Älggryta

Älggryta

Älggryta

Recept på älggryta

Vad passar inte bättre en ruggig höst än en god älggryta.

Denna gryta smakar som bäst när den dragit till sig ett par dagar.

Ingredienser

  • 1-1,5 kg älg/vildsvins kött
  • 2 st morot
  • 2 st gul lök
  • 1 st palsternacka
  • 1 bit rotselleri
  • 1 st vitlök
  • 2 st öl – en i grytan och en till kocken
  • Vatten
  • 2 dl kalvfond
  • 2-3 st lagerblad
  • 500 g svamp – champinjoner eller annan god svamp
  • 2 msk messmör
  • 4-5 dl grädde
  • Smör
  • Ev lite soya
  • Salt & peppar

Tillagning

Dag 1

  • Skär köttet i grytbitar, ca 4x 4 cm
  • Skala och skär, morot, palsternacka, selleri, lök, vitlök i ungefär lika stora bitar.
  • Bryn kött i smör, tillsätt morot, palsternacka, selleri, lök, vitlök, öl, fond, lagerblad – fyll på med vatten så det täcker.
  • Koka upp samtidigt som du skummar av alla äggviteämnen, det som ser ut som skum på ytan. Efter ca 15-20 min har slutar det skumma.
  • Låt koka lugnt på medelvärme under lock i 2-3 timmar, så att köttet går att mosa sönder med en gaffel.
  • Plocka ut köttet från grytan lägg i en skål.
  • Sila bort alla grönsaker och håll kött och fonden separat i två olika skålar. Låt vila över natten.

Dag 2

  • Dra isär köttet med två gafflar, som pulled pork.
  • Koka upp och reducera ner fonden något, i ca 15-20 min
  • Tillsätt messmör, grädde och kryddor, smaka upp, tillsätt eventuellt lite soya för sälta och färg
  • Fräs svampen något och tillsätt i grytan
  • Tillsätt köttet och låt koka med i ca 30-45 min

Servera med gelé, pressad potatis och lite saltgurka.

Bra att ha när du ska laga älg

Gjutjärnspanna

Gjutjärnspanna

Kökskniv

Kökskniv

Termometer

Gryta