Grillad rådjursfile

Grillad rådjursfile

Grillad rådjursfile

Recept & Bild från Folk o Folk

Ingredienser

  • ca 700 g rådjursfilé
  • salt och svartpeppar

Örtkrossad potatis

  • ca 1 kg potatis (gärna små, runda)
  • Salt
  • 2 dl cheddar ost
  • 1 dl finhackade blandade örter

Vitlökssmör

  • 200 g smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • Flingsalt

Smörstek sparris

  • 2 knippen sparris á 250 g
  • Smör att steka i
  • Salt
  • 1 msk balsamico

Rostad majs

  • 2 silverlökar
  • 600 g majs
  • Smör att steka i
  • Salt

Tillagning

  1. Ta fram köttet och låt det ligga framme i rumstemperatur ca 1 timme innan det tillagas.
  2. Krydda med salt och peppar.
  3. Grilla rådjursfilén (eller ugnsstek) tills innertemperaturen når 56°C.
  4. Koka potatisen helt mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av en stund.
  5. Lägg potatisen i en ugnsfast form. Tryck till varje potatis med baksidan av en träslev så att potatisarna krossas lätt. Salta.
  6. Strö över riven cheddarost och blandade färska örter.
  7. Gratinera potatisen i 225°C i cirka 20 minuter eller tills den fått fin färg.
  8. Låt smöret bli rumstempererat och vispa upp det med en elvisp.
  9. Skala och finriv vitlöken och blanda med smöret. Tillsätt flingsalt.
  10. Skölj sparrisen och bryt av den nedre, lite träiga delen.
  11. Stek i smör tills den mjuknar och fått lite färg. Salta och ringla över lite balsamico.
  12. Skala och finhacka löken. Stek den helt mjuk i lite smör.
  13. Tillsätt majsen och fortsätt steka tills majsen fått en gyllene färg. Salta lätt.

Bra att ha när du ska laga rådjur

Gjutjärnspanna

Gjutjärnspanna

Kökskniv

Kökskniv

Termometer

Termometer