Jaktlag

Vissa jaktlag samlas för drevjakter, medans andra kan fokusera mer på fågeljakt eller vakjakt. Ofta jagar man på en och samma markareal i ett jaktlag.

Vad är ett jaktlag?

Ett jaktlag är en sammanslutning av jägare som jagar tillsammans. Oftast är medlemmarna betalande i viss utsträckning, även om det finns jaktlag som inte kostar något alls. Ett jaktlag kan både vara en förening/ekonomisk förening eller ett aktiebolag.

Jaktlaget rapporterar normalt till markägaren, men även till jaktvårdskretsen där kvot för exempelvis älg och kronhjort tilldelas.

Letar du efter jägare till ditt jaktlag?

Har ni ett jaktlag och söker medlemmar? Då kan ni fylla i era uppgifter t.h. och berätta mer om ert jaktlag, så ser vi till att ni får komma i kontakt med potentiella jaktlagsmedlemmar.

Glöm ej beskriva vart ni jagar, vilt-tillgång och vad som efterfrågas.

Därför är man med i ett jaktlag

I ett jaktlag har du både rättigheter och skyldigheter. Dels får du möjlighet att jaga med jaktlaget, men du förväntas i regel också delta i arbete med t.ex.  viltvård, stödutfordring, slakt, bygge av torn och åtel, röjning av pass m.m.

Utöver detta tillkommer ofta även avgiften för att vara med i jaktlaget. Oftast är det markägaren som tar ut en avgift av jaktlaget, antingen genom att jaktlaget betalar direkt till markägaren, eller att jaktlaget betalar för att få ha jaktarrendet.

Att vara medlem i ett jaktlag är i dag kanske det enklaste sättet att komma t och jaga om du inte nöjer dig med att delta på köpjakter, eller bli medbjuden av vänner.

Vad kan du förvänta dig av ett jaktlag?

Ett jaktlag styrs i regel av jaktledaren. Det är jaktledaren som panerar jakter, ansvarar för inventering av vilt, ansvarar för ekonomi och inköp samt ser till att rapportera in det vilt som skjuts. Vissa jaktlag har stadgar där det framgår vad du kan förvänta dig som medlem, men även vad du har för skyldigheter.

Som medlem i ett jaktlag kan du förvänta dig jakttillfällen, gemenskap, fina jaktminnen och fantastiskt viltkött.

Hur hittar jag ett jaktlag där jag bor?

De flesta finner jaktlag genom sina vänner eller sitt kontaktnät, men om man inte har möjlighet att hitta ett jaktlag på detta sätt så är det ofta ganska svårt.

Ibland kan det vara en bra idé att höra av sig till bönder i närområdet som kan behöva hjälp med skadedjur. Ni kan även prova att höra av er till oss via kontakformuläret