Hjortytterfile med rödvinssky

Hjortytterfile med rödvinssky

Hjortytterfile med rödvinssky

Recept & Bild av Bong Touch Of Taste

Ingredienser

  • 600  hjortytterfilé
  • 1 msk olja
  • 1 msk smör
  •  salt, peppar, färsk timjan och lagerblad

Till servering

  •  Rostad potatis och grönsaker

Rödvinssky 

  • 1 dl schalottenlök, hackad
  • 2 dl rotfrukter, hackade
  • 1 msk smör
  • 2 dl vin, rött
  • 1 dl vatten
  • 2 msk balsamicovinäger
  • 3 msk Touch of Taste Oxfond
  • 1 msk farinsocker
  •  maizena

Tillagning

  1. Putsa och krydda köttet.
  2. Bryn köttet på hög värme.
  3. När det är brynt runt om, klicka i smöret och lägg i timjan och lagerblad.
  4. Ös köttet med smöret och lägg över det på en ugnsfast form.
  5. Efterstek i ugn, 110 grader i ca 20 minuter till önskad stekningsgrad. (Innertemperatur – blodig 53 grader, medium 58 grader och välstekt 65 grader.)
  6. Låt köttet vila en stund innan tranchering.

Rödvinssky

  1. Bryn lök och rotfrukter i smör.
  2. Slå i vin, vatten, balsamico, fond och farinsocker, låt det koka försiktigt i 20 minuter.
  3. Red av såsen till önskad tjocklek med maizena utrört i lite vatten.
  4. Smaka av såsen med fond, salt, peppar, vinäger och farinsocker.

Bra att ha när du ska laga hjort

Gjutjärnspanna

Gjutjärnspanna

Kökskniv

Kökskniv

Termometer

Termometer