Recept av My Feldt & Bild från TV4
Ingredienser 4p
Rotselleri
- 1 rotselleri
- smör
- salt
- peppar
- 2 kvistar rosmarin
- 2 kvistar timjan
Hjort
- 400-500 g hjortfilé (ekologisk)
- 0,5 kruka rosmarin
- salt
- peppar
- olja
- smör
- 2 klyftor vitlök
- 1 kvist timjan
Sås
- 0,5 gul lök
- 3 dl hjortfond (gärna hemgjord)
- 3 dl rött vin (eller madeira)
- 1 äpple
- salt
- peppar
Servering
- 800 g kantareller
- 0,5 gul lök
- smör
- 1 citron
- 200 g lingon (ekologiska)
- 50 g picklade granskott
Tillagning
Rotselleri
- Skär upp rotsellerin i ca 2 cm tjocka skivor. Gnid in skivorna i smör och lägg ner i en stor gryta eller ugnssäker form med lock. Krydda med salt och peppar och riv över rosmarin och timjan. Baka av i ugnen eller i grillen tills de är mjuka och gyllenbruna.
Hjort
- Bind upp hjorten med steksnöre och bind samman med rosmarinkvistar. Gnugga med salt och peppar.
- Stek filén i olja och smör tillsammans med vitlök och timjan tills den har en fin gyllenbrun yta runt om. Ta av från värmen när den har en innertemperatur på 50 grader och lägg åt sidan.
Sås
- Stek löken i pannan du stekt hjorten i. Häll i lite vatten i pannan och koka ur. Slå på fonden, rödvinet och hacka ner äpplet. Reducera ner tills den har en simmig konsistens, montera sedan i en klick smör.
Servering
- Stek kantarellerna med lök och smör. Salta och peppra efter smak. Riv över citronskal från en citron.
- Lägg lingon och granskott i en bunke, lägg i de ljumma kantarellerna och salta om det behövs.
- Lägg upp alla delar snyggt på tallrikar.
Bra att ha när du ska laga hjort
Gjutjärnspanna
Kökskniv
Termometer