Vilt.se
Vilt.se
logo
  • Vilt
    • Viltarter
    • Viltvård
    • Konservator
  • Jakt
    • Bäst i Test
    • Jaktarrende
    • Jaktformer
      • Drevjakt
      • Fågeljakt
      • Grytjakt
      • Lockjakt
      • Pyrschjakt
      • Toppjakt
      • Vakjakt
      • Åteljakt
    • Jaktreportage
    • Eftersök
    • Jakthund
  • Utbildning
    • Jägarexamen
    • Skjutprov
    • Jaktmässa
    • Jaktlagstiftning
    • Vapenlicens
  • Jakttillbehör
    • Ammunition
    • Kikarsikten
    • Litteratur
    • Vapenvård
  • Mat
    • Recept
    • Viltkött
      • Harkött
      • Hjortkött
      • Fågelkött
      • Rådjurskött
      • Vildsvinskött
      • Älgkött
  • Marknadsplats
    • Ditt konto
  • Kontakt
    • Om oss
    • Jobba hos oss
Älg
Älggryta
januari 16, 2020 by Karl Åhgren in Älg

Älggryta recept

Vad passar inte bättre en ruggig höst än en god älggryta.

Denna gryta smakar som bäst när den dragit till sig ett par dagar.

Ingredienser

  • 1-1,5 kg älg/vildsvins kött
  • 2 st morot
  • 2 st gul lök
  • 1 st palsternacka
  • 1 bit rotselleri
  • 1 st vitlök
  • 2 st öl – en i grytan och en till kocken
  • Vatten
  • 2 dl kalvfond
  • 2-3 st lagerblad
  • 500 g svamp – champinjoner eller annan god svamp
  • 2 msk messmör
  • 4-5 dl grädde
  • Smör
  • Ev lite soya
  • Salt & peppar

Tillagning

Dag 1

  • Skär köttet i grytbitar, ca 4x 4 cm
  • Skala och skär, morot, palsternacka, selleri, lök, vitlök i ungefär lika stora bitar.
  • Bryn kött i smör, tillsätt morot, palsternacka, selleri, lök, vitlök, öl, fond, lagerblad – fyll på med vatten så det täcker.
  • Koka upp samtidigt som du skummar av alla äggviteämnen, det som ser ut som skum på ytan. Efter ca 15-20 min har slutar det skumma.
  • Låt koka lugnt på medelvärme under lock i 2-3 timmar, så att köttet går att mosa sönder med en gaffel.
  • Plocka ut köttet från grytan lägg i en skål.
  • Sila bort alla grönsaker och håll kött och fonden separat i två olika skålar. Låt vila över natten.

Dag 2

  • Dra isär köttet med två gafflar, som pulled pork.
  • Koka upp och reducera ner fonden något, i ca 15-20 min
  • Tillsätt messmör, grädde och kryddor, smaka upp, tillsätt eventuellt lite soya för sälta och färg
  • Fräs svampen något och tillsätt i grytan
  • Tillsätt köttet och låt koka med i ca 30-45 min

Servera med gelé, pressad potatis och lite saltgurka.

0 Comments
  • älggryta
0 Like!
Share
Karl Åhgren

Leave a reply

Klicka här för att avbryta svar.

Sök

januari 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
« nov    

Arkiv

  • november 2020 (1)
  • maj 2020 (1)
  • februari 2020 (3)
  • januari 2020 (1)
  • december 2019 (1)
  • februari 2019 (1)

Populära sidor

Jägarexamen

Jaktbutiker

Jaktreportage

Jaktfrågor

FAQ

Vilt.se

Om oss

Kontakt

Policy

Disclaimer

2020 © Vilt.se
logo