Viltstroganoff

Viltstroganoff

älgskav

Viltstroganoff recept

En smaskig viltstroganofff som passar året om

Ingredienser

  • Grytkött av vilt 500 g.
  • Svamp, egenplockad eller köpta färska champinjoner
  • 2 tärningar grönsaksbuljong, alternativt grönsaksfond
  • 1,5 dl mellangrädde
  • Tomatpuré
  • 1 paprika
  • 2 gula lökar
  • Klyftor med skal av en ½ vitlök
  • 4 skivor rimmat stekfläsk
  • Potatis
  • Jordärtskockor
  • Koriander 1 knippe
  • Smör 2 msk.
  • Mjölk 1dl.

Tillagning

Ta fram köttet i god tid -ca 30 minuter innan tillagning för att bli rumsvarmt- , tärna köttet och salta. Medans köttet blir rumsvarmt förbereds grönsakerna; dela löken på längden och skiva den tunt från den ena sidan. Stek löken i smör på ca halva värmen, rör om då och då.

Skär paprikan och stek den med löken på medel- till låg värme så att de söta och rostade smakerna kommer fram. Tomatpurén steks med grönsakerna. Stek svampen i smör i en annan panna och lägg ihop allt när de har stekt färdigt på var sitt håll. Stek sedan köttet så att det blir brynt på alla sidor och lägg ihop det med grönsakerna, lägg också i vitlöksklyftorna.

Allt läggs i en stekpanna med höga kanter och lock eller i en gryta. Tillsätt buljongtärningarna och slå på vatten tills det täcker kött och grönsaker, rör om så att buljongtärningarna löser sig. Koka upp och låt sjuda under lock i ca 45-60 min.

Under tiden: koka potatis och jordärtskocka -i saltat vatten mjuka så att de går att mosa. Strimla sidfläsket och stek det så att fettet släpper och köttet blir knaprigt. Ta upp köttet ur pannan och mosa sedan potatis och jordärtskocka i fettet, tillsätt smör, värmd mjölk och koriander. Håll moset varmt.

När köttet känns mört och angenämt att äta (efter ca 45-60 min) tillsätts grädde och eventuellt mer tomatpuré. Koka upp igen och låt sjuda ihop några minuter innan servering. Salta och peppra efter smak.

Lyft ur vitlöksklyftorna och tryck ut dem ur skalet och garnera med dem och det knaperstekta sidfläsket på tallriken.

Servera stroganoffen ovanpå moset så att moset kan suga åt sig av den goda såsen.

Bra att ha när du ska laga viltskav

Gjutjärnspanna

Gjutjärnspanna

Kökskniv

Kökskniv

Termometer

Gryta