Älgskav

Älgskav

älgskav

Älgskav recept

Älgskav är en av de få rätterna som är lättast att förbereda och tillaga med endast halvtinat kött. Vill man göra rätten på färskt kött underlättas arbetet avsevärt om man hinner lägga köttet åtminstone 20-30 minuter i frys. Det mörka, grovtrådiga älgköttet har kraftig viltsmak och går utmärkt att frysa. Servera älgskav med kokt potatis, gelé och en frisk sallad.

Förberedelser:

Skala och skiva lökarna. Kross enbären mellan fingrarna. Skiva köttet hyveltunt.

Ingredienser

För 4 personer

  • 400 g älgkött
  • 3 stora gula lökar
  • 4-5 enbär
  • 2 dl vispgrädde
  • 2-3 matskedar smör eller margarin
  • Vatten
  • Salt och vitpeppar

Tillagning

1, Bryn smöret i stekpannan på hög värme. Lägg ned köttet i omgångar, krydda med salt och peppar och bry köttet. Lägg ned enbären med det sista köttet.

2, Tag upp och lägg det sista köttet åt sidan och bryn löken. Späd med lite vatten så att löken mjuknar, när vätskan kokat in bryns löken igen.

3, Lägg åter ned köttet och späd med grädden. Låt sjuda på svag värme under lock, 15 minuter eller tills köttet är mört. Servera direkt ut pannan med nykokt potatis, gelé och en strimlad sallat.

Bra att ha när du ska laga älgskav

Gjutjärnspanna

Gjutjärnspanna

Kökskniv

Kökskniv

Termometer

Gryta