Recept & Bild från Coop.se
Ingredienser
- 1 plockad och urtagen tjäder
- 4 tsk smör
- 2 morot, i bitar
- 1 skivad palsternacka
- 1 gul lök, i klyftor
- 1.5 liter varmt vatten
- 1 lagerblad
- 8 vitpepparkorn
- 3 dl grädde
- 50 g blåmögelost
- 4 äggulor
- 100 g hjortron
- 1 tsk salt
Tillagning
- Skär loss bröstköttet från fågeln. Dela skrov och ben i mindre bitar. Stek dem i 2 tsk smör några minuter. Tillsätt rotfrukter och lök samt vattnet. Koka upp och skumma väl. Tillsätt kryddor och salt och låt koka tills benköttet lossnar lätt. Ta upp fågeln, skär loss köttet. Tärna i 1 till 2 cm stora bitar. Håll varmt.
- Sila buljongen och koka ihop tills 8 dl återstår. Tillsätt 1,5 dl grädde och låt koka sakta under lock ca 10 minuter. Lägg i det tärnade köttet.Stek bröstköttet i 2 tsk smör på medelstark värme ca 3 minuter per sida.Vira in i folie och låt vila.
- Rör ner osten i soppan.Skär bröstköttet i tunna skivor och lägg i varma sopptallrikar. Blanda resten av grädden med äggulorna och rör ner det i soppan. Hetta upp soppan men den får absolut inte koka, då skär den sig.
- Häll soppan över bröstköttet, strö hjortron över och servera med gott bröd, gärna grovt.
Bra att ha när du ska laga fågel
Gjutjärnspanna
Kökskniv
Termometer