Bild & Recept från Aimpoint
Ingredienser
- 2 st Harlår
- 1 st Äpple
- 1 st Schalottenlök
- 2 msk Färsk Timjan
- 250 g Bacon alt. Sidfläsk
- Bindgarn
- 6 dl Viltsky
- 3 dl Rödvin
- 2 dl Fondgrönsaker: Morot, Lök, Vitlök, Palsternacka, Rotselleri
- 2 msk Tomatpuré
- 4 msk Hackad Schalottenlök
- Smör
- 1 kg Blandade Rotfrukter: Morot, Selleri, Potatis, Palsternacka
- 2 st Schalottenlökar
- 1 st Vitlöksklyfta
Förberedning
Harlår
- Bena ur underbenet på låret och spara ovanbenet. Putsa köttet från hinnor.
- Skala och riv äpplet, hacka lök, timjan och strimla bacon.
- Stek sedan i en panna. Smaka av med salt och peppar.
- Låt blandningen svalna.
- Krydda låret med salt och peppar, lägg äppelblandningen i mitten.
- Rulla ihop och bind upp med bindgarn.
- Grilla så den får fin färg på medelvärme under lock på 150 grader i ca 20 min. Den ska vara lite rosa med en innertemperatur på ca 60 grader.
- Tag ut och låt vila i 10–15 min.
- Skär upp den i skivor.
Persilja & Löksky
- Börja med att bryna putset från haren i en varm kastrull. När den börjat få färg tillsätt grovt skurna grönsaker och tomatpuré.
- Bryn tills det fått fin färg.
- Slå på rödvin och buljong.
- Koka upp och skumma.
- Sjud sedan på låg värme i ca: 1–2 tim. När den kokat ner till hälften, sila och reducera till en god sås.
- Avsluta med att vispa i lite smör, hackad schalottenlök och hackad persilja.
Rotfrukter
- Skala, skrubba rotfrukterna och dela i fina jämna bitar.
- Rosta i en panna med smör eller i ugnen på 175 grader tills de fått fin färg och är mjuka.
Bra att ha när du ska laga hare
Gjutjärnspanna
Kökskniv
Termometer