Jakt

Jakt är något som människan har bedrivit sedan urminnes tider. Ursprungligen hade jakten till syfte att förse människan med mat och material till kläder, skor, verktyg och smycken.

Dagens jägare och jakt skiljer sig inte så mycket från den tidiga jägaren och jakten då vi nu som då genomför jakten genom ett gediget lagarbete och viljan att minimera lidande för viltet, vilket är två av de huvudsakliga delarna vi eftersträvar.

På Vilt.se går vi igenom viktiga delar inom jakt, djuren, viltvård och mycket annat, det gör vi i syfte att upplysa, undervisa och hjälpa såväl erfarna, nybörjar- samt blivande jägare med matnyttig information och kunskap.

Vad innebär jakt – Är det bra?

Jakt sker i Sverige på lovligt vilt under jaktsäsong och är reglerat enligt jaktlagstiftning och jaktförordningen. För att få jaga behöver man först avlägga jägarexamen och sedan anskaffa vapen samt vapenlicens. Därefter behöver man betala viltvårdsavgift till naturvårdsverket så att man får ett statligt jaktkort som tillsammans med vapenlicensen alltid skall vara med vid jakt.

Jakt måste utövas för att ett land som Sverige skall fungera. Jakten sker för att bevara balansen i den svenska viltstammen och för att reglera invasiva arter. Det är även viktigt att upprätthålla en balans mellan människa och viltet. Under senare år har t.ex. vildsvinsstammen ökat lavinartat vilket har medfört en stor ökning i trafikolyckor samt förstörda skördar för bönder.

På samma sätt är det viktigt att reglera vargstammen som ger sig på tamboskapsdjur och nötkreatur. Det är från samhällets sida därför nödvändigt med jakt för att bönder skall bedriva jordbruk och djurhållning, skogsbolag skall kunna bedriva verksamhet och i förlängningen även avgörande för att vi skall ha mat på bordet, fungerande transporter och ett fungerande näringsliv.

Jaktförmedling

Vi förmedlar jakt i hela Sverige via våra samarbetspartners. Oavsett vart du vill jaga eller vilken typ av jakt du är ute efter så kan vi guida dig rätt. Vi förmedlar allt ifrån drevjakt, smygjakt och pyrschjakt till godsjakter. Vi har genom åren förmedlat mer än 1000 jakter och vilt.se är i dag Sveriges största jaktförmedlare!

Är du sugen på att komma ut och jaga?

Godsjakt

Vi erbjuder godsjakt i Sverige och i flertalet andra länder i Europa. Godsjakten kännetecknas av jakt på större jordbruksfastigheter, ibland med anor ända tillbaka till medeltiden. I Sverige erbjuder vi godsjakt på ett flertal gods med övernattning och middag på herrgård/säteri/slott. På våra godsjakter i Tyskland kan ni även jaga bewegungsjakt och i Spanien monteriajakt. Kontakta oss vid intresse för att få mer information och priser.

Jaktformer

I Sverige har vi en stark jakttradition som har utvecklats under flera hundra år. Sättet vi jagar på skiljer sig väsentligt beroende på vilket vilt som skall jagas och under vilka omständigheter. Även valet av vapen, ammunition och andra hjälpmedel varierar beroende på vilken jakt som skall bedrivas. Lär er mer om hur jaktformerna fungerar här.

Jakt i Sverige