien Ljuddämpare

Varumärke: Ase

Ases kompakta storlek och lätta vikt gör den perfekt för jägare som föredrar en lätt och kort ljuddämpare. Konstruktionen är optimerad för att erbjuda exceptionell ljudreduktion men samtidigt tåla de krävande förhållanden som ofta förekommer vid jakt och skytte.

Stalon XS149 Ljuddämpare

XS149 Ljuddämpare

Varumärke: Stalon

Stalons ljuddämpare är tålig och användarvänlig. Den avancerade designen minskar skottljudet markant och bidrar även till att minska rekyl och pipuppslag, vilket förbättrar precision och komfort.

RCC M48 Ljuddämpare

M48 Ljuddämpare

Varumärke: RCC

RCCs ljuddämpare har en lätt och smidig profil vilket gör att den inte påverkar vapnets balans eller precision. Tillverkad i avancerade material och konstruktionstekniker erbjuder M48 en överlägsen kvalitet med enkel montering och demontering som gör underhåll och rengöring bekymmersfritt.

Så gick testet till

När vi har genomfört våra tester för att hitta den bästa ljuddämparen för 2024 har använt oss av ett team av erfarna jägare och utbildade ljudtekniker för att få en grundlig förståelse för varje ljuddämpares effektivitet.

Vi monterade varje ljuddämpare på samma typ av vapen, med identiska ammunitionsladdningar för att se till att resultaten var objektiva. Vi genomförde skjuttester i öppna och slutna miljöer för att bedöma hur väl ljuddämparna presterade i olika akustiska förhållanden. Vi mätte också rekylreduceringen och påverkan på vapnets precision och ballistik där vi efter varje skottsession inspekterade och förutsåg ljuddämparnas långsiktiga underhållsbehov.

Testet har bedömts efter dessa kriterier

 • Ljudreducering: Huvudfunktionen hos en ljuddämpare är att minska ljudnivån vid avfyring. Vi har mätt decibelreduktionen för att ge en objektiv bedömning av hur effektiv varje ljuddämpare är på att dämpa skottljudet.
 • Påverkan på precision och ballistik: Det är viktigt att ljuddämparen inte negativt påverkar vapnets skjutegenskaper. Vi har bedömde om det finns någon märkbar förändring i precision och ballistik med och utan ljuddämparen monterad.
 • Vikt och balans: En ljuddämpare ska inte göra vapnet obekvämt tungt eller svårhanterligt. Vi utvärderade hur varje modell påverkade vapnets vikt och balans.
 • Hållbarhet: Ljuddämpare utsätts för extrem värme och tryck vid användning. Vi granskade både konstruktionen och materialvalen för att bedöma varje ljuddämpares hållbarhet.
 • Underhåll och rengöring: Enkelheten att underhålla och rengöra ljuddämparen är en viktig aspekt där vi bedömde hur lätt det är att demontera, rengöra och åter montera ljuddämparen.

Ljuddämpare jämförelse

ProduktLjuddämpningLängdMax PipdiameterVikt
Svemko Magnum 1.0 Quick-Mount29-37 db226 mm24 mm360g
A-Tec Mega H2 A-Lock 3 moduler38 db250 mm23.7 mm596g
Stalon XS14930.5 db237.5 mm22.5 mm344g
Ase Utra Radien29-31 db210 mm22.5 mm285-295g
RCC M4835-36 db150-220 mm24 mm280-420g
Test ljuddämpare

Köpguide – Bra att tänka på när du ska köpa Ljuddämpare

Att välja rätt ljuddämpare kan vara svårt med tanke på det breda utbudet på marknaden. Det är viktigt att hitta rätt verktyg som passar just dina behov och ditt vapens specifikationer. Här är några nyckelfaktorer att överväga inför ditt köp av ljuddämpare.

Rätt ljuddämpare till ditt vapen

Det första att tänka på är kompatibiliteten mellan ljuddämparen och ditt vapen. Exempelvis kaliberstorlek, gängning på pipans mynning och vapnets övergripande design. En ljuddämpare som är utformad för en specifik kaliber kommer att erbjuda optimal ljudreducering för just den kalibern. Kontrollera även att gängningen på ljuddämparen matchar din vapenpipa för en säker och stabil montering.

Montering

Monteringen är viktig för ljuddämparens funktion. En ljuddämpare som inte är korrekt monterad kan påverka skottens precision och i värsta fall vara en säkerhetsrisk. Leta efter ljuddämpare som erbjuder enkel men robust montering, och överväg modeller med snabbfästen eller verktygsfria monteringssystem för enkelhetens skull.

Hållbarhet

Ljuddämpare utsätts för extremt höga tryck och temperaturer vid användning. Konstruktion och hållbarhet är därför en viktig faktor. Köp en dämpare med hög kvalitet så undviker du konstruktionsfel och underhåll.

Material

Materialvalet påverkar både hållbarheten och vikten på ljuddämparen. Titan och rostfritt stål vanligt då det tål höga temperaturer, medan aluminium kan erbjuda en lättviktslösning för mindre krävande användning. Varje material har sina för- och nackdelar, så välj det som passar dig bäst.

