Bild & Recept från Big Green Egg
Grönsaker
- 1 lök
- 3 palsternackor
- 3 syrliga äpplen, t.ex. Jonagold
- 1 rödkålshuvud
- 4 msk olivolja
Harsadel
- 2 harsadlar, putsade
Tillagning
- Ställ en Stekpanna i Gjutgärn gallret och värm olivoljan i den.
- Lägg i löken och stek i ca 2 minuter. Tillsätt palsternacks- och äppeltärningar och stek i ca 1-2 minuter. Blanda ner rödkål och låt även den steka i ca 2 minuter samtidigt som du rör om grönsakerna då och då. Stäng grillens lock mellan varje moment.
- Deglasera grönsakerna med 4 deciliter vatten, rör om och krydda med havssalt och svartpeppar. Flytta stekpannan åt sidan på gallret (eller ta upp den ur grillen). Lägg harsadlarna på gallret och grilla dem i ca 2 minuter. Vänd harsadlarna och grilla dem i ytterligare 2 minuter.
- Lägg harsadlarna med köttsidan uppåt på grönsakerna i stekpannan. Flytta tillbaka den till gallrets mitt (eller ställ tillbaka den på gallret). Sätt in en termometer till köttets kärna i en av harsadlarna. Ställ in termometern på en kärntemperatur på 52 °C och stäng locket på grillen. Tillaga harsadlarna och grönsakerna tills den inställda temperaturen har nåtts (efter ca 20 minuter).
- Ta upp stekpannan ur grillen. Du filear enkelt harsadlarna genom att avlägsna köttet från benet med hjälp av (baksidan av) en sked. Skär eventuellt i fina skivor och krydda med havssalt och svartpeppar. Servera harsadeln med grönsakerna.
Bra att ha när du ska laga hare
Gjutjärnspanna
Kökskniv
Termometer