Hur länge kan älgköttet ligga i frysen?
Älgkött kan ligga länge i frysen då det är så pass magert. 2-3 år brukar inte vara något problem, men ofta håller det längre än så.
Hur luktar älgkött?
Ju längre det hänger, desto mer luktar det. Lukten är speciellt och något sötaktig. Har djuret blivit vommat så känner du en sur lukt som påminner om avföring.
Hur hängmörar man älgkött?
Älgköttet skall hängmöras innan det är redo att äta. 40 dygnsgrader är riktlinjen för ett mört och fint kött, men beroende på slaktvikt, temperatur och luftfuktighet kan detta ändras. Många hängmörar köttet längre än 40 grader för att få det extra mört och smakrikt.
Vad kostar älgkött?
Älgkött kostar normalt mellan 200 kr/kg för älgskav till upp emot 800 kr/kg för en älgfilé.
Marinad till älgkött?
Det går utmärkt att marinera älgköttet och lika bra går det med en glaze eller rub. Populära inslag är vin för syran som även gör köttet mört och glöm inte saltet. Vill du ge en bra glaze så är honung, soja, olja och öl utmärkta ingredienser som gifter sig fint med älgköttet.
Kryddor till älgkött?
Det går att krydda älgköttet på många sätt, även om det är så pass smakrikt i sig självt att det ofta räcker med salt och peppar. Kryddblandningar med inslag av enbär och lagerblad är inte heller helt fil till en älgstek.
Sås till älgkött?
Då älgköttet är magert så kan en något fetare sås passa bra till älg. Varför inte en gräddsås med sky från älgköttet. Annars rekommenderas en väl nedkokt fond i såsen för att ge en fin och rund karaktär. Lite gelé i såsen ger ofta en tilltalande sötma.