En delikatess i det nordiska viltköket
Såväl skogs- som fältharen är mycket goda att äta så länge de tillagas på rätt sätt. Harköttet är mörkt till färgen och smakrikt likt de flesta viltslagen. Om köttet inte hanteras rätt, eller om det översteks, så kan det lätt bli segt och mindre gott.
Recept på hare
Tillaga harkött
Att tillaga harkött är inte svårt så länge du följer några enkla knep.
- Hängmöra inte haren i för kall temperatur, köttet blir då segt.
- Även en hare som har hunnit springa långt under en jakt och därmed hunnit bli utmattad blir lätt seg.
- Stycka haren likt en kyckling.
- Stek igenom köttet och servera ej rosa.
- Överstek ej, då det lätt blir segt
- Tillga i ugn – Köttet är klart när det faller av benet
Harkött användningsområde
Hare har en påtaglig viltsmak, vilket många gillar, medans vissa tycker att det kan bli för smakrikt. I såväl smak som konsistens kan haren anses påminna om kyckling, även om köttet är mörkare och mer smakrikt.
Harköttet lämpar sig bra i grytor, eller med rotfrukter, eller kan även tillagas som det är med olivolja, rosmarin, salt och peppar i ugn.
Styckdetaljer hare
På hare och kanin är det framförallt sadeln, filén och bakbenen som är ätbara. Det går visserligen att äta även framben, men det är inte mycket kött att tillaga i annat än gryta. Självklart går det bra att mala ned köttet till färs.
Harkött temperatur
Harköttet tillagas på samma sätt som övrigt småvilt. Riktlinjer för innertemperaturer enligt nedan:
- Rött 52°
- Rosa 56°
- Lätt rosa 58°
- Genomstekt 65°
Vanliga frågor om harkött
Harkött är mycket magert och håller därför länge i frysen. 2-3 år bör inte vara något problem.
Hare säljs normalt inte i handeln, men har du möjlighet att köpa hare bör en hel hare kosta ca 150-200 kr.
Harköttet är mycket smakrikt som det är och behöver i regel inte marinad.
Harkött passar utmärkt till vitt och rött vin, såväl i maten som till maten. Krydda gärna med rosmarin, timjan eller bara med salt och peppar.
Självklart skall såsen göras på det sky som blir över från tillagningen av haren. Blanda med grädde och ev. redning och valfri kryddning.