Jägarexamen Eskilstuna

Söker du efter jägarexamen  Eskilstuna? Då har du kommit rätt!

Att ta jägarexamen är första steget för dig som vill börja jaga. Detta innebär att du läser in dig på vad jakt är, hur den svenska faunan ser ut, vilka viltarter som finns, olika jaktformerlagstiftning kring jakt och även hur du praktiskt hanterar vapen och ammunition.

Du lär dig även hur du passar djuret och tar hand om det fina viltköttet. Det är först när du har fått din jägarexamen godkänd som du kan ansöka om vapenlicens och få möjlighet att köpa ditt första vapen.

Hur skaffar jag jägarexamen i Eskilstuna

Jägarexamen i  Eskilstuna tar du genom att avlägga och bli godkänd på teoriprov samt skytteprov av kulvapen och hagelvapen. I praktiken så vänder sig de allra flesta till olika jaktkurser som hålls runtom i landet av erfarna jägare.

Det finns allt ifrån kvällskurser till intensivkurser, men alla går ut på samma sak, att i teorin och praktiken lära sig allt du behöver för att bli jägare.

Det kan vara bra att i förväg säkerställa att den kurs du söker dig till är seriös och med en bra kursledare i  Eskilstuna. Det viktigaste är förstås att du själv är motiverad och villig att lägga tid på de tre huvudmomenten: Viltvård, jaktformer och säkerhet. Normalt tar en kurs 3-5 dagar och avslutas med teori och skytteprov.

Vad innehåller jägarexamen?

Innehållet i jägarexamen är normalt fördelat på att läsa teori, praktisk skytteövning av såväl kulvapen som hagelvapen, samt avläggande av teoriprov och skytteprov.

När du skall ta jägarexamen i  Eskilstuna så är det första steget att på egen hand börja läsa kurslitteratur. Det finns mängder av relevant litteratur i ämnet, men om du läser någon av dessa tre böcker så får du garanterat all information du behöver: ”Din väg till jägarexamen” av Dan Törnström, ”Kunskap för jakt – Vägen till jägarexamen” av Christer André eller ”Jägarskolan” av Svenska jägarförbundet. Jägarförbundet har även en app som heter E-jakt, som är mycket lärorik och användbar.

Om du vill övningsskjuta inför kursen eller skytteproven så finns det gott om övningsbanor i  Eskilstuna och runtom i landet med duktiga skytteinstruktörer. På jägareförbundets hemsida finns en komplett lista där du kan hitta din närmsta skyttebana. Där får du oftast, under uppsikt, även låna skjutvapen. Ammunition finns även det oftast att köpa på plats.

Vad krävs för att ta jägarexamen i Eskilstuna

Alla kan skaffa jägarexamen, såväl ung som gammal. Det finns faktiskt ingen åldersgräns även om man i praktiken måste vara minst femton år gammal för att få vara med på jakt. Är man mellan 15-18 år krävs uppsikt av annan jägare och du måste vara minst 18 år för att få en beviljad vapenlicens.

Man måste även ha de fysiska förutsättningar som krävs för att kunna hantera ett vapen på ett korrekt och säkert sätt. Har du bara en vilja och motivation att ta jägarexamen i Eskilstuna så skall du med allra största sannolikhet även klara av att ta licensen.

Jägarexamen intensivkurs Eskilstuna

Intensivkurser är ett av de mest populära sätten att ta jägarexamen i  Eskilstuna och ett sätt att på kort tid lära sig så mycket som möjligt om jakt och vilt. Det är för många även ett kul sätt att komma iväg med vänner och familj för att ta första steget mot att bli jägare.

Det finns mängder av intensivkurser för jägarexamen, men gör din egen research innan du betalar in kursavgiften. Tyvärr finns det en del oseriösa utövare som inte alltid håller en godkänd kvalitet. Stäm av med andra som har gått kursen, eller be kursledaren om referenser.

Be även att få ett kursprogram där det tydligt framgår vad du får för pengarna.

Jaktutbildningar.se

Ta jägarexamen genom PN Jakt

En intensivkurs

Den ultimata presenten till studenten, bröllopet eller födelsedagen. För den som vill dyka in i jakthobbyn snabbt och effektivt är deras intensivkurs i jägarexamen den optimala startpunkten. På PN Jakt har de en gedigen bakgrund inom utbildning och deras omtyckta kurser har hjälpt många aspirerande jägare att ta sina första steg. Hos PN Jakt får du en genomgående upplärning, alltifrån viktig teori till praktiska skjutövningar.

