Recept på älggryta
Vad passar inte bättre en ruggig höst än en god älggryta.
Denna gryta smakar som bäst när den dragit till sig ett par dagar.
Ingredienser
- 1-1,5 kg älg/vildsvins kött
- 2 st morot
- 2 st gul lök
- 1 st palsternacka
- 1 bit rotselleri
- 1 st vitlök
- 2 st öl – en i grytan och en till kocken
- Vatten
- 2 dl kalvfond
- 2-3 st lagerblad
- 500 g svamp – champinjoner eller annan god svamp
- 2 msk messmör
- 4-5 dl grädde
- Smör
- Ev lite soya
- Salt & peppar
Tillagning
Dag 1
- Skär köttet i grytbitar, ca 4x 4 cm
- Skala och skär, morot, palsternacka, selleri, lök, vitlök i ungefär lika stora bitar.
- Bryn kött i smör, tillsätt morot, palsternacka, selleri, lök, vitlök, öl, fond, lagerblad – fyll på med vatten så det täcker.
- Koka upp samtidigt som du skummar av alla äggviteämnen, det som ser ut som skum på ytan. Efter ca 15-20 min har slutar det skumma.
- Låt koka lugnt på medelvärme under lock i 2-3 timmar, så att köttet går att mosa sönder med en gaffel.
- Plocka ut köttet från grytan lägg i en skål.
- Sila bort alla grönsaker och håll kött och fonden separat i två olika skålar. Låt vila över natten.
Dag 2
- Dra isär köttet med två gafflar, som pulled pork.
- Koka upp och reducera ner fonden något, i ca 15-20 min
- Tillsätt messmör, grädde och kryddor, smaka upp, tillsätt eventuellt lite soya för sälta och färg
- Fräs svampen något och tillsätt i grytan
- Tillsätt köttet och låt koka med i ca 30-45 min
Servera med gelé, pressad potatis och lite saltgurka.
Bra att ha när du ska laga älg
Gjutjärnspanna
Kökskniv
Gryta