Jaktmössa

Härkila Annaboda 2.0 HSP Stickad Jaktmössa

Testvinnaren

Härkila Annaboda 2.0 HSP Stickad mössa

En jaktmössa är en viktig del av varje jägares utrustning då den erbjuder både skydd och komfort under jakter.

Jaktmössan skyddar ditt huvud från kyla, vind och ibland även regn, vilket är viktigt under de långa timmar som spenderas utomhus i skiftande väderförhållanden. En jaktmössa kan även bidra till bättre kamouflage i naturen, vilket gör det svårare för viltet att upptäcka jägaren.

Det finns flera olika typer av jaktmössor att välja mellan, inklusive modeller med inbyggda hörselskydd, värmeisolerande material och de som är speciellt anpassade för en viss typ av jaktform och årstid. För att välja rätt jaktmössa måste du ta hänsyn till faktorer som material, design och typ av klimat som du vanligtvis jagar i.

Vi har korat vinnare i flera kategorier!

Bäst Jaktmössa 2024

Inför 2024 ser vi flera nya leverantörer inom jaktmössor, där innovation, komfort och hållbarhet står i fokus. Årets bästa val erbjuder avancerade material som både kan andas och är vattentäta, har integrerade hörselskydd och smart teknik för ökad säkerhet och kommunikation.

Dessa mössor är designade för att möta de krav som den moderna jägaren ställer, med fokus på bekvämlighet och långvarig hållbarhet. Oavsett jaktform eller klimat, finns det modeller som erbjuder den perfekta balansen mellan skydd, kamouflage och komfort.

Härkila Annaboda 2.0 HSP Stickad Jaktmössa

Annaboda 2.0 HSP Stickad Jaktmössa

Varumärke: Härkila

Annaboda 2.0 HSP-mössa kombinerar stil och funktion i en stickad design med en varm ullblandning av 50% merinoull och 50% akryl, vilket garanterar både slitstyrka och goda värmeegenskaper.

Avignon Flaps Jaktmössa Kaninpäls

Flaps Jaktmössa Kaninpäls

Varumärke: Avignon

Den klassiska öronlappsmössan kombinerar elegans och funktion med vindtätt konstskinn och lyxig äkta kaninpäls. Inuti mössan finns ett extra syntetfoder för utökad värmeisolering, vilket gör den till det ultimata valet för riktigt kalla vinterdagar.

Chevalier Bristol Infinium Jaktmössa High Vis Orange

Bristol Infinium High Vis Orange Jaktmössa

Varumärke: Chevalier

Bristol Infinium Beanie är en stickad mössa, tillverkad i en blandning av ull och akryl för att ge värme och hållbarhet. Kommer i orange för att synas ute i naturen.

Så gick testet till

För att fastställa vilken jaktmössa som vi tycker är bäst för 2024, genomförde vi omfattande test där vi jämförde flera olika modeller på marknaden. Testet designades för att simulera olika jakt- och klimatförhållanden, från kyliga morgontimmar i skogen till fuktiga eftermiddagar i våtmarker.

Varje mössa testades under verkliga jaktförhållanden av vårt team av erfarna jägare och utomhusexperter. Vi utförde även tekniska tester för att bedöma materialens kvalitet, vattentäthet, andningsförmåga och isoleringsegenskaper.

Testet har bedömts efter dessa kriterier

När vi genomförde våra olika tester så valde vi att fokusera på ett visst antal kriterier som vi bedömde som viktigast för att kunna recensera och hitta den bästa jaktmössan:

 • Komfort och passform: Hur bekväm är mössan att bära under långa perioder? Passar den för olika huvudstorlekar och former?
 • Material och design: Vilka material används och hur väl är mössan konstruerad? Är den slitstark och hållbar över tid?
 • Värme och andningsförmåga: Erbjuder mössan tillräcklig värmeisolering utan att orsaka överhettning? Hur väl hanterar materialet fukt och svett?
 • Vattentäthet: Hur effektivt skyddar mössan mot regn och fukt?
 • Kamouflage och estetik: Hur väl smälter mössan in i omgivningen? Är designen anpassad för olika jaktmiljöer?
 • Tekniska funktioner och innovationer: Inkluderar mössan några tekniska innovationer, som inbyggda hörselskydd eller kommunikationssystem?
 • Prisvärdhet: Är mössan prisvärd med tanke på dess kvalitet och funktioner?
Jaktmössa orange

Köpguide – Bra att tänka på när du ska köpa en Jaktmössa

När du väljer jaktmössa rekommenderar vi att du utgår ifrån ett par olika variabler för att säkerställa att du blir så nöjd som möjligt med ditt köp.