Vad kostar jägarexamen?

Kostnaden för jägarexamen varierar stort beroende på vilket upplägg du väljer. Det är lite som att köra upp för att ta körkort, du väljer själv hur mycket du övar och läser på i förväg och är du flitig så behöver det inte alls bli dyrt.

Själva teoriprovet kostar 250 kr, hagelprovet 400 kr, kulprovet 200 kr och praktiskt viltprov 200kr, totalt 1050 kr. Vid ej godkänt provresultat så debiteras 100kr per omprov. Sedan tillkommer i regel kostnad för ammunition.

De allra flesta väljer dock att gå någon typ av intensivkurs där allt från kurslitteratur, kost, logi samt ovan nämnda obligatoriska delar ingår. Dessa kurser brukar kosta mellan 3.000-15.000 kr.

Uppskjutning

 • Uppskjutning eller skjutprov för kulgevär sker i två delar
 • Praktiskt grundprov och praktiskt högviltprov. Dessa består i sin tur av säker kulgevärshantering och precissionsskjutning.
 • Vid säker kulgevärshantering ska provtagarens förmåga att säkert hantera sitt kulgevär prövas och bedömas av testledaren.
 • Vid precisionsskjutning skall provtagarens förmåga att skjuta två väl sammanhållna träffbilder om fyra skott vardera prövas. Den första träffbilden ska provtagaren skjuta från skjutstol och den andra med jägarmässigt stöd på 80 meters avstånd.
 • Det praktiska högviltprovet med kulgevär ska vara utformat som respektive jägarorganisations älgskytteprov och innehålla skjutning mot stillastående, samt ”löpande” älgtavla
 • Skjutprov för hagelgevär sker i fyra delar:
  • Säker hagelgevärshantering
  • Avståndsbedömning
  • Lerduveskytte
  • Skjutning mot markmål
 • Provtagare ska avlägga samtliga prov inför provledare för jägarexamen på godkänd skyttebana.

Behöver jag ta jägarexamen i Eskilstuna för att få vapenlicens?

Du behöver bli godkänd av provledaren på alla delar i jägarexamensprovet för att få ut ditt jägarexamensbevis i  Eskilstuna. Det är först när du har fått ditt jägarexamensbevis, eller ”jägarbevis” eller ”jaktkort”, som du får möjlighet att ansöka om vapenlicens.

Jägarbeviset utfärdas av Naturvårdsverket och brukar dimpa ned i din brevlåda kort efter att din provledare har registrerat resultaten från examen. Det finns inget som heter jägarbevis eller jägarlicens, utan endast jägarbevis/ jaktkort och vapenlicens.

Innan du beger dig ut i skogen för att jaga så är det även obligatoriskt att betala viltvårdsavgiften. Denna betalning sker till Naturvårdsverket och berättigar dig till ett statligt jaktkort. Det statliga jaktkortet ett intyg som krävs för att få jaga i  Eskilstuna och du måste alltid ha det med dig på jakt.

Jaktlitteratur – Detta behöver du

Det finns en uppsjö av böcker kring jakt och vilt. Det viktigaste när man skall ta jägarexamen är dock att lära sig grunderna, snarare än vilken lockteknik som fungerar bäst på råbock.

Ovan rekommenderar vi flertalet böcker att läsa inför teoriprovet, men vill du vara säker på att du har fått med allt du behöver lära dig så är kanske jägareförbundets bokserie ”Jägarskolan” den mest kompletta. Denna finns nu dessutom som ljudbok.

Det finns i dag även mängder av appar som hjälper dig att skilja på olika arter, skillnader mellan kön m.m. Jägareförbundets nya app ”E-jakt” är en komplett guide som även låter dig anteckna, repetera och testa dina kunskaper i förväg inför provet.

Din väg till jägarexamen

Din väg till jägarexamen

Jaktens historia i Sverige

Jaktens historia i Sverige

Styckning av vilt

Styckning av vilt

Se även avsnittet jaktlitteratur inför ditt kunskapstest för jägarexamen.