Vikt

Vikten på en ljuddämpare kan påverka vapnets balans och precision. En tung ljuddämpare kan göra vapnet framtungt. Om du värdesätter smidighet och rörlighet, leta efter en lättviktsmodell som inte kompromissar för mycket med prestanda.

Pris

Priset på ljuddämpare varierar beroende på material, design och kvalitet. Sätt en budget, men kom ihåg att högre pris ofta återspeglar bättre kvalitet och livslängd. Det är viktigt att inte kompromissa för mycket på kvalitet för att spara pengar på kort sikt då en ljuddämpare kan vara en långsiktig investering i din skjutupplevelse.

Ljuddämpare Bäst i Test – Topp 5

 1. Stalon XS149 Ljuddämpare
 2. Svemko Magnum 1.0 Quick-Mount Ljuddämpare
 3. A-Tec Mega H2 A-Lock 3 moduler Ljuddämpare
 4. Ase Utra Radien Ljuddämpare
 5. RCC M48 Ljuddämpare

Vår testvinnare

Varumärken som var med i testet

I vårt test av ljuddämpare för 2024 hade vi produkter från flera av de största tillverkarna på marknaden. Nedan presenteras en kort genomgång av varje varumärke och de modeller som ingick i testet.

Stalon Ljuddämpare

Stalon är kända för sin kvalitet och kombinerar lätt vikt med effektiv ljudreducering med minimal påverkan på vapnets balans. Företaget lägger stor vikt vid innovation och har utvecklat flera modeller som passar olika typer av jakt och skytte. Deras ljuddämpare är designade för att vara enkla att underhålla och har en tålig designt som står emot de tuffa förhållandena som ofta förekommer under jakt.

A-Tec Ljuddämpare

A-Tec är en annan ledande tillverkare av ljuddämpare, med en produktportfölj som täcker ett brett spektrum av kalibrar och vapentyper. De är särskilt uppmärksammade för sin modulära design, vilket gör det möjligt för användaren att anpassa längd och vikt för att matcha behov och preferens. A-Tec fokuserar på att erbjuda ljuddämpare som ger en optimal balans mellan vikt, ljudreducering och livslängd.

Ase Ljuddämpare

Ase, ofta känd genom sitt fullständiga namn Ase Utra, är en finsk tillverkare med produkter designade att möta de strikta kraven från både jägare och professionella användare. Ase Utra-ljuddämpare kännetecknas av deras effektiva ljudreducering och prestanda.

RCC Ljuddämpare

RCC är ett relativt nytt namn inom ljuddämparindustrin men har snabbt etablerat sig som en innovatör med avancerade designlösningar. Deras ljuddämpare är skapade med cutting-edge material och teknik för att minska vikt och maximera ljudreducering. RCCs fokus ligger på att leverera produkter som är lättanvända och effektiva.

Svemko Ljuddämpare

Svemko tillverkar skräddarsydda ljuddämpare i Sverige. De erbjuder ett brett sortiment av modeller som är anpassade för olika användningsområden inom jakt och skytte. Svemkos ljuddämpare är uppmärksammade för deras höga kvalitet, innovativa design och förmåga att leverera effektiv ljudreducering utan att påverka vapnets prestanda.

Ljuddämpare bäst i test

Mer om Ljuddämpare Jakt

Jakten har alltid varit en aktivitet där utrustningen spelar en viktig roll. Ljuddämparen har blivit ett allt viktigare verktyg för jägaren, inte bara för att minska ljudet vid skottlossning utan också för att förbättra skjutkomforten och minska störningen för viltet och omgivningen. Här utforskar vi olika typer av ljuddämpare anpassade för jakt med fokus på specifika vapen och kalibrar.

Ljuddämpare gevär

Ljuddämpare för gevär är designade för att hantera höga tryck och temperaturer som genereras vid skottlossning. De effektivaste modellerna erbjuder en betydande ljudreducering, vilket gör dem idealiska för jakt i känsliga miljöer. Vid val av ljuddämpare till gevär är det viktigt att överväga vapnets kaliber, skottvolym och den förväntade effekten på vapnets balans och hanterbarhet.

Liten Ljuddämpare

För jägare som prioriterar smidighet och minimalt påverkan på vapnets längd och vikt, finns det små ljuddämpare. De är perfekta för situationer där rörlighet är viktigt och ger en balanserad nivå av ljudreducering och bekvämlighet.

Ljuddämpare 308

Kaliber .308 Winchester är en av de mest populära valen bland jägare världen över. Ljuddämpare utformade för .308 kan effektivt minska ljudet och rekyl vilket minskar risken för hörselskador och ökar precisionen. Ljuddämparna måste vara byggda för att hantera de specifika kraven som .308-kalibern ställer, inklusive högt tryck och temperatur.

Ljuddämpare 30-06

30-06 Springfield är en annan klassisk kaliber med lång historia inom jakt. Ljuddämpare anpassade för 30-06 måste kunna hantera den höga energin och det långa aktionslängden som kalibern kräver. Att välja en ljuddämpare som är utvecklad för 30-06 förbättrar skjutupplevelsen genom att minska både ljud och rekyl.