Klimat

 • Anpassning till årstid: Se till att välja en mössa som är anpassad till klimatet du mestadels kommer att jaga i. Tjockare material är bättre för kallare väder, medan en lättare och mer andningsbar mössa passar bättre för jakt under varmare förhållanden.
 • Specifika jaktformer: Vissa mössor är designade med specifika jaktformer i åtanke, som andjakt eller älgjakt, där behov av kamouflage kan vara viktigt.

Material

 • Kvalitet: Hållbara material som ull, fleece eller tekniska syntetmaterial är att föredra. De ska kunna motstå slitage och vara lätta att rengöra.
 • Vattentäthet och andningsförmåga: En vattentät men ändå andningsbar mössa är idealisk för att hålla huvudet torrt och bekvämt.

Passform

 • Storlek och justeringsmöjligheter: En mössa med justerbar storlek kan ge en bättre passform för olika huvudformer och storlekar.
 • Foder: Ett mjukt inre foder kan öka komforten, särskilt under långa perioder av användning.

Synlighet

För säkerhetsjakt kan det vara klokt att välja en mössa med reflexdetaljer eller i en ljus färg för att öka synligheten. Många mössor kommer i orange av just den anledningen.

Pris

Oftast innebär högre pris bättre materialkvalitet och hållbarhet. Kom ihåg att jaktmössan är en investering i din både din säkerhet och komfort.

Jaktmössa bäst i test – Topp 3

 1. Härkila Annaboda 2.0 HSP Stickad mössa
 2. Avignon Flaps Mössa Kaninpäls
 3. Chevalier Bristol Infinium Beanie High Vis Orange

Vår testvinnare

Varumärken som var med i testet

I vårt test av jaktmössor för 2024 tog vi med produkter från några av de största varumärkena inom jaktutrustning. Dessa varumärken är kända för sin kvalitet, design och hållbarhet. Nedan presenterar vi en översikt av de varumärkena som är inkluderade i testet för bäst jaktmössa 2024.

Härkila Jaktmössa

Härkila är ett varumärke som står för både tradition och innovation inom jaktutrustning. Deras jaktmössa i testet är designad för den seriösa jägaren som inte vill kompromissa på kvalitet och funktion. Mössan kombinerar kvalitetsmaterial för optimal värme och andningsförmåga med en design som tål tuffa förhållanden.

Avignon Jaktmössa

Avignon är känt för sina prisvärda och högkvalitativa jaktprodukter. Jaktmössan från Avignon som testades är särskilt uppskattad för sin komfort. En klassisk öronlappsmössa i vindtätt konstskinn med äkta kaninpäls och extra syntetfoder invändigt för maximal isolering.

Produkten som testades: Avignon Flaps Mössa Kaninpäls

Chevalier Jaktmössa

Chevalier har en lång historia av att tillverka högkvalitativa jaktkläder och deras jaktmössa är inget undantag. Denna mössa är designad med fokus på hållbarhet och funktionalitet, utrustad med vattentåliga material i orange färg som är effektiv för främst hundförare.

Jaktmössa vinter

Mer om Jaktmössor

Jaktmössor finns i en mängd olika stilar och utföranden för att passa de specifika behoven hos olika jägare och olika jaktscenarier. Nedan följer en djupdykning i några av de mest populära typerna av jaktmössor och deras unika egenskaper.

Jaktmössa Orange

En orange jaktmössa är viktig del av säkerhetsutrustningen för jägare under jakt. Den ljusa färgen gör jägaren synlig för andra jägare i terrängen, vilket minskar risken för olyckor. Denna typ av mössa är ofta tillverkad i just högvisibilitetsmaterial och kan även inkludera reflexdetaljer för ytterligare synlighet under vinterhalvåret.

Jaktmössa Vinter

Vinterjaktmössor är designade för att ge maximal värme och skydd mot kalla temperaturer. De är ofta tillverkade i tjockare material som ull eller fleece och kan ha extra isolering samt vind- och vattentäta egenskaper. Många modeller har nedfällbara öronlappar för extra skydd mot kylan.

Jaktmössa Herr

Jaktmössor för herrar är ofta designade i en klassisk stil, med funktioner som passar de flesta mäns huvudstorlek. De finns i en mängd olika material och med olika funktioner, såsom inbyggda hörselskydd, justerbara band och kamouflagemönster.

