Rådjur med rödbetor, svarta vinbär och kantareller

Rådjur med rödbetor, svarta vinbär och kantareller

Rådjur med rödbetor, kantareller och svarta vinbär

Bild & Recept från Svenskt Gårdsvilt

Ingredienser

  • 600 g rådjurssadel
  • 600 g rödbetor
  • 2 stjärnanis
  • 4 dl rödbetsjuice
  • 1 dl rödvin
  • 2 msk sherryvinäger
  • 2 dl kalvfond (utblandad från koncentrat)
  • 1 dl svarta vinbär
  • 1 tsk stött fänkålsfrö
  • 2 msk senapsfrön
  • 1–2 tsk maizena + 1–2 tsk vatten
  • 3 dl kantareller
  • 3 msk schalottenlök
  • 2 msk plockade dragonblad
  • salt och nymald svartpeppar
  • matolja och smör till stekning

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Bryn köttet hastigt i olja i en stekpanna.
  3. Stek färdigt köttet mitt i ugnen till en innertemperatur på 56 grader.
  4. Koka betorna mjuka i saltat vatten med stjärnanis.
  5. Skala betorna och dela dem i mindre bitar.
  6. Koka ihop rödbetsjuicen med vin och vinäger tills hälften återstår.
  7. Tillsätt fond och koka ihop tills 3 dl återstår.
  8. Tillsätt vinbär, fänkålsfrön och senapsfrön. Låt sjuda 3 minuter och smaka av med salt.
  9. Red eventuellt med maizena. Vänd ner betorna i såsen och låt sjuda 5 minuter.
  10. Stek kantareller och lök i smör, krydda med salt.
  11. Skiva köttet och varva kött, betor, kantareller och dragon i en hög.
  12. Servera med kokt potatis.

Bra att ha när du ska laga rådjur

Gjutjärnspanna

Gjutjärnspanna

Kökskniv

Kökskniv

Termometer

Termometer