Ljuddämpare 6 5×55

Kalibern 6,5×55 SE är mycket populär i Skandinavien och känd för sin precision och skonsamma rekyl. En ljuddämpare anpassad för den kalibern gör skjutningen tystare och mer precis. Det är viktigt att välja en modell som är optimerad för 6,5×55:s unika ballistik för att uppnå precisionen.

Ljuddämpare 22lr

.22lr är en favorit bland småviltjägare tack vare dess låga kostnad, låga rekyl och tysthet. Att avnända en ljuddämpare på en .22lr-rifle kan nästan eliminera ljudet helt, vilket gör den till ett utmärkt val för jakt i närheten av bostadsområden eller när man inte vill störa viltet. Ljuddämpare för .22lr är ofta mindre och lättare än de för större kalibrar.

ljuddämpare 308

Vanliga frågor om Ljuddämpare

När det gäller ljuddämpare finns det många frågor och myter. Här tar vi upp fem av de vanligaste frågorna för att hjälpa dig förstå mer om hur ljuddämpare fungerar och hur de kan påverka din jakt- och skytteupplevelse.

Påverkare en ljuddämpare precisionen?

Det finns en allmän missuppfattning att ljuddämpare negativt påverkar ett vapens precision. I verkligheten kan en ljuddämpare faktiskt förbättra precisionen genom att minska rekyl och piprörelse. Dock är det viktigt att välja rätt typ av ljuddämpare för ditt specifika vapen och att den är korrekt monterad för att säkerställa bästa möjliga resultat.

Är det lagligt att använda en ljuddämpare?

I Sverige är det lagligt att använda ljuddämpare vid jakt och i vissa fall för sportskytte, under förutsättning att man uppfyller vissa kriterier och har giltigt tillstånd för vapnet. Ljuddämpare anses vara vapentillbehör och får användas med licensierade vapen. För att få använda en ljuddämpare för jakt krävs inget särskilt tillstånd för själva ljuddämparen; det räcker med att ha ett giltigt vapeninnehavstillstånd. Dock ska man vara medveten om att reglerna kan skilja sig åt beroende på vilket djur man avser att jaga, då vissa specifika jaktregler kan tillämpas.

Hur mycket minskar ljuddämpare ljudet?

Den ljudreducerande effekten av en ljuddämpare kan variera beroende på flera faktorer, inklusive kaliber, ammunitionstyp och ljuddämparens design. Generellt kan en ljuddämpare reducera ljudnivån med 20 till 36 decibel, vilket kan göra en signifikant skillnad för både skytten och omgivningen.

Ökar en ljuddämpare vapnets längd och vikt?

Ja, att montera en ljuddämpare kommer att öka både längden och vikten på ditt vapen. Dock har moderna ljuddämpare blivit allt lättare och mer kompakta, vilket minimerar dessa nackdelar. Det är viktigt att överväga balansen och hanterbarheten av ditt vapen med en ljuddämpare monterad för att säkerställa en bekväm och effektiv användning.

Kräver ljuddämpare underhåll?

Precis som alla delar av ditt vapen kräver ljuddämpare regelbundet underhåll för att fungera optimalt. Detta inkluderar rengöring för att ta bort krutrester och föroreningar som kan byggas upp inuti ljuddämparen. Vissa modeller är designade för enkel demontering och rengöring, medan andra kan kräva professionell service. Att följa tillverkarens underhållsinstruktioner är viktigt för att förlänga ljuddämparens livslängd och upprätthålla dess prestanda.

Sammanfattning

I vårt stora test av ljuddämpare 2024 vägleder vi jägare och sportskyttar i deras val av dämpare. Vi har gått igenom och testat varje produkts prestanda och precision så att du har all information du behöver inför ditt köp av en ljuddämpare.

Därför kan du lita på vårt test av Ljuddämpare

Våra tester har genomförts med objektiva mätinstrument för att samla data om ljudreducering, påverkan på precision, vikt, hållbarhet, och andra relevanta egenskaper. Vårt team på redaktionen består av erfarna jägare och vi har rådfrågat experter inom akustik och vapenteknik för att ge en så detaljerad recension av varje ljuddämpare som möjligt.

Alltid objektiva i vår bedömning

Objektivitet står i centrum för allt vi gör på Vilt.se. Vi har inga kommersiella avtal med någon tillverkare av ljuddämpare, utan vårt mål är att utvärdera varje ljuddämpares styrkor och svagheter, så att du som läsare kan fatta beslut baserade på faktisk prestanda snarare än marknadsföringsmaterial.

Ljuddämpare utan licens från 1 juli 2022

 • Datum för ändring: Sedan den 1 juli 2022 behöver du inte längre ansöka om licens för att köpa ljuddämpare till ditt vapen.
 • Krav: Du måste kunna visa att du äger det vapen som ljuddämparen är avsedd för.
 • Kontroll: Butiken är skyldig att kontrollera din vapenlicens innan de får skicka ljuddämparen till dig.
 • Syfte: Förändringen syftar till att förenkla för vapenägare samtidigt som det säkerställs att ljuddämpare endast säljs till lagliga vapeninnehavare.