FÅGELKÖTT All information om

VILDFÅGELKÖTT – STOR VARIATION I DET NORDISKA VILTKÖKET

Vildfågel har genom sin bredd av olika arter varit ett uppskattat vilt i det svenska köket även om det kanske inte konsumeras lika mycket i dag som förr.
Såväl skogsfågel som sjöfågel är mycket goda att äta så länge de tillagas på rätt sätt. Vildfågelköttet är mörkare än vanlig tamfågel till färgen och smakrikt likt de flesta viltslagen. Om köttet inte hanteras rätt, eller om det översteks, så kan det lätt bli torrt och mindre gott.

Tillagning

TILLAGA FÅGELKÖTT

Att tillaga fågelkött är inte svårt så länge du följer några enkla knep.

  • Hängmöra gärna skogsfågeln i 4-5 dagar för ett finare mörare kött.
  • Sjöfågel tillagas med fördel utan att möra, här gäller snarare desto färskare desto bättre.
  • Om en sjöfågel har fått möra, eller om det är en äldre fågel passar dessa bäst i grytor.
  • Stycka vildfågel likt en kyckling eller annan tamfågel.
  • Överstek ej, då det lätt blir torrt.
  • Tillagas fågeln i ugn är köttet klart när det faller av benet.

Hur smakar fågelkött?

FÅGEL ANVÄNDNINGSOMRÅDE

Vildfågel har en påtaglig viltsmak om man jämför med tamfågel, vilket många gillar, medan vissa tycker att det kan bli för smakrikt. I såväl smak som konsistens kan vildfågeln anses påminna om kyckling, även om köttet är mörkare och mer smakrikt. Tjäder, ripa och orre är de vildfåglar som har den kraftigaste viltsmaken.

Vildfågelköttet lämpar sig bra i grytor eller på grillen men kan även tillagas som det är med olivolja, rosmarin, salt och peppar i ugn.

Vad äter man?

STYCKDETALJER FÅGEL

På skogsfågel och sjöfågel är det framförallt följande styckningsdetaljer som används:

Bröstfilé, lårklubbor, lår, vingar och skrov

Tillagning av olika styckdetaljer

FÅGELKÖTT TEMPERATUR

Fågelköttet tillagas på samma sätt som kyckling, men vildfågeln, kan man med fördel inte steka lätt rosa. Riktlinjer för innertemperaturer enligt nedan:

  • Rare 52°
  • Medium 57°
  • Well done 65°

Typer av fågelkött

SMAKAR FÅGELKÖTT OLIKA BEROENDE PÅ FÅGEL?

asdaksjdlaksdjlaksjdjlaksdjlaksdjlaksjd

Faq

VANLIGA FRÅGOR OM FÅGELKÖTT

Hur länge kan fågelköttet ligga i frysen?

Fågelköttet är relativt fettrikt men även inte så stora bitar, vilket gör att ca 1 år är ett bra riktmärke, efter det så börjar man tappa lite smak. Om det är en fetare skogsfågel kan en väl vacuumpackad filé ligga i 2-2,5 år utan problem.

Vad kostar fågel?

Vildfågel varierar i pris och kan vara svårt att få tag i ute i handeln, men har du möjlighet att köpa fågel bör en hel ripa, orre, duva kosta ca 100-250 kr beroende på om den är plockad eller inte.

Marinad till fågelkött?

Om man vill grilla fågeln på spett eller på annat sätt servera fågelköttet utan sås kan en marinad vara att föredra. Då är en blandning av citron, färska örter, salt och peppar ett bra alternativ. Man vill komma in under skinnet på fågeln, då stannar alla köttsafter kvar och köttet blir smakrikt rakt igenom.

Kryddor till fågelkött?

Färska kryddor som persilja, gräslök, dragon, citron och även lite chili passar fint till de flesta fågelsorterna. Att gnida in och gärna massera köttet under samt utanpå skinnet ger bra och fin smak. Använd gärna smör för att förhöja smakerna och öka fettet.

Sås till fågel?

Självklart skall såsen göras på det sky som blir över från tillagningen av fågeln. Blanda med grädde och ev. redning och valfri kryddning.

Hjälp oss växa!

Vill bli skribent för vilt.se?