Recept & Bild från Folk o Folk
Ingredienser
- ca 700 g rådjursfilé
- salt och svartpeppar
Örtkrossad potatis
- ca 1 kg potatis (gärna små, runda)
- Salt
- 2 dl cheddar ost
- 1 dl finhackade blandade örter
Vitlökssmör
- 200 g smör
- 2 vitlöksklyftor
- Flingsalt
Smörstek sparris
- 2 knippen sparris á 250 g
- Smör att steka i
- Salt
- 1 msk balsamico
Rostad majs
- 2 silverlökar
- 600 g majs
- Smör att steka i
- Salt
Tillagning
- Ta fram köttet och låt det ligga framme i rumstemperatur ca 1 timme innan det tillagas.
- Krydda med salt och peppar.
- Grilla rådjursfilén (eller ugnsstek) tills innertemperaturen når 56°C.
- Koka potatisen helt mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av en stund.
- Lägg potatisen i en ugnsfast form. Tryck till varje potatis med baksidan av en träslev så att potatisarna krossas lätt. Salta.
- Strö över riven cheddarost och blandade färska örter.
- Gratinera potatisen i 225°C i cirka 20 minuter eller tills den fått fin färg.
- Låt smöret bli rumstempererat och vispa upp det med en elvisp.
- Skala och finriv vitlöken och blanda med smöret. Tillsätt flingsalt.
- Skölj sparrisen och bryt av den nedre, lite träiga delen.
- Stek i smör tills den mjuknar och fått lite färg. Salta och ringla över lite balsamico.
- Skala och finhacka löken. Stek den helt mjuk i lite smör.
- Tillsätt majsen och fortsätt steka tills majsen fått en gyllene färg. Salta lätt.
Bra att ha när du ska laga rådjur
Gjutjärnspanna
Kökskniv
Termometer