Jaktmössa Dam

Damspecifika jaktmössor är oftast anpassade till mindre huvudstorlekar och tightare passform. De kommer i en variation av färger och stilar med hög funktionalitet och kvalitet. Tillverkarna fokuserar på både funktion och estetik för att möta olika jägares behov.

Jaktmössa Vit

En vit jaktmössa kan vara särskilt användbar under vinterjakt, då den hjälper jägaren att smälta in i snöiga landskap. Vit kamouflage kan ge en strategisk fördel i att förbli osedd av viltet. Dessa mössor är ofta tillverkade av material som isolerar och skyddar mot väder och vind.

Varm Jaktmössa

En varm jaktmössa är viktig för alla som jagar i kallt klimat. De bästa modellerna erbjuder en kombination av isolering och andningsförmåga, vilket håller jägaren varm utan att överhetta vid aktivare jaktdagar. Material som ull, fleece, eller syntetiska material är vanliga val, och många varma jaktmössor har även vattentäta egenskaper för att hålla huvudet torrt.

Varm jaktmössa

Vanliga frågor om mössor till Jakt

Varför är färgen på jaktmössan viktig?

Färgen på en jaktmössa spelar en stor roll i både kamouflage och säkerhet. Orange mössor, till exempel, gör jägaren synlig för andra jägare, vilket minskar risken för olyckor. Camouflage-mönstrade mössor hjälper å andra sidan jägaren att smälta in i omgivningen och förbli oupptäckt av viltet.

Hur vet jag vilken storlek på jaktmössa jag ska välja?

De flesta jaktmössor är designade för att passa en rad olika huvudstorlekar, ofta genom justerbara remmar eller elastiska band. För en mer specifik passform, kolla tillverkarens storleksguide och mät ditt huvud enligt instruktionerna. Tänk på att mössan ska sitta bekvämt utan att vara för tight eller för lös.

Är det värt att investera i en dyrare jaktmössa?

Kvalitet och funktion är ofta direkt kopplade till priset på jaktmössor. En dyrare mössa kan erbjuda bättre material, högre komfort, och avancerade funktioner som vattentäthet och inbyggda hörselskydd. Om du jagar regelbundet eller i krävande förhållanden kan en investering i en högkvalitativ mössa vara värt priset för den förbättrade upplevelsen och skyddet.

Kan jag tvätta min jaktmössa i maskin?

Det beror på materialet och konstruktionen av jaktmössan. Kontrollera alltid tvättråden eller tillverkarens rekommendationer innan du tvättar. Vissa material, som ull, kan kräva särskild omvårdnad medan andra kan vara maskintvättbara. Felaktig tvätt kan skada mössans material och minska dess livslängd.

Ska jag välja en jaktmössa med eller utan öronlappar?

Valet mellan en jaktmössa med eller utan öronlappar beror på dina personliga behov och det klimat du planerar att jaga i. Öronlappar erbjuder extra skydd mot kyla och vind, vilket är idealiskt för jakt under senhösten eller vintern. Om du däremot jagar i varmare klimat eller föredrar mer ventilation, kan en mössa utan öronlappar vara ett bättre alternativ.

Sammanfattning

Att välja rätt jaktmössa är viktigt för att du ska få en så bekväm jaktupplevelse som möjligt. I vårt test av jaktmössor har vi granskat och bedömt ett brett urval av mössor från flera varumärken baserat på kriterier som komfort, materialkvalitet, funktioner och prisvärdhet. Vårt mål är att ge dig den information du behöver för att göra ett så bra välgrundat köp som möjligt.

Därför kan du lita på vårt test av Jaktmössor

Vårt test av jaktmössor har genomförs av vårt team av erfarna jägare och produkttestare som använder en praktiska metoder för att bedöma varje mössa. Vi testar produkterna i verkliga jaktscenarion för att se till att våra rekommendationer är baserade på faktisk användbarhet.

Alltid objektiva i vår bedömning

På Vilt.se är vi noggranna med objektivitet i våra tester och recensioner. Vi är inte associerade med några varumärken eller tillverkare, vilket innebär att våra tester är helt oberoende. Vi strävar efter att ge en rättvis och objektiv recension av varje produkt.

Vilt är oberoende och transparenta

Vi värdesätter transparens och oberoende i allt vi gör. Därför är alla våra rekommendationer opartiska så att kan kännea dig trygg i att förlita dig på vår expertis när du väljer din nästa jaktmössa.