RÅDJURSKÖTT – EN DELIKATESS I SVENSK MATLAGNING

Rådjurskött kommer ifrån rådjuret som är en art i familjen hjortdjur. Rådjuret är ljust rödbrun under sommarhalvåret och går sedan mot mer brungrå under vintern. Rådjuret har ett karaktäristiskt drag av att vara vit under och baktill.

Stammen finns över större delen av Europa men även österut i Asien och Stilla havet. I Sverige är stammen stor och på senare år har den ökat kraftigt. Idag uppgår totala antalet rådjur i Sverige till över 700 000.

Tillagning

TILLAGA RÅDJURSKÖTT

På samma vis som du tillagar nötkött tillagar du rådjur. Från skog till bord tycker vi är en passande term för rådjurskött då produkter från skogen passar utmärkt tillsammans med köttet. Svamp och gelé gjort på bär passar bland annat utmärkt att använda som tillbehör till en rådjursadel eller filé.

Att tillaga rådjurskött kan variera beroende på om rådjuret grillas, tillagas i ugn eller steks i pannan. Bra riktlinjer för perfekt kött är: 60-65 grader för medium och vid +70 grader är den genomstekt.

Hur smakar rådjur?

RÅDJUR ANVÄNDNINGSOMRÅDE

Det skjuts circa 200 000 rådjur i Sverige varje år och köttet från rådjuret anses av många som bland det bästa viltkött man kan få tag på. Rådjursköttet har fina fibrer, är lent och avger en mild viltsmak.

Rådjur har funnits och jagats i Sverige så länge vi kan komma ihåg och utöver det exklusiva viltköttet görs det bland annat byxfoder och andra plagg av det fina skinnet.

Vad äter man?

STYCKDETALJER RÅDJUR

asdaksjdlaksdjlaksjdjlaksdjlaksdjlaksjd

Tillagning av olika styckdetaljer

RÅDJURSKÖTT TEMPERATUR

asdaksjdlaksdjlaksjdjlaksdjlaksdjlaksjd

Faq

VANLIGA FRÅGOR OM RÅDJURSKÖTTET

Hur länge kan rådjursköttet ligga i frysen?

Hur luktar rådjurskött?

Vad kostar rådjur?

Marinad till rådjurskött?

Kryddor till rådjurskött?

Sås till rådjurskött?

Hjälp oss växa!

Vill bli skribent för vilt.se?